Sarmale turcești. Cea mai gustoasă rețetă de sarmale

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Dolmas sau sarmale turcești sunt, după cum spun sursele istorice, cele de la care s-a răspândit în toată zona balcanică acest tip de preparat. Pregătit în fiecare țară după specificul local, sarmalele sunt originale din Turcia, unde se gătesc cu carne de vită, de miel sau cu umplute cu diverse cereale și legume.

Sarmale turcești pe o farfurie
Sarmalele turcești se acresc cu felii de lămâie / Shutterstock

La începuturile lor, sarmalele în forma în care le cunoaștem noi astăzi, puteau fi servite doar de sultan, de marele său vizir și de alți câțiva curteni care au aveau privilegiul de a lua masa la palatul Topkapi. Cu timpul, au ajuns să fie pe mesele tuturor de la conducători la țărani.

Seamănă cu sarmalele pe care le facem și noi, dar dolmas turcești sunt mult mai aromate și au mai multe tipuri de texturi care le fac unice.

În compoziția lor intră condimente cu gusturi diverse, de la stafide dulci, la usturoi și mentă care sunt foarte puternic parfumate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 40 de frunze de viță-de-vie;
  • 2 lămâi;
  • 400 g carne tocată de vită sau miel;
  • 2 lingurițe de semințe de pin;
  • 1 lingură de stafide;
  • 200 g bulgur/ orez basmati;
  • 1 ceapă;
  • 1 cățel usturoi;
  • frunze de mentă;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Se pun la foc 500 ml de apă cu sare și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se adaugă bulgurul, se amestecă și se pune capacul. Se lasă să fiarbă la foc mic 15 minute. Apoi se scurge excesul de apă și se lasă să se răcească.

Frunzele de viță-de-vie se spală bine și se lasă într-un vas cu apă să se înmoaie. Apoi se opăresc în apă clocotită 5 minute sau până sunt suficient de moi. Apoi se scot pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa în exces.

Ceapa, usturoiul și frunzele de mentă se toacă foarte mărunt, apoi se pun peste carnea tocată. Se amestecă până când se omogenizează toate ingredientele și se pun semințele de pin, stafidele, sarea și piperul. Se amestecă bine. Când bulgurul este suficient de rece se încorporează în amestecul de carne.

În centrul fiecărei frunze de viță-de-vie se pune câte o lingură de compoziție și se împachetează. Se așează în straturi într-o oală suficient de mare. Printre sarmale se pun felii de lămâie. Se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă până când frunzele de viță-de-vie sunt suficient de moi. Când se servesc se scot feliile de lămâie. Se consumă chiar și reci cu iaurt sau smântână.

Care este originea sarmalelor

Sarmalele au o istorie lungă și destul de complicată. Un preparat similar a fost menționat pentru prima dată în urmă cu peste două milenii, când a apărut ca hrană în Creta la Cnossos, Palatul Minoic. După cucerirea Constantinopolului în 1453, dolma, așa cum este numită de turci, a devenit din ce în ce mai obișnuită pe măsură ce Imperiul Otoman s-a extins.

O sarma, în forma sa de bază, este reprezentată de o legumă sau un fruct scobit, dar cu pielea intactă în interiorul căruia este introdus un amestec de nuci, carne, orez și/sau alte fructe și legume. În Antichitate, persanii și grecii foloseau frunze de viță-de-vie umplute. În secolul al XV-lea, au început să fie folosite legume pentru a fi umplute, ardeii grași fiind primii care au înlocuit frunzele de viță-de-vie.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Suleiman Magnificul a condus campanii militare care au dus la extinderea Imperiului Otoman. Astfel a ajuns să aibă influență și control asupra unei mari părți din Europa de Sud-Est, părți din Europa Centrală, Asia de Vest, Europa de Est și Caucaz, Africa de Nord și Cornul Africii. A dus cu el și dolmas, aceste sarmale turcești, care erau unul dintre preparatele de bază pe mesele sultanului. Astfel s-au răspândit în toate aceste teritorii, fiind adoptate și adaptate de localnici, în funcție de ingredientele, religia și modul lor de viață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Tort egiptean porționat
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Tort egiptean. Rețetă orientală, delicioasă
Ștrudel cu mere cuburi porționat pe o placă de ardezie, decorat cu zahăr și frunze de mentă, alături de batoane de scorțișoară, un cuțit și mere
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Ștrudel cu mere cuburi. Desert de post, simplu și delicios
Nuci și alte forme de fursecuri umplute în cutii de carton și pe un platou de lemn
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Nuci și alte forme de fursecuri umplute. Desert de post cu gust de copilărie
Cartofi de post la cuptor,serviți într-o tavă neagră
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Biscuiți conuri de brad cu cacao pe o farfurie albă
Galerie foto
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Biscuiți conuri de brad cu cacao. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Sarmale de post pe o farfurie alături de sos de roșii
Sarmale de post. Cea mai bună rețetă
Sarmale de post. Cea mai bună rețetă
Felii de chec aperitiv cu șuncă și măsline pe un platou cu furculiță
Galerie foto
Chec aperitiv. Rețetă de chec sărat cu șuncă și măsline
Chec aperitiv. Rețetă de chec sărat cu șuncă și măsline
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Kimchi servit pe o farfurie albă
09:00
Kimchi. Cele mai populare murături coreene Kimchi. Cele mai populare murături coreene
Fursecuri daneze cu unt servite pe platouri albastre
08:00
Fursecuri daneze cu unt, deliciul scandinav de pe masa ta de sărbătoare Fursecuri daneze cu unt, deliciul scandinav de pe masa ta de sărbătoare
Cartofi confiați într-un bol
07:00
Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii Cartofi confiați. Cel mai rafinat mod de a prepara cartofii
fructe de mare stricate
06:00
11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice 11 semne că fructele de mare și peștele din galantar sunt pe cale să se strice
Cornuri de post cu marmeladă pe o farfurie albă, alături de un set de ceai
10 decembrie, 09:00
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
Ce condimente se pun la carnea de vită ilustreate cu ajutorul unei fripturi pe un blat de lemn și două castroneșe cu sare și boabe de piper
10 decembrie, 08:00
Ce condimente se pun la carnea de vită. 10 opțiuni pentru o friptură gustoasă Ce condimente se pun la carnea de vită. 10 opțiuni pentru o friptură gustoasă
Rețete de post rapide puse pe masă
10 decembrie, 07:00
7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia 7 rețete de post rapide. În doar 15 minute ai masa gata pentru toată familia
O femeie care ia gustări de noapte
10 decembrie, 06:00
Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști Ce gustări poți să alegi noaptea fără să te îngrași. Explicații de la nutriționiști
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
1
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Această rețetă de prăjitură cu suc de roșii în aluat este una dintre cele mai apreciate rețete de prăjituri din categoria celor de post. Rețeta se prepară din ingrediente cunoscute, însă...
Un castron plin cu guacamole oxidat
2
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Ce să faci ca guacamole să nu mai oxideze. Va fi verde și după 3 zile
Guacamole este unul dintre preparatele care se potrivesc cu aproape orice. Îl poți servi cu legume proaspete sau gătite, cu ouă, cu pâine prăjită, cu burgeri, cu carne. Problema este că...
Canestrelli pe o farfurie și într-o tavă, alături de un ceainic
3
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Canestrelli. Rețetă de biscuiți din bucătăria italiană
Pentru a îmbogăți platoul cu fursecuri preparate pentru sărbătorile de iarnă, îți recomandăm să încerci și rețeta de biscuiți italieni Canestrelli. Au o textură fragedă și sfărâmicioasă și un gust delicios....
cartofii copți perfecți puși pe o tavă
4
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Instrumentul de care ai nevoie pentru a face cei mai buni cartofi copți
Cartofii copți nu ar trebui să lipsească din meniul tău. Simpli sau cu umpluturi savuroase, sunt perfect ca fel principal sau drept garnitură. Ca să îți iasă pufoși la interior și...
Cartofi de post la cuptor,serviți într-o tavă neagră
5
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
Cartofi de post la cuptor. Rețeta simplă și gustoasă pentru serile de iarnă
O porție de cartofi de post, la cuptor, poate fi cina ta delicioasă și rapidă. Se fac atât de simplu încât în 10 minute poți pune tava la cuptor, iar în...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite

Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite

Zodii norocoase în ziua de 12 decembrie 2023. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul săptămânii

Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul săptămânii

Bugetarii care vor primi salarii mărite cu 20% în 2024. Bugetul pe anul viitor, aşteptat să fie adoptat de Guvern până la sfârşitul săptămânii
Cum arată socrii lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Imagini rare cu bunicii lui Ianis şi Kira Hagi

Cum arată socrii lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Imagini rare cu bunicii lui Ianis şi Kira Hagi

Cum arată socrii lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Imagini rare cu bunicii lui Ianis şi Kira Hagi
Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat

Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat

Laura Giurcanu, povestea din spatele rujului roșu purtat în cursa alături de Aris Eram. Cum a explicat gestul controversat
Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare

Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare

Berk Oktay și Yıldız Çağrı au aniversat un an de căsnicie cu o postare emoționantă în mediul online. Ce a lăsat scris actorul din Micuța rază de soare
Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România

Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România

Cea mai fericită țară din Europa. Pe ce loc surprinzător se află România
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune

Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune
Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata

Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata

Bruxismul. Ce îl cauzează și cum se poate trata
Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul Met Gala din 2022. Uitați, bustul ăsta se va revărsa

Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul „Met Gala” din 2022. „Uitați, bustul ăsta se va revărsa”

Nicki Minaj a vorbit despre look-ul pe care l-a avut la evenimentul „Met Gala” din 2022. „Uitați, bustul ăsta se va revărsa”
Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente

Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente

Brânza cu cea mai redusă cantitate de sodiu. Care sunt cele mai recomandate sortimente
fresh
Baclava de post porționată în tavă
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Baclava de post. Rețeta celui mai dulce și aromat desert
Brioșe proteice cu afine. Desertul delicios pe care îl mănânci fără vinovăție
Brioșe proteice cu afine. Desertul delicios pe care îl mănânci fără vinovăție
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Iahnie de fasole cu afumătură. Rețeta tradițională
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
Confit de rață, rețeta unui preparat rafinat
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
Cornuri de post cu marmeladă. Rețeta celui mai pufos aluat
închide