Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
Această ruladă pufoasă cu mere este desertul perfect pentru zilele în care îți dorești ceva rapid, aromat și reconfortant. Aluatul moale și aerat învăluie umplutura dulce și parfumată de mere, rezultând o combinație echilibrată de texturi și arome. Este ideală pentru momentele alături de familie sau pentru ocazii speciale.
Galerie foto
Rulada este extrem de pufoasă datorită aluatului de pandișpan, iar umplutura de mere caramelizate cu scorțișoară adaugă o notă caldă și aromată. Gustul dulce-acrișor al merelor se echilibrează perfect cu textura moale a blatului, iar scorțișoara îi conferă acel parfum reconfortant, ideal pentru sezonul rece.
Rulada se poate servi simplă, alături de o cană cu ceai sau o ceașcă de cafea. Însă va fi deosebită alături de o cupă de înghețată de vanilie ori un sos de caramel, transformând-o într-un desert sofisticat. Este delicioasă atât caldă, cât și rece, rămânând fragedă și gustoasă pentru câteva zile.
Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a prepara și tu această delicioasă și simplă ruladă pufoasă cu mere.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru că umplutura necesită un timp de pregătire a merelor dar și puțin tratament termic, apoi răcire, vei începe cu aceasta. Apoi vei prepara foaia de ruladă care se coace într-un timp scurt.
Prepararea umpluturii pentru ruladă pufoasă cu mere
Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare, evitând cotoarele și sâmburii. Stropește-le imediat cu zeama de lămâie ca să nu se oxideze.
Într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului topește untul, apoi adaugă merele rase, zahărul brun și scorțișoara. Caramelizează merele la foc mediu timp de 5–7 minute, până se înmoaie ușor, apoi lasă-le la răcit.
Descoperă și o rețetă de plăcintă cu mere și foi subțiri de casă.
Prepararea foii de ruladă
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile de aproximativ 30/40 cm.
Apoi ia două boluri și separă în ele albușurile de gălbenușuri. Mixează albușurile cu un praf de sare până când obții o spumă cristalină. Adaugă treptat zahărul și continuă să mixezi până când obții o bezea lucioasă. Încorporează gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor. Adaugă esența de vanilie și uleiul.
Cerne făina amestecată cu praful de copt și încorporează ușor acest amestec în compoziția de mai sus, cu mișcări largi șiu delicate, pentru a păstra compoziția aerată.
Întinde compoziția obținută în tava pregătită și nivelează-i suprafața uniform.
Pune tava în cuptor și coace blatul de ruladă la 180 de grade Celsius timp de 12–15 minute sau până când devine auriu.
Imediat ce îl scoți din cuptor, răstoarnă-l pe un prosop curat, ușor umezit, și îndepărtează hârtia de copt. Rulează-l cu grijă, împreună cu prosopul, și lasă-l să se răcească.
Cum formezi delicioasa ruladă pufoasă cu mere
Desfă rulada răcită din prosop și întinde uniform peste ea umplutura de mere.
Rulează-o din nou, strâns, fără a aplica prea multă presiune. Împacheteaz-o în hârtie de copt curată și pune-o la rece pentru2-3 ore. După acest interval de timp rulada se va putea porționa frumos.
Înainte de a o porționa presară zahăr pudră deasupra, pentru un aspect elegant.
Tot din categoria deserturilor sub formă de ruladă, simple și delicioase, mai poți încerca și rețeta de ruladă cu gem de căpșuni.
Galerie foto