Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Trufele de ciocolată sunt unul dintre cele mai elegante și rafinate deserturi pe care le poți prepara la tine acasă. Se potrivesc perfect la ocazii festive și pot fi chiar un cadou gustos. Aceste mici bomboane de ciocolată, rotunde și îmbietoare, au o istorie fascinantă și o varietate de variante ce pot satisface cele mai exigente papile gustative. Încearcă și tu rețeta de trufe de ciocolată.

Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufele de ciocolată se pot îmbrăca în pudră de cacao / Shutterstock

Originea trufelor de ciocolată este învăluită în mister și legendă. Numele de „trufe" provine de la ciuperca delicată și rară, cunoscută pentru aroma sa intensă. În timpul secolului al XVIII-lea, trufele de ciocolată au apărut în Franța, inspirate de trufele reale, și au devenit rapid un simbol al luxului și rafinamentului în gastronomie.

Vei găsi o mulțime de rețete de trufe, pentru că sunt un desert destul de versatil. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că ai nevoie de ciocolată de cea mai bună calitate, pentru că ea este cea care îi dă bogăția gustului și rafinamentul texturii. Poți să folosești atât ciocolată neagră, cât și cu lapte sau albă, în funcție de preferințe.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune ciocolata tăiată sau rasă într-un castron rezistent la căldură. Într-o cratiță mică,se  încălzește smântâna lichidă la foc mediu până încep să apară bulele la margini. Nu trebuie să fiarbă.

Cum prepari rețeta de trufe de ciocolată

După ce smântâna s-a încălzit, se toarnă peste ciocolata din castron. Se smestecă ușor până când ciocolata se topește complet și compoziția devine omogenă. Se adaugă untul și extractul de vanilie, apoi se amestecă bine până se încorporează complet.

Se lasă amestecul de ciocolată să se răcească la temperatura camerei, apoi se acoperă și se pune la frigider pentru cel puțin 2 ore sau până când devine destul de solid pentru a fi modelat.

Se scoate compoziția de ciocolată din frigider. Folosind o linguriță sau mâinile ude pentru a preveni lipirea, se formează biluțe de ciocolată de dimensiunea unei nuci mici și se așează pe o tavă acoperită cu hârtie pergament.

Apoi se trec trufele formate prin cacao pudră, fulgi de cocos sau nuci măcinate pentru a le acoperi uniform.

Variante de trufe de ciocolată

Pentru a adăuga profunzime și arome noi, trufele de ciocolată pot fi îmbogățite cu diverse condimente și ingrediente. Poți pune esență de vanilie pentru o notă subtilă de dulceață. De asemenea, se potrivesc scorțișoara și nucșoara, romul și lichiorul. Dacă vrei o aromă mai amară poți adăuga și cafea.

În compoziția de trufe poți adăuga și biscuiți măcinați foarte fin. Ar fi bine să alegi unii cu gust neutru dacă vrei ca aroma de ciocolată să fie cea care predomină. De asemenea, se potrivesc și nuci, alune, migdale sau fistic mărunțite bine. În mijlocul trufei poți pune vișine din vișinată sau alte fructe lăsate în alcool.  

Trufele de ciocolată sunt de obicei servite ca desert sau gustare rafinată, alături de o ceașcă de cafea sau un pahar de vin dulce.

Pentru a le păstra prospețimea și aroma, trufele ar trebui să fie depozitate într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros și uscat, departe de lumină și căldură excesivă. Acestea se pot păstra timp de câteva săptămâni în frigider sau chiar luni în congelator, în funcție de compoziția specifică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciocolata expirată pe un blat de lemn
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Trufe de ciocolată făcute în casă și servite pe un platou negru
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Un baton bounty tăiat în două jumătăți egale
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum a ales Meghan Markle numele copiilor. Regula surprinzătoare a Ducesei de Sussex
Cum a ales Meghan Markle numele copiilor. Regula surprinzătoare a Ducesei de Sussex
Cum a ales Meghan Markle numele copiilor. Regula surprinzătoare a Ducesei de Sussex
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: Era murdar şi flămând
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Criminalul din Mureș, căutat de polițiști, ar fi vorbit aseară cu mai mulți pescari: "Era murdar şi flămând"
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Ajuns la 86 de ani şi cu o avere de 2.3 miliarde, Ion Ţiriac a spus care e cel mai mare regret al vieţii lui!
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
închide