7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Fulgii de ovăz au devenit o opțiune foarte populară pentru micul dejun. De obicei sunt amestecați cu iaurt, dar sunt transformați și în terci. Se potrivesc bine atât cu fructe, dar și cu diverse tipuri de nuci sau semințe sau cu miere. Pe cât de simplu pare de preparat un bol de terci de ovăz, pe atât de multă atenție ai nevoie mai ales dacă vrei să obții o consistență anume.

terci de ovăz servit într-un bol alb
Terciul de ovăz este perfect pentru un mic-dejun bogat în proteine/ Shutterstock

Terciul de ovăz este un aliment de bază extrem de nutritiv, popular în întreaga lume, apreciat pentru simplitatea sa, versatilitatea și valoarea nutritivă. Acesta este un preparat obținut din ovăz fiert în apă sau lapte, cu diverse adaosuri dulci sau sărate, fiind ideal pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.

Deși rețeta clasică de terci de ovăz implică fierberea fulgilor de ovăz în apă sau lapte, acest preparat poate fi personalizat în nenumărate moduri, în funcție de preferințele culinare. Se pot adăuga diverse fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe, îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, precum și condimente precum scorțișoara sau vanilia pentru un plus de aromă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Iată care sunt secretele unei terci de ovăz, cremos, cu un echilibru perfect de arome, de care să te bucuri în orice dimineață.

Folosește suficient lichid pentru a fierbe terciul

Pentru a face terci de ovăz poți folosi atât lapte, cât și apă. Indiferent de ce ai alege important este să folosești cantitatea potrivită.

Pentru un terci cremos, folosește de obicei 2 părți de lichid la 1 parte de fulgi de ovăz. Poți ajusta această proporție în funcție de preferința pentru un terci mai gros sau mai subțire.

Dacă folosești o cantitate prea mică de lichid nu doar că terciul va fi prea gros, dar se va lipi de vas și se va avea un gust neplăcut de afumat. Ca să eviți această problemă, poți să folosești un aparat de tipul instant pot.

Nu folosești unt

Untul are capacitatea de a transforma orice preparat mediocru într-unul foarte gustos. Poate fi chiar ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a-ți face terciul mai cremos, cu o aromă mai bogată.

Pe măsură ce se va topi, gustul său se va contopi cu cel al zahărului brun și al laptelui rezultând un preparat delicios.

Pui prea multe ingrediente

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri cu terci de ovăz cu tot felul de fructe, nuci, semințe. Totuși, nu încerca să pui toate ingredientele pe care le ai prin casă pentru că nu vei reuși să obții ceea ce ți-ai propus.

Varianta simplă este posibil să fie cea mai gustoasă. Este suficient să pui doar fructe de pădure, fără să mai adaugi și o mulțime de nuci. Dacă alegi fistic și alune, nu mai pune și piersici sau mango.

Folosești același tip de îndulcitor tot timpul

Pentru a îndulci terciul de ovăz poți folosi miere, sirop de arțar sau zahăr brun. Totuși, nu sunt singurele variante. Poți pune și sirop de caramel, melasă, dar și îndulcitori fără calorii de tipul steviei sau xilytolului.

Nu folosești tipul potrivit de fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai buni pentru un terci bogat în fibre și nutrienți. De asemenea, fulgii de ovăz rulați (sau „rolled oats”) oferă o textură cremoasă și sunt ușor de preparat.

Dacă vrei un terci rapid, fulgii de ovăz instant sunt o variantă bună, dar au o textură mai fină și conțin mai puține fibre decât ovăzul integral.

Pui fructele uscate prea devreme în procesul de gătire

Fructele uscate sunt unul dintre cele mai populare ingrediente din terciul de ovăz. Aduc un plus de textură, dar și o complexitate de gust.

Poți alege atât variante dulci, cât și mai acrișoare, dar și o combinație între ele. Indiferent de ce pui trebuie să le pui la sfârșitul procesului de gătire, pentru că în caz contrar se vor înmuia prea tare și vor avea o textură prea gumoasă.

Folosești tipul greșit de lichid

Dacă prepari terciul de ovăz la fierbere, apa este cea mai simplă opțiune. Are un gust neutru și o textură mai ușoară. Laptele, pe de altă parte, oferă o textură mai cremoasă și un gust mai bogat. Poți folosi lapte de vacă. La fel de potrivite sunt variantele vegetale precum laptele de migdale, de cocos, de ovăz sau de soia.

Pentru metoda de preparare „overnight”, ovăzul se lasă la înmuiat peste noapte într-un lichid rece. De asemenea, apa poate fi folosită, însă textura va fi mai puțin cremoasă decât atunci când se folosește lapte sau iaurt.

Amesteci prea mult

Amestecarea în terciul de ovăz este un pas esențial pentru a obține o textură cremoasă și uniformă. La început, când adaugi lichidul peste fulgii de ovăz, amestecă încet pentru a te asigura că aceștia sunt complet acoperiți și distribuți uniform.

Apoi, pe măsură ce începe să fiarbă, redu focul la mic. Continuă să amesteci regulat, la intervale de câteva minute, pentru a preveni lipirea.

Amestecarea se face de obicei cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon. Mișcările trebuie să fie lente și circulare, răzuind ușor fundul și marginile oalei, pentru a te asigura că terciul nu se prinde.

La final, după ce terciul a fiert și a ajuns la consistența dorită, poți să adaugi toppinguri sau ingrediente suplimentare. Amestecă ușor pentru a le incorpora, fără să afectezi textura cremoasă obținută.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de țelină cu mere și nuci pe o farfurie, decorată cu nuci și struguri
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Salată de țelină cu mere și nuci, plină de savoare și de sănătate
Porții de prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Prăjitură cu cocos și caramel condensat cu mascarpone
Mai multe cești pline cu cafea puternică
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Ce tip de cafea este mai puternic. De ce depinde cantitatea de cofeină
Dorada la cuptor cu cartofi
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Doradă la cuptor cu cartofi. Ce mai poți să adaugi pentru un gust delicios
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată pe un grătar
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată
Ruladă cu cremă de mentă și glazură de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ouă umplute cu cremă de avocado
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
silotka pe un tocător de lemn
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
Un colaj cu fotografii care au alte ingrediente decât sarea
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ouă umplute cu cremă de avocado
06:02
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul de aperitive
silotka pe un tocător de lemn
05:11
Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine Ce este silotka și cum o poți prepara foarte ușor acasă la tine
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui
4 ianuarie, 05:54
Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească
Un colaj cu fotografii care au alte ingrediente decât sarea
4 ianuarie, 05:46
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos în bol, alături de bucăți de parmezan și o lingură cu mălai
4 ianuarie, 05:39
Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios
terci de ovăz servit într-un bol alb
3 ianuarie, 06:28
7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz 7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz
carne de porc fragedă la tigaie
3 ianuarie, 05:34
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă
înlocuitori pentru zahăr în prăjituri
3 ianuarie, 05:20
10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase 10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
4 zodii care vor avea noroc în carieră în 2025. Află dacă te numeri printre ele
4 zodii care vor avea noroc în carieră în 2025. Află dacă te numeri printre ele
4 zodii care vor avea noroc în carieră în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Fenomenul inedit care a uimit turiştii de pe litoral: Nu am mai văzut așa ceva. M-am bucurat
Fenomenul inedit care a uimit turiştii de pe litoral: "Nu am mai văzut așa ceva. M-am bucurat"
Fenomenul inedit care a uimit turiştii de pe litoral: "Nu am mai văzut așa ceva. M-am bucurat"
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul „Erou de la Sevilla”, la început de an
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul „Erou de la Sevilla”, la început de an
Văduva lui Helmut Duckadam, mesaj şi gest emoţionant pentru regretatul „Erou de la Sevilla”, la început de an
Cât timp rezistă salatele cu maioneză pregătite pentru Revelion. Pericolul din frigider după sărbători
Cât timp rezistă salatele cu maioneză pregătite pentru Revelion. Pericolul din frigider după sărbători
Cât timp rezistă salatele cu maioneză pregătite pentru Revelion. Pericolul din frigider după sărbători
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Actorul Selahattin Paşalı din serialul Omer este fost jucător de baschet. A lăsat cariera sportivă pentru actorie
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Cât a economisit un proprietar Tesla pe benzină în 6 ani. A dezvăluit costurile reale pentru 232.000 de kilometri conduși
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Ciabatta. Rețeta clasică de pâine italiană
Rinita alergică sau răceala? Cum să faci diferența în sezonul rece
Rinita alergică sau răceala? Cum să faci diferența în sezonul rece
Rinita alergică sau răceala? Cum să faci diferența în sezonul rece
Psihiatrul lui Liam Payne a spus că acesta avea nevoie de un nivel mai ridicat de îngrijire. Afirmația a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de moartea lui
Psihiatrul lui Liam Payne a spus că acesta avea nevoie de un „nivel mai ridicat de îngrijire”. Afirmația a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de moartea lui
Psihiatrul lui Liam Payne a spus că acesta avea nevoie de un „nivel mai ridicat de îngrijire”. Afirmația a fost făcută cu câteva săptămâni înainte de moartea lui
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
Ceaiuri pentru sănătatea rinichilor. Cum pot susține funcționarea acestor organe vitale
fresh
Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă

Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă

Cum gătești carnea de porc la tigaie ca să iasă fragedă

7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios

Mămăligă cu parmezan și ciuperci cu sos, pentru un prânz delicios

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească

Salată în straturi, cu sfeclă roșie și piept de pui. Rețetă rusească

10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase

10 înlocuitori pentru zahăr în prăjituri. Ce alternative sănătoase ai pentru deserturi delicioase
închide