Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Un ștrudel cu cartofi și cașcaval este o reinterpretare sărată a cunoscutului desert vienez. Acest preparat îmbină simplitatea și consistența cartofilor cu savoarea brânzei topite, într-un aluat crocant la exterior și fraged în interior. Se servește cald, ca aperitiv, gustare sau chiar ca fel principal alături de o salată. Este reconfortant, sățios și foarte versatil.

Acest tip de ștrudel aduce aminte de preparatele rustice din Europa Centrală și de Est, unde aluatul fraged sau tras manual este umplut cu ingrediente simple și hrănitoare. Cartofii aduc o textură moale și cremoasă, iar cașcavalul, prin topire, leagă compoziția și adaugă savoare. Aluatul se coace până devine auriu, crocant, contrastând perfect cu umplutura moale. Preparatul este ideal pentru a fi servit ca gustare consistentă, ca fel vegetarian principal, sau chiar la pachet, fiind gustos și rece.
Ștrudelul, cuvânt de origine germană, înseamnă „vârtej” și este un preparat care a luat naștere în bucătăria austriacă și s-a răspândit rapid în tot Imperiul Habsburgic. Deși cel mai celebru este cel cu mere (Apfelstrudel), variantele sărate au apărut ca parte a bucătăriei țărănești. Acestea pot fi umplute cu brânză, varză, cartofi, spanac sau chiar carne.
Această variantă de ștrudel cu cartofi și cașcaval amintește de plăcintele țărănești din Ardeal sau Bucovina, dar adoptă forma și tehnica unui ștrudel vienez. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului (dacă nu folosești foi de plăcintă sau un aluat foietaj din comerț.
Cum prepari aluatul pentru ștrudel cu cartofi și cașcaval
Trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu sarea. Adaugă uleiul, apa călduță și oțetul. amestecă până la omogenizare apoi frământă până obții un aluat elastic, nelipicios.
Acoperă aluatul cu folie de prospețime și lasă-l să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.
Descoperă și o rețetă de aluat pentru foi de plăcintă.
Prepararea umpluturii
Fierbe cartofii în coajă, apoi curăță-i și pasează-i cât sunt calzi.
Călește ceapa tocată fin în 2 linguri de ulei până devine aurie.
Amestecă piureul de cartofi cu ceapa călită, cașcavalul ras, sare, piper și verdeață, după gust.
Umplutura trebuie să fie groasă și omogenă.
Asamblare și coacere ștrudel cu cartofi și cașcaval
Întinde aluatul foarte subțire, în foaie dreptunghiulară, pe o față de masă sau pe hârtie de copt presărată cu făină.
Așază umplutura pe ⅔ din foaie, lăsând margini libere. Rulează strâns, ca un ștrudel, folosind hârtia sau fața de masă. Sigilează marginile și așază rulada într-o tavă cu hârtie de copt.
Dacă folosești foi de plăcintă, așază 5-6 foi unse între ele cu ulei, adaugă umplutura, rulează și continuă după aceiași pași.
Unge ștrudelul cu puțin ulei sau cu ou bătut, pentru luciu.
Coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35–40 minute, până devine auriu și crocant.
Pentru a servi deliciosul ștrudel cu cartofi și cașcaval, acesta se taie felii în felii groase și se servește cald. Poate fi însoțit de o salată verde, murături, smântână sau un sos de iaurt.
Poate fi servit și ca gustare rece, fiind la fel de bun și a doua zi.