Secretul cartofilor copți. Ingredientele care îi fac mai savuroși

Cartofii sunt cea mai la îndemână garnitură. Sunt ieftini, ușor de gătit, versatili, se găsesc oriunde. Poți să îi folosești pentru aperitive, garnituri, feluri de bază, supe și ciorbe, chiar și la preparate dulci. Totuși, una dintre cele mai simple modalități de a-i prepara este să îi pui la cuptor. Descoperă secretul cartofilor copți. Iată ingredientele care îi fac mai savuroși.

Secretul cartofilor copți ilustrat cu ajutorul unei tăvi pline de cartofi copți
Condimentele, tipul de grăsime folosit și modul în care sunt tăiați cartofii sunt importante / Shutterstock

Cartofii la cuptor sunt apreciați în primul rând pentru textura lor. Dacă la exterior sunt crocanți, la interior sunt moi și pufoși, ceea ce creează un contrast plăcut. Prin gătirea la cuptor se caramelizează zaharurile naturale din cartofi, ceea ce adaugă o notă dulce și bogată gustului lor.

Secretul cartofilor copți

Cartofii la cuptor sunt foarte versatili și se pot adapta la o varietate de gusturi și preparate. Poți adăuga diverse condimente și ierburi aromatice pentru a le conferi un gust și o aromă distinctivă, precum usturoi, rozmarin, cimbru sau puțină paprika.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva sfaturi pentru a face din cartofii tăi la cuptor un preparat cu adevărat deosebit. Secretul cartofilor copți în viziunea specialiștilor de la Tasting Table.

Citește și

Fierbe cartofii înainte

Degeaba condimentezi cartofii dacă aceștia nu au textura potrivită. Dacă îi lași să fiarbă pentru scurt timp, înainte de a-i pune la cuptor, vei avea doar de câștigat. Curăță-i de coajă, taie-i în cubulețe la dimensiunea preferată, apoi fierbe-i până când sunt parțial gătiți. Trebuie să rămână fermi la mijloc.

Dacă te grăbești, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de gătit. Acest lucru face ca pectina prezentă în mod natural în cartofi să se descompună mai rapid, scoțând și mai mult amidon și, prin urmare, să devină și mai crocanți.

Lasă imaginația să lucreze

Nu ai nevoie de ingrediente scumpe sau extravagante pentru a da gust cartofilor gătiți la cuptor. Trebuie doar să te joci cu unul sau mai multe condimente pe care sigur le ai deja în casă.

Poți pune câteva fire de rozmarin și ulei de măsline, de exemplu. Mai poți pune cimbru, frunze de dafin și oregano.

Folosește condimente gata preparate special pentru cartofi

Există atât de multe amestecuri de mirodenii în magazine încât este păcat să te mai complici să găsești combinația perfectă. Caută punguțele pe care scrie „pentru cartofi”, pune-le în coș, plătește-le și odată ce ai ajuns acasă folosește-le cu încredere.

Doar preîncălzește cuptorul la 200°C, pune cartofii, uleiul de măsline și amestecul de condimente într-o tavă de copt, asigurându-te că toți cartofii sunt acoperiți uniform. Coace-i 35- 40 de minute.

Brânza face minuni

Brânza poate face orice să aibă un gust mai bun, iar acest lucru este valabil mai ales pentru cartofi. Poți folosi orice sortiment, însă unele dintre ele sunt mai potrivite pentru că păstrează textura crocantă pe care vrei să o obții. Cu parmezanul nu ai cum să dai greș.

Textura sa sfărâmicioasă, granulată, lipsită de multă umiditate, se pretează bine la un decor crocant. Tot ce trebuie să faci este să-l dai pe răzătoare, să-l amesteci cu puțin unt, sare și piper și să-l întinzi pe fundul vasului de copt. Deasupra pune cartofii și coace-i la 200°C pentru aproximativ 40 de minute.

O altă opțiune bună de brânză este pecorino, care este similară parmezanului ca textură, dar are un gust complet diferit. Această brânză este făcută cu lapte de oaie în loc de lapte de vacă, dând o aromă mai sărată și mai ierboasă care se potrivește cu cartofi crocanți.

Amestecă pecorino ras cu amidon de porumb și ulei de măsline, pune compoziția peste cartofi, coace-i timp de 35 de minute la 200°C.

Încearcă mai multe tipuri de cartofi

Poți folosi mai multe tipuri de cartofi, atât albi, cât și roșii. Există mii de tipuri diferite de cartofi în întreaga lume și în România probabil câteva zeci. Încearcă-le pe toate pentru că fiecare are o textură și o aromă diferite.

Folosește grăsime

Aproape orice fel de grăsime ai pune peste cartofii pe care urmează să îi coci la cuptor este bună. Poți să adaugi chiar și sosul rezultat după ce ai făcut friptură de porc, pui sau vită, iar gustul va fi excepțional.

Dacă ai la îndemână untură de porc sau de rață poți să adaugi o lingură în vasul în care coci cartofii și nu vei mai vrea să îi gătești altfel. La fel de bun este și untul. Nu uita de uleiul de măsline, iar dacă nu ai poți folosi orice fel de ulei ce suportă tratament termic. 

Pune puțină maioneză

Înainte de da cartofii la cuptor pune două linguri (sau mai multe) de maioneză și amestecă bine astfel încât să fie toți acoperiți.

Conținutul de grăsime din maioneză va crea un tampon împotriva căldurii, permițând cartofilor să se gătească fără a se arde. Această rețetă de cartofi și maioneză va avea un plus e aromă, dar va face și cartofii mai crocanți la exterior și mult mai moi la interior.

Transformă-i într-un preparat de lux

Dacă vrei să transformi banalii cartofi copți într-un fel de mâncare special stropește-i cu ulei cu trufe după ce îi scoți din cuptor.

Uleiul de trufe este delicat, iar căldura mare și timpul lung de gătire necesar riscă să-i distrugă o mare parte din aromă. Dacă vrei să mergi și mai departe, dă prin răzătoare o bucată de trufă neagră.

Zdrobește cartofii

Fierbe cartofii până când sunt gătiți complet. Apoi amestecă-i cu sare, piper, pudră de usturoi și ulei de măsline, ia un pahar cu fundul plat și începe să-i zdrobești.

Apoi pune-i într-o tavă și dă-i la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, nu înainte de a-i fi uns cu ulei de măsline.

Folosește suc de lămâie

Dacă faci cartofi copți la cuptor iarna, pune deasupra lor și puțin suc de lămâie. Pe lângă acesta vei mai avea nevoie de ulei de măsline, usturoi și condimente uscate. Dacă vrei, mai poți adăuga și puțină mentă proaspătă.

Lămâia nu doar că dă gust, dar va opri procesul de oxidare a cartofilor. Amidonul din cartofi se combină cu oxigenul ceea ce face ca legumele să capete o culoare maronie. Substanțele acide precum sucul de lămâie contracarează efectul, lăsând cartofii și alte produse amidonoase să își păstreze culoarea.

Transformă-i în cartofi prăjiți

Cartofii gătiți la cuptor pot căpăta textura celor prăjiți fără să folosești atât de mult ulei. Secretul este să pregătești cartofii corect. Va trebui să îi tai în bucăți lungi și subțiri, la fel ca pentru cartofi pai.

În al doilea rând, trebuie să înmoi cartofii în apă rece peste noapte, pentru a elimina amidonul de pe suprafața lor. Acesta îi împiedică să devină crocanți. Apoi poți să îi amesteci cu sare, ulei și un strop de piper și să îi dai la cuptor.

Inspiră-te din rețete din alte țări

Cartofii pot fi originari din America de Sud, dar astăzi nu există bucătăria în lume care să nu-i folosească. De exemplu, este greu de imaginat un meniu dintr-un restaurant franțuzesc fără cartofi gratinați sau un piure de cartofi cremos. Un curry verde thailandez poate fi făcut mai consistent și mai sățios cu câțiva cartofi, fără a îndepărta textura delicată a sosului. 

Nu trebuie să uităm de cartofii fripți coreeni. Aceștia sunt cartofi prăjiți care sunt apoi fierți și iar prăjiți, ceea ce îi face extrem de crocanți la exterior și foarte moi la interior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Galerie foto
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
cartofi copți crocanți
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
salată de sfeclă
06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
30 noiembrie, 05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Afacerea în care Ionuţ Negoiţă investeşte 200 de milioane de euro! Ce avere fabuloasă are fostul patron al lui Dinamo
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Cine e femeia cu pălărie galbenă care a atras toate privirile la parada de 1 decembrie 2025. Toți ochii au fost îndreptați spre ea
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
6 legume care au mai multă vitamina C decât o portocală. Sunt perfecte pentru imunitate
fresh
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
închide