17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc

În ultima perioadă, laptele vegetal de diferite tipuri a câștigat în mod constant tot mai multă popularitate în rândul consumatorilor. Nu numai că este potrivit pentru persoanele cu diverse restricții alimentare, dar oferă o serie de beneficii nutriționale. Descoperă și tu principalele 17 tipuri de lapte vegetal. Vezi care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.

tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia și cel de migdale / Shutterstock

Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia, ovăz și migdale, dar nu sunt singurele. Există și de la cânepă la mazăre, de la orez la nucă de cocos și de la in la cartofi.

Fiecare dintre ele este unic în felul său. Fie că suferi de alergii, că ești în căutarea unei alternative durabile la laptele de vacă sau pur și simplu vă vrei ceva nou, vei găsi o opțiune de lapte vegetal potrivită pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de lapte vegetal

Laptele vegetal este ideal pentru persoanele vegane sau pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Există în prezent o mulțime de tipuri de lapte vegetal. Cel mai impoartan lucru este să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Lapte de soia

Cu mult înainte de a deveni popular ca alternativă a laptelui de vacă în lumea occidentală, laptele de soia era un aliment de bază al bucătăriei chinezești și al altor bucătării asiatice.

În mod tradițional, se face prin înmuierea boabelor de soia, fierberea și măcinarea lor și apoi separarea laptelui de pulpă. Laptele de soia are o aromă ușoară, dar distinctă de fasole.

Lapte de soia alături de mai multe boabe de soia
Laptele de soia are un aport mare de proteine / Shutterstock

Dintre toate laptele vegetal, soia este cel mai apropiat de lactate în ceea ce privește conținutul de proteine.

O cană de lapte de soia conține 8 grame de proteine ​​și toți aminoacizii esențiali de care ai nevoie. De asemenea, are în compoziție vitaminele A și B, potasiu, calciu și acizi grași omega-3.

Laptele de soia se poate folosi în smoothieuri, pentru preparate care necesită coacere și sosuri. Totuși, nu este foarte potrivit în combinație cu cafeaua, pentru că există riscul de coagulare. Pentru a evita acest lucru, încercă să bei o cafea cu aciditate scăzută și să torni cafeaua în lapte, mai degrabă decât invers.

Lapte de migdale

Potrivit unor istorii antice, în Evul Mediu europenii erau fascinați de aroma dulce a laptelui de migdale. Astăzi este la fel de popular ca cel de soia. Are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. În plus, este o sursă bună de vitamina E și calciu.

Lapte de migdale puse într-un pahar alături de mai multe migdale
Laptele de migdale nu are multe calorii / Shutterstock

Aroma sa delicată îl face potrivit pentru băuturi, preparate din cereale cereale și produse de patiserie. Deși poți alege multe variante gata preparate, este ușor să-l faci singură acasă. Trebuie doar să înmoi, amesteci și strecori migdalelor crude.

Lapte de orez

Laptele de orez este o alternativă ieftină și disponibilă pe scară largă fiind preferat pentru că este hipoalergenic. În comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, acesta are un conținut ridicat de carbohidrați: 22 de grame la o cană.

Lapte de orez pus într-o carafă
Laptele de orez poate fi consumat și de cei cu alergii / Shutterstock

Pentru a-l face acasă necesită doar două ingrediente: orez și apă. Primul pas este să gătești orezul, să-l amesteci cu apă și să-l strecori.

Lapte de nucă de cocos

Laptele de cocos se găsește în două variante: la cutie de carton și la conservă. Primul este potrivit pentru băuturi, cel de-al doilea pentru gătit. Este folosit în mod obișnuit în special în bucătăria din Asia de Sud-Est și Africa.

Lapte din nucă de cocos pus într-o sticlă alături de două jumătăți de nucă de cocos
Laptele din nucă de cocos este folosit în special în bucătăria asiatică / Shutterstock

Textura cremoasă a laptelui de cocos conservat îl face să se potrivească la supe, sosuri sau rețete de curry de legume. De asemenea, dă un gust aparte și deserturilor.

Lapte de ovăz

Un produs al ingeniozității unui om de știință alimentar, laptele de ovăz a fost inventat destul de recent, în 1994. Cu toate acestea, s-a bucurat de o creștere deosebit de mare a popularității de când a apărut în cafenelele din New York în 2016.

Lapte de ovăz pus în două pahare alături de mai mulți fulgi de ovăz
Laptele de ovăz este folosit cel mai des pentru cafea / Shutterstock

Laptele de ovăz are o aromă ușor dulce și o spumă de neegalat, motiv pentru care este preferat de barista.

Secretul succesului laptelui de ovăz este faptul că este foarte cremos. Acest lucru se întâmplă pentru că ovăzul reține mai multă apă în procesul de înmuiere, ceea ce înseamnă că rămâne mai multă pulpă după strecurare.

Lapte din semințe de cânepă

Laptele de cânepă este o băutură relativ obscură care nu este o alternativă foarte populară la laptele de vacă. Totuși, din punct de vedere nutrițional, oferă și beneficii pe care alte lapte populare din plante nu le oferă. Este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6 și conține toți aminoacizii esențiali.

Lapte din semințe de cânepă pus într-o sticluță
Laptele din semințe de cânepă nu este foarte popular / Shutterstock

Lapte de alune

Laptele de alune conține o multitudine de beneficii pentru sănătate și este o sursă deosebit de bună de antioxidanți și vitamina E. Datorită aromei sale este preferat pentru prepararea dulciurilor, mai ales pentru cele pe bază de ciocolată.

Lapte de alune pus într-un pahar
Laptele de alune se folosește în special în deserturi / Shutterstock

Se poate prepara acasă prin înmuierea alunelor, procesarea într-un blender și strecurarea amestecului. Pulpa poate fi păstrată pentru alte utilizări.

Lapte de mazăre

Laptele de mazăre a devenit destul de popular în ultimii ani dintr-un motiv întemeiat. În primul rând, este una dintre cele mai bogate băuturi în proteine.

Lapte de mazăre ăus într-o carafă și un pahar
Laptele de mazăre este una dintre cele mai bune surse de proteine / Shutterstock

O cană are 8 grame de proteine, ceea ce îl face comparabil cu laptele de vacă. Are o aromă ușor minerală și o consistență similară cu cea a laptelui de origine animală. Se poate folosi ca orice alt fel de lapte.

Lapte de caju

Lapte de caju pus într-un pahar mare
Laptele de caju are doar 25 calorii la 250 g / Shutterstock

Laptele de caju este un înlocuitor de lactate prietenos cu inima, plin de grăsimi și proteine ​​sănătoase. Este una dintre opțiunile vegetale de lapte cu cele mai puține calorii: doar 25 de calorii/ cană.

Aroma sa bogată, dar aproape neutră îl face un înlocuitor excelent al lactatelor atât în ​​mâncăruri dulci, cât și sărate. Laptele de caju se poate folosi și la supe, curry și piure de cartofi.

Lapte de semințe de Floarea-soarelui

Laptele din semințe este perfect pentru cei alergici la lactate, soia, arahide, gluten și nuci. 50 de ml de lapte din semințe de Floarea-soarelui conțin 49% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E, care are proprietăți antioxidante și ajută la funcționarea sistemului imunitar.

Laptele din semințe de Floarea-soarelui pus într-o carafă
Laptele din semințe de Floarea-soarelui este bogat în vitamina E / Shutterstock

Are avantajul de a fi destul de ieftin. Poți să îl faci chiar tu acasă punând la înmuiat o ceașcă de semințe crude de Floarea-soarelui timp de trei sau mai multe ore.

Apoi le pui într-un blender, le mixezi cu apă și apoi apoi strecori rezultatul. Poți apoi să îl bei sau să îl folosești în sosuri.

Lapte de fistic

Laptele de fistic este considerat a fi cea mai delicioasă și luxoasă alternativă de lapte. Poate adăuga o notă sofisticată deserturilor, dar poate fi folosit și pentru a face cafea cu spumă bogată. Se potrivește  pentru gelato, prăjituri, budinci, pâine sau smoothie-uri de casă.

Lapte de fistic pus în trei pahare
Laptele de fistic este unul dintre cele mai scumpe tipuri de lapte vegetal / Shutterstock

Singurul dezavantaj al laptelui de fistic este prețul său, deseori fiind cea mai scumpă dintre toate celelalte alternative de lactate.

Lapte de nuci

Nucile sunt bogate în omega-3 și antioxidanți. Laptele de nucă poate înlocui laptele de vacă în aproape orice preparat și este ușor de preparat. Totuși, având o aromă puternică poate acoperi gustul celorlalte ingrediente, așa că trebuie folosit cu grijă.

Lapte de nuci pus într-o sticlă
Laptele de nuci are aceeași textură ca cel de vacă / Shutterstock

Lapte din semințe de dovleac

Este posibil ca laptele din semințe de dovleac să nu fie încă disponibil pe scară largă în comerț, dar merită să încerci să îl faci singură. Semințele de dovleac conțin o cantitate mare de mangan și magneziu și sunt o sursă bună de fier, potasiu și antioxidanți.

Lapte din semințe de dovleac pus într-o cană
Laptele din semințe de dovleac este bogat în magneziu / Shutterstock

Prepararea laptelui din semințe de dovleac este mai ușoară și mai rapidă decât a altor băuturi pe bază de plante, deoarece nu este necesară înmuierea sau strecurarea.

Deoarece semințele de dovleac tind să fie în mod natural amare, îndulcirea laptelui din semințe de dovleac se face cu curmale sau sirop de agave. Îl poți bea singur, îl poți amesteca în smoothie-uri sau îl poți folosi în sosuri.

Lapte din nuci de Macadamia

Dacă te-ai săturat de lapte simplu de migdale sau caju și cauți ceva nou și interesant, aceasta este o opțiune bună.

Laptele din nucă de Macadamia este incredibil de cremos și plin de grăsimi mononesaturate prietenoase cu inima, care pot reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Lapte din nuci de Macadamia pus într-o carafă mare
Laptele din nuci de Macadamia este foarte cremos / Shutterstock

În plus, combinația pentru că are puține grăsimi, dar și puțini carbohidrați îl face o alegere excelentă dacă urmezi o diete keto sau paleo.

Prepararea acestei băuturi delicioase este standard. Nucile crude sunt înmuiate în apă câteva ore înainte de a fi procesate în blender și strecurate. Aroma de nucă și dulce a laptelui din nuci de Macadamia este deosebit de bună în deserturi sau cafea.

Lapte de susan

Laptele de susan nu numai că este una dintre alternativele vegetale bogate în proteine, cu 8 grame per porție, dar este și mai ecologic decât alte tipuri de lapte vegetal.

Lapte din semințe de susan pus într-un pahar cu pai
Laptele din semințe de susan are o aromă foarte bogată / Shutterstock

De exemplu, laptele de soia și de ovăz necesită de două ori mai multă apă necesară pentru a produce aceeași cantitate de lapte de susan, în timp ce laptele de migdale necesită 30, iar laptele de vaca are nevoie de 52 de ori mai mult.

Aroma sa bogată, de nucă și textura cremoasă îl fac un înlocuitor excelent pentru lactate, mai ales atunci când este asociat cu tahini.

Lapte din semințe de in

Dacă ești în căutarea unei băuturi hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii, laptele din semințe de in este răspunsul.

Lapte din semințe de in pus într-un pahar plin
Laptele din semințe de in este bogat în acizi omega 3 / Shutterstock

Este plin de acizi grași omega-3 pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Potrivit USDA , are doar 1 gram de carbohidrați pe cană, deci este o alternativă de lapte perfectă în dieta keto .

Lapte de cartofi

Revista Forbes a numit laptele de cartofi drept cea mai bună alternativă proteică la laptele de vacă. Din punct de vedere nutrițional, totuși,  laptele de cartofi are aproximativ același conținut de proteine ​​ca laptele de cocos și laptele de orez: mai puțin de 0,5 grame de proteine ​​la 100 de mililitri.

Lapte din cartofi pus într-un pahar alături de un cartof
Laptele de cartofi este nou intrat pe piață / Shutterstock

Deoarece cartoful este o legumă cu conținut scăzut de grăsimi, laptele are o textură apoasă și necesită adăugare suplimentară de grăsime.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Orez cu lapte cremos și aromat pus într-un bol mare și alb
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
Orez cu lapte cremos și aromat. Rețeta copilăriei tale
lapte pentru caffe latte făcut spumă
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
Ce tip de lapte nu e recomandat să folosești dacă îți place să prepari caffe latte. Sfaturi utile pentru iubitorii de cafea
lapte vegetal pentru aluaturi pus în mai multe vase speciale
Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi
Care este cel mai bun lapte vegetal pentru aluaturi și blaturi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide