Tort cu 12 straturi de ciocolată. Rețeta de care ai nevoie la orice sărbătoare
Un tort cu 12 straturi de ciocolată nu se face repede, însă este atât de rafinat și de elegant, încât trebuie să îl încerci. Este perfect pentru orice eveniment special.
Tortul cu 12 straturi de ciocolată este cremos și delicat, are un aspect deosebit și se potrivește pentru aniversări, zile onomastice sau alt tip de eveniment festiv.
Înainte de a te apuca de treabă asigură-te că ai toate ingredientele necesare. Deși pare un tort scump, vei vedea că nu este. Totuși, ai grijă să alegi ciocolată de cea mai bună calitate pentru a avea o cremă fină și gustoasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru blat ai nevoie de o formă rotundă cu diametrul de 20 cm. Se unge cu unt și se presară cu făină.
Cum prepari blatul pentru tort
Într-un robot de bucătărie se pun zahărul și făina de migdale și se procesează până când se transformă într-o pudră fină. Apoi, se pun ouăle și se mixează timp de 7 minute.
Făina se amestecă cu pudra de cacao și bicarbonatul de sodiu. Într-un alt vas se amestecă 1/3 din aluat cu untul topit. Apoi se adaugă amestecul de făină și cacao și se încorporează cu restul de aluat. Se toarnă în forma pregătită.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace 50 de minute. Apoi se lasă 5 minute să se răcească și să scoate din formă. Se dă la rece peste noapte înainte de a se secționa.
Cum prepari sosul pentru tort
Pentru sos se pun la fiert apa, zahărul și vanilia. Se aromează cu alcool. Se lasă să se răcească până ajunge la temperatura camerei.
Cum prepari ganacheul de ciocolată
Pentru ganacheul de ciocolată se mărunțește ciocolata și se topește la bain-marie amestecându-se constant. După ce s-a topit se ia imediat de pe foc. Între timp se pune pe foc smântâna. Se aduce la punctul de fierbere. Apoi se amestecă cu ciocolata topită până când se încorporează. Apoi se adaugă crema praline. Se folosește un blender de mână pentru a se omogeniza. Se lasă la temperatura camerei.
Cum montezi tortul
Pentru montaj se folosește un inel pentru prăjituri de 10X8 cm. Se pune pe o suprafață plată. Blatul se taie în 6 straturi. Se pune partea de jos a blatului în partea de jos și se însiropează. Se pune un strat de ganache având grijă să fie distribuit uniform, fără să fie un strat foarte gros. Se repetă proceseul cu cu restul de blat și ganache. Ultimul strat ar trebui să fie de ganache. Se dă la congelator înainte să fie scos din formă.
Rețetă simplă pentru glazură
Pentru glazură se topește ciocolata împreună cu uleiul la bain-marie. Apoi se transferă într-un pahar înalt și se adaugă pudra de cacao. Smântâna se încălzește, apoi se adaugă mierea și se omogenizează. Pe pune în ciocolată și se mixează cu un blender de mână. Se lasă la temperatura camerei.
Tortul scos din formă se pune pe un grătar care este așezat deasupra unei tăvi. Se toarnă glazura și se uniformizează cu o spatulă. Tava se scutură de câteva ori pentru a elimina excesul de glazură.
Cum se servește tortul
Înainte de a tăia tortul trebuie să îl decongelezi total. Apoi, cu un cuțit mare, cu lama subțire, pe care l-ai ținut într-un vas cu apă clocotită taie tortul în jumătate, apoi în 4. Dacă este nevoie, din când în când, pune lama cuțitului în apă. Continuă procesul până când obții 12 felii.
Dacă vrei ca feliile de tort să perfecte, înainte de a le servi ține-le la microunde pentru câteva secunde. poți chiar să treci deasupra lor cu o torță specială pentru bucătărie sau chiar cu un uscător de păr potrivit la temperatura maximă.
Tortul poate fi consumat și de persoanele cu intoleranță la gluten dacă în loc de făina albă se folosește amidonul de porumb.
Sfaturi pentru a obține cel mai bun tort cu 12 straturi de ciocolată
Primul lucru pe care trebuie să îl știi este că blatul care este o rețetă clasică de Pain De Gênes (pâine de Genoa) trebuie făcut cu o zi înainte. După ce îl scoți din formă trebuie să îl dai la frigider peste noapte pentru a-l putea tăia mai ușor.
În ceea ce privește cremele este important să respecți toți pașii pentru ca acestea să fie fine și să nu se taie. Crema ganache pentru glazură poate fi chiar trecută printr-o sită foarte fină pentru a te asigura că nu rămâne nicio particulă care să strice aspectul lucios.