Cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile

Sufleul este un desert aerat și pufos, preparat dintr-un amestec de gălbenușuri, albușuri bătute spumă și alte ingrediente adăugate pentru aromă și gust. Când este copt, sufleul se umflă și se mărește, formând o crustă crocantă și un miez delicat și puțin dens. Poate fi dulce sau sărat, cu o varietate de arome și ingrediente, de la ciocolată și vanilie până la brânză și legume. Află cum poți să prepari cel mai bun sufleu. Descoperă câteva sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.

Un sufleu pus pe o tăbliță specială de lemn pentru a fi servit
Pentru un sufleu bun este nevoie să respecți cu strictețe rețeta / Shutterstock

Originile sufleului pot fi urmărite până în Franța secolului al XVIII-lea, când a fost creat de bucătarul Vincent La Chapelle pentru regele Ludovic al XV-lea. Sufleul a devenit rapid popular în înalta societate franceză și a călătorit în întreaga lume, fiind adoptat și adaptat în diferite culturi culinare.

De-a lungul timpului, rețetele de sufleu s-au diversificat și au evoluat, încorporând ingrediente noi și tehnici inovatoare, dar esența sa de delicatesă rămâne neschimbată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să prepari cel mai bun sufleu

Sufleul este servit de obicei imediat după coacere, când este încă cald și pufos. Se poate servi simplu, pudrat cu zahăr pudră sau decorat cu fructe proaspete, sosuri sau frișcă.

Este important să se servească imediat, deoarece sufleul poate cădea în timpul răcirii și pierde din textura pufoasă.

Fă mai multe încercări

Dacă vrei să gătești sufleu pentru un eveniment important atunci trebuie să exersezi rețeta înainte, mai ales dacă nu ai mai încercat niciodată acest fel de mâncare. Doar așa vei reuși să stăpânești tehnica și nu vei sfârși prin a comanda mâncare.

Încearcă și rețeta de sufleu de vanilie. Este simplă și rapidă.

Pregătește vasele în avans

Modul în care pregătești vasul în care vei coace sufleul joacă un rol important în obținerea unui preparat perfect.

Contează foarte mult să le ungi cu cantitatea exactă de unt. În loc să îl topești complet, folosește-l cât este încă moale, astfel încât să poți lua o pensulă de patiserie și să îl întinzi pe vas de jos în sus, dând o direcția pe care aluatul să o urmeze.

Apoi, presară pesmet, mălai, parmezan ras sau zahăr granulat, în funcție de rețetă. Odată ce aceste ingrediente sunt adăugate, înlătură orice exces.

Nu face aluatul cu mult înainte de a-l coace

Spre deosebire de alte preparate coapte, cum ar fi brioșele, sufleul are nevoie de un aluat proaspăt preparat. Îl poți face cu câteva ore înainte de coacere, dar vei vedea că nu va mai crește la fel de mult. Aluatul este destul de delicat datorită albușurilor bătute spumă, care iși pierd textura pufoasă.

Folosește echipamentele potrivite

Primul pas este să alegi vasele potrivite pentru a găti sufleul. Nu folosi ceva curbat pentru că sufleul are nevoie de o suprafață dreaptă pentru a crește mai ușor.

Există vase speciale, însă dacă nu găsești poți folosi și forme pentru crème brulee, cu condiția să aibă suprafața interioară netedă.

De asemenea, este important să utilizezi pentru albușuri vase de metal. Cele de plastic pot avea pori care rețin resturile de grăsime, împiedicând albușurile să se extindă atunci când le bați. Când amesteci spuma de albușuri cu restul compoziție ai nevoie de o spatulă pentru ca sufleul să rămână aerat și pufos.

Ouăle trebuie să fie la temperatura camerei

Dacă vei folosi ouăle direct din frigider, spuma ta de albușuri nu va avea suficient de mult volum. În plus, gălbenușurile se vor omogeniza mai repede și mai bine cu restul ingredientelor. De aceea, scoate-le din frigider cu minimum 30 de minute înainte de a le folosi.

Separă ouăle cât sunt încă reci pentru că îți va fi mai ușor să faci operațiunea astfel încât gălbenușurile să nu se spargă. În felul acesta nu va scăpa niciun pic de gălbenuș în albușuri și spuma va fi foarte pufoasă.

Bate albușurile foarte bine

Pentru ca sufleul să crească și să aibă textura pufoasă pe care o cauți este nevoie să bați albușurile cât mai bine.

La final trebuie să aibă volum, iar la final trebuie să poți întoarce castronul și ele să nu curgă. Îți vei da seama că le-ai bătut suficient atunci când se formează vârfuri ferme, care nu se lasă nici după ce scoți mixerul din compoziție.

Trebuie să lucrezi cu delicatețe

Secretul unui sufleu bun este să fii deosebit de atentă cu aluatul, mai ales cu temperatura la care lucrezi. Dacă nu ai răbdare și începi să amesteci spuma de albușuri cu baza de aluat cât aceasta este fierbinte vei obține un fel de omletă. Pentru a evita acest lucru, lăsă mai întâi sosul să se răcească ușor.

Un alt aspect pe care trebuie să îl iei în considerare este că trebuie să amesteci ușor pentru a nu scoate aerul din compoziție. Nu pune toată spuma de albușuri de la început, ci încorporeaz-o puțin câte puțin. După ce ai adăugat-o pe toată, răzuiește partea inferioară a vasului și amestecă aluatul de jos în sus.

Respectă rețeta

În cazul în care nu respecți rețeta și pui mai multe ingrediente grele vei avea un sufleu prea dens. Bucățile mari de legume, carne sau fructe pot împiedica aluatul să crească complet. O altă problema care poate apărea este că se pot separa componentele.

Dacă vrei totuși să adaugi și legume, carne sau fructe, este important să le tai cât se poate de mărunt și se le adaugi chiar înainte de a pune sufleul la cuptor.

Pentru sufleurile de brânză, dacă pui mai multă brânză decât în rețetă sau dacă folosești sortimente nepotrivite, atunci nu vei mai obține textura potrivită. Folosește brânză mărunțită sau rasă tare pentru rezultate optime.

Umple ramekinele corect

Chiar dacă ai obținut compoziția perfectă trebuie să fii atentă și cum o transferi în vase și cât de mult le umpli.

Folosește o lingură mai mare pentru a pune sufleul în ramekine și pune până la marginea vasului. Apoi nivelează compoziția cu un cuțit sau o spatulă. Dacă din greșeală a curs aluat pe marginea vasului, șterge-l cu un prosop de bucătărie.

Așează-l corect în cuptor

Dacă sufleul nu se coace la temperatura potrivită, durează mai mult să se gătească sau nu iese corect. De aceea, nu trebuie așezat chiar aproape de ușa cuptorului pentru că acolo.

Nu vrei să-l pui nici prea sus pentru că blatul se poate arde, în timp ce interiorul va rămâne crud. Prin urmare, cel mai bun loc este spre mijlocul sau partea inferioară a cuptorului, deoarece căldura de jos ajută la creșterea aluatului.

Dacă intenționezi să-l coci într-un cuptor cu convecție, nu îl așeza direct în calea ventilatorului pentru că vei obține un sufleu deformat sau care nu va crește.

Nu deschide cuptorului în timp ce se coace

Probabil că nu ai răbdare și vrei să vezi ce se întâmplă cu sufleul tău. Totuși nu deschide ușa cuptorului. O schimbare bruscă de temperatură poate duce la prăbușirea sau crăparea preparatului.

Respectă timpul de coacere

Sufleurile care sunt prea puțin coapte sau prea mult au adesea fie textură neplăcută, fie nu arată prea bine. Respectă timpul precizat în rețetă pentru a obține cele mai bune rezultate. După expirarea acestui timp, poți folosi câteva indicații vizuale pentru a determina dacă trebuie să scoți sufleul din cuptor.

Deschide încet ușa cuptorului și observă-i aspectul. Ar trebuie să se dubleze în înălțime și să aibă fie maro-auriu. Atinge ușor părțile laterale ale vasului de copt pentru a vedea cum se mișcă sufleul.

Dacă este gata, se clătină pentru o clipă, dar revine la starea sa naturală, ceea ce înseamnă că este în mare parte stabil, ci nu lichid. Dacă nu se întâmplă acest lucru mai lasă-l câteva minute.

Servește-l imediat

Odată ce îl scoți din cuptor, ai câteva minute să îl aduci la masă înainte să se lase. Prin urmare, nu amâna servirea lui, dacă vrei să te bucuri de tot ce înseamnă sufleu, de la aspect, la textură și gust.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
lapte bătut
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
alimente expirate
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Ce alimente expirate să nu consumi niciodată. Detaliile la care să fii atentă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
12 octombrie, 05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Momentul în care mama şi fetiţa ei sunt spulberate pe trecere, în Capitală. Filmare cu camera de bord
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Biscuiți cu dovleac și scorțișoară
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
închide