Sos de dovlecei cu ardei copți, pentru iarnă
Nu lăsa sezonul dovleceilor de grădină să treacă, fără a-i include în rețetele de conserve pentru iarnă. Îți oferim în acest scop o rețetă de sos de dovlecei cu ardei copți. Sosul iese delicat, are o textură cremoasă și este foarte gustos.
Galerie foto
Pe lângă dovlecei și ardei, vei mai adăuga în sos și alte legume ce aduc un plus de gust și consistență. Nu lipsește nici sucul de roșii pe care îl poți folosi gata preparat. Dacă dorești să adaugi roșii proaspete, mai întâi le vei opări și decoji, apoi le transformi în suc, separându-le de semințe.
Sosul de dovlecei este ideal pentru a fi adăugat mai târziu în mâncăruri. Este ideal pentru rețetele de paste și de pizza, dar și de supe cremă sau ciorbe. Descoperă aici o rețetă de paste cu năut în sos de roșii, în care poți adăuga și 2-3 linguri din sosul de dovlecei.
În continuare îți oferim rețeta detaliată a sosului, cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi ocupă-te de ardei, care necesită spălare, ștergere și coacere, apoi curățare și tocare. Descoperă aici cum se curăță perfect ardeii copți și câteva sfaturi de la specialiștii în bucătărie.
Apoi curăță dovleceii și dă-i pe răzătoare. Presară sare peste ei și lasă-i să se deshidrateze timp de 12-15 minute. În acest interval de timp curăță ceapa și usturoiul, clătește-le bine și toacă-le mărunt. Când ai aceste ingrediente pregătite poți aprinde aragazul pentru prepararea sosului.
Cum prepari sos de dovlecei cu ardei copți
Pune o cratiță pe aragazul aprins și adaugă uleiul în ea. Lasă-l să se încingă, apoi adaugă ceapa și usturoiul. Când ceapa devine transparentă, mai stropește-o ușor cu zeamă de la ardeii copți, pentru a nu căpăta gust intens de prăjeală. Când este bine pătrunsă, adaugă ardeii copți, tocați mărunt.
Amestecă bine ceapa cu usturoiul și ardeii prin uleiul din cratiță timp de 1-2 minute. Stoarce bine dovleceii răzuiți de lichidul care s-a format și adaugă-i peste ingredientele din cratiță.
Amestecă bine ingredientele pentru omogenizare, iar când se pătrund bine toate, adaugă și sosul de roșii.
Fierbe sosul de dovlecei cu ardei copți și sos de roșii pentru aproximativ 15-20 de minute. Adaugă sare și piper după gust și câte puțin cimbru și busuioc, uscate și bine mărunțite.
Gustă sosul și mai potrivește-i gustul cu cele necesare până când obții gustul care îți place.
Când sosul este fiert, introdu blenderul în el și pasează bine ingredientele. Dacă îl dorești și mai fin și mai cremos, îl poți trece și prin sită.
În intervalul de timp cât sosul fierbe, ocupă-te și de sterilizarea borcanelor și a capacelor din dotare. Apoi umple-le fierbinți cu sosul, de asemenea, fierbinte.
Închide-le ermetic cu capacele aferente și acoperă-le cu o pătură groasă. Lasă-le să se răcească lent sub pătură, pentru a asigura o conservare perfectă deliciosului sos de dovlecei cu ardei copți.
Dacă mai dorești să incluzi dovleceii și în alte rețete de conserve, poți încerca rețeta de zacuscă de dovlecei.
Galerie foto