Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide

Terciul de ovăz este unul dintre cele mai consistente, hrănitoare și versatile preparate pentru micul dejun. Aceste cereale au o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai ales a sistemului gastrointestinal și a inimii. Descoperă și tu cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Iată care sunt trucurile simple și rapide.

terci de ovăz servit cu mai multe sortimente de fructe
Este important să alegi tipul potrivit de fulgi de ovăz / Shutterstock

De la terciul simplu la combinații îndrăznețe cu fructe și alune, terciul de ovăz este cu adevărat una dintre cele mai versatile opțiuni pentru micul-dejun. Practic, poți să ai în fiecare zi alt preparat pornind de la o bază simplă.

Adăugând câteva alte ingrediente îl transformi în altă mâncare în fiecare dimineață. Iată câteva idei și sfaturi pentru a face un terci perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun

Poate părea că toate tipurile de fulgi de ovăz au aceeași aromă, însă nu toate au același mod de preparare. Pe măsură ce vei încerca mai multe sortimente îți vei da seama care este preferatul tău.

Există, de fapt, mai multe tipuri de ovăz, inclusiv ovăz crud, crupe de ovăz integral, ovăz scoțian și chiar făină de ovăz. Pentru terciul de ovăz vei găsi 3 tipuri principale: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant

Ovăzul instant este cel mai procesat dintre cele trei și, prin urmare, se gătește foarte repede. Totuși, nu are și cea mai intensă aromă.

Fulgii de ovăz cu fulgi mari – ideal pentru un castron super-rapid, gătit cu microunde, dar nu atât de ideal dacă doriți cel mai bun vas cu gust posibil. Apoi există ovăz rulat, care sunt și ei procesați, dar nu într-un grad atât de mare.

Prăjește fulgii de ovăz

Adaugă ovăz nefiert într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ cinci minute. Culoarea nu i se va schimba în mod semnificativ, dar vei observa că va degaja o aromă destul de puternică, cu note de nuci. Poate fi preparat apoi în mod normal. Chiar și fără să mai adaugi alte ingrediente va fi foarte gustos.

Alege un mod de gătit

Dacă vrei să gătești repede fulgii de ovăz, cuptorul cu microunde este cea mai bună idee. Alege varianta instant și pune-i cu apă într-un bol, într-un raport de 1:1.

Introdu vasul în cuptorul cu microunde pentru un minut sau două, apoi amestecă terciul. Apoi mai lasă-l la microunde încă două minute și ar trebui să fie gata. Dacă încă mai este apă mai lasă-l un minut.

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție aragazul este cea mai bună soluție pentru a face terci de ovăz perfect. Folosește fulgi de ovăz și lichid într-un raport de 1 la 2.

Vezi și care sunt alimentele pe care nu este indicat să le încălzești la microunde. Iată ce spun specialiștii.

Mai întâi pune lichidul pe foc și lasă-l să ajungă la punctul de fierbere. Apoi pune fulgii de ovăz și dă focul mai mic și lasă compoziția să fiarbă 5 minute. Ovăzul mai mare va avea nevoie de mai mult timp de fierbere. Veți ști că este gata când a absorbit aproape toată apa.

Folosește arome în timpul procesului de preparare

Unele arome se vor elibera mai bine cât timp fulgii de ovăz sunt pe foc, altele după ce sunt gătiți. Pe măsură ce terciul fierbe poți adăuga extract de vanilie, sare, zahăr sau sirop de arțar. Acest proces nu numai că le va ajuta să se dizolve complet, dar aroma va fi absorbită în ovăz.

Gătește terciul de seara

Dacă trebuie să iei micul dejun dimineața devreme pentru că mergi devreme la birou poți să pregătești terciul de ovăz de cu seara.

Este nevoie de puțină răbdare, dar merită pentru că micul dejun gata preparat te va aștepta în frigider dimineața. Fulgii de ovăz mari sunt mai buni pentru această metodă.

Pentru a pregăti ovăzul peste noapte, vei avea nevoie de un borcan cu capac sau o caserolă de sticlă care se închide ermetic. Raportul dintre ovăz și lichid ar trebui să fie de 1 la 1.

Adăugă ovăzul și lichidul ales în recipient și, opțional, adăugă orice îndulcitori sau poate un strop de sare. Apoi pune borcanul în frigider și în aproximativ opt ore veți avea un terci de ovăz fraged și delicios. Va avea o textură apropiată budincii. Apoi poți adăuga fructe de pădure proaspete sau un strop de unt de arahide.

Alege cu grijă lichidul pentru a face terci de ovăz perfect

Cel mai bun lichid pentru terciul de ovăz este apa. Poate fi tentant să folosești diverse tipuri de lapte sau chiar și sucuri, dar riști să obții doar o pastă lipicioasă. Procedura corectă de gătit este să fierbi fulgii de ovăz în apă și, după ce s-au gătit, să pui laptele.

Dacă vrei să obții o aromă puternică atunci folosește lapte de ovăz. Cel de soia, în funcție de aromă și/sau de îndulcitor adăugat, va face terciul mai cremos, Laptele de migdale va adăuga o aromă subtilă de nucă, iar laptele de vacă va aduce un plus de proteine.

Obține consistența potrivită

Dacă îți place terciul mai gros, atunci gătește-l doar cu apă. Dacă vrei să fie mai moale, mai cremos pune tipul de lapte pe care ți-l dorești. Pune puțin câte puțin și amestecă astfel încât să nu devină mult prea lichid.

Adaugă ingrediente sănătoase

Un mic-dejun care să îți dea energie și vitalitate ar trebui să conțină și ingrediente bogate în nutrienți, cum sunt superalimentele. Nucă de cocos mărunțită, afinele, zmeura, fructele goji sunt doar câteva dintre ele. Poți pune chiar și felii de avocado, care este bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru sănătatea inimii tale.

Cum îndulcești terciul de ovăz

Chiar dacă adaugi ingrediente dulci, terciul tău de ovăz nu va fi dulce. Nu trebuie să pui zahăr, ci poți alege variante mai sănătoase. Stevia, siropul de arțar sau cel de agave sau mierea sunt perfecte pentru a-ți îndulci micul dejun.

Dacă nu vrei să folosești niciuna dintre aceste opțiuni, atunci poți pune ca topping felii de banană, zmeură, chipsuri de ciocolată, căpșuni.

Terci de ovăz, varianta sărată

Când te gândești la terci de ovăz ai în minte un preparat dulce. Totuși, poți adăuga și ingrediente mai neobișnuite cum sunt felii de avocado, ouă prăjite, semințe de susan, bucăți de brânză sfărâmată.

Poți pune ou crud direct în timpul fierberii fulgilor de ovăz. Același lucru îl poți face și cu brânza.

Adaugă un plus de textură

Terciul de ovăz este moale, dar dacă vrei să adaugi puțină textură poți să adaugi în el orice fel de nuci: caju, nuci, nucile pecan și migdale. Toate se potrivesc perfect și le poți pune mărunțite sau zdrobite mi mult în funcție de preferințe.

De asemenea, se potrivesc bine și semințele de dovleac, fructele deshidratate sau chipsuri de ciocolată sau de banane.

Condimente pentru terci de ovăz

De cele mai multe ori adaugi în terciul tău de ovăz zahăr, dar poți să fii mai îndrăzneață și să folosești și alte condimente. Scorțișoara, nucșoara, cardamomul sau ienibaharul sunt foarte potrivite.

Nu pune o cantitate mare de la început. Fă încercări până descoperi rețeta perfectă pentru gustul tău.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
castronele cu fructe proaspete și borcane cu iaurt și fructe mărunțite
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
Micul dejun englezesc pe o farfurie albă
Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic
Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide