13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
Negresa este unul dintre cele mai simple deserturi. Îl făceau mamele noastre, fiecare având rețeta ei pe care o adaptaseră în funcție de ceea ce găseau prin magazine. Orice ar fi pus în ea era delicioasă. Astăzi există o mulțime de variante de la cele bogate cu mult unt și glazură generoasă de ciocolată până la cele vegane și ușoare. Descoperă 13 ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă. Sfaturi utile de la cofetarii profesioniști.
Negresa sau brownie, după numele ei modern, își are originea în anul 1893 când a fost preparată pentru prima dată la Columbian Exposition din Chicago. Cu acea ocazie se celebrau 400 de ani de când nava Mayflower a ajuns pe pământ american.
De asemenea, se dorea prezentarea noului oraș Chigaco după ce mare parte din cel vechi arsese în marele incendiu din 1871. Rețeta acelei prime negrese se află încă expusă la Palmer Hotel din Chicago.
Ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă
Prima variantă de brownie conținea nuci, iar glazura era de caise. De atunci au tot apărut rețete noi, mai simple sau cu diverse adaosuri. Iată ce ingrediente inedite pe care le poți pune în negresă.
Cafea
Cafeaua adăugată în negresă va accentua gustul de ciocolată. Gustul băuturii va fi foarte slab, în ce papilele tale gustative vor fi invadate de o aromă puternică de sos de ciocolată.
Secretul este să pui cafea măcinată foarte fin pentru espresso. În felul acesta se va integra foarte bine în aluat fără să lase note amărui sau să schimbe textura prăjiturii.
Pentru o tavă de negresă nu trebuie să pui mai mult de o linguriță și jumătate de cafea sau 3 lingurițe de cafea instant.
Bacon
Poate părea ciudat să pui bacon în desert, dar celebra autoare americană de cărți de bucate Nigella Lawson spune că este o alegere delicioasă.
Baconul trebuie să fie foarte subțire, tocat în bucăți foarte mici. Apoi trebuie să îl prăjești în tigaie până devine crocant.
După aceea le încorporezi în aluatul de brownie. Va rezulta un amestec de dulce și sărat, cu un plus de textură.
Pentru că au bacon în compoziție, aceste negrese trebuie răcite și puse imediat în cutii închise ermetic și apoi la rece. Vor rezista la frigider 3 zile sau pot fi congelate până la o lună.
Unt de arahide
Poți să alegi unt de arahide fin sau o variantă cu mici bucăți de arahide. E doar o chestie de gust. Dacă adaugi untul de arahide direct în aluat vei avea niște brownie mult mai pline.
Din acest motiv este bine ca untul de arahide să înlocuiască o parte din cantitatea de ulei. Raportul recomandat este de ½ porție de unt de arahide la ½ porție de ulei.
O altă variantă de a încorpora untul de arahide în negresă este să pui în tavă jumătate din cantitatea de aluat peste care să întinzi un strat de unt de arahide și apoi să întinzi restul de aluat. Vei avea un sandvici delicios.
Bezele moi
Bezelele moi încorporate în aluatul de brownie se vor topi în timpul coacerii aducând un gust deosebit desertului. Nu doar atât. Textura cremoasă a bezelelor topite va fi o surpriză plăcută la fiecare mușcătură.
Nuci
Nucile par potrivite în toate prăjiturile, dar în brownie vor fi excepționale. În combinație cu ciocolată vor da naștere unui gust bogat, complex. Nu trebuie să uiți nici de textura lor crocantă care va completa perfect aluatul pufos al negresei.
Poți să pui nu doar nuci, ci și alune, migdale, fistic, nuci de macadamia sau caju. Ideal este să le prăjești puțin înainte de a le pune în aluat pentru ca uleiurile lor volatile să se elibereze și să aducă și mai multă aromă prăjiturii. Apoi mărunțește-le bine într-un robot de bucătărie.
Fructe uscate
Fructele uscate nu sunt chiar un ingredient surpriză. Le poți folosi fie pentru un plus de aromă, fie pentru că au un aport semnificativ de fibre, carbohidrați, fără să fie bogate în grăsimi. Pentru că sunt totuși bogate în calorii este recomandat să nu adaugi foarte multe.
Chiar și în cantitate mică vor aduce puțină umiditate aluatului și o textură mai gumoasă. Poți folosi același tip de fructe sau poți pune un amestec dacă vrei să combini arome mai dulci și mai acrișoare.
Cel mai bine cu ciocolata se potrivesc cireșele deshidratate, dar și caisele. Înainte de a le pune în aluat trece-le prin făină pentru a le împiedica să cadă la fundul tăvii.
Chipsuri de cartofi
Gustul sărat și textura crocantă a chipsurilor de cartofi se potrivesc de minune cu ciocolata. După ce le mărunțești încorporează-le în aluat.
Cel mai bine este să alegi chipsuri ondulate pentru că sunt mai groase și nu se vor transforma în pudră, ci își vor păstra textura.
Banane
Există o mulțime de rețete care au în compoziție banane foarte bine coapte. Unul dintre motive este că aduc un plus de umiditate. În plus, pot substitui alte surse de grăsime, ceea ce duce la reducerea cantității de grăsimi saturate din deserturi.
Potrivit Harvard School of Public Health, bananele sunt bogate în vitamina B6, potasiu, magneziu, vitamina C, magneziu și fibre.
Ciocolata se potrivește foarte bine cu aroma bananelor. Pur și simplu pasezi fructele care trebuie să fie foarte bine coapte, aproape negre, și le încorporezi foarte bine în aluat.
Cremă de brânză
Dacă vei adăuga cremă de brânză în aluatul de negresă o vei duce la următorul nivel. Aciditatea acesteia va estompa gustul dulce al ciocolatei aducând echilibru desertului.
Crema de brânză se va bate bine, iar aluatul se va pune la congelator cu 10 minute de a o încorpora. Cel mai bine este să folosești pentru acestă etapă o spatulă de metal sau alt obiect mai ascuțit. După coacere negresele se vor păstra la frigider.
Mentă
Menta este unul dintre condimentele care se potrivește perfect cu ciocolata. Ai nevoie de mentă proaspătă tocată mărunt. Dacă nu ai la dispoziție poți pune câteva picături de mentă în aluat.
Maioneză
Maioneza a devenit ingredient în deserturi în timpul Marii Recesiuni din SUA din 1930. Pentru că nu se găseau ouă sau lapte sau erau extrem de scumpe oamenii au început să găsească tot felul de substitute. Ideea de a pune maioneză în brownie s-a dovedit a fi una bună pentru că prăjitura a devenit mult mai umedă și mai gustoasă.
Smântână
Acidul lactic din smântână îi va da aluatului de brownie o textură mai mătăsoasă. Pune doar aproximativ 100 g de smântână în aluatul de negresă și vei vedea că gustul i se va îmbogăți. Nu va influența timpul de coacere, ci va face prăjitura mai bună.