Secretul cartofilor copți. Ingredientele care îi fac mai savuroși

Cartofii sunt cea mai la îndemână garnitură. Sunt ieftini, ușor de gătit, versatili, se găsesc oriunde. Poți să îi folosești pentru aperitive, garnituri, feluri de bază, supe și ciorbe, chiar și la preparate dulci. Totuși, una dintre cele mai simple modalități de a-i prepara este să îi pui la cuptor. Descoperă secretul cartofilor copți. Iată ingredientele care îi fac mai savuroși.

Secretul cartofilor copți ilustrat cu ajutorul unei tăvi pline de cartofi copți
Condimentele, tipul de grăsime folosit și modul în care sunt tăiați cartofii sunt importante / Shutterstock

Cartofii la cuptor sunt apreciați în primul rând pentru textura lor. Dacă la exterior sunt crocanți, la interior sunt moi și pufoși, ceea ce creează un contrast plăcut. Prin gătirea la cuptor se caramelizează zaharurile naturale din cartofi, ceea ce adaugă o notă dulce și bogată gustului lor.

Secretul cartofilor copți

Cartofii la cuptor sunt foarte versatili și se pot adapta la o varietate de gusturi și preparate. Poți adăuga diverse condimente și ierburi aromatice pentru a le conferi un gust și o aromă distinctivă, precum usturoi, rozmarin, cimbru sau puțină paprika.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva sfaturi pentru a face din cartofii tăi la cuptor un preparat cu adevărat deosebit. Secretul cartofilor copți în viziunea specialiștilor de la Tasting Table.

Citește și

Fierbe cartofii înainte

Degeaba condimentezi cartofii dacă aceștia nu au textura potrivită. Dacă îi lași să fiarbă pentru scurt timp, înainte de a-i pune la cuptor, vei avea doar de câștigat. Curăță-i de coajă, taie-i în cubulețe la dimensiunea preferată, apoi fierbe-i până când sunt parțial gătiți. Trebuie să rămână fermi la mijloc.

Dacă te grăbești, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de gătit. Acest lucru face ca pectina prezentă în mod natural în cartofi să se descompună mai rapid, scoțând și mai mult amidon și, prin urmare, să devină și mai crocanți.

Lasă imaginația să lucreze

Nu ai nevoie de ingrediente scumpe sau extravagante pentru a da gust cartofilor gătiți la cuptor. Trebuie doar să te joci cu unul sau mai multe condimente pe care sigur le ai deja în casă.

Poți pune câteva fire de rozmarin și ulei de măsline, de exemplu. Mai poți pune cimbru, frunze de dafin și oregano.

Folosește condimente gata preparate special pentru cartofi

Există atât de multe amestecuri de mirodenii în magazine încât este păcat să te mai complici să găsești combinația perfectă. Caută punguțele pe care scrie „pentru cartofi”, pune-le în coș, plătește-le și odată ce ai ajuns acasă folosește-le cu încredere.

Doar preîncălzește cuptorul la 200°C, pune cartofii, uleiul de măsline și amestecul de condimente într-o tavă de copt, asigurându-te că toți cartofii sunt acoperiți uniform. Coace-i 35- 40 de minute.

Brânza face minuni

Brânza poate face orice să aibă un gust mai bun, iar acest lucru este valabil mai ales pentru cartofi. Poți folosi orice sortiment, însă unele dintre ele sunt mai potrivite pentru că păstrează textura crocantă pe care vrei să o obții. Cu parmezanul nu ai cum să dai greș.

Textura sa sfărâmicioasă, granulată, lipsită de multă umiditate, se pretează bine la un decor crocant. Tot ce trebuie să faci este să-l dai pe răzătoare, să-l amesteci cu puțin unt, sare și piper și să-l întinzi pe fundul vasului de copt. Deasupra pune cartofii și coace-i la 200°C pentru aproximativ 40 de minute.

O altă opțiune bună de brânză este pecorino, care este similară parmezanului ca textură, dar are un gust complet diferit. Această brânză este făcută cu lapte de oaie în loc de lapte de vacă, dând o aromă mai sărată și mai ierboasă care se potrivește cu cartofi crocanți.

Amestecă pecorino ras cu amidon de porumb și ulei de măsline, pune compoziția peste cartofi, coace-i timp de 35 de minute la 200°C.

Încearcă mai multe tipuri de cartofi

Poți folosi mai multe tipuri de cartofi, atât albi, cât și roșii. Există mii de tipuri diferite de cartofi în întreaga lume și în România probabil câteva zeci. Încearcă-le pe toate pentru că fiecare are o textură și o aromă diferite.

Folosește grăsime

Aproape orice fel de grăsime ai pune peste cartofii pe care urmează să îi coci la cuptor este bună. Poți să adaugi chiar și sosul rezultat după ce ai făcut friptură de porc, pui sau vită, iar gustul va fi excepțional.

Dacă ai la îndemână untură de porc sau de rață poți să adaugi o lingură în vasul în care coci cartofii și nu vei mai vrea să îi gătești altfel. La fel de bun este și untul. Nu uita de uleiul de măsline, iar dacă nu ai poți folosi orice fel de ulei ce suportă tratament termic. 

Pune puțină maioneză

Înainte de da cartofii la cuptor pune două linguri (sau mai multe) de maioneză și amestecă bine astfel încât să fie toți acoperiți.

Conținutul de grăsime din maioneză va crea un tampon împotriva căldurii, permițând cartofilor să se gătească fără a se arde. Această rețetă de cartofi și maioneză va avea un plus e aromă, dar va face și cartofii mai crocanți la exterior și mult mai moi la interior.

Transformă-i într-un preparat de lux

Dacă vrei să transformi banalii cartofi copți într-un fel de mâncare special stropește-i cu ulei cu trufe după ce îi scoți din cuptor.

Uleiul de trufe este delicat, iar căldura mare și timpul lung de gătire necesar riscă să-i distrugă o mare parte din aromă. Dacă vrei să mergi și mai departe, dă prin răzătoare o bucată de trufă neagră.

Zdrobește cartofii

Fierbe cartofii până când sunt gătiți complet. Apoi amestecă-i cu sare, piper, pudră de usturoi și ulei de măsline, ia un pahar cu fundul plat și începe să-i zdrobești.

Apoi pune-i într-o tavă și dă-i la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, nu înainte de a-i fi uns cu ulei de măsline.

Folosește suc de lămâie

Dacă faci cartofi copți la cuptor iarna, pune deasupra lor și puțin suc de lămâie. Pe lângă acesta vei mai avea nevoie de ulei de măsline, usturoi și condimente uscate. Dacă vrei, mai poți adăuga și puțină mentă proaspătă.

Lămâia nu doar că dă gust, dar va opri procesul de oxidare a cartofilor. Amidonul din cartofi se combină cu oxigenul ceea ce face ca legumele să capete o culoare maronie. Substanțele acide precum sucul de lămâie contracarează efectul, lăsând cartofii și alte produse amidonoase să își păstreze culoarea.

Transformă-i în cartofi prăjiți

Cartofii gătiți la cuptor pot căpăta textura celor prăjiți fără să folosești atât de mult ulei. Secretul este să pregătești cartofii corect. Va trebui să îi tai în bucăți lungi și subțiri, la fel ca pentru cartofi pai.

În al doilea rând, trebuie să înmoi cartofii în apă rece peste noapte, pentru a elimina amidonul de pe suprafața lor. Acesta îi împiedică să devină crocanți. Apoi poți să îi amesteci cu sare, ulei și un strop de piper și să îi dai la cuptor.

Inspiră-te din rețete din alte țări

Cartofii pot fi originari din America de Sud, dar astăzi nu există bucătăria în lume care să nu-i folosească. De exemplu, este greu de imaginat un meniu dintr-un restaurant franțuzesc fără cartofi gratinați sau un piure de cartofi cremos. Un curry verde thailandez poate fi făcut mai consistent și mai sățios cu câțiva cartofi, fără a îndepărta textura delicată a sosului. 

Nu trebuie să uităm de cartofii fripți coreeni. Aceștia sunt cartofi prăjiți care sunt apoi fierți și iar prăjiți, ceea ce îi face extrem de crocanți la exterior și foarte moi la interior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cartofi cu ciuperci la cuptor și frunze de pătrunjel
Galerie foto
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
Cartofi cu ciuperci la cuptor. Un preparat simplu, dar plin de savoare
cartofi copți la cuptor electric și serviți într-o cratiță neagră
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
Cum se fac cartofii copți la cuptorul electric. La ce temperatură se gătesc și cât se lasă de fapt
Ceafă de porc la cuptor cu bere și cartofi servită într-o tavă albă
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Clafoutis cu legume și brânză feta porționat în tavă și o porție pe spatulă
30 aprilie, 05:24
Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă Clafoutis cu legume și brânză feta. Rețetă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Tartă Tatin cu morcovi. Un preparat cu caramel sărat, legume coapte și aluat fraged
Momentul în care Nicuşor Dan şi George Simion şi-au dat mâna, la finalul Congresului BNS
Momentul în care Nicuşor Dan şi George Simion şi-au dat mâna, la finalul Congresului BNS
Momentul în care Nicuşor Dan şi George Simion şi-au dat mâna, la finalul Congresului BNS
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Ce avere are, de fapt, milionarul român de 34 de ani care construieşte un castel în România
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Andrew Barabancea a fost externat la 7 zile după ce a suferit un infarct. Ce a postat în online fiul Ozanei Barabncea
Cea mai văzută poză din lume arată foarte diferit acum. Ce s-a întâmplat cu peisajul pe care milioane l-au văzut zilnic
„Cea mai văzută poză din lume” arată foarte diferit acum. Ce s-a întâmplat cu peisajul pe care milioane l-au văzut zilnic
„Cea mai văzută poză din lume” arată foarte diferit acum. Ce s-a întâmplat cu peisajul pe care milioane l-au văzut zilnic
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Îți place să trimiți mesaje vocale pe WhatsApp? Ce spun psihologii despre tine
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Sparanghel în crustă de porumb
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
închide