Rețeta de piftie nu se prepară greu, însă necesită timp îndelungat de fierbere a cărnii la foc încet. Apoi urmează un timp de răcire și formare a aspicului în care se vor răsfăța porțiunile de carne.
Răcituri de porc sau piftie de porc. Rețetă tradițională
Răcituri de porc sau piftie de porc sunt denumirile unei rețete tradiționale preparată din carne de porc cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Este o tradiție ca preparatele din carne de porc să se consume la sărbătorile de iarnă, care preced după sărbătoarea de Ignat, a sacrificării porcilor.
Galerie foto
Piftia este un preparat culinar din categoria aperitivelor reci. Se prepară prin fierberea îndelungată a anumitor părți din porc ce conțin cartilagii și multă gelatină. Pentru un plus de gust, în supa de fierbere se pot adăuga și legume sau condimente. Piftia se servește ca gustare, simplă sau cu muștar.
Se poate prepara și în timpul sezonului cald, din carne de pui, de curcan sau de pește. Însă piftia de porc este specifică iernii, alături de alte preparate tradiționale pe bază de carne de porc. Printre acestea se numără lebărul, caltaboșii, toba, cârnații, jumările și multe altele. Descoperă și rețeta cârnaților din carne de porc, preparați în casă. Mai jos descoperă lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea răciturilor de porc.
Ingrediente
Mod de preparare
Cum prepari răcituri de porc sau piftie de porc
Mai întâi pregătește carnea pe care o porționezi în bucăți mai mici. Clătește bine bucățile de carne și pune-le într-o oală încăpătoare. Adaugă apă rece peste ele și lasă-le acolo timp de 1-2 ore pentru a elimina sângele din ele.
Apoi înlătură apa în care au stat bucățile de carne, clătește-le bine și adaugă aproximativ 5 litri de apă rece peste ele. Pune-le la fiert la foc de intensitate mai mare, pentru început, până când se formează spumă deasupra. După ce vei înlătura spuma, poți reduce intensitatea focului la minim.
Lasă carnea să fiarbă acoperită la foc încet pentru aproximativ 5-6 ore. Testează carnea cu o furculiță și când se pătrunde, adaugă sarea. Adaugă și legumele curățate, dar lăsate întregi, eventual ușor crestate. Înfășoară într-un tifon curat foile de dafin și piperul și adaugă-le în vas. Le vei înlătura mai ușor după ce își vor degaja aromele în supă.
Înlătură cu o sită deasă impuritățile care se ridică la suprafață, pe parcursul fierberii. Șterge și pereții oalei cu un prosop de hârtie, acolo unde se adună depunerile.
Cum așezi răciturile în vase pentru servire
Fierbe carnea de porc până când se desface bine de pe oase. Apoi, scurge carnea printr-o sită și las-o să se răcească. Strecoară supa printr-un tifon curat și las-o să se tempereze timp de 20-30 de minute. Curăță usturoiul și pisează-l cu sare ca pentru mujdei, apoi adaugă-l în supă. Lasă-l în supă pentru aproximativ 15-20 de minute, apoi treci din nou supa prin tifon.
Descoperă și o rețetă de coroniță din carne tocată în foietaj, pentru masa de Crăciun.
Desfă bine carnea de pe oase și porționeaz-o în vase. Poți așeza la baza vaselor cu răcituri de porc sau piftie și rondele din morcov și frunze de pătrunjel verde, pentru un decor frumos. Adaugă supa strecurată peste carnea din vase și pune vasele la rece timp de aproximativ 24 de ore pentru a se închega bine piftia. În timpul servirii, răstoarnă răciturile pe platouri pentru a se vedea frumos interiorul.
Tot din categoria rețetelor mult îndrăgite, preparate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, îți oferim și rețeta de salată de boeuf.
Galerie foto