17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc
În ultima perioadă, laptele vegetal de diferite tipuri a câștigat în mod constant tot mai multă popularitate în rândul consumatorilor. Nu numai că este potrivit pentru persoanele cu diverse restricții alimentare, dar oferă o serie de beneficii nutriționale. Descoperă și tu principalele 17 tipuri de lapte vegetal. Vezi care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.
Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia, ovăz și migdale, dar nu sunt singurele. Există și de la cânepă la mazăre, de la orez la nucă de cocos și de la in la cartofi.
Fiecare dintre ele este unic în felul său. Fie că suferi de alergii, că ești în căutarea unei alternative durabile la laptele de vacă sau pur și simplu vă vrei ceva nou, vei găsi o opțiune de lapte vegetal potrivită pentru tine.
Tipuri de lapte vegetal
Laptele vegetal este ideal pentru persoanele vegane sau pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Există în prezent o mulțime de tipuri de lapte vegetal. Cel mai impoartan lucru este să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.
Lapte de soia
Cu mult înainte de a deveni popular ca alternativă a laptelui de vacă în lumea occidentală, laptele de soia era un aliment de bază al bucătăriei chinezești și al altor bucătării asiatice.
În mod tradițional, se face prin înmuierea boabelor de soia, fierberea și măcinarea lor și apoi separarea laptelui de pulpă. Laptele de soia are o aromă ușoară, dar distinctă de fasole.
Dintre toate laptele vegetal, soia este cel mai apropiat de lactate în ceea ce privește conținutul de proteine.
O cană de lapte de soia conține 8 grame de proteine și toți aminoacizii esențiali de care ai nevoie. De asemenea, are în compoziție vitaminele A și B, potasiu, calciu și acizi grași omega-3.
Laptele de soia se poate folosi în smoothieuri, pentru preparate care necesită coacere și sosuri. Totuși, nu este foarte potrivit în combinație cu cafeaua, pentru că există riscul de coagulare. Pentru a evita acest lucru, încercă să bei o cafea cu aciditate scăzută și să torni cafeaua în lapte, mai degrabă decât invers.
Lapte de migdale
Potrivit unor istorii antice, în Evul Mediu europenii erau fascinați de aroma dulce a laptelui de migdale. Astăzi este la fel de popular ca cel de soia. Are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. În plus, este o sursă bună de vitamina E și calciu.
Aroma sa delicată îl face potrivit pentru băuturi, preparate din cereale cereale și produse de patiserie. Deși poți alege multe variante gata preparate, este ușor să-l faci singură acasă. Trebuie doar să înmoi, amesteci și strecori migdalelor crude.
Lapte de orez
Laptele de orez este o alternativă ieftină și disponibilă pe scară largă fiind preferat pentru că este hipoalergenic. În comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, acesta are un conținut ridicat de carbohidrați: 22 de grame la o cană.
Pentru a-l face acasă necesită doar două ingrediente: orez și apă. Primul pas este să gătești orezul, să-l amesteci cu apă și să-l strecori.
Lapte de nucă de cocos
Laptele de cocos se găsește în două variante: la cutie de carton și la conservă. Primul este potrivit pentru băuturi, cel de-al doilea pentru gătit. Este folosit în mod obișnuit în special în bucătăria din Asia de Sud-Est și Africa.
Textura cremoasă a laptelui de cocos conservat îl face să se potrivească la supe, sosuri sau rețete de curry de legume. De asemenea, dă un gust aparte și deserturilor.
Lapte de ovăz
Un produs al ingeniozității unui om de știință alimentar, laptele de ovăz a fost inventat destul de recent, în 1994. Cu toate acestea, s-a bucurat de o creștere deosebit de mare a popularității de când a apărut în cafenelele din New York în 2016.
Laptele de ovăz are o aromă ușor dulce și o spumă de neegalat, motiv pentru care este preferat de barista.
Secretul succesului laptelui de ovăz este faptul că este foarte cremos. Acest lucru se întâmplă pentru că ovăzul reține mai multă apă în procesul de înmuiere, ceea ce înseamnă că rămâne mai multă pulpă după strecurare.
Lapte din semințe de cânepă
Laptele de cânepă este o băutură relativ obscură care nu este o alternativă foarte populară la laptele de vacă. Totuși, din punct de vedere nutrițional, oferă și beneficii pe care alte lapte populare din plante nu le oferă. Este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6 și conține toți aminoacizii esențiali.
Lapte de alune
Laptele de alune conține o multitudine de beneficii pentru sănătate și este o sursă deosebit de bună de antioxidanți și vitamina E. Datorită aromei sale este preferat pentru prepararea dulciurilor, mai ales pentru cele pe bază de ciocolată.
Se poate prepara acasă prin înmuierea alunelor, procesarea într-un blender și strecurarea amestecului. Pulpa poate fi păstrată pentru alte utilizări.
Lapte de mazăre
Laptele de mazăre a devenit destul de popular în ultimii ani dintr-un motiv întemeiat. În primul rând, este una dintre cele mai bogate băuturi în proteine.
O cană are 8 grame de proteine, ceea ce îl face comparabil cu laptele de vacă. Are o aromă ușor minerală și o consistență similară cu cea a laptelui de origine animală. Se poate folosi ca orice alt fel de lapte.
Lapte de caju
Laptele de caju este un înlocuitor de lactate prietenos cu inima, plin de grăsimi și proteine sănătoase. Este una dintre opțiunile vegetale de lapte cu cele mai puține calorii: doar 25 de calorii/ cană.
Aroma sa bogată, dar aproape neutră îl face un înlocuitor excelent al lactatelor atât în mâncăruri dulci, cât și sărate. Laptele de caju se poate folosi și la supe, curry și piure de cartofi.
Lapte de semințe de Floarea-soarelui
Laptele din semințe este perfect pentru cei alergici la lactate, soia, arahide, gluten și nuci. 50 de ml de lapte din semințe de Floarea-soarelui conțin 49% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E, care are proprietăți antioxidante și ajută la funcționarea sistemului imunitar.
Are avantajul de a fi destul de ieftin. Poți să îl faci chiar tu acasă punând la înmuiat o ceașcă de semințe crude de Floarea-soarelui timp de trei sau mai multe ore.
Apoi le pui într-un blender, le mixezi cu apă și apoi apoi strecori rezultatul. Poți apoi să îl bei sau să îl folosești în sosuri.
Lapte de fistic
Laptele de fistic este considerat a fi cea mai delicioasă și luxoasă alternativă de lapte. Poate adăuga o notă sofisticată deserturilor, dar poate fi folosit și pentru a face cafea cu spumă bogată. Se potrivește pentru gelato, prăjituri, budinci, pâine sau smoothie-uri de casă.
Singurul dezavantaj al laptelui de fistic este prețul său, deseori fiind cea mai scumpă dintre toate celelalte alternative de lactate.
Lapte de nuci
Nucile sunt bogate în omega-3 și antioxidanți. Laptele de nucă poate înlocui laptele de vacă în aproape orice preparat și este ușor de preparat. Totuși, având o aromă puternică poate acoperi gustul celorlalte ingrediente, așa că trebuie folosit cu grijă.
Lapte din semințe de dovleac
Este posibil ca laptele din semințe de dovleac să nu fie încă disponibil pe scară largă în comerț, dar merită să încerci să îl faci singură. Semințele de dovleac conțin o cantitate mare de mangan și magneziu și sunt o sursă bună de fier, potasiu și antioxidanți.
Prepararea laptelui din semințe de dovleac este mai ușoară și mai rapidă decât a altor băuturi pe bază de plante, deoarece nu este necesară înmuierea sau strecurarea.
Deoarece semințele de dovleac tind să fie în mod natural amare, îndulcirea laptelui din semințe de dovleac se face cu curmale sau sirop de agave. Îl poți bea singur, îl poți amesteca în smoothie-uri sau îl poți folosi în sosuri.
Lapte din nuci de Macadamia
Dacă te-ai săturat de lapte simplu de migdale sau caju și cauți ceva nou și interesant, aceasta este o opțiune bună.
Laptele din nucă de Macadamia este incredibil de cremos și plin de grăsimi mononesaturate prietenoase cu inima, care pot reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.
În plus, combinația pentru că are puține grăsimi, dar și puțini carbohidrați îl face o alegere excelentă dacă urmezi o diete keto sau paleo.
Prepararea acestei băuturi delicioase este standard. Nucile crude sunt înmuiate în apă câteva ore înainte de a fi procesate în blender și strecurate. Aroma de nucă și dulce a laptelui din nuci de Macadamia este deosebit de bună în deserturi sau cafea.
Lapte de susan
Laptele de susan nu numai că este una dintre alternativele vegetale bogate în proteine, cu 8 grame per porție, dar este și mai ecologic decât alte tipuri de lapte vegetal.
De exemplu, laptele de soia și de ovăz necesită de două ori mai multă apă necesară pentru a produce aceeași cantitate de lapte de susan, în timp ce laptele de migdale necesită 30, iar laptele de vaca are nevoie de 52 de ori mai mult.
Aroma sa bogată, de nucă și textura cremoasă îl fac un înlocuitor excelent pentru lactate, mai ales atunci când este asociat cu tahini.
Lapte din semințe de in
Dacă ești în căutarea unei băuturi hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii, laptele din semințe de in este răspunsul.
Este plin de acizi grași omega-3 pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Potrivit USDA , are doar 1 gram de carbohidrați pe cană, deci este o alternativă de lapte perfectă în dieta keto .
Lapte de cartofi
Revista Forbes a numit laptele de cartofi drept cea mai bună alternativă proteică la laptele de vacă. Din punct de vedere nutrițional, totuși, laptele de cartofi are aproximativ același conținut de proteine ca laptele de cocos și laptele de orez: mai puțin de 0,5 grame de proteine la 100 de mililitri.
Deoarece cartoful este o legumă cu conținut scăzut de grăsimi, laptele are o textură apoasă și necesită adăugare suplimentară de grăsime.