Pentru reușita unui sufleu gustos, cu o textură aerată, este necesar să ții cont de anumiți pași. Mai întâi aduci ingredientele pe masa de lucru și le lași un timp să se încălzească. În special ouăle, acestea nu se vor amesteca în compoziție dacă sunt reci. Vei respecta aceleași cerințe ca la rețeta de pandișpan.

Cum pregătești compoziția pentru sufleu de vanilie

Fierbe 300 ml de lapte într-o crăticioară, împreună cu batoanele de scorțișoară și untul. Amestecă în lapte până când se topește untul, apoi lasă-l să fiarbă până la primul clocot. Stinge focul și lasă laptele cu unt, aromatizat cu scorțișoară să se tempereze ușor.

În două boluri separă albușurile de gălbenușuri. Presară puțină sare peste albușuri, iar peste gălbenușuri adaugă zahărul vanilinat. Amestecă gălbenușurile intens până când se deschid la culoare. Apoi adaugă 100 de mililitri de lapte rece și omogenizează compoziția. Adaugă treptat compoziția de lapte cu unt fierbinte, peste cea de gălbenușuri, în timp ce amesteci energic pentru omogenizare.

Pune crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe compoziția obținută pentru aproximativ 10 minute sau până când devine consistentă ca o budincă. Apoi las-o să se răcească.

Cum coci deliciosul desert franțuzesc

Pornește cuptorul la 190 de grade Celsius și pregătește două forme de copt. Pentru a coace deliciosul sufleu de vanilie poți opta pentru boluri ceramice, vase de yena sau vase ramekin, cu diametrul de 10-12 centimetri. Unge interiorul vaselor cu unt și presară zahăr atât la bază cât și pe pereții laterali. Acesta va ajuta aluatul să se desprindă ușor de pe pereții vasului, după coacere.

Când compoziția de gălbenușuri cu lapte s-a răcit, poți pregăti albușurile. Amestecă-le cu mixerul până când devin spumoase și cristaline. Adaugă treptat zahărul, în timp ce amesteci energic.  te oprești din amestecat când bezeaua de albușuri devine fermă, precum cea pentru rețeta de pandișpan sau blat de tort.

Amestecă bezeaua de albușuri cu compoziția de gălbenușuri răcită, adăugând-o treptat. Folosește o spatulă pentru amestecare și omogenizarea compoziției. Apoi împarte compoziția în cele două vase și pune-le la cuptor pentru 20 de minute, la 190 de grade Celsius.

După ce ai oprit cuptorul mai lasă vasele cu sufleu în cuptor pentru 5 minute. Apoi mai lasă-le pentru alte 5 minute cu ușa cuptorului întredeschisă. Astfel te vei asigura că nu se va deforma desertul la contactul cu aerul rece.

Servește deliciosul sufleu de vanilie fie presărat cu zahăr pudră, fie glazurat cu sos de vanilie sau de fructe.

Dacă mai dorești și alte rețete din  bucătăria franceză, mai poți încerca și rețeta de eclere gustoase.