Sarmale turcești. Cea mai gustoasă rețetă de sarmale

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Dolmas sau sarmale turcești sunt, după cum spun sursele istorice, cele de la care s-a răspândit în toată zona balcanică acest tip de preparat. Pregătit în fiecare țară după specificul local, sarmalele sunt originale din Turcia, unde se gătesc cu carne de vită, de miel sau cu umplute cu diverse cereale și legume.

Sarmale turcești pe o farfurie
Sarmalele turcești se acresc cu felii de lămâie / Shutterstock

La începuturile lor, sarmalele în forma în care le cunoaștem noi astăzi, puteau fi servite doar de sultan, de marele său vizir și de alți câțiva curteni care au aveau privilegiul de a lua masa la palatul Topkapi. Cu timpul, au ajuns să fie pe mesele tuturor de la conducători la țărani.

Seamănă cu sarmalele pe care le facem și noi, dar dolmas turcești sunt mult mai aromate și au mai multe tipuri de texturi care le fac unice.

În compoziția lor intră condimente cu gusturi diverse, de la stafide dulci, la usturoi și mentă care sunt foarte puternic parfumate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 40 de frunze de viță-de-vie;
  • 2 lămâi;
  • 400 g carne tocată de vită sau miel;
  • 2 lingurițe de semințe de pin;
  • 1 lingură de stafide;
  • 200 g bulgur/ orez basmati;
  • 1 ceapă;
  • 1 cățel usturoi;
  • frunze de mentă;
  • sare;
  • piper.

Mod de preparare

Se pun la foc 500 ml de apă cu sare și se aduc la punctul de fierbere. Apoi se adaugă bulgurul, se amestecă și se pune capacul. Se lasă să fiarbă la foc mic 15 minute. Apoi se scurge excesul de apă și se lasă să se răcească.

Frunzele de viță-de-vie se spală bine și se lasă într-un vas cu apă să se înmoaie. Apoi se opăresc în apă clocotită 5 minute sau până sunt suficient de moi. Apoi se scot pe un prosop de hârtie pentru a absorbi apa în exces.

Ceapa, usturoiul și frunzele de mentă se toacă foarte mărunt, apoi se pun peste carnea tocată. Se amestecă până când se omogenizează toate ingredientele și se pun semințele de pin, stafidele, sarea și piperul. Se amestecă bine. Când bulgurul este suficient de rece se încorporează în amestecul de carne.

În centrul fiecărei frunze de viță-de-vie se pune câte o lingură de compoziție și se împachetează. Se așează în straturi într-o oală suficient de mare. Printre sarmale se pun felii de lămâie. Se acoperă cu apă și se lasă să fiarbă până când frunzele de viță-de-vie sunt suficient de moi. Când se servesc se scot feliile de lămâie. Se consumă chiar și reci cu iaurt sau smântână.

Care este originea sarmalelor

Sarmalele au o istorie lungă și destul de complicată. Un preparat similar a fost menționat pentru prima dată în urmă cu peste două milenii, când a apărut ca hrană în Creta la Cnossos, Palatul Minoic. După cucerirea Constantinopolului în 1453, dolma, așa cum este numită de turci, a devenit din ce în ce mai obișnuită pe măsură ce Imperiul Otoman s-a extins.

O sarma, în forma sa de bază, este reprezentată de o legumă sau un fruct scobit, dar cu pielea intactă în interiorul căruia este introdus un amestec de nuci, carne, orez și/sau alte fructe și legume. În Antichitate, persanii și grecii foloseau frunze de viță-de-vie umplute. În secolul al XV-lea, au început să fie folosite legume pentru a fi umplute, ardeii grași fiind primii care au înlocuit frunzele de viță-de-vie.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, Suleiman Magnificul a condus campanii militare care au dus la extinderea Imperiului Otoman. Astfel a ajuns să aibă influență și control asupra unei mari părți din Europa de Sud-Est, părți din Europa Centrală, Asia de Vest, Europa de Est și Caucaz, Africa de Nord și Cornul Africii. A dus cu el și dolmas, aceste sarmale turcești, care erau unul dintre preparatele de bază pe mesele sultanului. Astfel s-au răspândit în toate aceste teritorii, fiind adoptate și adaptate de localnici, în funcție de ingredientele, religia și modul lor de viață.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră și sos de roșii
Galerie foto
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Biluțe de brânză cu ardei și condimente pe un platou de lemn
Galerie foto
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
21 de județe intră de la ora 10.00 sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. Lapoviță și ninsori la munte
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide