Sarmale de post. Cea mai bună rețetă
Sarmale de post poți să mănânci în orice moment al anului. Sunt foarte hrănitoare, versatile și au un gust foarte bun. Se pot consuma calde, dar sunt foarte bune și reci.
Nu doar vegetarienii mănâncă sarmale de post. Orice are poftă de un preparat gustos și hrănitor le poate încerca. Partea bună este că poți să umpli foile de varză cu orice legumă vrei, ba chiar poți adăuga și nuci sau fructe uscate pentru o textură mai complexă.
Rețeta de bază a sarmalelor de post conține varză murată, orez, morcovi, ardei gras, ceapă și verdețuri. De aici, gusturile și imaginația ta pot merge mai departe și completa compoziția de umplutură cu multe alte ingrediente. Chiar și orezul poate fi înlocuit cu bulgur sau cu quinoa. La fel ca și în cazul sarmalelor cu carne, și cele de post pot fi învelite atât în foi de varză murată, cât și în foi de viță-de-vie. Pentru ultima variantă sarmalele de vor fierbe în borș.
Umplutura pentru sarmalele de post mai poate conține ciuperci, soia, nuci, rădăcină de țelină, păstârnac, boabe de porumb, cartofi, prune uscate, stafide. Pentru mai mult gust, poți să pui și un pahar de vin alb. În ceea ce privește condimentele, piperul este de bază, însă dacă îți place să fie mai aromate mai adaugă și cimbru, foi de dafin, oregano, boia de ardei dulce, chiar și un praf de boia iute.
Rețetă de sarmale de post
Rețeta simplă de sarmale de post nu conține foarte multe ingrediente, așa că este și foarte economică. Dacă vrei un gust mai complex, pune și ciuperci: pleurotus, champignon, ghebe sau de care ai la îndemână.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală orezul sub un jet de apă rece. Varza se desface în foi și se lasă la desărat în apă. Dacă este cazul se schimbă apa până când varza va avea gustul dorit. Descoperă și rețeta de varză murată cu ciolan afumat.
Se pune uleiul într-o tigaie și când este încins se călesc ceapa tocată mărunt și orezul. După 2 minute se adaugă morcovii tocați cubulețe sau dați prin răzătoare și un praf de sare.
Se amestecă, se adaugă o ceașcă de apă, se acoperă tigaia și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 5 minute. Apoi se pun ardeii, piperul și verdeața tocată mărunt și se amestecă. Se mai lasă 2-3 minute. Încearcă și rețeta de sarmale de post cu nuci și orez.
Foilor de varză și se taie cotoarele. Acestea se toacă mărunt, la fel și foile de varză care nu sunt potrivite pentru împachetat sarmale. Primul strat din oală va fi de varză tocată. Apoi se pune o lingură de amestec de orez și legume în centrul unei foi de varză, se rulează și se închide la capăt.
Se repetă procesul până când se termină compoziția. Sarmalele se pun una lângă alta în oală. Deasupra se pun sucul de roșii și alt strat de varză tocată.
Vasul se umple cu apă până la nivelul ultimului strat de sarmale. Se fierb pe foc aproximativ 50 de minute, după care se mai dau la cuptor încă 20-25 de minute.