7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
Fulgii de ovăz au devenit o opțiune foarte populară pentru micul dejun. De obicei sunt amestecați cu iaurt, dar sunt transformați și în terci. Se potrivesc bine atât cu fructe, dar și cu diverse tipuri de nuci sau semințe sau cu miere. Pe cât de simplu pare de preparat un bol de terci de ovăz, pe atât de multă atenție ai nevoie mai ales dacă vrei să obții o consistență anume.
Terciul de ovăz este un aliment de bază extrem de nutritiv, popular în întreaga lume, apreciat pentru simplitatea sa, versatilitatea și valoarea nutritivă. Acesta este un preparat obținut din ovăz fiert în apă sau lapte, cu diverse adaosuri dulci sau sărate, fiind ideal pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.
Deși rețeta clasică de terci de ovăz implică fierberea fulgilor de ovăz în apă sau lapte, acest preparat poate fi personalizat în nenumărate moduri, în funcție de preferințele culinare. Se pot adăuga diverse fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe, îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, precum și condimente precum scorțișoara sau vanilia pentru un plus de aromă.
Greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
Iată care sunt secretele unei terci de ovăz, cremos, cu un echilibru perfect de arome, de care să te bucuri în orice dimineață.
Folosește suficient lichid pentru a fierbe terciul
Pentru a face terci de ovăz poți folosi atât lapte, cât și apă. Indiferent de ce ai alege important este să folosești cantitatea potrivită.
Pentru un terci cremos, folosește de obicei 2 părți de lichid la 1 parte de fulgi de ovăz. Poți ajusta această proporție în funcție de preferința pentru un terci mai gros sau mai subțire.
Dacă folosești o cantitate prea mică de lichid nu doar că terciul va fi prea gros, dar se va lipi de vas și se va avea un gust neplăcut de afumat. Ca să eviți această problemă, poți să folosești un aparat de tipul instant pot.
Nu folosești unt
Untul are capacitatea de a transforma orice preparat mediocru într-unul foarte gustos. Poate fi chiar ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a-ți face terciul mai cremos, cu o aromă mai bogată.
Pe măsură ce se va topi, gustul său se va contopi cu cel al zahărului brun și al laptelui rezultând un preparat delicios.
Pui prea multe ingrediente
Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri cu terci de ovăz cu tot felul de fructe, nuci, semințe. Totuși, nu încerca să pui toate ingredientele pe care le ai prin casă pentru că nu vei reuși să obții ceea ce ți-ai propus.
Varianta simplă este posibil să fie cea mai gustoasă. Este suficient să pui doar fructe de pădure, fără să mai adaugi și o mulțime de nuci. Dacă alegi fistic și alune, nu mai pune și piersici sau mango.
Folosești același tip de îndulcitor tot timpul
Pentru a îndulci terciul de ovăz poți folosi miere, sirop de arțar sau zahăr brun. Totuși, nu sunt singurele variante. Poți pune și sirop de caramel, melasă, dar și îndulcitori fără calorii de tipul steviei sau xilytolului.
Nu folosești tipul potrivit de fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai buni pentru un terci bogat în fibre și nutrienți. De asemenea, fulgii de ovăz rulați (sau „rolled oats”) oferă o textură cremoasă și sunt ușor de preparat.
Dacă vrei un terci rapid, fulgii de ovăz instant sunt o variantă bună, dar au o textură mai fină și conțin mai puține fibre decât ovăzul integral.
Pui fructele uscate prea devreme în procesul de gătire
Fructele uscate sunt unul dintre cele mai populare ingrediente din terciul de ovăz. Aduc un plus de textură, dar și o complexitate de gust.
Poți alege atât variante dulci, cât și mai acrișoare, dar și o combinație între ele. Indiferent de ce pui trebuie să le pui la sfârșitul procesului de gătire, pentru că în caz contrar se vor înmuia prea tare și vor avea o textură prea gumoasă.
Folosești tipul greșit de lichid
Dacă prepari terciul de ovăz la fierbere, apa este cea mai simplă opțiune. Are un gust neutru și o textură mai ușoară. Laptele, pe de altă parte, oferă o textură mai cremoasă și un gust mai bogat. Poți folosi lapte de vacă. La fel de potrivite sunt variantele vegetale precum laptele de migdale, de cocos, de ovăz sau de soia.
Pentru metoda de preparare „overnight”, ovăzul se lasă la înmuiat peste noapte într-un lichid rece. De asemenea, apa poate fi folosită, însă textura va fi mai puțin cremoasă decât atunci când se folosește lapte sau iaurt.
Amesteci prea mult
Amestecarea în terciul de ovăz este un pas esențial pentru a obține o textură cremoasă și uniformă. La început, când adaugi lichidul peste fulgii de ovăz, amestecă încet pentru a te asigura că aceștia sunt complet acoperiți și distribuți uniform.
Apoi, pe măsură ce începe să fiarbă, redu focul la mic. Continuă să amesteci regulat, la intervale de câteva minute, pentru a preveni lipirea.
Amestecarea se face de obicei cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon. Mișcările trebuie să fie lente și circulare, răzuind ușor fundul și marginile oalei, pentru a te asigura că terciul nu se prinde.
La final, după ce terciul a fiert și a ajuns la consistența dorită, poți să adaugi toppinguri sau ingrediente suplimentare. Amestecă ușor pentru a le incorpora, fără să afectezi textura cremoasă obținută.