Rețetă de piftie de porc ardelenească. Cum se prepară, ingrediente și pașii de urmat

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Piftia, cunoscută și sub numele de răcituri, este un preparat tradițional care aduce savoarea autentică a bucătăriei românești pe mesele de sărbătoare. Preparată din carne de porc bogată în colagen, precum picioarele, urechile sau ciocănelele, piftia este apreciată pentru textura sa fermă și gustul intens, obținut prin fierbere lentă. Fiecare zonă a României are specificul ei și dacă vrei să faci piftie de porc ardelenească, iată rețeta.

piftie de porc ardelenească
Piftia de porc ardelenească se poate prepara și în vase mai mici, în porții individuale/ Shutterstock

Tradiția preparării piftiei variază în funcție de regiune. În Transilvania și Banat, se adaugă uneori legume fierte, precum morcovi sau pătrunjel, pentru un aspect mai festiv. În Moldova, usturoiul are un rol mai pregnant, intensificând aroma preparatului. În bucătăria modernă, piftia este reinterpretată, utilizând carne de curcan sau pui, pentru o variantă mai ușoară și mai dietetică, ori chiar somon sau fructe de mare, în versiuni gourmet.

Piftia se servește ca aperitiv, fiind o prezență nelipsită de pe masa de Crăciun sau de Anul Nou. Este adesea însoțită de hrean sau muștar, care completează gustul bogat al preparatului. De asemenea, un pahar de țuică sau vin roșu poate însoți perfect această delicatesă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Picioarele, urechea și carnea de porc se curăță bine de impurități și se spală sub jet de apă rece. Este important ca picioarele să fie bine răzuite pentru a îndepărta orice urmă de păr.

Cum prepari rețeta de piftie de porc ardelenească

Se așază carnea într-o oală mare și se acoperă cu apă rece, astfel încât să fie bine acoperită. Se lasă să dea în clocot, apoi se îndepărtează spuma formată. Se adaugă ceapa, morcovul, foile de dafin, boabele de piper și sarea.

Preparatul se fierbe la foc mic timp de 4-5 ore, până când carnea se desprinde ușor de pe oase, iar zeama devine clară și lipicioasă. Dacă lichidul scade prea mult, se poate completa cu apă caldă, dar fără a exagera.

Spre finalul fierberii, se strecoară zeama pentru a elimina legumele și condimentele. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se adaugă în lichidul cald, apoi se lasă să infuzeze timp de 10-15 minute.

Carnea se curăță de pe oase, se taie în bucăți potrivite și se repartizează în farfurii sau boluri. Lichidul se strecoară din nou pentru a elimina usturoiul și se toarnă peste carne. Piftia se lasă la răcit la temperatura camerei, apoi se transferă la frigider pentru a se închega complet, timp de câteva ore sau peste noapte.

Piftia ardelenească se servește rece, alături de hrean proaspăt ras sau murături, fiind o delicatesă tradițională apreciată în timpul sărbătorilor de iarnă.

Câtă apă se pune la piftie

La piftie, cantitatea de apă trebuie să fie suficientă pentru a acoperi bine carnea, dar nu excesivă, pentru a obține o zeamă concentrată care să se închege bine. De regulă, se folosesc aproximativ 1,5-2 litri de apă pentru fiecare kilogram de carne. Apa trebuie să acopere ingredientele cu 3-4 cm peste nivelul acestora.

Pe măsură ce piftia fierbe, lichidul poate scădea, iar dacă este nevoie, se completează doar cu apă fierbinte, niciodată rece, pentru a nu întrerupe procesul de fierbere și extragere a gelatinei din carne. Acest echilibru este esențial pentru a obține o piftie clară și bine închegată.

Cum se fac cele mai bune răcituri sau piftii

Răciturile, cunoscute și sub numele de piftii, sunt un preparat tradițional de iarnă, apreciat pentru textura sa răcoritoare și gustul bogat. Se prepară din carne cu os, de obicei picioare de porc, urechi, rasol sau cap de porc, dar pot fi folosite și aripi sau gâturi de curcan pentru o variantă mai ușoară. Secretul constă în fierberea îndelungată, la foc mic, pentru a extrage colagenul necesar pentru ca lichidul să se gelifieze natural.

Carnea se spală bine și se fierbe împreună cu sare, boabe de piper, foi de dafin și usturoi, îndepărtând spuma formată pentru a păstra limpezimea. Fierberea poate dura 3-4 ore, până când carnea se desprinde ușor de pe os, iar lichidul devine dens și lipicios. După strecurare, carnea se așază în farfurii sau forme, iar lichidul aromat se toarnă deasupra. Răciturile se lasă la frigider până se întăresc complet.

Pentru o piftie perfectă, este esențial ca proporția de carne bogată în colagen să fie suficientă, iar lichidul să fie bine condimentat, fără a necesita gelatină suplimentară. Răciturile servite cu puțin hrean ras sau muștar completează o masă tradițională, aducând savoare și autenticitate sărbătorilor de iarnă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Fursecuri cu unt și gem și două borcane cu gem
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Fursecuri cu unt și gem. Rețetă pentru un platou cu dulciuri festive
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată pe un suport de lemn
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă
File de șalău în crustă de migdale cu piure și sos, alături de o felie de lămâie cu boia
File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos
File de șalău în crustă de migdale, delicios și sănătos
Friptură de porc rămasă de la grătar pusă pe o farfurie
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Piftie de curcan pe o farfurie
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Răcituri de porc sau piftie de porc răsturnate pe farfurii și decorate cu verdeață
Galerie foto
Răcituri de porc sau piftie de porc. Rețetă tradițională
Răcituri de porc sau piftie de porc. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carne de porc la cuptor
07:32
Cât se ține carnea de porc la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă Cât se ține carnea de porc la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă
piftie de porc ardelenească
06:42
Rețetă de piftie de porc ardelenească. Cum se prepară, ingrediente și pașii de urmat Rețetă de piftie de porc ardelenească. Cum se prepară, ingrediente și pașii de urmat
Păstrăv la cuptor pe un platou cu legume
06:17
Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie Păstrăv la cuptor, umplut cu ierburi proaspete și felii de lămâie
Preckedli. Biscuiți fragezi cu nucă pe un platou cu picior
27 decembrie, 07:50
Preckedli. Rețetă de biscuiți fragezi cu nucă Preckedli. Rețetă de biscuiți fragezi cu nucă
Porție de cod pane glazurat cu sos de iaurt, alături de salată de castraveți și felii de lămâie
27 decembrie, 06:15
Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie
Blat simplu pentru tort pe un platou alb
27 decembrie, 05:58
Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului
Blat de tort zebrat, porționat
26 decembrie, 06:45
Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
Friptură de porc rămasă de la grătar pusă pe o farfurie
26 decembrie, 05:22
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Unde se pune tableta pentru mașina de spălat vase. Sfaturi și trucuri utile în bucătărie
Unde se pune tableta pentru mașina de spălat vase. Sfaturi și trucuri utile în bucătărie
Unde se pune tableta pentru mașina de spălat vase. Sfaturi și trucuri utile în bucătărie
Câţi ani trebuie să muncească un român pentru a-şi putea cumpăra o casă. Comparaţie cu restul statelor UE
Câţi ani trebuie să muncească un român pentru a-şi putea cumpăra o casă. Comparaţie cu restul statelor UE
Câţi ani trebuie să muncească un român pentru a-şi putea cumpăra o casă. Comparaţie cu restul statelor UE
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Logodnica lui Ștefan Târnovanu, răvășitoare în costum de baie! Loredana se bucură de o vacanță exotică alături de portarul FCSB-ului
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Dramele trăite de Radu Ștefan Bănică. Abia acum s-a aflat prin ce a trecut din cauza numelui pe care îl poartă
Kerem Bursin vorbește pentru prima oară despre relația cu Melisa Tapan. Ce a declarat actorul turc
Kerem Bursin vorbește pentru prima oară despre relația cu Melisa Tapan. Ce a declarat actorul turc
Kerem Bursin vorbește pentru prima oară despre relația cu Melisa Tapan. Ce a declarat actorul turc
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Ce vechime are Luna, de fapt. Un nou studiu i-a dezvăluit vârsta reală
Prăjitură cu foi fragede și cremă de cafea
Prăjitură cu foi fragede și cremă de cafea
Prăjitură cu foi fragede și cremă de cafea
Cum să protejezi copiii de răceli și gripă în sezonul rece
Cum să protejezi copiii de răceli și gripă în sezonul rece
Cum să protejezi copiii de răceli și gripă în sezonul rece
Travis Barker i-a transmis un mesaj emoționant fiicei sale: Îmi place să te văd crescând. Te iubesc până la lună și înapoi
Travis Barker i-a transmis un mesaj emoționant fiicei sale: „Îmi place să te văd crescând. Te iubesc până la lună și înapoi”
Travis Barker i-a transmis un mesaj emoționant fiicei sale: „Îmi place să te văd crescând. Te iubesc până la lună și înapoi”
Ce este artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru osteoartrită
Ce este artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru osteoartrită
Ce este artroza. Cauze, simptome și tratamente pentru osteoartrită
fresh
Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc

Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc

Ce poți face cu friptura de porc rămasă de la grătar. Rețete care te vor cuceri pe loc

Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie

Cod pane, servit cu sos de iaurt și lămâie

Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor

Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor

Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului

Blat simplu pentru tort și idei de creme potrivite blatului

Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao

Blat de tort zebrat, cu vanilie și pudră de cacao
închide