7 greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Fulgii de ovăz au devenit o opțiune foarte populară pentru micul dejun. De obicei sunt amestecați cu iaurt, dar sunt transformați și în terci. Se potrivesc bine atât cu fructe, dar și cu diverse tipuri de nuci sau semințe sau cu miere. Pe cât de simplu pare de preparat un bol de terci de ovăz, pe atât de multă atenție ai nevoie mai ales dacă vrei să obții o consistență anume.

terci de ovăz servit într-un bol alb
Terciul de ovăz este perfect pentru un mic-dejun bogat în proteine/ Shutterstock

Terciul de ovăz este un aliment de bază extrem de nutritiv, popular în întreaga lume, apreciat pentru simplitatea sa, versatilitatea și valoarea nutritivă. Acesta este un preparat obținut din ovăz fiert în apă sau lapte, cu diverse adaosuri dulci sau sărate, fiind ideal pentru un mic dejun sănătos și hrănitor.

Deși rețeta clasică de terci de ovăz implică fierberea fulgilor de ovăz în apă sau lapte, acest preparat poate fi personalizat în nenumărate moduri, în funcție de preferințele culinare. Se pot adăuga diverse fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe, îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, precum și condimente precum scorțișoara sau vanilia pentru un plus de aromă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Greșeli pe care le faci când prepari terci de ovăz

Iată care sunt secretele unei terci de ovăz, cremos, cu un echilibru perfect de arome, de care să te bucuri în orice dimineață.

Folosește suficient lichid pentru a fierbe terciul

Pentru a face terci de ovăz poți folosi atât lapte, cât și apă. Indiferent de ce ai alege important este să folosești cantitatea potrivită.

Pentru un terci cremos, folosește de obicei 2 părți de lichid la 1 parte de fulgi de ovăz. Poți ajusta această proporție în funcție de preferința pentru un terci mai gros sau mai subțire.

Dacă folosești o cantitate prea mică de lichid nu doar că terciul va fi prea gros, dar se va lipi de vas și se va avea un gust neplăcut de afumat. Ca să eviți această problemă, poți să folosești un aparat de tipul instant pot.

Nu folosești unt

Untul are capacitatea de a transforma orice preparat mediocru într-unul foarte gustos. Poate fi chiar ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a-ți face terciul mai cremos, cu o aromă mai bogată.

Pe măsură ce se va topi, gustul său se va contopi cu cel al zahărului brun și al laptelui rezultând un preparat delicios.

Pui prea multe ingrediente

Sigur îți plac imaginile de pe rețelele sociale cu boluri cu terci de ovăz cu tot felul de fructe, nuci, semințe. Totuși, nu încerca să pui toate ingredientele pe care le ai prin casă pentru că nu vei reuși să obții ceea ce ți-ai propus.

Varianta simplă este posibil să fie cea mai gustoasă. Este suficient să pui doar fructe de pădure, fără să mai adaugi și o mulțime de nuci. Dacă alegi fistic și alune, nu mai pune și piersici sau mango.

Folosești același tip de îndulcitor tot timpul

Pentru a îndulci terciul de ovăz poți folosi miere, sirop de arțar sau zahăr brun. Totuși, nu sunt singurele variante. Poți pune și sirop de caramel, melasă, dar și îndulcitori fără calorii de tipul steviei sau xilytolului.

Nu folosești tipul potrivit de fulgi de ovăz

Fulgii de ovăz integrali sunt cei mai buni pentru un terci bogat în fibre și nutrienți. De asemenea, fulgii de ovăz rulați (sau „rolled oats”) oferă o textură cremoasă și sunt ușor de preparat.

Dacă vrei un terci rapid, fulgii de ovăz instant sunt o variantă bună, dar au o textură mai fină și conțin mai puține fibre decât ovăzul integral.

Pui fructele uscate prea devreme în procesul de gătire

Fructele uscate sunt unul dintre cele mai populare ingrediente din terciul de ovăz. Aduc un plus de textură, dar și o complexitate de gust.

Poți alege atât variante dulci, cât și mai acrișoare, dar și o combinație între ele. Indiferent de ce pui trebuie să le pui la sfârșitul procesului de gătire, pentru că în caz contrar se vor înmuia prea tare și vor avea o textură prea gumoasă.

Folosești tipul greșit de lichid

Dacă prepari terciul de ovăz la fierbere, apa este cea mai simplă opțiune. Are un gust neutru și o textură mai ușoară. Laptele, pe de altă parte, oferă o textură mai cremoasă și un gust mai bogat. Poți folosi lapte de vacă. La fel de potrivite sunt variantele vegetale precum laptele de migdale, de cocos, de ovăz sau de soia.

Pentru metoda de preparare „overnight”, ovăzul se lasă la înmuiat peste noapte într-un lichid rece. De asemenea, apa poate fi folosită, însă textura va fi mai puțin cremoasă decât atunci când se folosește lapte sau iaurt.

Amesteci prea mult

Amestecarea în terciul de ovăz este un pas esențial pentru a obține o textură cremoasă și uniformă. La început, când adaugi lichidul peste fulgii de ovăz, amestecă încet pentru a te asigura că aceștia sunt complet acoperiți și distribuți uniform.

Apoi, pe măsură ce începe să fiarbă, redu focul la mic. Continuă să amesteci regulat, la intervale de câteva minute, pentru a preveni lipirea.

Amestecarea se face de obicei cu o lingură de lemn sau o spatulă de silicon. Mișcările trebuie să fie lente și circulare, răzuind ușor fundul și marginile oalei, pentru a te asigura că terciul nu se prinde.

La final, după ce terciul a fiert și a ajuns la consistența dorită, poți să adaugi toppinguri sau ingrediente suplimentare. Amestecă ușor pentru a le incorpora, fără să afectezi textura cremoasă obținută.

Citește și
CELE MAI CITITE
salată shuba
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Trei porții din prăjitura Cartof
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Croissante rapide, unul secționat
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Croissante rapide. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Porție de ciorbă de cartofi cu pipote de pui
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Ciorbă de cartofi cu pipote de pui. Rețetă pentru un prânz consistent
Crochete de cod cu cartofi pe o farfurie cu salată, una secționată
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Crochete de cod cu cartofi, ideale pentru o masă ușoară sau ca aperitiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pad thai
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Salata de fructe pusă într-un bol alb
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vrei o friptură de vită de calitate? Iată cum prepari acasă filet mignon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic porționat pe un tocător de lemn
05:44
Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
Budincă de ciocolată pe platou și o porție pe farfurie
05:27
Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid
Pâine țărănească cu jumări în aluat, porționată pe un tocător cu jumări proaspete
22 ianuarie, 06:20
Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase Pâine țărănească cu jumări în aluat, pentru mese savuroase
Foietaj cu ciocolată pe o farfurie cu zmeură și mentă
22 ianuarie, 05:19
Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun
Trei porții din prăjitura Cartof
21 ianuarie, 06:56
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie
Prăjitura cu iaurt și fructe decorată cu frunze de mentă
21 ianuarie, 05:59
Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere
pad thai
20 ianuarie, 12:39
Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez Cum prepari acasă pad thai, celebrul preparat thailandez
Salata de fructe pusă într-un bol alb
20 ianuarie, 06:12
Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor Salată de fructe. Rețeta cu echilibrul perfect între dulce și acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
Salată de broccoli cu bacon, perfectă pentru orice masă din zi
A fost sau nu legalizată prostituţia? Explicaţia autorităţilor după atribuirea codului CAEN 9699
A fost sau nu legalizată prostituţia? Explicaţia autorităţilor după atribuirea codului CAEN 9699
A fost sau nu legalizată prostituţia? Explicaţia autorităţilor după atribuirea codului CAEN 9699
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Ion Ţiriac scoate 50 de milioane de euro din conturi! Investiţia spectaculoasă cu care dă lovitura în România. Anunţul oficial
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, printre echipele care pornesc pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cansu Tosun și Erkan Kolçak Köstendil trăiesc una dintre cele mai frumoase povești de iubire. Actrița i-a dedicat un mesaj emoționant soțului său celebru
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Cele mai vechi urme ale prezenței umane din Europa au fost descoperite în România. Ce vechime impresionantă au
Ciorbă de vită cu orez și legume
Ciorbă de vită cu orez și legume
Ciorbă de vită cu orez și legume
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Smoothie cald de banane și lapte. O băutură reconfortantă, aromată cu puțină scorțișoară sau vanilie, perfectă pentru o seară de iarnă
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Ariana Grande a apreciat o postare ciudată despre prestația lui Carrie Underwood la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
Cafeaua poate reduce riscul de demență. Cercetătorii au analizat efectele consumului acestei băuturi populare
fresh
Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Prăjitura Cartof. Rețeta unui desert clasic, din copilărie

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Foietaj cu ciocolată. Un desert rapid, simplu și bun

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Prăjitura cu iaurt și fructe. Rețeta unui desert simplu, fără coacere

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Budincă de ciocolată. Rețetă de desert simplu și rapid

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome

Chec din albușuri cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Un desert plin de arome
închide