Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Trucuri simple și rapide

Terciul de ovăz este unul dintre cele mai consistente, hrănitoare și versatile preparate pentru micul dejun. Aceste cereale au o multitudine de beneficii pentru sănătate, mai ales a sistemului gastrointestinal și a inimii. Descoperă și tu cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun. Iată care sunt trucurile simple și rapide.

terci de ovăz servit cu mai multe sortimente de fructe
Este important să alegi tipul potrivit de fulgi de ovăz / Shutterstock

De la terciul simplu la combinații îndrăznețe cu fructe și alune, terciul de ovăz este cu adevărat una dintre cele mai versatile opțiuni pentru micul-dejun. Practic, poți să ai în fiecare zi alt preparat pornind de la o bază simplă.

Adăugând câteva alte ingrediente îl transformi în altă mâncare în fiecare dimineață. Iată câteva idei și sfaturi pentru a face un terci perfect.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum poți să faci un terci de ovăz perfect pentru micul dejun

Poate părea că toate tipurile de fulgi de ovăz au aceeași aromă, însă nu toate au același mod de preparare. Pe măsură ce vei încerca mai multe sortimente îți vei da seama care este preferatul tău.

Există, de fapt, mai multe tipuri de ovăz, inclusiv ovăz crud, crupe de ovăz integral, ovăz scoțian și chiar făină de ovăz. Pentru terciul de ovăz vei găsi 3 tipuri principale: ovăz integral, fulgi de ovăz mari sau ”laminat”/ ”rulat” și fulgi de ovăz extra fin sau instant

Ovăzul instant este cel mai procesat dintre cele trei și, prin urmare, se gătește foarte repede. Totuși, nu are și cea mai intensă aromă.

Fulgii de ovăz cu fulgi mari – ideal pentru un castron super-rapid, gătit cu microunde, dar nu atât de ideal dacă doriți cel mai bun vas cu gust posibil. Apoi există ovăz rulat, care sunt și ei procesați, dar nu într-un grad atât de mare.

Prăjește fulgii de ovăz

Adaugă ovăz nefiert într-o tigaie la foc mediu timp de aproximativ cinci minute. Culoarea nu i se va schimba în mod semnificativ, dar vei observa că va degaja o aromă destul de puternică, cu note de nuci. Poate fi preparat apoi în mod normal. Chiar și fără să mai adaugi alte ingrediente va fi foarte gustos.

Alege un mod de gătit

Dacă vrei să gătești repede fulgii de ovăz, cuptorul cu microunde este cea mai bună idee. Alege varianta instant și pune-i cu apă într-un bol, într-un raport de 1:1.

Introdu vasul în cuptorul cu microunde pentru un minut sau două, apoi amestecă terciul. Apoi mai lasă-l la microunde încă două minute și ar trebui să fie gata. Dacă încă mai este apă mai lasă-l un minut.

Dacă ai ceva mai mult timp la dispoziție aragazul este cea mai bună soluție pentru a face terci de ovăz perfect. Folosește fulgi de ovăz și lichid într-un raport de 1 la 2.

Vezi și care sunt alimentele pe care nu este indicat să le încălzești la microunde. Iată ce spun specialiștii.

Mai întâi pune lichidul pe foc și lasă-l să ajungă la punctul de fierbere. Apoi pune fulgii de ovăz și dă focul mai mic și lasă compoziția să fiarbă 5 minute. Ovăzul mai mare va avea nevoie de mai mult timp de fierbere. Veți ști că este gata când a absorbit aproape toată apa.

Folosește arome în timpul procesului de preparare

Unele arome se vor elibera mai bine cât timp fulgii de ovăz sunt pe foc, altele după ce sunt gătiți. Pe măsură ce terciul fierbe poți adăuga extract de vanilie, sare, zahăr sau sirop de arțar. Acest proces nu numai că le va ajuta să se dizolve complet, dar aroma va fi absorbită în ovăz.

Gătește terciul de seara

Dacă trebuie să iei micul dejun dimineața devreme pentru că mergi devreme la birou poți să pregătești terciul de ovăz de cu seara.

Este nevoie de puțină răbdare, dar merită pentru că micul dejun gata preparat te va aștepta în frigider dimineața. Fulgii de ovăz mari sunt mai buni pentru această metodă.

Pentru a pregăti ovăzul peste noapte, vei avea nevoie de un borcan cu capac sau o caserolă de sticlă care se închide ermetic. Raportul dintre ovăz și lichid ar trebui să fie de 1 la 1.

Adăugă ovăzul și lichidul ales în recipient și, opțional, adăugă orice îndulcitori sau poate un strop de sare. Apoi pune borcanul în frigider și în aproximativ opt ore veți avea un terci de ovăz fraged și delicios. Va avea o textură apropiată budincii. Apoi poți adăuga fructe de pădure proaspete sau un strop de unt de arahide.

Alege cu grijă lichidul pentru a face terci de ovăz perfect

Cel mai bun lichid pentru terciul de ovăz este apa. Poate fi tentant să folosești diverse tipuri de lapte sau chiar și sucuri, dar riști să obții doar o pastă lipicioasă. Procedura corectă de gătit este să fierbi fulgii de ovăz în apă și, după ce s-au gătit, să pui laptele.

Dacă vrei să obții o aromă puternică atunci folosește lapte de ovăz. Cel de soia, în funcție de aromă și/sau de îndulcitor adăugat, va face terciul mai cremos, Laptele de migdale va adăuga o aromă subtilă de nucă, iar laptele de vacă va aduce un plus de proteine.

Obține consistența potrivită

Dacă îți place terciul mai gros, atunci gătește-l doar cu apă. Dacă vrei să fie mai moale, mai cremos pune tipul de lapte pe care ți-l dorești. Pune puțin câte puțin și amestecă astfel încât să nu devină mult prea lichid.

Adaugă ingrediente sănătoase

Un mic-dejun care să îți dea energie și vitalitate ar trebui să conțină și ingrediente bogate în nutrienți, cum sunt superalimentele. Nucă de cocos mărunțită, afinele, zmeura, fructele goji sunt doar câteva dintre ele. Poți pune chiar și felii de avocado, care este bogat în acizi grași omega 3, benefici pentru sănătatea inimii tale.

Cum îndulcești terciul de ovăz

Chiar dacă adaugi ingrediente dulci, terciul tău de ovăz nu va fi dulce. Nu trebuie să pui zahăr, ci poți alege variante mai sănătoase. Stevia, siropul de arțar sau cel de agave sau mierea sunt perfecte pentru a-ți îndulci micul dejun.

Dacă nu vrei să folosești niciuna dintre aceste opțiuni, atunci poți pune ca topping felii de banană, zmeură, chipsuri de ciocolată, căpșuni.

Terci de ovăz, varianta sărată

Când te gândești la terci de ovăz ai în minte un preparat dulce. Totuși, poți adăuga și ingrediente mai neobișnuite cum sunt felii de avocado, ouă prăjite, semințe de susan, bucăți de brânză sfărâmată.

Poți pune ou crud direct în timpul fierberii fulgilor de ovăz. Același lucru îl poți face și cu brânza.

Adaugă un plus de textură

Terciul de ovăz este moale, dar dacă vrei să adaugi puțină textură poți să adaugi în el orice fel de nuci: caju, nuci, nucile pecan și migdale. Toate se potrivesc perfect și le poți pune mărunțite sau zdrobite mi mult în funcție de preferințe.

De asemenea, se potrivesc bine și semințele de dovleac, fructele deshidratate sau chipsuri de ciocolată sau de banane.

Condimente pentru terci de ovăz

De cele mai multe ori adaugi în terciul tău de ovăz zahăr, dar poți să fii mai îndrăzneață și să folosești și alte condimente. Scorțișoara, nucșoara, cardamomul sau ienibaharul sunt foarte potrivite.

Nu pune o cantitate mare de la început. Fă încercări până descoperi rețeta perfectă pentru gustul tău.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
terci de ovăz servit într-un bol alb
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
rețete sofisticate pentru mic dejun
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
castronele cu fructe proaspete și borcane cu iaurt și fructe mărunțite
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
5 rețete de mic dejun pe care le poți prepara de seara
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
panna cotta cu rodie
06:41
Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Panna cotta cu rodie. Desertul cremos cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Cât timp se ţin alimentele la congelator
05:34
Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici Cât timp se ţin alimentele la congelator. Ce trebuie să știi despre mâncarea gătită, legumele sau fructele depozitate aici
Locuri murdare din bucătărie
05:24
3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi 3 locuri din bucătărie unde se strâng mai multe bacterii decât îți imaginezi
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Jennifer Lopez, Crăciun în familie. Imagini rare cu sora artistei, Lynda
Jennifer Lopez, Crăciun în familie. Imagini rare cu sora artistei, Lynda
Jennifer Lopez, Crăciun în familie. Imagini rare cu sora artistei, Lynda
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide