Focaccia de casă, cea mai simplă și delicioasă pâine a italienilor
Focaccia este pâinea italienească ce merge perfect cu o bucată de mozzarella și câteva roșii cherry. O poți face chiar la tine acasă, iar secretul pentru focaccia de casă este aluatul rece. Lăsând aluatul să se odihnească până la 48 de ore în frigider, vei avea o pâine delicioasă, ca-n Italia.
Focaccia este o rețeta de pâine pentru începători. Aluatul nu are nevoie de frământare, ai nevoie de doar 4 ingrediente care durează maximum 5 minute pentru a le amesteca. În plus, nu necesită echipament special și nicio tehnică de modelare dificilă.
Va ieși o focaccia de casă moale, cu crustă cu ulei de măsline, aurie. Va fi complet irezistibilă.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mare se amestecă făina, sarea și drojdia instant, iar apoi se adaugă apa. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până când lichidul este absorbit și ingredientele formează o minge de aluat lipicios. Se unge ușor suprafața aluatului cu ulei de măsline. Se acoperă vasul cu un prosop umed și se pune la frigider imediat pentru cel puțin 12 ore sau până la trei zile.
Se unge cu unt o tavă mare de cuptor. Se pune aluatul în tava pregătită. Se rulează bila de aluat în ulei pentru a o acoperi peste tot, formând o minge aspră. Se lasă să se odihnească timp de 3- 4 ore, în funcție de temperatura din bucătărie. Îți recomandăm și rețeta de focaccia cu roșii cherry și măsline.
Se pune grătarul în mijlocul cuptorului și se preîncălzește la 220°C. Se toarnă o lingură de ulei peste aluat. Se freacă ușor mâinile în ulei pentru a le acoperi, apoi, folosind toate degetele, se apasă drept în jos pentru a crea gropițe adânci în aluat.
Se pune tava în cuptor și se coace timp de 25 -30 de minute, până când partea inferioară este aurie și crocantă. Se scoate tava din cuptor și se lasă focaccia să se răcească pe un grătar.
Sfaturi pentru o foccacia pufoasă
Este nevoie de timp și răbdare pentru a face foccacia. Refrigerarea aluatului este respectarea proporției de apă și făină, chiar dacă acest lucru pare ciudat. Proporția mare de apă va crea un aluat cu bule de aer peste tot. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este că tava în care coci focaccia trebuie să fie bine unsă cu ulei sau unt și tapetată cu hârtie pergament. Descoperă și trei rețete cu aluat congelat.