5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Deși congelarea este o metodă eficientă de conservare a alimentelor pe termen lung, nu toate produsele își mențin calitatea după o perioadă îndelungată de depozitare. Există anumite alimente care nu mai sunt sigure sau apetisante pentru consum. Descoperă cele 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi.

arsura de congelator
Alimentele care stau prea mult în congelator pot pierde din umiditate/ Shutterstock

Alimentele care au stat prea mult timp în congelator pot dezvolta arsuri de gheață, pierzându-și textura și gustul. De asemenea, alimentele care nu au fost depozitate corect, fără a fi etichetate sau ambalate corespunzător, pot fi contaminate cu bacterii sau alte microorganisme, ceea ce poate reprezenta un risc pentru siguranța alimentară.

Alimentele congelate care au fost expuse la fluctuații de temperatură sau care au fost reînghețate pot deveni periculoase, iar consumul acestora ar trebui evitat.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău

Arsura de gheață este cunoscută și sub denumirea de “înghețare uscată”. Apare atunci când alimentele din congelator se expun la aer, iar apa din ele formează cristale de gheață la suprafață. Aceasta se întâmplă, de obicei, din cauza unei depozitări incorecte sau a unei perioade îndelungate de timp în congelator, ceea ce duce la pierderi de umiditate din alimente.

Deși nu este periculos să consumi alimentele care au arsuri de gheață, își pierd din valoarea nutrițională, gust și textură. Arsura de gheață face ca alimentele să devină mai uscate și mai puțin savuroase. De asemenea, alimentele afectate de arsura de gheață pot deveni mai puțin plăcute din punct de vedere vizual și pot avea o consistență mai neplăcută la gătire.

Alimente mai vechi de un an

Alimentele care au stat mai mult de un an în congelator, pot suferi modificări semnificative în ceea ce privește calitatea, gustul și valoarea nutrițională. În timp, alimentele înghețate își pot pierde textura și gustul original.

Acest lucru se întâmplă de obicei din cauza pierderii de umiditate și a formării cristalelor de gheață pe suprafața lor. Aceasta face ca alimentele să devină mai uscate și mai puțin apetisante.

Pe lângă pierderea gustului și a texturii, și valoarea nutrițională a alimentelor poate fi afectată. Deși congelarea poate ajuta la păstrarea nutrienților pe termen scurt, pe măsură ce timpul trece, vitaminele sensibile la temperaturi scăzute, cum ar fi vitamina C și vitaminele din complexul B, se degradează treptat.

Astfel, alimentele care au stat prea mult în congelator nu mai oferă aceleași beneficii nutriționale ca atunci când erau proaspete.

Cuburi de gheață vechi

Cuburile de gheață vechi ar trebui aruncate deoarece, în timp, acestea pot acumula mirosuri neplăcute și pot dezvolta o aromă neatractivă. Acest lucru se întâmplă deoarece gheața absoarbe mirosurile din congelator. Acest proces poate afecta gustul apei sau al băuturilor în care sunt folosite cuburile de gheață.

De asemenea, cuburile de gheață vechi pot suferi modificări structurale, cum ar fi topirea parțială și recongelarea. Aceste modificări pot duce la formarea unor cristale de gheață mai mari.

Gheața poate deveni mai puțin clară și mai puțin estetică. În plus, după o perioadă îndelungată, poate conține impurități sau bacterii, mai ales dacă a fost expusă la aer sau umiditate din congelator.

Pentru a evita aceste probleme, este recomandat să consumi cuburile de gheață într-un interval de timp rezonabil. Depozitează-le corect, într-un recipient închis etanș, pentru a le păstra proaspete și fără mirosuri neplăcute.

Alimentele care nu au fost puse în pungi sigilate

Alimentele care nu au fost puse în pungi sigilate sau ambalaje etanșe pot suferi din cauza expunerii la aer, umiditate și bacterii, ceea ce le poate afecta calitatea și siguranța.

Când alimentele nu sunt protejate corespunzător, acestea pot absorbi mirosurile și gusturile din congelator sau din alte alimente, iar acest lucru poate influența negativ aroma și textura lor. De asemenea, expunerea la aer poate duce la uscarea alimentelor, proces cunoscut sub denumirea de „arsură de congelator”.

Pe lângă schimbările de gust și textură, alimentele care nu sunt corect sigilate pot deveni mai susceptibile la contaminarea cu bacterii sau alți agenți patogeni. În absența unui ambalaj etanș, umezeala din alimente poate favoriza dezvoltarea microbilor.

Consumul acestora poate reprezenta un risc pentru sănătate. De aceea, este esențial ca alimentele să fie depozitate corect, în pungi sigilate sau recipiente etanșe, pentru a le proteja de factorii externi care pot duce la deteriorarea lor rapidă.

Resturi de alimente fără etichetă

Resturile de preparate care nu au fost etichetate și care au stat în congelator o perioadă lungă de timp ar trebui aruncate din mai multe motive legate de siguranța alimentară și calitatea acestora. În primul rând, fără o etichetare corespunzătoare, nu vei ști exact cât timp au fost păstrate. Expirarea lor poate duce la pierderi de gust, textură și valoare nutrițională.

De asemenea, fără etichetare, este mult mai greu să verifici dacă resturile au fost depozitate corect și în condiții igienice. În timp, alimentele care nu au etichete pot fi confundate cu alte produse.

Procesul de reînghețare sau decongelare repetat poate favoriza dezvoltarea bacteriilor sau a altor agenți patogeni. Aceste riscuri pot duce la probleme de siguranță alimentară, iar consumul unor astfel de alimente poate fi periculos.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
garnituri pentru somon
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
alimente expirate
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
arsura de congelator
06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
12 octombrie, 05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: La taxe sunt viu
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Un bărbat din Ilfov a descoperit că e mort în acte de 20 de ani şi nu se poate angaja: "La taxe sunt viu"
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Suma adunată e impresionantă! Câţi bani a putut primi Ion Ţiriac pensie de la statul român. Contul de care nu s-a atins
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Celine Dion, apariție rară în public. Artista suferă de sindromul persoanei rigide, o afecțiune extrem de rară
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
închide