Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețele cu gem fac parte din dulcele cuceritor al copilăriei, în care gustul aluatului fraged și dulceața gemului de fructe se îmbină într-o simfonie a plăcerii. Prepară și tu rețeta de cornulețe fragede cu gem și nuci pentru momentele dulci petrecute cu familia.
Galerie foto
Rețetele de cornulețe sunt printre cele mai frecvent preparate pentru diferite evenimente speciale. Nu lipsesc de pe platourile cu deserturi festive de la sărbătorile de iarnă. Sunt preparate și pentru anumite rânduieli bisericești, dar pot fi preparate și pentru răsfățul dulce de zi cu zi. Sunt delicioase, sunt foarte spornice și pot fi păstrate timp mai îndelungat, la loc răcoros. Completează armonios gustul ceaiului de la micul dejun sau al cafelei.
Aluatul pentru cornulețe poate fi preparat în mai multe moduri. Este un aluat fraged în care ingredientul de bază este grăsimea animală sau vegetală. Cele mai fragede cornulețe sunt preparate cu untură de porc. Dar și untul de calitate, cu procent mare de grăsime este ideal pentru frăgezirea aluatului. Iar dintre tipurile de gem folosite cel mai frecvent pentru umplerea cornulețelor, gemul de prune este preferat. Este mai consistent și are gust dulce-acrișor. În plus, se combină perfect cu miezul de nucă adăugat.
Descoperă și o rețetă de cornulețe fragede cu rahat. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru cornulețe fragede cu gem și nuci.
Ingrediente
Mod de preparare
Pregătește toate ingredientele necesare aluatului fraged de cornulețe, pentru a le avea la îndemână când vei începe să frămânți aluatul. După frământare, aluatul va avea nevoie de un timp de relaxare la rece, pentru a-l putea modela cu ușurință.
Cum prepari aluatul și formezi cornulețe fragede cu gem și nuci
Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea și praful de copt. Apoi adaugă untura rece sau untul rece tăiat în cuburi. Amestecă toate ingredientele din bol, în timp ce adaugi apa, oțetul și esența. Când se formează aluatul, frământă-l rapid doar până când devine compact. Dă-i formă sferică, împachetează-l în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin o oră.
Descoperă și o rețetă de cornulețe rapide cu ciocolată amăruie.
Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune și hârtie de copt în cea mai mare tavă a cuptorului. Scoate aluatul de la rece și pine-l pe masa presărată cu făină. Împarte-l în 6 părți aproximativ egale.
Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară de 20-22 cm. Cu vârful unui cuțit secționează fiecare foaie de aluat în 8 forme triunghiulare. Amestecă gemul cu nuca măcinată și pune câte o linguriță din acest amestec la baza triunghiurilor. Apoi rulează-le de la bază către vârf.
Așază-le în tavă la mici distanțe unele față de altele. Pune tava în cuptor și coace delicioasele cornulețe fragede cu gem și nuci pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Trece-le cât sunt fierbinți prin zahăr pudră și așeză-le pe platouri. Iar dacă dorești să le păstrezi mai multe zile, depozitează-le în cutii de carton cu capac sau cutii metalice. Pune-le în cămară și le poți păstra până la 7 zile.
Dcă mai dorești și alte umpluturi delicioase pentru umplerea cornulețelor, poți încerca și rețeta de cornulețe cu brânză și caise deshidratate.
Galerie foto