Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide

Terciul de ovăz este unul dintre cele mai consistente, hrănitoare și versatile preparate pentru micul dejun. Aceste cereale au o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai ales a sistemului gastrointestinal și a inimii. Descoperă și tu cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Iată care sunt trucurile simple și rapide.

terci de ovăz servit cu mai multe sortimente de fructe
Este important să alegi tipul potrivit de fulgi de ovăz / Shutterstock

De la terciul simplu la combinații îndrăznețe cu fructe și alune, terciul de ovăz este cu adevărat una dintre cele mai versatile opțiuni pentru micul-dejun. Practic, poți să ai în fiecare zi alt preparat pornind de la o bază simplă.

Adăugând câteva alte ingrediente îl transformi în altă mâncare în fiecare dimineață. Iată câteva idei și sfaturi pentru a face un terci perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun

Poate părea că toate tipurile de fulgi de ovăz au aceeași aromă, însă nu toate au același mod de preparare. Pe măsură ce vei încerca mai multe sortimente îți vei da seama care este preferatul tău.

Există, de fapt, mai multe tipuri de ovăz, inclusiv ovăz crud, crupe de ovăz integral, ovăz scoțian și chiar făină de ovăz. Pentru terciul de ovăz vei găsi 3 tipuri principale: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant

Ovăzul instant este cel mai procesat dintre cele trei și, prin urmare, se gătește foarte repede. Totuși, nu are și cea mai intensă aromă.

Fulgii de ovăz cu fulgi mari – ideal pentru un castron super-rapid, gătit cu microunde, dar nu atât de ideal dacă doriți cel mai bun vas cu gust posibil. Apoi există ovăz rulat, care sunt și ei procesați, dar nu într-un grad atât de mare.

Prăjește fulgii de ovăz

Adaugă ovăz nefiert într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ cinci minute. Culoarea nu i se va schimba în mod semnificativ, dar vei observa că va degaja o aromă destul de puternică, cu note de nuci. Poate fi preparat apoi în mod normal. Chiar și fără să mai adaugi alte ingrediente va fi foarte gustos.

Alege un mod de gătit

Dacă vrei să gătești repede fulgii de ovăz, cuptorul cu microunde este cea mai bună idee. Alege varianta instant și pune-i cu apă într-un bol, într-un raport de 1:1.

Introdu vasul în cuptorul cu microunde pentru un minut sau două, apoi amestecă terciul. Apoi mai lasă-l la microunde încă două minute și ar trebui să fie gata. Dacă încă mai este apă mai lasă-l un minut.

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție aragazul este cea mai bună soluție pentru a face terci de ovăz perfect. Folosește fulgi de ovăz și lichid într-un raport de 1 la 2.

Vezi și care sunt alimentele pe care nu este indicat să le încălzești la microunde. Iată ce spun specialiștii.

Mai întâi pune lichidul pe foc și lasă-l să ajungă la punctul de fierbere. Apoi pune fulgii de ovăz și dă focul mai mic și lasă compoziția să fiarbă 5 minute. Ovăzul mai mare va avea nevoie de mai mult timp de fierbere. Veți ști că este gata când a absorbit aproape toată apa.

Folosește arome în timpul procesului de preparare

Unele arome se vor elibera mai bine cât timp fulgii de ovăz sunt pe foc, altele după ce sunt gătiți. Pe măsură ce terciul fierbe poți adăuga extract de vanilie, sare, zahăr sau sirop de arțar. Acest proces nu numai că le va ajuta să se dizolve complet, dar aroma va fi absorbită în ovăz.

Gătește terciul de seara

Dacă trebuie să iei micul dejun dimineața devreme pentru că mergi devreme la birou poți să pregătești terciul de ovăz de cu seara.

Este nevoie de puțină răbdare, dar merită pentru că micul dejun gata preparat te va aștepta în frigider dimineața. Fulgii de ovăz mari sunt mai buni pentru această metodă.

Pentru a pregăti ovăzul peste noapte, vei avea nevoie de un borcan cu capac sau o caserolă de sticlă care se închide ermetic. Raportul dintre ovăz și lichid ar trebui să fie de 1 la 1.

Adăugă ovăzul și lichidul ales în recipient și, opțional, adăugă orice îndulcitori sau poate un strop de sare. Apoi pune borcanul în frigider și în aproximativ opt ore veți avea un terci de ovăz fraged și delicios. Va avea o textură apropiată budincii. Apoi poți adăuga fructe de pădure proaspete sau un strop de unt de arahide.

Alege cu grijă lichidul pentru a face terci de ovăz perfect

Cel mai bun lichid pentru terciul de ovăz este apa. Poate fi tentant să folosești diverse tipuri de lapte sau chiar și sucuri, dar riști să obții doar o pastă lipicioasă. Procedura corectă de gătit este să fierbi fulgii de ovăz în apă și, după ce s-au gătit, să pui laptele.

Dacă vrei să obții o aromă puternică atunci folosește lapte de ovăz. Cel de soia, în funcție de aromă și/sau de îndulcitor adăugat, va face terciul mai cremos, Laptele de migdale va adăuga o aromă subtilă de nucă, iar laptele de vacă va aduce un plus de proteine.

Obține consistența potrivită

Dacă îți place terciul mai gros, atunci gătește-l doar cu apă. Dacă vrei să fie mai moale, mai cremos pune tipul de lapte pe care ți-l dorești. Pune puțin câte puțin și amestecă astfel încât să nu devină mult prea lichid.

Adaugă ingrediente sănătoase

Un mic-dejun care să îți dea energie și vitalitate ar trebui să conțină și ingrediente bogate în nutrienți, cum sunt superalimentele. Nucă de cocos mărunțită, afinele, zmeura, fructele goji sunt doar câteva dintre ele. Poți pune chiar și felii de avocado, care este bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru sănătatea inimii tale.

Cum îndulcești terciul de ovăz

Chiar dacă adaugi ingrediente dulci, terciul tău de ovăz nu va fi dulce. Nu trebuie să pui zahăr, ci poți alege variante mai sănătoase. Stevia, siropul de arțar sau cel de agave sau mierea sunt perfecte pentru a-ți îndulci micul dejun.

Dacă nu vrei să folosești niciuna dintre aceste opțiuni, atunci poți pune ca topping felii de banană, zmeură, chipsuri de ciocolată, căpșuni.

Terci de ovăz, varianta sărată

Când te gândești la terci de ovăz ai în minte un preparat dulce. Totuși, poți adăuga și ingrediente mai neobișnuite cum sunt felii de avocado, ouă prăjite, semințe de susan, bucăți de brânză sfărâmată.

Poți pune ou crud direct în timpul fierberii fulgilor de ovăz. Același lucru îl poți face și cu brânza.

Adaugă un plus de textură

Terciul de ovăz este moale, dar dacă vrei să adaugi puțină textură poți să adaugi în el orice fel de nuci: caju, nuci, nucile pecan și migdale. Toate se potrivesc perfect și le poți pune mărunțite sau zdrobite mi mult în funcție de preferințe.

De asemenea, se potrivesc bine și semințele de dovleac, fructele deshidratate sau chipsuri de ciocolată sau de banane.

Condimente pentru terci de ovăz

De cele mai multe ori adaugi în terciul tău de ovăz zahăr, dar poți să fii mai îndrăzneață și să folosești și alte condimente. Scorțișoara, nucșoara, cardamomul sau ienibaharul sunt foarte potrivite.

Nu pune o cantitate mare de la început. Fă încercări până descoperi rețeta perfectă pentru gustul tău.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
terci de ovăz servit într-un bol alb
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
castronele cu fructe proaspete și borcane cu iaurt și fructe mărunțite
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Era desfoliată toată faţa. A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
închide