Sarmale moldovenești. Rețetă și trucuri de la gospodinele cu experiență

timpul de preparare
Timp de gătire: 4 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Prin casele din Iași, Vaslui, Bacău vei găsi în zilele de Crăciun sarmale moldovenești care sunt mici, cât un deget, fragede și suculente. Compoziția lor nu diferă esențial de cea a sarmalelor din alte zone ale României, ele remarcându-se mai mult prin dimensiunile miniaturale.

Sarmale moldovenești, pe un platou alb
Compoziția lor nu diferă esențial de cea a sarmalelor din alte zone ale României / Shutterstock

Sarmalele moldovenești sunt mai mici și mai grase decât cele din Muntenia sau din Transilvania. În funcție de zona Moldovei pot avea în compoziție și legume, mălai sau ou.

Depinde mult de rețeta pe care fiecare gospodină a moștenit-o din moși strămoși și de felul în care a adaptat-o pentru familia ei.

Pentru sarmalele moldovenești se folosesc bucăți de carne mai grasă fie că e vorba de cea de porc, fie că e vorba despre cea de vită. Oricum, trebuie să existe un echilibru între carnea macră și grăsime și să ții cont și de ce fel de carne mai adaugi printre sarmale. Dacă vei pune slănină, atunci folosește în umplutură pulpă de porc.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată amestec porc și vită;
  • 4 cepe;
  • 2 linguri ulei;
  • 100 g orez;
  • 2 verze acre medi;
  • 150 g kaizer afumat; 
  • 150 ml suc de roșii;
  • 2 linguri de bulion;
  • 1 legătură de mărar;
  • 1 legătură de cimbru uscat;
  • piper negru proaspăt măcinat;
  • piper boabe;
  • sare.

Mod de preparare

Foile de varză se desfac și se pun la desărat în apă rece. Se aleg cele mai bune, fără urme de ruptură. Apoi li se taie cotorul, se taie pe jumătate și se lasă deoparte. Restul frunzelor se toacă mărunt.

Cepele se toacă mărunt și apoi se călesc în uleiul încins până când devin translucide. Apoi se adaugă bulionul și se mai lasă 3 minute, amestecând continuu. Apoi se pune carnea tocată și se amestecă astfel încât să fie desfăcută. Se adaugă orezul, sarea, piperul, cimbrul și mărarul tocat mărunt. Când este gata compoziția se lasă să se răcească.

În centrul fiecărei foi se pune o linguriță de compoziție de carne și orez și se rulează astfel încât să se obțină sarmale cât mai mici. Într-o oală cu fund gros se pune un strat de varză tocată mărunt amestecată cu bucăți de kaizer afumat și câteva boabe de piper. Apoi se pune un strat de sarmale mergând de la marginea cratiței spre centru. Între straturile de sarmale se mai pune amestec de varză tocată cu afumătură. Ultimul strat va fi de foi de varză tocată. Apoi se pune sucul de roșii și apă, astfel încât sarmalele să fie acoperite. Se dau la fiert aproximativ 3-4 ore, cu capacul pus fără să acopere de tot oala.

Trucuri de la gospodinele din Moldova pentru cele mai bune sarmale

Dacă vrei să faci sarmale moldovenești tradiționale ideal este să le fierbi în oală de lut. La final trebuie să le dai și la cuptor pentru aproximativ o oră.

În unele rețete de sarmale moldovenești, în amestecul de carne și orez se mai adaugă și 1-2 linguri de mălai care are rolul atât de a lega mai bine compoziția, dar și de a absorbi excesul de grăsime. De asemenea, vei mai găsi chiar și un morcov mic dat pe răzătoare și o mână de țelină răzuită însă acestea sunt opționale.

Alături de kaizer se mai pot pune printre sarmale bucățele de slănină, coaste afumate, cârnați simpli sau afumați sau chiar o bucată de rasol în centrul oalei. Pentru mai mult gust este de preferat ca cimbrul să fie desfăcut în crenguțe mici care mai apoi să fie așezate printre straturile de sarmale.

În cazul în care carnea folosită este mult prea grasă se poate pune și un ou în amestecul de carne și orez. Acesta va lega mai bine compoziția. Nu pune mai mult de atât pentru că sarmalele vor ieși mult prea tari, aproape ca niște pietre.

O porție de sarmale moldovenești se potrivește perfect cu o porție de mămăligă, cu smântână grasă și ardei iute. Un pahar de țuică sau de vin roșu în zi de sărbătoare merg lângă niște sarmale delicioase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră și sos de roșii
Galerie foto
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Sarmale de post cu nuci și orez, în foi de varză acră
Biluțe de brânză cu ardei și condimente pe un platou de lemn
Galerie foto
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii atrag abundența pe 16 mai 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, a cucerit patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Un nigerian din Cluj, care se dădea drept medic, "a cucerit" patru pensionare şi le-a păcălit să îi ofere 110.000 de lei. Cum acţiona
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ce discuţie a putut avea Ion Ţiriac cu iubita fiului său, înainte de surpriza uriaşă. De la ce a pornit totul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Ilinca Simion a scris în autobiografia ei că a luat examenul la Liceul Militar din Breaza. Care e, de fapt, adevarul
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Negresă cu unt de arahide, cremă de mentă și glazură de ciocolată
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Rita Ora și-a etalat abdomenul bine definit într-o ținută sexy de plajă. Cântăreața se pregătește de lansarea unui nou single
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
Beneficiile consumului de nuci caju. De ce este sănătos să le incluzi în alimentația zilnică
fresh
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă

Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
închide