Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile

Sufleul este un desert aerat și pufos, preparat dintr-un amestec de gălbenușuri, albușuri bătute spumă și alte ingrediente adăugate pentru aromă și gust. Când este copt, sufleul se umflă și se mărește, formând o crustă crocantă și un miez delicat și puțin dens. Poate fi dulce sau sărat, cu o varietate de arome și ingrediente, de la ciocolată și vanilie până la brânză și legume. Află cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.

Un sufleu pus pe o tăbliță specială de lemn pentru a fi servit
Pentru un sufleu bun este nevoie să respecți cu strictețe rețeta / Shutterstock

Originile sufleului pot fi urmărite până în Franța secolului al XVIII-lea, când a fost creat de bucătarul Vincent La Chapelle pentru regele Ludovic al XV-lea. Sufleul a devenit rapid popular în înalta societate franceză și a călătorit în întreaga lume, fiind adoptat și adaptat în diferite culturi culinare.

De-a lungul timpului, rețetele de sufleu s-au diversificat și au evoluat, încorporând ingrediente noi și tehnici inovatoare, dar esența sa de delicatesă rămâne neschimbată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să prepari cel mai bun sufleu

Sufleul este servit de obicei imediat după coacere, când este încă cald și pufos. Se poate servi simplu, pudrat cu zahăr pudră sau decorat cu fructe proaspete, sosuri sau frișcă.

Este important să se servească imediat, deoarece sufleul poate cădea în timpul răcirii și pierde din textura pufoasă.

Fă mai multe încercări

Dacă vrei să gătești sufleu pentru un eveniment important atunci trebuie să exersezi rețeta înainte, mai ales dacă nu ai mai încercat niciodată acest fel de mâncare. Doar așa vei reuși să stăpânești tehnica și nu vei sfârși prin a comanda mâncare.

Încearcă și rețeta de sufleu de vanilie. Este simplă și rapidă.

Pregătește vasele în avans

Modul în care pregătești vasul în care vei coace sufleul joacă un rol important în obținerea unui preparat perfect.

Contează foarte mult să le ungi cu cantitatea exactă de unt. În loc să îl topești complet, folosește-l cât este încă moale, astfel încât să poți lua o pensulă de patiserie și să îl întinzi pe vas de jos în sus, dând o direcția pe care aluatul să o urmeze.

Apoi, presară pesmet, mălai, parmezan ras sau zahăr granulat, în funcție de rețetă. Odată ce aceste ingrediente sunt adăugate, înlătură orice exces.

Nu face aluatul cu mult înainte de a-l coace

Spre deosebire de alte preparate coapte, cum ar fi brioșele, sufleul are nevoie de un aluat proaspăt preparat. Îl poți face cu câteva ore înainte de coacere, dar vei vedea că nu va mai crește la fel de mult. Aluatul este destul de delicat datorită albușurilor bătute spumă, care iși pierd textura pufoasă.

Folosește echipamentele potrivite

Primul pas este să alegi vasele potrivite pentru a găti sufleul. Nu folosi ceva curbat pentru că sufleul are nevoie de o suprafață dreaptă pentru a crește mai ușor.

Există vase speciale, însă dacă nu găsești poți folosi și forme pentru crème brulee, cu condiția să aibă suprafața interioară netedă.

De asemenea, este important să utilizezi pentru albușuri vase de metal. Cele de plastic pot avea pori care rețin resturile de grăsime, împiedicând albușurile să se extindă atunci când le bați. Când amesteci spuma de albușuri cu restul compoziție ai nevoie de o spatulă pentru ca sufleul să rămână aerat și pufos.

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei

Dacă vei folosi ouăle direct din frigider, spuma ta de albușuri nu va avea suficient de mult volum. În plus, gălbenușurile se vor omogeniza mai repede și mai bine cu restul ingredientelor. De aceea, scoate-le din frigider cu minimum 30 de minute înainte de a le folosi.

Separă ouăle cât sunt încă reci pentru că îți va fi mai ușor să faci operațiunea astfel încât gălbenușurile să nu se spargă. În felul acesta nu va scăpa niciun pic de gălbenuș în albușuri și spuma va fi foarte pufoasă.

Bate albușurile foarte bine

Pentru ca sufleul să crească și să aibă textura pufoasă pe care o cauți este nevoie să bați albușurile cât mai bine.

La final trebuie să aibă volum, iar la final trebuie să poți întoarce castronul și ele să nu curgă. Îți vei da seama că le-ai bătut suficient atunci când se formează vârfuri ferme, care nu se lasă nici după ce scoți mixerul din compoziție.

Trebuie să lucrezi cu delicatețe

Secretul unui sufleu bun este să fii deosebit de atentă cu aluatul, mai ales cu temperatura la care lucrezi. Dacă nu ai răbdare și începi să amesteci spuma de albușuri cu baza de aluat cât aceasta este fierbinte vei obține un fel de omletă. Pentru a evita acest lucru, lăsă mai întâi sosul să se răcească ușor.

Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este că trebuie să amesteci ușor pentru a nu scoate aerul din compoziție. Nu pune toată spuma de albușuri de la început, ci încorporeaz-o puțin câte puțin. După ce ai adăugat-o pe toată, răzuiește partea inferioară a vasului și amestecă aluatul de jos în sus.

Respectă rețeta

În cazul în care nu respecți rețeta și pui mai multe ingrediente grele vei avea un sufleu prea dens. Bucățile mari de legume, carne sau fructe pot împiedica aluatul să crească complet. O altă problema care poate apărea este că se pot separa componentele.

Dacă vrei totuși să adaugi și legume, carne sau fructe, este important să le tai cât se poate de mărunt și se le adaugi chiar înainte de a pune sufleul la cuptor.

Pentru sufleurile de brânză, dacă pui mai multă brânză decât în rețetă sau dacă folosești sortimente nepotrivite, atunci nu vei mai obține textura potrivită. Folosește brânză mărunțită sau rasă tare pentru rezultate optime.

Umple ramekinele corect

Chiar dacă ai obținut compoziția perfectă trebuie să fii atentă și cum o transferi în vase și cât de mult le umpli.

Folosește o lingură mai mare pentru a pune sufleul în ramekine și pune până la marginea vasului. Apoi nivelează compoziția cu un cuțit sau o spatulă. Dacă din greșeală a curs aluat pe marginea vasului, șterge-l cu un prosop de bucătărie.

Așează-l corect în cuptor

Dacă sufleul nu se coace la temperatura potrivită, durează mai mult să se gătească sau nu iese corect. De aceea, nu trebuie așezat chiar aproape de ușa cuptorului pentru că acolo.

Nu vrei să-l pui nici prea sus pentru că blatul se poate arde, în timp ce interiorul va rămâne crud. Prin urmare, cel mai bun loc este spre mijlocul sau partea inferioară a cuptorului, deoarece căldura de jos ajută la creșterea aluatului.

Dacă intenționezi să-l coci într-un cuptor cu convecție, nu îl așeza direct în calea ventilatorului pentru că vei obține un sufleu deformat sau care nu va crește.

Nu deschide cuptorului în timp ce se coace

Probabil că nu ai răbdare și vrei să vezi ce se întâmplă cu sufleul tău. Totuși nu deschide ușa cuptorului. O schimbare bruscă de temperatură poate duce la prăbușirea sau crăparea preparatului.

Respectă timpul de coacere

Sufleurile care sunt prea puțin coapte sau prea mult au adesea fie textură neplăcută, fie nu arată prea bine. Respectă timpul precizat în rețetă pentru a obține cele mai bune rezultate. După expirarea acestui timp, poți folosi câteva indicații vizuale pentru a determina dacă trebuie să scoți sufleul din cuptor.

Deschide încet ușa cuptorului și observă-i aspectul. Ar trebuie să se dubleze în înălțime și să aibă fie maro-auriu. Atinge ușor părțile laterale ale vasului de copt pentru a vedea cum se mișcă sufleul.

Dacă este gata, se clătină pentru o clipă, dar revine la starea sa naturală, ceea ce înseamnă că este în mare parte stabil, ci nu lichid. Dacă nu se întâmplă acest lucru mai lasă-l câteva minute.

Servește-l imediat

Odată ce îl scoți din cuptor, ai câteva minute să îl aduci la masă înainte să se lase. Prin urmare, nu amâna servirea lui, dacă vrei să te bucuri de tot ce înseamnă sufleu, de la aspect, la textură și gust.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciuperci proaspete puse pe un tocător
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide