Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Cornulețele cu gem fac parte din dulcele cuceritor al copilăriei, în care gustul aluatului fraged și dulceața gemului de fructe se îmbină într-o simfonie a plăcerii. Prepară și tu rețeta de cornulețe fragede cu gem și nuci pentru momentele dulci petrecute cu familia.

Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Galerie foto

Galerie foto

Cornulețele se frăgezesc de la o zi la alta / Shutterstock

Rețetele de cornulețe sunt printre cele mai frecvent preparate pentru diferite evenimente speciale. Nu lipsesc de pe platourile cu deserturi festive de la sărbătorile de iarnă. Sunt preparate și pentru anumite rânduieli bisericești, dar pot fi preparate și pentru răsfățul dulce de zi cu zi. Sunt delicioase, sunt foarte spornice și pot fi păstrate timp mai îndelungat, la loc răcoros. Completează armonios gustul ceaiului de la micul dejun sau al cafelei.

Citește și

Aluatul pentru cornulețe poate fi preparat în mai multe moduri. Este un aluat fraged în care ingredientul de bază este grăsimea animală sau vegetală. Cele mai fragede cornulețe sunt preparate cu untură de porc. Dar și untul de calitate, cu procent mare de grăsime este ideal pentru frăgezirea aluatului. Iar dintre tipurile de gem folosite cel mai frecvent pentru umplerea cornulețelor, gemul de prune este preferat. Este mai consistent și are gust dulce-acrișor. În plus, se combină perfect cu miezul de nucă adăugat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de cornulețe fragede cu rahat. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru cornulețe fragede cu gem și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Pregătește toate ingredientele necesare aluatului fraged de cornulețe, pentru a le avea la îndemână când vei începe să frămânți aluatul. După frământare, aluatul va avea nevoie de un timp de relaxare la rece, pentru a-l putea modela cu ușurință.

Cum prepari aluatul și formezi cornulețe fragede cu gem și nuci

Ia un bol încăpător și trece făina prin sită în el. Amestec-o cu sarea și praful de copt. Apoi adaugă untura rece sau untul rece tăiat în cuburi. Amestecă toate ingredientele din bol, în timp ce adaugi apa, oțetul și esența. Când se formează aluatul, frământă-l rapid doar până când devine compact. Dă-i formă sferică, împachetează-l în folie de prospețime și pune-l la frigider pentru cel puțin o oră.

Descoperă și o rețetă de cornulețe rapide cu ciocolată amăruie.

Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune și hârtie de copt în cea mai mare tavă a cuptorului. Scoate aluatul de la rece și pine-l pe masa presărată cu făină. Împarte-l în 6 părți aproximativ egale.

Cu ajutorul sucitorului de aluaturi întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie circulară de 20-22 cm. Cu vârful unui cuțit secționează fiecare foaie de aluat în 8 forme triunghiulare. Amestecă gemul cu nuca măcinată și pune câte o linguriță din acest amestec la baza triunghiurilor. Apoi rulează-le de la bază către vârf.

Așază-le în tavă la mici distanțe unele față de altele. Pune tava în cuptor și coace delicioasele cornulețe fragede cu gem și nuci pentru 25-30 de minute la 180 de grade Celsius. Trece-le cât sunt fierbinți prin zahăr pudră și așeză-le pe platouri. Iar dacă dorești să le păstrezi mai multe zile, depozitează-le în cutii de carton cu capac sau cutii metalice. Pune-le în cămară și le poți păstra până la 7 zile.

Dcă mai dorești și alte umpluturi delicioase pentru umplerea cornulețelor, poți încerca și rețeta de  cornulețe cu brânză și caise deshidratate.

Citește și
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie albastră cu carouri albe
Galerie foto

Galerie foto

Tavă cu cornulețe înainte de coacere
Pasul de modelare a cornulețelor
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Galerie foto
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe cu cremă de mac și cacao pe un platou alb, alături de un cuțit, o sită cu zahăr și un vas alb
Galerie foto
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Galerie foto
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
1 aprilie, Ziua Păcălelilor. Cum a luat naștere acest obicei și ce semnificație are, de fapt
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Mormântul unui faraon necunoscut a fost găsit în Egipt. Cum a rămas ascuns până acum
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide