Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide

Terciul de ovăz este unul dintre cele mai consistente, hrănitoare și versatile preparate pentru micul dejun. Aceste cereale au o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai ales a sistemului gastrointestinal și a inimii. Descoperă și tu cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Iată care sunt trucurile simple și rapide.

terci de ovăz servit cu mai multe sortimente de fructe
Este important să alegi tipul potrivit de fulgi de ovăz / Shutterstock

De la terciul simplu la combinații îndrăznețe cu fructe și alune, terciul de ovăz este cu adevărat una dintre cele mai versatile opțiuni pentru micul-dejun. Practic, poți să ai în fiecare zi alt preparat pornind de la o bază simplă.

Adăugând câteva alte ingrediente îl transformi în altă mâncare în fiecare dimineață. Iată câteva idei și sfaturi pentru a face un terci perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun

Poate părea că toate tipurile de fulgi de ovăz au aceeași aromă, însă nu toate au același mod de preparare. Pe măsură ce vei încerca mai multe sortimente îți vei da seama care este preferatul tău.

Există, de fapt, mai multe tipuri de ovăz, inclusiv ovăz crud, crupe de ovăz integral, ovăz scoțian și chiar făină de ovăz. Pentru terciul de ovăz vei găsi 3 tipuri principale: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant

Ovăzul instant este cel mai procesat dintre cele trei și, prin urmare, se gătește foarte repede. Totuși, nu are și cea mai intensă aromă.

Fulgii de ovăz cu fulgi mari – ideal pentru un castron super-rapid, gătit cu microunde, dar nu atât de ideal dacă doriți cel mai bun vas cu gust posibil. Apoi există ovăz rulat, care sunt și ei procesați, dar nu într-un grad atât de mare.

Prăjește fulgii de ovăz

Adaugă ovăz nefiert într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ cinci minute. Culoarea nu i se va schimba în mod semnificativ, dar vei observa că va degaja o aromă destul de puternică, cu note de nuci. Poate fi preparat apoi în mod normal. Chiar și fără să mai adaugi alte ingrediente va fi foarte gustos.

Alege un mod de gătit

Dacă vrei să gătești repede fulgii de ovăz, cuptorul cu microunde este cea mai bună idee. Alege varianta instant și pune-i cu apă într-un bol, într-un raport de 1:1.

Introdu vasul în cuptorul cu microunde pentru un minut sau două, apoi amestecă terciul. Apoi mai lasă-l la microunde încă două minute și ar trebui să fie gata. Dacă încă mai este apă mai lasă-l un minut.

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție aragazul este cea mai bună soluție pentru a face terci de ovăz perfect. Folosește fulgi de ovăz și lichid într-un raport de 1 la 2.

Vezi și care sunt alimentele pe care nu este indicat să le încălzești la microunde. Iată ce spun specialiștii.

Mai întâi pune lichidul pe foc și lasă-l să ajungă la punctul de fierbere. Apoi pune fulgii de ovăz și dă focul mai mic și lasă compoziția să fiarbă 5 minute. Ovăzul mai mare va avea nevoie de mai mult timp de fierbere. Veți ști că este gata când a absorbit aproape toată apa.

Folosește arome în timpul procesului de preparare

Unele arome se vor elibera mai bine cât timp fulgii de ovăz sunt pe foc, altele după ce sunt gătiți. Pe măsură ce terciul fierbe poți adăuga extract de vanilie, sare, zahăr sau sirop de arțar. Acest proces nu numai că le va ajuta să se dizolve complet, dar aroma va fi absorbită în ovăz.

Gătește terciul de seara

Dacă trebuie să iei micul dejun dimineața devreme pentru că mergi devreme la birou poți să pregătești terciul de ovăz de cu seara.

Este nevoie de puțină răbdare, dar merită pentru că micul dejun gata preparat te va aștepta în frigider dimineața. Fulgii de ovăz mari sunt mai buni pentru această metodă.

Pentru a pregăti ovăzul peste noapte, vei avea nevoie de un borcan cu capac sau o caserolă de sticlă care se închide ermetic. Raportul dintre ovăz și lichid ar trebui să fie de 1 la 1.

Adăugă ovăzul și lichidul ales în recipient și, opțional, adăugă orice îndulcitori sau poate un strop de sare. Apoi pune borcanul în frigider și în aproximativ opt ore veți avea un terci de ovăz fraged și delicios. Va avea o textură apropiată budincii. Apoi poți adăuga fructe de pădure proaspete sau un strop de unt de arahide.

Alege cu grijă lichidul pentru a face terci de ovăz perfect

Cel mai bun lichid pentru terciul de ovăz este apa. Poate fi tentant să folosești diverse tipuri de lapte sau chiar și sucuri, dar riști să obții doar o pastă lipicioasă. Procedura corectă de gătit este să fierbi fulgii de ovăz în apă și, după ce s-au gătit, să pui laptele.

Dacă vrei să obții o aromă puternică atunci folosește lapte de ovăz. Cel de soia, în funcție de aromă și/sau de îndulcitor adăugat, va face terciul mai cremos, Laptele de migdale va adăuga o aromă subtilă de nucă, iar laptele de vacă va aduce un plus de proteine.

Obține consistența potrivită

Dacă îți place terciul mai gros, atunci gătește-l doar cu apă. Dacă vrei să fie mai moale, mai cremos pune tipul de lapte pe care ți-l dorești. Pune puțin câte puțin și amestecă astfel încât să nu devină mult prea lichid.

Adaugă ingrediente sănătoase

Un mic-dejun care să îți dea energie și vitalitate ar trebui să conțină și ingrediente bogate în nutrienți, cum sunt superalimentele. Nucă de cocos mărunțită, afinele, zmeura, fructele goji sunt doar câteva dintre ele. Poți pune chiar și felii de avocado, care este bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru sănătatea inimii tale.

Cum îndulcești terciul de ovăz

Chiar dacă adaugi ingrediente dulci, terciul tău de ovăz nu va fi dulce. Nu trebuie să pui zahăr, ci poți alege variante mai sănătoase. Stevia, siropul de arțar sau cel de agave sau mierea sunt perfecte pentru a-ți îndulci micul dejun.

Dacă nu vrei să folosești niciuna dintre aceste opțiuni, atunci poți pune ca topping felii de banană, zmeură, chipsuri de ciocolată, căpșuni.

Terci de ovăz, varianta sărată

Când te gândești la terci de ovăz ai în minte un preparat dulce. Totuși, poți adăuga și ingrediente mai neobișnuite cum sunt felii de avocado, ouă prăjite, semințe de susan, bucăți de brânză sfărâmată.

Poți pune ou crud direct în timpul fierberii fulgilor de ovăz. Același lucru îl poți face și cu brânza.

Adaugă un plus de textură

Terciul de ovăz este moale, dar dacă vrei să adaugi puțină textură poți să adaugi în el orice fel de nuci: caju, nuci, nucile pecan și migdale. Toate se potrivesc perfect și le poți pune mărunțite sau zdrobite mi mult în funcție de preferințe.

De asemenea, se potrivesc bine și semințele de dovleac, fructele deshidratate sau chipsuri de ciocolată sau de banane.

Condimente pentru terci de ovăz

De cele mai multe ori adaugi în terciul tău de ovăz zahăr, dar poți să fii mai îndrăzneață și să folosești și alte condimente. Scorțișoara, nucșoara, cardamomul sau ienibaharul sunt foarte potrivite.

Nu pune o cantitate mare de la început. Fă încercări până descoperi rețeta perfectă pentru gustul tău.

Citește și
CELE MAI CITITE
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
terci de ovăz servit într-un bol alb
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
castronele cu fructe proaspete și borcane cu iaurt și fructe mărunțite
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Risotto cu orez negru și parmezan
06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
19 octombrie, 05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Un doljean şi-a ucis soţia, apoi şi-a pus capăt zilelor. Descoperirea şocantă, făcută de fiul de 13 ani
Un doljean şi-a ucis soţia, apoi şi-a pus capăt zilelor. Descoperirea şocantă, făcută de fiul de 13 ani
Un doljean şi-a ucis soţia, apoi şi-a pus capăt zilelor. Descoperirea şocantă, făcută de fiul de 13 ani
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti a surprins din nou pe toată lumea: amp;#8220;Rămân lângă oile mele”
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti a surprins din nou pe toată lumea: amp;#8220;Rămân lângă oile mele”
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti a surprins din nou pe toată lumea: amp;#8220;Rămân lângă oile mele”
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: M-a urmărit toată viața
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
închide