Suc de roșii fără conservanți. O rețetă gustoasă și sănătoasă
Fie că alegi să-l folosești la paste, la ciorbe sau la tocăniță, un suc de roșii făcut în casă este cel care dă gustul special. Dacă nu pui nici conservanți, poți să stai liniștită și în ceea ce privește sănătatea.
Sucul de roșii este nelipsit din orice cămară datorită gustului fresh și a faptului că asigură culoare și prospețime preparatului tău. Poți să folosești cu încrederea sucul de roșii și la pizza prosciutto e funghi. Este unul dintre cele mai simple sortimente de pizza. Iți oferim mai jos lista de ingrediente și modul în care se face un suc de roșii natural, fără conservanți.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas în prepararea acestui suc este să alegi roșii foarte bine coapte și să le speli bine. Apoi pune-le într-un mixer sau blender ori într-un aparat special de făcut suc de roșii. Este important să înlături semințele și coaja. Dacă este nevoie, poți să le dai chiar printr-o sită.
După ce ai terminat de stors toate roșiile, e timpul să le pui la fiert pe aragaz. Este de preferat să alegi o oală din inox cu fundul dublu. Lasă sucul de roșii la fiert timp de o oră și jumătate. Când a scăzut aproape de jumătate, poți să adaugi o linguriță de sare și una de zahăr.
Cât timp ai pe foc sucul de roșii, spală sticlele și sterilizează-le. După ce a fiert, pune sucul cât este încă fierbinte, înfiletează bine capacele și acoperă toate sticlele cu prosoape. Lasă-le așa până se răcesc complet.
Suc de roșii fără conservanți: beneficii
Sucul de roșii ajută la detoxifierea organismului, roșiile fiind un foarte bun antioxidant. 70% din necesarul de vitamină C din organism este dat de un singur pahar de suc de roșii.
Sucul de roșii conține fier și potasiu, vitaminele K, B1, B5 și B6, dar și alte minerale importante, precum zinc. Are puterea de a regla colesterolul din sânge, de a intări sistemul imunitar, de a proteja inima și a întări oasele.
După ce desfaci sticlele sau borcanele, sucul rămas poate și acoperit din nou cu capacul și îl poți depozita în frigider pentru câteva zile.
Potențialele dezavantaje
Deși sucul de roșii este extrem de nutritiv și poate oferi beneficii impresionante pentru sănătate, are unele dezavantaje. Cel mai mare dezavantaj al său poate fi că majoritatea tipurilor sunt bogate în sodiu. Multe produse din sucuri de roșii conțin sare adăugată, care crește conținutul de sodiu.
De exemplu, o porție 340 ml de suc de roșii cumpărat din magazin conține 980 mg de sodiu – care reprezintă 43% din doza zilnică recomandată. Dietele bogate în sodiu pot fi problematice, în special pentru persoanele considerate sensibile la sare.
În plus, cercetările arată că dietele bogate în sodiu pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.
Un alt dezavantaj al sucului de roșii este că are mai puține fibre decât roșiile întregi. Acestea fiind spuse, sucul de roșii este încă mai bogat în fibre decât multe alte băuturi din fructe, cum ar fi sucul de mere și sucul de portocale fără pulpă. Persoanele cu boală de reflux gastroesofagian trebuie să evite sucul de roșii, deoarece le poate agrava simptomele.