Secretul cartofilor copți. Ingredientele care îi fac mai savuroși

Cartofii sunt cea mai la îndemână garnitură. Sunt ieftini, ușor de gătit, versatili, se găsesc oriunde. Poți să îi folosești pentru aperitive, garnituri, feluri de bază, supe și ciorbe, chiar și la preparate dulci. Totuși, una dintre cele mai simple modalități de a-i prepara este să îi pui la cuptor. Descoperă secretul cartofilor copți. Iată ingredientele care îi fac mai savuroși.

Secretul cartofilor copți ilustrat cu ajutorul unei tăvi pline de cartofi copți
Condimentele, tipul de grăsime folosit și modul în care sunt tăiați cartofii sunt importante / Shutterstock

Cartofii la cuptor sunt apreciați în primul rând pentru textura lor. Dacă la exterior sunt crocanți, la interior sunt moi și pufoși, ceea ce creează un contrast plăcut. Prin gătirea la cuptor se caramelizează zaharurile naturale din cartofi, ceea ce adaugă o notă dulce și bogată gustului lor.

Secretul cartofilor copți

Cartofii la cuptor sunt foarte versatili și se pot adapta la o varietate de gusturi și preparate. Poți adăuga diverse condimente și ierburi aromatice pentru a le conferi un gust și o aromă distinctivă, precum usturoi, rozmarin, cimbru sau puțină paprika.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva sfaturi pentru a face din cartofii tăi la cuptor un preparat cu adevărat deosebit. Secretul cartofilor copți în viziunea specialiștilor de la Tasting Table.

Citește și

Fierbe cartofii înainte

Degeaba condimentezi cartofii dacă aceștia nu au textura potrivită. Dacă îi lași să fiarbă pentru scurt timp, înainte de a-i pune la cuptor, vei avea doar de câștigat. Curăță-i de coajă, taie-i în cubulețe la dimensiunea preferată, apoi fierbe-i până când sunt parțial gătiți. Trebuie să rămână fermi la mijloc.

Dacă te grăbești, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de gătit. Acest lucru face ca pectina prezentă în mod natural în cartofi să se descompună mai rapid, scoțând și mai mult amidon și, prin urmare, să devină și mai crocanți.

Lasă imaginația să lucreze

Nu ai nevoie de ingrediente scumpe sau extravagante pentru a da gust cartofilor gătiți la cuptor. Trebuie doar să te joci cu unul sau mai multe condimente pe care sigur le ai deja în casă.

Poți pune câteva fire de rozmarin și ulei de măsline, de exemplu. Mai poți pune cimbru, frunze de dafin și oregano.

Folosește condimente gata preparate special pentru cartofi

Există atât de multe amestecuri de mirodenii în magazine încât este păcat să te mai complici să găsești combinația perfectă. Caută punguțele pe care scrie „pentru cartofi”, pune-le în coș, plătește-le și odată ce ai ajuns acasă folosește-le cu încredere.

Doar preîncălzește cuptorul la 200°C, pune cartofii, uleiul de măsline și amestecul de condimente într-o tavă de copt, asigurându-te că toți cartofii sunt acoperiți uniform. Coace-i 35- 40 de minute.

Brânza face minuni

Brânza poate face orice să aibă un gust mai bun, iar acest lucru este valabil mai ales pentru cartofi. Poți folosi orice sortiment, însă unele dintre ele sunt mai potrivite pentru că păstrează textura crocantă pe care vrei să o obții. Cu parmezanul nu ai cum să dai greș.

Textura sa sfărâmicioasă, granulată, lipsită de multă umiditate, se pretează bine la un decor crocant. Tot ce trebuie să faci este să-l dai pe răzătoare, să-l amesteci cu puțin unt, sare și piper și să-l întinzi pe fundul vasului de copt. Deasupra pune cartofii și coace-i la 200°C pentru aproximativ 40 de minute.

O altă opțiune bună de brânză este pecorino, care este similară parmezanului ca textură, dar are un gust complet diferit. Această brânză este făcută cu lapte de oaie în loc de lapte de vacă, dând o aromă mai sărată și mai ierboasă care se potrivește cu cartofi crocanți.

Amestecă pecorino ras cu amidon de porumb și ulei de măsline, pune compoziția peste cartofi, coace-i timp de 35 de minute la 200°C.

Încearcă mai multe tipuri de cartofi

Poți folosi mai multe tipuri de cartofi, atât albi, cât și roșii. Există mii de tipuri diferite de cartofi în întreaga lume și în România probabil câteva zeci. Încearcă-le pe toate pentru că fiecare are o textură și o aromă diferite.

Folosește grăsime

Aproape orice fel de grăsime ai pune peste cartofii pe care urmează să îi coci la cuptor este bună. Poți să adaugi chiar și sosul rezultat după ce ai făcut friptură de porc, pui sau vită, iar gustul va fi excepțional.

Dacă ai la îndemână untură de porc sau de rață poți să adaugi o lingură în vasul în care coci cartofii și nu vei mai vrea să îi gătești altfel. La fel de bun este și untul. Nu uita de uleiul de măsline, iar dacă nu ai poți folosi orice fel de ulei ce suportă tratament termic. 

Pune puțină maioneză

Înainte de da cartofii la cuptor pune două linguri (sau mai multe) de maioneză și amestecă bine astfel încât să fie toți acoperiți.

Conținutul de grăsime din maioneză va crea un tampon împotriva căldurii, permițând cartofilor să se gătească fără a se arde. Această rețetă de cartofi și maioneză va avea un plus e aromă, dar va face și cartofii mai crocanți la exterior și mult mai moi la interior.

Transformă-i într-un preparat de lux

Dacă vrei să transformi banalii cartofi copți într-un fel de mâncare special stropește-i cu ulei cu trufe după ce îi scoți din cuptor.

Uleiul de trufe este delicat, iar căldura mare și timpul lung de gătire necesar riscă să-i distrugă o mare parte din aromă. Dacă vrei să mergi și mai departe, dă prin răzătoare o bucată de trufă neagră.

Zdrobește cartofii

Fierbe cartofii până când sunt gătiți complet. Apoi amestecă-i cu sare, piper, pudră de usturoi și ulei de măsline, ia un pahar cu fundul plat și începe să-i zdrobești.

Apoi pune-i într-o tavă și dă-i la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, nu înainte de a-i fi uns cu ulei de măsline.

Folosește suc de lămâie

Dacă faci cartofi copți la cuptor iarna, pune deasupra lor și puțin suc de lămâie. Pe lângă acesta vei mai avea nevoie de ulei de măsline, usturoi și condimente uscate. Dacă vrei, mai poți adăuga și puțină mentă proaspătă.

Lămâia nu doar că dă gust, dar va opri procesul de oxidare a cartofilor. Amidonul din cartofi se combină cu oxigenul ceea ce face ca legumele să capete o culoare maronie. Substanțele acide precum sucul de lămâie contracarează efectul, lăsând cartofii și alte produse amidonoase să își păstreze culoarea.

Transformă-i în cartofi prăjiți

Cartofii gătiți la cuptor pot căpăta textura celor prăjiți fără să folosești atât de mult ulei. Secretul este să pregătești cartofii corect. Va trebui să îi tai în bucăți lungi și subțiri, la fel ca pentru cartofi pai.

În al doilea rând, trebuie să înmoi cartofii în apă rece peste noapte, pentru a elimina amidonul de pe suprafața lor. Acesta îi împiedică să devină crocanți. Apoi poți să îi amesteci cu sare, ulei și un strop de piper și să îi dai la cuptor.

Inspiră-te din rețete din alte țări

Cartofii pot fi originari din America de Sud, dar astăzi nu există bucătăria în lume care să nu-i folosească. De exemplu, este greu de imaginat un meniu dintr-un restaurant franțuzesc fără cartofi gratinați sau un piure de cartofi cremos. Un curry verde thailandez poate fi făcut mai consistent și mai sățios cu câțiva cartofi, fără a îndepărta textura delicată a sosului. 

Nu trebuie să uităm de cartofii fripți coreeni. Aceștia sunt cartofi prăjiți care sunt apoi fierți și iar prăjiți, ceea ce îi face extrem de crocanți la exterior și foarte moi la interior.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
Galerie foto
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Galerie foto
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
cartofi copți aromatizați și serviți pe un blat negru
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide