Mai întâi vei pregăti foile de varză. Separă cu atenție foile de vază de pe cotor. Dacă sunt mari, taie-le pe jumătate, dar îndepărtează nervura de la mijloc. După ce le-ai pregătit pe toate pune-le în apă rece. Lasă-le în apă timp de 10 de minute pentru a mai elimina din sare.

Nervurile îndepărtate nu le arunci, le toci fideluță împreună cu primele foi de varză și foile inestetice sau rupte. Pe acestea le vei folosi la baza vasului în care prepari sarmalele. După ce ai pregătit foile de varză, poți să pregătești și umplutura pentru sarmale.

Cum pregătești umplutura pentru sarmale de post cu nuci și orez

Toacă ceapa mărunt, după ce o cureți și o clătești bine. Curăță morcovul și taie-l în fâșii. Pune orezul la fiert în 3 părți de apă. Lasă orezul să fiarbă până când se hidratează. Adaugă și sare la final de preparare și amestecă ușor orezul. După stingerea focului, așază un capac peste vasul cu orez. Astfel, orezul își va continua hidratarea în timp ce se răcește.

Între timp, încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie și călește ceapa în el. Presară și puțină sare peste ceapă, pentru a se deshidrata și a se pătrunde mai rapid. Macină nuca, dar mai grosier, fără a o transforma în pudră.

Amestecă toate aceste ingrediente într-un bol. Presară piper măcinat și boia de ardei și omogenizează amestecul.

Cum prepari sarmalele

Pentru a prepara sarmalele, mai întâi așază la baza unui vas termorezistent un strat din varza tocată. Adaugă crenguța de cimbru, boabe de piper și foile de dafin. Mai adaugă și jumătate din cantitatea de pastă de roșii.

Pentru a forma sarmalele așază câte o lingură din compoziția de orez cu nuci pe fiecare foaie de varză acră, bine scursă de apă. Peste umplutură adună marginile foilor de varză, sub formă de plic și introdu marginile în interior.

Așază un rând de sarmale peste ingredientele din vas. Peste acestea adaugă un strat de vază tocată și din nou pastă de roșii. Continuă cu un alt strat de sarmale și repetă straturile până când se termină ingredientele. Ultimul strat din varză tocată va fi stropită cu pastă de roșii. Toarnă apă în vas, până când se acoperă ușor sarmalele.

Introdu vasul cu sarmale de post cu nuci și orez în cuptor și setează temperatura la 165 de grade Celsius pentru 2 ore.

Sarmalele de post pot fi servite atât calde cât și reci, cu pâine de casă sau cu mămăliguță. Dacă mai dorești să prepari și alte rețete de sarmale, îți recomandăm o rețetă de sarmale de post umplute cu ciuperci și orez.