Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară
O reinterpretare de toamnă a celebrului desert italian, acest Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară este o armonie de arome catifelate și parfumate. Prepară-l și tu inspirându-te din rețeta pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

Gustul dulce și mătăsos al dovleacului copt se combină armonios cu brânza mascarpone. iar scorțișoara adaugă acea notă caldă și ușor picantă, specifică sezonului. Este un desert elegant, dar reconfortant, cu o textură aerată și echilibru perfect între dulce, cremos și aromat.
Dovleacul copt, pe lângă dulceața naturală oferă și o culoare caldă, portocalie, care contrastează frumos cu tonurile de cacao. Scorțișoara se simte discret, ca o adiere de condimente care completează perfect cremozitatea brânzei. Cafeaua oferă acel contrapunct ușor amar care echilibrează armonios desertul.
Fiecare linguriță oferă o combinație de cremos, parfumat și delicat. Este o îmbrățișare dulce de toamnă în formă de tiramisu. Descoperă aici o altă rețetă de Tiramisu, dar cu ciocolată și cremă de fistic. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru Tiramisu cu cremă de dovleac și aromă de scorțișoară.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi vei coace dovleacul tăiat cuburi la 180°C, până devine moale și ușor caramelizat la margini. Pasează-l fin cu blenderul și amestecă-l cu zahărul brun, scorțișoara și nucșoara. Lasă-l să se răcească complet — aroma se va intensifica odată cu răcirea.
Cum prepari Tiramisu cu cremă de dovleac
După ce ai pregătit dovleacul copt și s-a răcit, poți prepara crema. Pune gălbenușurile într-un bol așezat pe baie de aburi și amestecă-le cu zahărul pudră până se deschid la culoare și obții o cremă densă. Apoi scoate bolul din baia de aburi și lasă compoziția să se răcească. Într-un bol separat, bate smântâna lichidă până când se transformă în frișcă fermă.
Descoperă și cum se bate frișca din smântână lichidă.
Încorporează în gălbenușuri mascarponele, extractul de vanilie, scorțișoara și, dacă dorești, lichiorul. Apoi adaugă piureul de dovleac rece și frișca bătută. Amestecă ușor cu spatula, până când obții o cremă aerată și fină.
Pentru asamblarea desertului prepară o cafea tare și las-o să se răcească. Apoi trece rapid fiecare pișcot prin cafeaua rece. Nu le lăsa să se înmoaie prea mult. Așază un strat de pișcoturi într-un vas de sticlă sau în pahare individuale.
Pune un strat generos de cremă de dovleac, apoi repetă: pișcoturi – cremă, terminând cu un strat gros de cremă.
Presară deasupra cacao pudră cernută fin. Iar pentru un plus de farmec poți adăuga și un praf de scorțișoară. Opțional merg adăugate și câteva fâșii subțiri de dovleac confiat ori frunze de mentă.
Lasă deliciosul Tiramisu cu cremă de dovleac la frigider pentru aproximativ 4 ore (ideal peste noapte), pentru ca aromele să se întrepătrundă perfect.
O altă variantă a celebrului desert celebru din bucătăria italiană o poți descoperi la rețeta de tiramisu cu lămâie.