Cel mai bun dovleac copt la cuptor. Rețetă simplă
Dovleacul copt este vedeta incontestabilă a toamnei. Nu există un un preparat mai ușor de făcut în casă, mai sănătos și mai facil de personalizat decât acesta. Îți oferim cea mai simpla de dovleac copt la cuptor. E delicioasă, iar familia ta o va adora.
Pentru a coace dovleacul, nu ai nevoie de foarte multe ingrediente și nici de ustensile. Un dovleac, o tavă și o hârtie de copt ar trebui să fie suficiente pentru o un desert simplu. De aici, doar imaginația ta este limita.
Poți pune condimente sau ierburi aromatice. De fapt, în funcție de acestea, poți să obții un desert sau o garnitură pentru friptura ta.
În România, dovleacul copt este considerat mai mult un preparat dulce, dar existe zone din lume în care este gustare sărată sau înlocuitori pentru cartofi, lângă preparate din carne.
Rețeta celui mai bun dovleac copt la cuptor
Dacă gătești dovleac copt pentru desert, poți pune condimentele și după ce îl scoți de la cuptor.
Ingrediente
- 1 dovleac turcesc.
Mod de preparare
Se spală dovleacul și se șterge cu un prosop de hârtie. Se taie pe jumătate, se curăță foarte bine de semințe și alte resturi. Apoi se taie în bucăți mai mici și se pune pe o tavă cu hârtie de copt.
Se dă la cuptorul preîncălzit la 200° Celsius, setat pe funcția sus-jos, cu ventilație, pentru aproximativ 30-45 de minute sau până când se înmoaie.
Se servește cald.
Cum alegi dovleacul pentru copt
Poți coace atât dovleac turcesc, cât și dovleac plăcintar sau orice alt soi cu pulpa portocalie. Toate sunt aromate, cu mici diferențe de grad de dulceață sau de umiditate.
Trebuie să alegi dovlecii cu coaja cât mai netedă, fără urme de tăieturi sau zgârieturi adânci, fără porțiuni moi. Încearcă să iei dovleacul în mână. Ar trebui să fie suficient de greu pe cât este de mare.
Trucuri pentru a prepara cel mai bun dovleac copt la cuptor
Dovleacul poate fi pus la copt atât în felii mari, cât și în cubulețe mai mici. De obicei, atunci când urmează să fie folosit drept garnitură, se curăță de coajă și se porționează în cuburi potrivite pentru o înghițitură. Când urmează să fie desert, se poată lăsa cu tot cu coajă, deși nu este obligatoriu, în felii mai mari.
În cazul dovleacului copt pentru garnitură, trebuie să amesteci bucățile cu ulei de măsline sau unt, sare, piper, cimbru și/sau rozmarin, pudră de scorțișoară cayenne.
Condimentele potrivite pentru a face dovleac copt desert sunt zahărul alb/brun, siropul din esență de arțar, scorțișoara sau nucșoara. Le poți pune pe toate sau poți alege dintre ele, în funcție de preferințe.
Ce beneficii are dovleacul copt pentru sănătate
Dovlecii de iarnă au un aport important de vitaminele A și C, antioxidanți, fibre și potasiu, magneziu. Încă din cele mai vechi timpuri, dovlecii de iarnă a fost folosit în unele culturi ca plantă medicinală pentru a trata diabetul, hipertensiunea arterială, cancerul, colesterolul ridicat și inflamația.
Dovlecii sunt un aliment dens, sățios, în ciuda faptului că au un conținut destul de scăzut de calorii (45-90 de calorii per/200g, în funcție de tip), cu un indice glicemic scăzut. Dovlecii conțin, de asemenea, polizaharide, un tip de fibre care pot împiedica creșterea glicemiei după masă, așa cum se arată în studiile.
Anumiți compuși din dovleci, cum ar fi beta-carotenul și luteina, sunt clasificați ca flavonoide care pot ajuta la protejarea celulelor umane de efectele dăunătoare ale stresului oxidativ. Flavonoidele au fost cercetate pe larg pentru rolul lor posibil în afectarea sau inhibarea creșterii celulelor canceroase.
Dovlecii de iarnă sunt bogați în potasiu, care poate ajuta la contracararea efectelor dăunătoare ale sodiului asupra tensiunii arteriale. Scăderea colesterolului a fost observată la administrarea polizaharidelor de dovleac la șoareci sănătoși și diabetici.