17 tipuri de lapte vegetal. Care sunt cele mai comune și la ce se folosesc

În ultima perioadă, laptele vegetal de diferite tipuri a câștigat în mod constant tot mai multă popularitate în rândul consumatorilor. Nu numai că este potrivit pentru persoanele cu diverse restricții alimentare, dar oferă o serie de beneficii nutriționale. Descoperă și tu principalele 17 tipuri de lapte vegetal. Vezi care sunt cele mai comune și la ce se folosesc.

tipuri de lapte vegetal puse în trei carafe diferite
Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia și cel de migdale / Shutterstock

Cele mai populare tipuri de lapte vegetal sunt cel de soia, ovăz și migdale, dar nu sunt singurele. Există și de la cânepă la mazăre, de la orez la nucă de cocos și de la in la cartofi.

Fiecare dintre ele este unic în felul său. Fie că suferi de alergii, că ești în căutarea unei alternative durabile la laptele de vacă sau pur și simplu vă vrei ceva nou, vei găsi o opțiune de lapte vegetal potrivită pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de lapte vegetal

Laptele vegetal este ideal pentru persoanele vegane sau pentru persoanele care au intoleranță la lactoză. Există în prezent o mulțime de tipuri de lapte vegetal. Cel mai impoartan lucru este să-l alegi pe cel care ți se potrivește cel mai bine.

Lapte de soia

Cu mult înainte de a deveni popular ca alternativă a laptelui de vacă în lumea occidentală, laptele de soia era un aliment de bază al bucătăriei chinezești și al altor bucătării asiatice.

În mod tradițional, se face prin înmuierea boabelor de soia, fierberea și măcinarea lor și apoi separarea laptelui de pulpă. Laptele de soia are o aromă ușoară, dar distinctă de fasole.

Lapte de soia alături de mai multe boabe de soia
Laptele de soia are un aport mare de proteine / Shutterstock

Dintre toate laptele vegetal, soia este cel mai apropiat de lactate în ceea ce privește conținutul de proteine.

O cană de lapte de soia conține 8 grame de proteine ​​și toți aminoacizii esențiali de care ai nevoie. De asemenea, are în compoziție vitaminele A și B, potasiu, calciu și acizi grași omega-3.

Laptele de soia se poate folosi în smoothieuri, pentru preparate care necesită coacere și sosuri. Totuși, nu este foarte potrivit în combinație cu cafeaua, pentru că există riscul de coagulare. Pentru a evita acest lucru, încercă să bei o cafea cu aciditate scăzută și să torni cafeaua în lapte, mai degrabă decât invers.

Lapte de migdale

Potrivit unor istorii antice, în Evul Mediu europenii erau fascinați de aroma dulce a laptelui de migdale. Astăzi este la fel de popular ca cel de soia. Are un conținut scăzut de grăsimi și calorii. În plus, este o sursă bună de vitamina E și calciu.

Lapte de migdale puse într-un pahar alături de mai multe migdale
Laptele de migdale nu are multe calorii / Shutterstock

Aroma sa delicată îl face potrivit pentru băuturi, preparate din cereale cereale și produse de patiserie. Deși poți alege multe variante gata preparate, este ușor să-l faci singură acasă. Trebuie doar să înmoi, amesteci și strecori migdalelor crude.

Lapte de orez

Laptele de orez este o alternativă ieftină și disponibilă pe scară largă fiind preferat pentru că este hipoalergenic. În comparație cu alte tipuri de lapte vegetal, acesta are un conținut ridicat de carbohidrați: 22 de grame la o cană.

Lapte de orez pus într-o carafă
Laptele de orez poate fi consumat și de cei cu alergii / Shutterstock

Pentru a-l face acasă necesită doar două ingrediente: orez și apă. Primul pas este să gătești orezul, să-l amesteci cu apă și să-l strecori.

Lapte de nucă de cocos

Laptele de cocos se găsește în două variante: la cutie de carton și la conservă. Primul este potrivit pentru băuturi, cel de-al doilea pentru gătit. Este folosit în mod obișnuit în special în bucătăria din Asia de Sud-Est și Africa.

Lapte din nucă de cocos pus într-o sticlă alături de două jumătăți de nucă de cocos
Laptele din nucă de cocos este folosit în special în bucătăria asiatică / Shutterstock

Textura cremoasă a laptelui de cocos conservat îl face să se potrivească la supe, sosuri sau rețete de curry de legume. De asemenea, dă un gust aparte și deserturilor.

Lapte de ovăz

Un produs al ingeniozității unui om de știință alimentar, laptele de ovăz a fost inventat destul de recent, în 1994. Cu toate acestea, s-a bucurat de o creștere deosebit de mare a popularității de când a apărut în cafenelele din New York în 2016.

Lapte de ovăz pus în două pahare alături de mai mulți fulgi de ovăz
Laptele de ovăz este folosit cel mai des pentru cafea / Shutterstock

Laptele de ovăz are o aromă ușor dulce și o spumă de neegalat, motiv pentru care este preferat de barista.

Secretul succesului laptelui de ovăz este faptul că este foarte cremos. Acest lucru se întâmplă pentru că ovăzul reține mai multă apă în procesul de înmuiere, ceea ce înseamnă că rămâne mai multă pulpă după strecurare.

Lapte din semințe de cânepă

Laptele de cânepă este o băutură relativ obscură care nu este o alternativă foarte populară la laptele de vacă. Totuși, din punct de vedere nutrițional, oferă și beneficii pe care alte lapte populare din plante nu le oferă. Este bogat în acizi grași omega-3 și omega-6 și conține toți aminoacizii esențiali.

Lapte din semințe de cânepă pus într-o sticluță
Laptele din semințe de cânepă nu este foarte popular / Shutterstock

Lapte de alune

Laptele de alune conține o multitudine de beneficii pentru sănătate și este o sursă deosebit de bună de antioxidanți și vitamina E. Datorită aromei sale este preferat pentru prepararea dulciurilor, mai ales pentru cele pe bază de ciocolată.

Lapte de alune pus într-un pahar
Laptele de alune se folosește în special în deserturi / Shutterstock

Se poate prepara acasă prin înmuierea alunelor, procesarea într-un blender și strecurarea amestecului. Pulpa poate fi păstrată pentru alte utilizări.

Lapte de mazăre

Laptele de mazăre a devenit destul de popular în ultimii ani dintr-un motiv întemeiat. În primul rând, este una dintre cele mai bogate băuturi în proteine.

Lapte de mazăre ăus într-o carafă și un pahar
Laptele de mazăre este una dintre cele mai bune surse de proteine / Shutterstock

O cană are 8 grame de proteine, ceea ce îl face comparabil cu laptele de vacă. Are o aromă ușor minerală și o consistență similară cu cea a laptelui de origine animală. Se poate folosi ca orice alt fel de lapte.

Lapte de caju

Lapte de caju pus într-un pahar mare
Laptele de caju are doar 25 calorii la 250 g / Shutterstock

Laptele de caju este un înlocuitor de lactate prietenos cu inima, plin de grăsimi și proteine ​​sănătoase. Este una dintre opțiunile vegetale de lapte cu cele mai puține calorii: doar 25 de calorii/ cană.

Aroma sa bogată, dar aproape neutră îl face un înlocuitor excelent al lactatelor atât în ​​mâncăruri dulci, cât și sărate. Laptele de caju se poate folosi și la supe, curry și piure de cartofi.

Lapte de semințe de Floarea-soarelui

Laptele din semințe este perfect pentru cei alergici la lactate, soia, arahide, gluten și nuci. 50 de ml de lapte din semințe de Floarea-soarelui conțin 49% din necesarul zilnic recomandat de vitamina E, care are proprietăți antioxidante și ajută la funcționarea sistemului imunitar.

Laptele din semințe de Floarea-soarelui pus într-o carafă
Laptele din semințe de Floarea-soarelui este bogat în vitamina E / Shutterstock

Are avantajul de a fi destul de ieftin. Poți să îl faci chiar tu acasă punând la înmuiat o ceașcă de semințe crude de Floarea-soarelui timp de trei sau mai multe ore.

Apoi le pui într-un blender, le mixezi cu apă și apoi apoi strecori rezultatul. Poți apoi să îl bei sau să îl folosești în sosuri.

Lapte de fistic

Laptele de fistic este considerat a fi cea mai delicioasă și luxoasă alternativă de lapte. Poate adăuga o notă sofisticată deserturilor, dar poate fi folosit și pentru a face cafea cu spumă bogată. Se potrivește  pentru gelato, prăjituri, budinci, pâine sau smoothie-uri de casă.

Lapte de fistic pus în trei pahare
Laptele de fistic este unul dintre cele mai scumpe tipuri de lapte vegetal / Shutterstock

Singurul dezavantaj al laptelui de fistic este prețul său, deseori fiind cea mai scumpă dintre toate celelalte alternative de lactate.

Lapte de nuci

Nucile sunt bogate în omega-3 și antioxidanți. Laptele de nucă poate înlocui laptele de vacă în aproape orice preparat și este ușor de preparat. Totuși, având o aromă puternică poate acoperi gustul celorlalte ingrediente, așa că trebuie folosit cu grijă.

Lapte de nuci pus într-o sticlă
Laptele de nuci are aceeași textură ca cel de vacă / Shutterstock

Lapte din semințe de dovleac

Este posibil ca laptele din semințe de dovleac să nu fie încă disponibil pe scară largă în comerț, dar merită să încerci să îl faci singură. Semințele de dovleac conțin o cantitate mare de mangan și magneziu și sunt o sursă bună de fier, potasiu și antioxidanți.

Lapte din semințe de dovleac pus într-o cană
Laptele din semințe de dovleac este bogat în magneziu / Shutterstock

Prepararea laptelui din semințe de dovleac este mai ușoară și mai rapidă decât a altor băuturi pe bază de plante, deoarece nu este necesară înmuierea sau strecurarea.

Deoarece semințele de dovleac tind să fie în mod natural amare, îndulcirea laptelui din semințe de dovleac se face cu curmale sau sirop de agave. Îl poți bea singur, îl poți amesteca în smoothie-uri sau îl poți folosi în sosuri.

Lapte din nuci de Macadamia

Dacă te-ai săturat de lapte simplu de migdale sau caju și cauți ceva nou și interesant, aceasta este o opțiune bună.

Laptele din nucă de Macadamia este incredibil de cremos și plin de grăsimi mononesaturate prietenoase cu inima, care pot reduce riscul de accident vascular cerebral și boli de inimă.

Lapte din nuci de Macadamia pus într-o carafă mare
Laptele din nuci de Macadamia este foarte cremos / Shutterstock

În plus, combinația pentru că are puține grăsimi, dar și puțini carbohidrați îl face o alegere excelentă dacă urmezi o diete keto sau paleo.

Prepararea acestei băuturi delicioase este standard. Nucile crude sunt înmuiate în apă câteva ore înainte de a fi procesate în blender și strecurate. Aroma de nucă și dulce a laptelui din nuci de Macadamia este deosebit de bună în deserturi sau cafea.

Lapte de susan

Laptele de susan nu numai că este una dintre alternativele vegetale bogate în proteine, cu 8 grame per porție, dar este și mai ecologic decât alte tipuri de lapte vegetal.

Lapte din semințe de susan pus într-un pahar cu pai
Laptele din semințe de susan are o aromă foarte bogată / Shutterstock

De exemplu, laptele de soia și de ovăz necesită de două ori mai multă apă necesară pentru a produce aceeași cantitate de lapte de susan, în timp ce laptele de migdale necesită 30, iar laptele de vaca are nevoie de 52 de ori mai mult.

Aroma sa bogată, de nucă și textura cremoasă îl fac un înlocuitor excelent pentru lactate, mai ales atunci când este asociat cu tahini.

Lapte din semințe de in

Dacă ești în căutarea unei băuturi hrănitoare, cu conținut scăzut de calorii, laptele din semințe de in este răspunsul.

Lapte din semințe de in pus într-un pahar plin
Laptele din semințe de in este bogat în acizi omega 3 / Shutterstock

Este plin de acizi grași omega-3 pentru a ajuta la combaterea afecțiunilor grave precum cancerul, diabetul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Potrivit USDA , are doar 1 gram de carbohidrați pe cană, deci este o alternativă de lapte perfectă în dieta keto .

Lapte de cartofi

Revista Forbes a numit laptele de cartofi drept cea mai bună alternativă proteică la laptele de vacă. Din punct de vedere nutrițional, totuși,  laptele de cartofi are aproximativ același conținut de proteine ​​ca laptele de cocos și laptele de orez: mai puțin de 0,5 grame de proteine ​​la 100 de mililitri.

Lapte din cartofi pus într-un pahar alături de un cartof
Laptele de cartofi este nou intrat pe piață / Shutterstock

Deoarece cartoful este o legumă cu conținut scăzut de grăsimi, laptele are o textură apoasă și necesită adăugare suplimentară de grăsime.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate, alături de o lingură de miere spiralată și nuci
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Tartă rustică cu pere și nuci caramelizate. O poveste parfumată de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac porționat pe o hârtie de copt și o porție pe spatulă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Pandișpan cu gutui și mac. Desert pufos cu note fine de toamnă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă porționată, alături de un dovleac secționat, o bucată de brânză și un dovleac turcesc
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
Tartă cu dovleac, brânză și măsline verzi, în aluat foietaj de casă
plăcinte la tigaie cu iaurt
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Rețetă de plăcinte la tigaie cu iaurt. Ce să mai adaugi pentru un gust extraordinar
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lapte de soia preparat în casă turnat din carafă în pahar, alături de boabe de soia, o sticlă cu lapte și pâine
Lapte de soia preparat în casă. O băutură vegetală fină și cremoasă
Lapte de soia preparat în casă. O băutură vegetală fină și cremoasă
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețetă muștar de casă
05:04
Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
14 octombrie, 06:53
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
14 octombrie, 05:47
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
14 octombrie, 05:10
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
arsura de congelator
13 octombrie, 06:40
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi 5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Salata tabbouleh
13 octombrie, 05:31
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
peka
13 octombrie, 05:25
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
bala baiana
12 octombrie, 06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Persoanele născute în aceste zile au cele mai mari șanse să rămână singure. Ce arată astrele
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Schimbări în Codul Rutier: amenda nu mai vine prin poștă, ci sub forma unui autocolant pe parbriz
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
Pasiunea secretă a lui Victor Piţurcă. De la ce nu se poate abţine: amp;#8220;N-am cum să lipsesc”
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
The cure și Twenty One Pilots vin să concerteze în România! Unde și când îi pot asculta live fanii
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Diletta Leotta surprinde cu un trup de invidiat într-o rochie mulată. Cm a apărut vedeta știrilor sportive în transmisiune live
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Avertisment urgent pentru milioane de utilizatori Windows 10. Ce se va întâmpla de mâine cu sistemul de operare
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Supă cremă de dovleac cu morcovi și năut
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Întârzierea vorbirii la copii: cauze, simptome și tratament
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Justin Bieber și-a surprins fanii cu o apariție neglijentă la un meci de baschet din Los Angeles
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
Remedii naturale pentru afte bucale. Cum poți trata infecțiile orale
fresh
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne

Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
închide