5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Deși congelarea este o metodă eficientă de conservare a alimentelor pe termen lung, nu toate produsele își mențin calitatea după o perioadă îndelungată de depozitare. Există anumite alimente care nu mai sunt sigure sau apetisante pentru consum. Descoperă cele 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi.

arsura de congelator
Alimentele care stau prea mult în congelator pot pierde din umiditate/ Shutterstock

Alimentele care au stat prea mult timp în congelator pot dezvolta arsuri de gheață, pierzându-și textura și gustul. De asemenea, alimentele care nu au fost depozitate corect, fără a fi etichetate sau ambalate corespunzător, pot fi contaminate cu bacterii sau alte microorganisme, ceea ce poate reprezenta un risc pentru siguranța alimentară.

Alimentele congelate care au fost expuse la fluctuații de temperatură sau care au fost reînghețate pot deveni periculoase, iar consumul acestora ar trebui evitat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău

Arsura de gheață este cunoscută și sub denumirea de “înghețare uscată”. Apare atunci când alimentele din congelator se expun la aer, iar apa din ele formează cristale de gheață la suprafață. Aceasta se întâmplă, de obicei, din cauza unei depozitări incorecte sau a unei perioade îndelungate de timp în congelator, ceea ce duce la pierderi de umiditate din alimente.

Deși nu este periculos să consumi alimentele care au arsuri de gheață, își pierd din valoarea nutrițională, gust și textură. Arsura de gheață face ca alimentele să devină mai uscate și mai puțin savuroase. De asemenea, alimentele afectate de arsura de gheață pot deveni mai puțin plăcute din punct de vedere vizual și pot avea o consistență mai neplăcută la gătire.

Alimente mai vechi de un an

Alimentele care au stat mai mult de un an în congelator, pot suferi modificări semnificative în ceea ce privește calitatea, gustul și valoarea nutrițională. În timp, alimentele înghețate își pot pierde textura și gustul original.

Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza pierderii de umiditate și a formării cristalelor de gheață pe suprafața lor. Aceasta face ca alimentele să devină mai uscate și mai puțin apetisante.

Pe lângă pierderea gustului și a texturii, și valoarea nutrițională a alimentelor poate fi afectată. Deși congelarea poate ajuta la păstrarea nutrienților pe termen scurt, pe măsură ce timpul trece, vitaminele sensibile la temperaturi scăzute, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B, se degradează treptat.

Astfel, alimentele care au stat prea mult în congelator nu mai oferă aceleași beneficii nutriționale ca atunci când erau proaspete.

Cuburi de gheață vechi

Cuburile de gheață vechi ar trebui aruncate deoarece, în timp, acestea pot acumula mirosuri neplăcute și pot dezvolta o aromă neatractivă. Acest lucru se întâmplă deoarece gheața absoarbe mirosurile din congelator. Acest proces poate afecta gustul apei sau al băuturilor în care sunt folosite cuburile de gheață.

De asemenea, cuburile de gheață vechi pot suferi modificări structurale, cum ar fi topirea parțială și recongelarea. Aceste modificări pot duce la formarea unor cristale de gheață mai mari.

Gheața poate deveni mai puțin clară și mai puțin estetică. În plus, după o perioadă îndelungată, poate conține impurități sau bacterii, mai ales dacă a fost expusă la aer sau umiditate din congelator.

Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să consumi cuburile de gheață într-un interval de timp rezonabil. Depozitează-le corect, într-un recipient închis etanș, pentru a le păstra proaspete și fără mirosuri neplăcute.

Alimentele care nu au fost puse în pungi sigilate

Alimentele care nu au fost puse în pungi sigilate sau ambalaje etanșe pot suferi din cauza expunerii la aer, umiditate și bacterii, ceea ce le poate afecta calitatea și siguranța.

Când alimentele nu sunt protejate corespunzător, acestea pot absorbi mirosurile și gusturile din congelator sau din alte alimente, iar acest lucru poate influența negativ aroma și textura lor. De asemenea, expunerea la aer poate duce la uscarea alimentelor, proces cunoscut sub denumirea de „arsură de congelator”.

Pe lângă schimbările de gust și textură, alimentele care nu sunt corect sigilate pot deveni mai susceptibile la contaminarea cu bacterii sau alți agenți patogeni. În absența unui ambalaj etanș, umezeala din alimente poate favoriza dezvoltarea microbilor.

Consumul acestora poate reprezenta un risc pentru sănătate. De aceea, este esențial ca alimentele să fie depozitate corect, în pungi sigilate sau recipiente etanșe, pentru a le proteja de factorii externi care pot duce la deteriorarea lor rapidă.

Resturi de alimente fără etichetă

Resturile de preparate care nu au fost etichetate și care au stat în congelator o perioadă lungă de timp ar trebui aruncate din mai multe motive legate de siguranța alimentară și calitatea acestora. În primul rând, fără o etichetare corespunzătoare, nu vei ști exact cât timp au fost păstrate. Expirarea lor poate duce la pierderi de gust, textură și valoare nutrițională.

De asemenea, fără etichetare, este mult mai greu să verifici dacă resturile au fost depozitate corect și în condiții igienice. În timp, alimentele care nu au etichete pot fi confundate cu alte produse.

Procesul de reînghețare sau decongelare repetat poate favoriza dezvoltarea bacteriilor sau a altor agenți patogeni. Aceste riscuri pot duce la probleme de siguranță alimentară, iar consumul unor astfel de alimente poate fi periculos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum se curăță scoicile
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
carne congelată pe blat
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide