Secretul cartofilor copți. Ingredientele care îi fac mai savuroși

Cartofii sunt cea mai la îndemână garnitură. Sunt ieftini, ușor de gătit, versatili, se găsesc oriunde. Poți să îi folosești pentru aperitive, garnituri, feluri de bază, supe și ciorbe, chiar și la preparate dulci. Totuși, una dintre cele mai simple modalități de a-i prepara este să îi pui la cuptor. Descoperă secretul cartofilor copți. Iată ingredientele care îi fac mai savuroși.

Secretul cartofilor copți ilustrat cu ajutorul unei tăvi pline de cartofi copți
Condimentele, tipul de grăsime folosit și modul în care sunt tăiați cartofii sunt importante / Shutterstock

Cartofii la cuptor sunt apreciați în primul rând pentru textura lor. Dacă la exterior sunt crocanți, la interior sunt moi și pufoși, ceea ce creează un contrast plăcut. Prin gătirea la cuptor se caramelizează zaharurile naturale din cartofi, ceea ce adaugă o notă dulce și bogată gustului lor.

Secretul cartofilor copți

Cartofii la cuptor sunt foarte versatili și se pot adapta la o varietate de gusturi și preparate. Poți adăuga diverse condimente și ierburi aromatice pentru a le conferi un gust și o aromă distinctivă, precum usturoi, rozmarin, cimbru sau puțină paprika.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Iată câteva sfaturi pentru a face din cartofii tăi la cuptor un preparat cu adevărat deosebit. Secretul cartofilor copți în viziunea specialiștilor de la Tasting Table.

Citește și

Fierbe cartofii înainte

Degeaba condimentezi cartofii dacă aceștia nu au textura potrivită. Dacă îi lași să fiarbă pentru scurt timp, înainte de a-i pune la cuptor, vei avea doar de câștigat. Curăță-i de coajă, taie-i în cubulețe la dimensiunea preferată, apoi fierbe-i până când sunt parțial gătiți. Trebuie să rămână fermi la mijloc.

Dacă te grăbești, adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa de gătit. Acest lucru face ca pectina prezentă în mod natural în cartofi să se descompună mai rapid, scoțând și mai mult amidon și, prin urmare, să devină și mai crocanți.

Lasă imaginația să lucreze

Nu ai nevoie de ingrediente scumpe sau extravagante pentru a da gust cartofilor gătiți la cuptor. Trebuie doar să te joci cu unul sau mai multe condimente pe care sigur le ai deja în casă.

Poți pune câteva fire de rozmarin și ulei de măsline, de exemplu. Mai poți pune cimbru, frunze de dafin și oregano.

Folosește condimente gata preparate special pentru cartofi

Există atât de multe amestecuri de mirodenii în magazine încât este păcat să te mai complici să găsești combinația perfectă. Caută punguțele pe care scrie „pentru cartofi”, pune-le în coș, plătește-le și odată ce ai ajuns acasă folosește-le cu încredere.

Doar preîncălzește cuptorul la 200°C, pune cartofii, uleiul de măsline și amestecul de condimente într-o tavă de copt, asigurându-te că toți cartofii sunt acoperiți uniform. Coace-i 35- 40 de minute.

Brânza face minuni

Brânza poate face orice să aibă un gust mai bun, iar acest lucru este valabil mai ales pentru cartofi. Poți folosi orice sortiment, însă unele dintre ele sunt mai potrivite pentru că păstrează textura crocantă pe care vrei să o obții. Cu parmezanul nu ai cum să dai greș.

Textura sa sfărâmicioasă, granulată, lipsită de multă umiditate, se pretează bine la un decor crocant. Tot ce trebuie să faci este să-l dai pe răzătoare, să-l amesteci cu puțin unt, sare și piper și să-l întinzi pe fundul vasului de copt. Deasupra pune cartofii și coace-i la 200°C pentru aproximativ 40 de minute.

O altă opțiune bună de brânză este pecorino, care este similară parmezanului ca textură, dar are un gust complet diferit. Această brânză este făcută cu lapte de oaie în loc de lapte de vacă, dând o aromă mai sărată și mai ierboasă care se potrivește cu cartofi crocanți.

Amestecă pecorino ras cu amidon de porumb și ulei de măsline, pune compoziția peste cartofi, coace-i timp de 35 de minute la 200°C.

Încearcă mai multe tipuri de cartofi

Poți folosi mai multe tipuri de cartofi, atât albi, cât și roșii. Există mii de tipuri diferite de cartofi în întreaga lume și în România probabil câteva zeci. Încearcă-le pe toate pentru că fiecare are o textură și o aromă diferite.

Folosește grăsime

Aproape orice fel de grăsime ai pune peste cartofii pe care urmează să îi coci la cuptor este bună. Poți să adaugi chiar și sosul rezultat după ce ai făcut friptură de porc, pui sau vită, iar gustul va fi excepțional.

Dacă ai la îndemână untură de porc sau de rață poți să adaugi o lingură în vasul în care coci cartofii și nu vei mai vrea să îi gătești altfel. La fel de bun este și untul. Nu uita de uleiul de măsline, iar dacă nu ai poți folosi orice fel de ulei ce suportă tratament termic. 

Pune puțină maioneză

Înainte de da cartofii la cuptor pune două linguri (sau mai multe) de maioneză și amestecă bine astfel încât să fie toți acoperiți.

Conținutul de grăsime din maioneză va crea un tampon împotriva căldurii, permițând cartofilor să se gătească fără a se arde. Această rețetă de cartofi și maioneză va avea un plus e aromă, dar va face și cartofii mai crocanți la exterior și mult mai moi la interior.

Transformă-i într-un preparat de lux

Dacă vrei să transformi banalii cartofi copți într-un fel de mâncare special stropește-i cu ulei cu trufe după ce îi scoți din cuptor.

Uleiul de trufe este delicat, iar căldura mare și timpul lung de gătire necesar riscă să-i distrugă o mare parte din aromă. Dacă vrei să mergi și mai departe, dă prin răzătoare o bucată de trufă neagră.

Zdrobește cartofii

Fierbe cartofii până când sunt gătiți complet. Apoi amestecă-i cu sare, piper, pudră de usturoi și ulei de măsline, ia un pahar cu fundul plat și începe să-i zdrobești.

Apoi pune-i într-o tavă și dă-i la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, nu înainte de a-i fi uns cu ulei de măsline.

Folosește suc de lămâie

Dacă faci cartofi copți la cuptor iarna, pune deasupra lor și puțin suc de lămâie. Pe lângă acesta vei mai avea nevoie de ulei de măsline, usturoi și condimente uscate. Dacă vrei, mai poți adăuga și puțină mentă proaspătă.

Lămâia nu doar că dă gust, dar va opri procesul de oxidare a cartofilor. Amidonul din cartofi se combină cu oxigenul ceea ce face ca legumele să capete o culoare maronie. Substanțele acide precum sucul de lămâie contracarează efectul, lăsând cartofii și alte produse amidonoase să își păstreze culoarea.

Transformă-i în cartofi prăjiți

Cartofii gătiți la cuptor pot căpăta textura celor prăjiți fără să folosești atât de mult ulei. Secretul este să pregătești cartofii corect. Va trebui să îi tai în bucăți lungi și subțiri, la fel ca pentru cartofi pai.

În al doilea rând, trebuie să înmoi cartofii în apă rece peste noapte, pentru a elimina amidonul de pe suprafața lor. Acesta îi împiedică să devină crocanți. Apoi poți să îi amesteci cu sare, ulei și un strop de piper și să îi dai la cuptor.

Inspiră-te din rețete din alte țări

Cartofii pot fi originari din America de Sud, dar astăzi nu există bucătăria în lume care să nu-i folosească. De exemplu, este greu de imaginat un meniu dintr-un restaurant franțuzesc fără cartofi gratinați sau un piure de cartofi cremos. Un curry verde thailandez poate fi făcut mai consistent și mai sățios cu câțiva cartofi, fără a îndepărta textura delicată a sosului. 

Nu trebuie să uităm de cartofii fripți coreeni. Aceștia sunt cartofi prăjiți care sunt apoi fierți și iar prăjiți, ceea ce îi face extrem de crocanți la exterior și foarte moi la interior.

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pudra de cartofi pusă într-un bol alături de mai mulți cartofi
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Salată de cartofi servită într-o farfurie
5 rețete de salată de cartofi. Garnituri ideale pentru orice preparat
5 rețete de salată de cartofi. Garnituri ideale pentru orice preparat
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii ilustrat cu ajutorul unei oale în care se află cartofi la fiert
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Cel mai sănătos mod de a găti cartofii. Cum să îi prepari ca să nu te îngrași, potrivit nutriționiștilor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf porționată pe un tocător de lemn și pe farfurie
08:00
Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf Tartă rustică cu legume multicolore și brânză de burduf
Chec cu prune și migdale, aromat cu scorțișoară porționat pe un suport de lemn
07:00
Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară Chec cu prune și migdale. Desert aromat cu scorțișoară
Cremă de mascarpone și lime în două boluri de sticlă cu două lingurițe și trei fructe lime
06:00
Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece Cremă de mascarpone și lime. Rețetă de cremă preparată la rece
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
20 septembrie, 08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
20 septembrie, 07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
20 septembrie, 06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii

Soarele intră în Balanță pe 23 septembrie. Ce se schimbă pentru zodii
Au crezut că a fost invadată România. Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu

"Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu

"Au crezut că a fost invadată România". Cristian Măcelaru, despre reacţia Orchestrei din Zurich la mesajul RO-Alert de la Festivalul Enescu
Alexandra Stan, ipostaze fierbinţi cu alt bărbat! Cu cine l-a înlocuit pe George Puşcaş

Alexandra Stan, ipostaze fierbinţi cu alt bărbat! Cu cine l-a înlocuit pe George Puşcaş

Alexandra Stan, ipostaze fierbinţi cu alt bărbat! Cu cine l-a înlocuit pe George Puşcaş
Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi

Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi

Sophia Loren a împlinit 89 de ani. Fotografiile de colecție cu chipul actriței au făcut înconjurul internetului. Cum mai arată azi
Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”

Eduardo Santamarina reacționează în fața deciziei unuia dintre băieți de a-și schimba numele de familie. “Aproape în lacrimi”
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză

Prăjitură cu morcovi și cremă de brânză
Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față

Aversiunile alimentare în sarcină. Ce le cauzează și cum le poți face față
DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005

DJ Project și Alina Eremia au făcut un remake al piesei „Privirea Ta”. Cum sună varianta reeditată a hitului din 2005
Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce

Proprietățile consumului de nucșoară. Ce beneficii pentru sănătate poate aduce
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide