17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc

În ultima perioadă, laptele vegetal de diferite tipuri a câștigat în mod constant tot mai multă popularitate în rândul consumatorilor. Nu numai că este potrivit pentru persoanele cu diverse restricții alimentare, dar oferă o serie de beneficii nutriționale. Descoperă și tu principalele 17 tipuri de lapte vegetal. Vezi care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.

tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia și cel de migdale / Shutterstock

Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia, ovăz și migdale, dar nu sunt singurele. Există și de la cânepă la mazăre, de la orez la nucă de cocos și de la in la cartofi.

Fiecare dintre ele este unic în felul său. Fie că suferi de alergii, că ești în căutarea unei alternative durabile la laptele de vacă sau pur și simplu vă vrei ceva nou, vei găsi o opțiune de lapte vegetal potrivită pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de lapte vegetal

Laptele vegetal este ideal pentru persoanele vegane sau pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Există în prezent o mulțime de tipuri de lapte vegetal. Cel mai impoartan lucru este să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Lapte de soia

Cu mult înainte de a deveni popular ca alternativă a laptelui de vacă în lumea occidentală, laptele de soia era un aliment de bază al bucătăriei chinezești și al altor bucătării asiatice.

În mod tradițional, se face prin înmuierea boabelor de soia, fierberea și măcinarea lor și apoi separarea laptelui de pulpă. Laptele de soia are o aromă ușoară, dar distinctă de fasole.

Lapte de soia alături de mai multe boabe de soia
Laptele de soia are un aport mare de proteine / Shutterstock

Dintre toate laptele vegetal, soia este cel mai apropiat de lactate în ceea ce privește conținutul de proteine.

O cană de lapte de soia conține 8 grame de proteine ​​și toți aminoacizii esențiali de care ai nevoie. De asemenea, are în compoziție vitaminele A și B, potasiu, calciu și acizi grași omega-3.

Laptele de soia se poate folosi în smoothieuri, pentru preparate care necesită coacere și sosuri. Totuși, nu este foarte potrivit în combinație cu cafeaua, pentru că există riscul de coagulare. Pentru a evita acest lucru, încercă să bei o cafea cu aciditate scăzută și să torni cafeaua în lapte, mai degrabă decât invers.

Lapte de migdale

Potrivit unor istorii antice, în Evul Mediu europenii erau fascinați de aroma dulce a laptelui de migdale. Astăzi este la fel de popular ca cel de soia. Are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. În plus, este o sursă bună de vitamina E și calciu.

Lapte de migdale puse într-un pahar alături de mai multe migdale
Laptele de migdale nu are multe calorii / Shutterstock

Aroma sa delicată îl face potrivit pentru băuturi, preparate din cereale cereale și produse de patiserie. Deși poți alege multe variante gata preparate, este ușor să-l faci singură acasă. Trebuie doar să înmoi, amesteci și strecori migdalelor crude.

Lapte de orez

Laptele de orez este o alternativă ieftină și disponibilă pe scară largă fiind preferat pentru că este hipoalergenic. În comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, acesta are un conținut ridicat de carbohidrați: 22 de grame la o cană.

Lapte de orez pus într-o carafă
Laptele de orez poate fi consumat și de cei cu alergii / Shutterstock

Pentru a-l face acasă necesită doar două ingrediente: orez și apă. Primul pas este să gătești orezul, să-l amesteci cu apă și să-l strecori.

Lapte de nucă de cocos

Laptele de cocos se găsește în două variante: la cutie de carton și la conservă. Primul este potrivit pentru băuturi, cel de-al doilea pentru gătit. Este folosit în mod obișnuit în special în bucătăria din Asia de Sud-Est și Africa.

Lapte din nucă de cocos pus într-o sticlă alături de două jumătăți de nucă de cocos
Laptele din nucă de cocos este folosit în special în bucătăria asiatică / Shutterstock

Textura cremoasă a laptelui de cocos conservat îl face să se potrivească la supe, sosuri sau rețete de curry de legume. De asemenea, dă un gust aparte și deserturilor.

Lapte de ovăz

Un produs al ingeniozității unui om de știință alimentar, laptele de ovăz a fost inventat destul de recent, în 1994. Cu toate acestea, s-a bucurat de o creștere deosebit de mare a popularității de când a apărut în cafenelele din New York în 2016.

Lapte de ovăz pus în două pahare alături de mai mulți fulgi de ovăz
Laptele de ovăz este folosit cel mai des pentru cafea / Shutterstock

Laptele de ovăz are o aromă ușor dulce și o spumă de neegalat, motiv pentru care este preferat de barista.

Secretul succesului laptelui de ovăz este faptul că este foarte cremos. Acest lucru se întâmplă pentru că ovăzul reține mai multă apă în procesul de înmuiere, ceea ce înseamnă că rămâne mai multă pulpă după strecurare.

Lapte din semințe de cânepă

Laptele de cânepă este o băutură relativ obscură care nu este o alternativă foarte populară la laptele de vacă. Totuși, din punct de vedere nutrițional, oferă și beneficii pe care alte lapte populare din plante nu le oferă. Este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6 și conține toți aminoacizii esențiali.

Lapte din semințe de cânepă pus într-o sticluță
Laptele din semințe de cânepă nu este foarte popular / Shutterstock

Lapte de alune

Laptele de alune conține o multitudine de beneficii pentru sănătate și este o sursă deosebit de bună de antioxidanți și vitamina E. Datorită aromei sale este preferat pentru prepararea dulciurilor, mai ales pentru cele pe bază de ciocolată.

Lapte de alune pus într-un pahar
Laptele de alune se folosește în special în deserturi / Shutterstock

Se poate prepara acasă prin înmuierea alunelor, procesarea într-un blender și strecurarea amestecului. Pulpa poate fi păstrată pentru alte utilizări.

Lapte de mazăre

Laptele de mazăre a devenit destul de popular în ultimii ani dintr-un motiv întemeiat. În primul rând, este una dintre cele mai bogate băuturi în proteine.

Lapte de mazăre ăus într-o carafă și un pahar
Laptele de mazăre este una dintre cele mai bune surse de proteine / Shutterstock

O cană are 8 grame de proteine, ceea ce îl face comparabil cu laptele de vacă. Are o aromă ușor minerală și o consistență similară cu cea a laptelui de origine animală. Se poate folosi ca orice alt fel de lapte.

Lapte de caju

Lapte de caju pus într-un pahar mare
Laptele de caju are doar 25 calorii la 250 g / Shutterstock

Laptele de caju este un înlocuitor de lactate prietenos cu inima, plin de grăsimi și proteine ​​sănătoase. Este una dintre opțiunile vegetale de lapte cu cele mai puține calorii: doar 25 de calorii/ cană.

Aroma sa bogată, dar aproape neutră îl face un înlocuitor excelent al lactatelor atât în ​​mâncăruri dulci, cât și sărate. Laptele de caju se poate folosi și la supe, curry și piure de cartofi.

Lapte de semințe de Floarea-soarelui

Laptele din semințe este perfect pentru cei alergici la lactate, soia, arahide, gluten și nuci. 50 de ml de lapte din semințe de Floarea-soarelui conțin 49% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E, care are proprietăți antioxidante și ajută la funcționarea sistemului imunitar.

Laptele din semințe de Floarea-soarelui pus într-o carafă
Laptele din semințe de Floarea-soarelui este bogat în vitamina E / Shutterstock

Are avantajul de a fi destul de ieftin. Poți să îl faci chiar tu acasă punând la înmuiat o ceașcă de semințe crude de Floarea-soarelui timp de trei sau mai multe ore.

Apoi le pui într-un blender, le mixezi cu apă și apoi apoi strecori rezultatul. Poți apoi să îl bei sau să îl folosești în sosuri.

Lapte de fistic

Laptele de fistic este considerat a fi cea mai delicioasă și luxoasă alternativă de lapte. Poate adăuga o notă sofisticată deserturilor, dar poate fi folosit și pentru a face cafea cu spumă bogată. Se potrivește  pentru gelato, prăjituri, budinci, pâine sau smoothie-uri de casă.

Lapte de fistic pus în trei pahare
Laptele de fistic este unul dintre cele mai scumpe tipuri de lapte vegetal / Shutterstock

Singurul dezavantaj al laptelui de fistic este prețul său, deseori fiind cea mai scumpă dintre toate celelalte alternative de lactate.

Lapte de nuci

Nucile sunt bogate în omega-3 și antioxidanți. Laptele de nucă poate înlocui laptele de vacă în aproape orice preparat și este ușor de preparat. Totuși, având o aromă puternică poate acoperi gustul celorlalte ingrediente, așa că trebuie folosit cu grijă.

Lapte de nuci pus într-o sticlă
Laptele de nuci are aceeași textură ca cel de vacă / Shutterstock

Lapte din semințe de dovleac

Este posibil ca laptele din semințe de dovleac să nu fie încă disponibil pe scară largă în comerț, dar merită să încerci să îl faci singură. Semințele de dovleac conțin o cantitate mare de mangan și magneziu și sunt o sursă bună de fier, potasiu și antioxidanți.

Lapte din semințe de dovleac pus într-o cană
Laptele din semințe de dovleac este bogat în magneziu / Shutterstock

Prepararea laptelui din semințe de dovleac este mai ușoară și mai rapidă decât a altor băuturi pe bază de plante, deoarece nu este necesară înmuierea sau strecurarea.

Deoarece semințele de dovleac tind să fie în mod natural amare, îndulcirea laptelui din semințe de dovleac se face cu curmale sau sirop de agave. Îl poți bea singur, îl poți amesteca în smoothie-uri sau îl poți folosi în sosuri.

Lapte din nuci de Macadamia

Dacă te-ai săturat de lapte simplu de migdale sau caju și cauți ceva nou și interesant, aceasta este o opțiune bună.

Laptele din nucă de Macadamia este incredibil de cremos și plin de grăsimi mononesaturate prietenoase cu inima, care pot reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Lapte din nuci de Macadamia pus într-o carafă mare
Laptele din nuci de Macadamia este foarte cremos / Shutterstock

În plus, combinația pentru că are puține grăsimi, dar și puțini carbohidrați îl face o alegere excelentă dacă urmezi o diete keto sau paleo.

Prepararea acestei băuturi delicioase este standard. Nucile crude sunt înmuiate în apă câteva ore înainte de a fi procesate în blender și strecurate. Aroma de nucă și dulce a laptelui din nuci de Macadamia este deosebit de bună în deserturi sau cafea.

Lapte de susan

Laptele de susan nu numai că este una dintre alternativele vegetale bogate în proteine, cu 8 grame per porție, dar este și mai ecologic decât alte tipuri de lapte vegetal.

Lapte din semințe de susan pus într-un pahar cu pai
Laptele din semințe de susan are o aromă foarte bogată / Shutterstock

De exemplu, laptele de soia și de ovăz necesită de două ori mai multă apă necesară pentru a produce aceeași cantitate de lapte de susan, în timp ce laptele de migdale necesită 30, iar laptele de vaca are nevoie de 52 de ori mai mult.

Aroma sa bogată, de nucă și textura cremoasă îl fac un înlocuitor excelent pentru lactate, mai ales atunci când este asociat cu tahini.

Lapte din semințe de in

Dacă ești în căutarea unei băuturi hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii, laptele din semințe de in este răspunsul.

Lapte din semințe de in pus într-un pahar plin
Laptele din semințe de in este bogat în acizi omega 3 / Shutterstock

Este plin de acizi grași omega-3 pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Potrivit USDA , are doar 1 gram de carbohidrați pe cană, deci este o alternativă de lapte perfectă în dieta keto .

Lapte de cartofi

Revista Forbes a numit laptele de cartofi drept cea mai bună alternativă proteică la laptele de vacă. Din punct de vedere nutrițional, totuși,  laptele de cartofi are aproximativ același conținut de proteine ​​ca laptele de cocos și laptele de orez: mai puțin de 0,5 grame de proteine ​​la 100 de mililitri.

Lapte din cartofi pus într-un pahar alături de un cartof
Laptele de cartofi este nou intrat pe piață / Shutterstock

Deoarece cartoful este o legumă cu conținut scăzut de grăsimi, laptele are o textură apoasă și necesită adăugare suplimentară de grăsime.

Citește și
CELE MAI CITITE
cele mai bune chiftele de post
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Plăcintă cu dovleac ca la bunica pusă pe o farfurie
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios
ciorba de ciuperci servită într-un bol maro
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
pepeni murați la borcan
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un pahar cu lapte alături de un desert delicios pentru rețete cu lapte
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
(P) Când trebuie să gătești ceva delicios cu ce ai prin frigider. Ce poți face cu doar trei ingrediente simple, de bază
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
lapte pentru caffe latte făcut spumă
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
05:43
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie alături de o ceașcă cu cafea
8 decembrie, 07:03
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
avocado toast pus pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:25
Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți
piure de mazăre într-un bol
8 decembrie, 05:35
Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
7 decembrie, 05:03
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
7 decembrie, 04:53
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Quiche Lorraine. Rețetă de tartă franțuzească cu bacon și smântână
Ce verifică banca atunci când acordă un credit. 7 indicatori care te ajută să obții finanțarea
Ce verifică banca atunci când acordă un credit. 7 indicatori care te ajută să obții finanțarea
Ce verifică banca atunci când acordă un credit. 7 indicatori care te ajută să obții finanțarea
„Te iubesc!” Fiica cea mare a lui Cristi Borcea a dat frâu liber sentimentelor. Declaraţie de dragoste total neaşteptată
„Te iubesc!” Fiica cea mare a lui Cristi Borcea a dat frâu liber sentimentelor. Declaraţie de dragoste total neaşteptată
„Te iubesc!” Fiica cea mare a lui Cristi Borcea a dat frâu liber sentimentelor. Declaraţie de dragoste total neaşteptată
Chefi la cuțite, sezonul 14. Cine sunt concurenții din echipa verde condusă de Richard Abou Zaki
Chefi la cuțite, sezonul 14. Cine sunt concurenții din echipa verde condusă de Richard Abou Zaki
Chefi la cuțite, sezonul 14. Cine sunt concurenții din echipa verde condusă de Richard Abou Zaki
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Diren Polatoğulları din Golden Boy – Dragoste rebelă a fost văzut cu soția sa. Actorul este discret cu viața personală
Cum ascunzi imaginea de profil WhatsApp. Puțini utilizatori știu acest truc
Cum ascunzi imaginea de profil WhatsApp. Puțini utilizatori știu acest truc
Cum ascunzi imaginea de profil WhatsApp. Puțini utilizatori știu acest truc
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Desert Conuri de pin pentru Crăciun
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Diferența dintre tusea uscată și tusea umedă la copii
Billie Eilish obișnuia să fie obsedată de îmbrăcămintea de la un anumit brand: Atunci au început problemele cu fizicul meu 
Billie Eilish obișnuia să fie „obsedată” de îmbrăcămintea de la un anumit brand: „Atunci au început problemele cu fizicul meu” 
Billie Eilish obișnuia să fie „obsedată” de îmbrăcămintea de la un anumit brand: „Atunci au început problemele cu fizicul meu” 
Băuturi care pot calma durerile de stomac. Cum pot acționa aceste lichide în sistemul digestiv
Băuturi care pot calma durerile de stomac. Cum pot acționa aceste lichide în sistemul digestiv
Băuturi care pot calma durerile de stomac. Cum pot acționa aceste lichide în sistemul digestiv
fresh
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi

Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos

Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos

Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit

Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Rețeta simplă de piure de mazăre. Ce să pui în oală pentru un preparat cremos și aromat

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri

Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
închide