Scovergi cu brânză. Rețeta bunicii din caietul îngălbenit de vreme
Chiar dacă experimentăm o mulțime de rețete noi de deserturi, absolut delicioase, gustul copilăriei nu se va uita niciodată. Una dintre rețetele cu gust de copilărie din caietul bunicii este rețeta de scovergi cu brânză.
Galerie foto
Scovergile sunt un fel de gogoși dospite, care se prepară din cel mai simplu aluat de pâine. Pot fi preparate simple sau umplute, de post sau de dulce. Pe cele le post le putem umple cu gem, iar pe cele de dulce cu brânză. Sunt delicioase în toate variantele și se prepară foarte simplu și ușor, din ingrediente puține și foarte accesibile tuturor.
Scovergile erau preparate în trecut atunci când gospodinele preparau și pâine de casă. pentru a potoli pofta de dulce a celor mici, rupeau bucăți mici din aluatul de pâine pe care le prăjeau în ulei încins. Le presărau, apoi cu zahăr și îi răsfățau pe cei dragi cu ele. Sunt asemănătoare cu langoșii ungurești, dar mai bogate în miez și mai pufoase.
Descoperă aici și rețeta tradițională de langoși ungurești. Iar în rândurile de mai jos vei descoperi rețeta pas cu pas pentru scovergile cu gust de copilărie.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea ingredientelor pe care le vei aduce pe masa de lucru, împreună cu ustensilele necesare preparării. Ai nevoie de un bol de frământare, un alt bol de amestecare a ingredientelor pentru umplutură, de un tel sau un mixer, de un tocător sau un platou și de o tigaie adâncă sau un ceaun.
Cum prepari scovergi cu brânză
Trece făina prin sită în bolul de frământare sau în bolul mixerului dacă re-ai decis să îl folosești. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo drojdia amestecată cu o linguriță de zahăr și 1-2 linguri de lapte cald.
Descoperă și cum poți face maia naturală și la ce o poți folosi.
Acoperă bolul cu un ștergar de bucătărie sau cu o folie și lasă drojdia 10 minute să se activeze.
Peste făina de pe marginile bolului presară sarea. Apoi adaugă uleiul și laptele cald, treptat, în timp ce amesteci energic toate ingredientele. Acoperă bolul si lasă aluatul să se dospească timp de o oră sau până când își dublează volumul.
Apoi împarte aluatul în 10-12 bucăți aproximativ egale. Modelează-le sub formă de bile și pune-le pe un tocător sau pe un platou presărat cu făină.
Pregătește umplutura amestecând toate ingredientele din listă, într-un bol.
Descoperă ce să pui în aluatul gogoșilor pentru a ieși pufoase.
Presară puțină făină pe masa de lucru și cu un sucitor întinde fiecare bilă de aluat în câte un disc de aproximativ 15 cm diametrul. Pune la mijlocul lor câte o lingură plina din umplutura de brânză. Apoi adună marginile aluatului peste brânză și presează-le pentru a se lipi.
După ce ai format toate scovergile, încinge uleiul în tigaie sau ceaun și rumenește-le frumos pe ambele părți, la foc de intensitate medie.
Poți servi delicioasele scovergi cu brânză calde, presărate cu zahăr pudră, cu aromă de vanilie. Sunt bune și reci, dar se pot și reîncălzi la microunde.
Dacă îți plac gogoșile, pentru data următoare îți recomandăm să încerci și rețeta de gogoși împletite.
Galerie foto