Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Un ștrudel cu cartofi și cașcaval este o reinterpretare sărată a cunoscutului desert vienez. Acest preparat îmbină simplitatea și consistența cartofilor cu savoarea brânzei topite, într-un aluat crocant la exterior și fraged în interior. Se servește cald, ca aperitiv, gustare sau chiar ca fel principal alături de o salată. Este reconfortant, sățios și foarte versatil.

Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Această variantă cu cartofi și cașcaval amintește de plăcintele țărănești din Ardeal sau Bucovina / Shutterstock

Acest tip de ștrudel aduce aminte de preparatele rustice din Europa Centrală și de Est, unde aluatul fraged sau tras manual este umplut cu ingrediente simple și hrănitoare. Cartofii aduc o textură moale și cremoasă, iar cașcavalul, prin topire, leagă compoziția și adaugă savoare. Aluatul se coace până devine auriu, crocant, contrastând perfect cu umplutura moale. Preparatul este ideal pentru a fi servit ca gustare consistentă, ca fel vegetarian principal, sau chiar la pachet, fiind gustos și rece.

Citește și

Ștrudelul, cuvânt de origine germană, înseamnă „vârtej” și este un preparat care a luat naștere în bucătăria austriacă și s-a răspândit rapid în tot Imperiul Habsburgic. Deși cel mai celebru este cel cu mere (Apfelstrudel), variantele sărate au apărut ca parte a bucătăriei țărănești. Acestea pot fi umplute cu brânză, varză, cartofi, spanac sau chiar carne.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Această variantă de ștrudel cu cartofi și cașcaval amintește de plăcintele țărănești din Ardeal sau Bucovina, dar adoptă forma și tehnica unui ștrudel vienez. Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu prepararea aluatului (dacă nu folosești foi de plăcintă sau un aluat foietaj din comerț.

Cum prepari aluatul pentru ștrudel cu cartofi și cașcaval

Trece făina prin sită în bolul de frământare și amestec-o cu sarea. Adaugă uleiul, apa călduță și oțetul. amestecă până la omogenizare apoi frământă până obții un aluat elastic, nelipicios.

Acoperă aluatul cu folie de prospețime și lasă-l să se odihnească 30 de minute la temperatura camerei.

Descoperă și o rețetă de aluat pentru foi de plăcintă.

Prepararea umpluturii

Fierbe cartofii în coajă, apoi curăță-i și pasează-i cât sunt calzi.

Călește ceapa tocată fin în 2 linguri de ulei până devine aurie.

Amestecă piureul de cartofi cu ceapa călită, cașcavalul ras, sare, piper și verdeață, după gust.

Umplutura trebuie să fie groasă și omogenă.

Asamblare și coacere ștrudel cu cartofi și cașcaval

Întinde aluatul foarte subțire, în foaie dreptunghiulară, pe o față de masă sau pe hârtie de copt presărată cu făină.

Așază umplutura pe ⅔ din foaie, lăsând margini libere. Rulează strâns, ca un ștrudel, folosind hârtia sau fața de masă. Sigilează marginile și așază rulada într-o tavă cu hârtie de copt.

Dacă folosești foi de plăcintă, așază 5-6 foi unse între ele cu ulei, adaugă umplutura, rulează și continuă după aceiași pași.

Unge ștrudelul cu puțin ulei sau cu ou bătut, pentru luciu.

Coace-l în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 35–40 minute, până devine auriu și crocant.

Pentru a servi deliciosul ștrudel cu cartofi și cașcaval, acesta se taie felii în felii groase și se servește cald. Poate fi însoțit de o salată verde, murături, smântână sau un sos de iaurt.

Poate fi servit și ca gustare rece, fiind la fel de bun și a doua zi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Porții de tartă simplă cu cireșe
Galerie foto
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Galette rustică cu caise și migdale. Rețetă simplă de tartă franțuzească
Galette rustică cu caise și migdale. Rețetă simplă de tartă franțuzească
Galette rustică cu caise și migdale. Rețetă simplă de tartă franțuzească
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Jandarmii din Teleorman, pe urmele panterei fugite din Bulgaria. Doi localnici ar fi văzut-o în spatele casei
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide