Trufe de ciocolată. Rețeta simplă a celui mai elegant și rafinat desert

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Trufele de ciocolată sunt unul dintre cele mai elegante și rafinate deserturi pe care le poți prepara la tine acasă. Se potrivesc perfect la ocazii festive și pot fi chiar un cadou gustos. Aceste mici bomboane de ciocolată, rotunde și îmbietoare, au o istorie fascinantă și o varietate de variante ce pot satisface cele mai exigente papile gustative. Încearcă și tu rețeta de trufe de ciocolată.

Trufe de ciocolată puse într-un bol de lemn
Trufele de ciocolată se pot îmbrăca în pudră de cacao / Shutterstock

Originea trufelor de ciocolată este învăluită în mister și legendă. Numele de „trufe" provine de la ciuperca delicată și rară, cunoscută pentru aroma sa intensă. În timpul secolului al XVIII-lea, trufele de ciocolată au apărut în Franța, inspirate de trufele reale, și au devenit rapid un simbol al luxului și rafinamentului în gastronomie.

Vei găsi o mulțime de rețete de trufe, pentru că sunt un desert destul de versatil. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este că ai nevoie de ciocolată de cea mai bună calitate, pentru că ea este cea care îi dă bogăția gustului și rafinamentul texturii. Poți să folosești atât ciocolată neagră, cât și cu lapte sau albă, în funcție de preferințe.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune ciocolata tăiată sau rasă într-un castron rezistent la căldură. Într-o cratiță mică,se  încălzește smântâna lichidă la foc mediu până încep să apară bulele la margini. Nu trebuie să fiarbă.

Cum prepari rețeta de trufe de ciocolată

După ce smântâna s-a încălzit, se toarnă peste ciocolata din castron. Se smestecă ușor până când ciocolata se topește complet și compoziția devine omogenă. Se adaugă untul și extractul de vanilie, apoi se amestecă bine până se încorporează complet.

Se lasă amestecul de ciocolată să se răcească la temperatura camerei, apoi se acoperă și se pune la frigider pentru cel puțin 2 ore sau până când devine destul de solid pentru a fi modelat.

Se scoate compoziția de ciocolată din frigider. Folosind o linguriță sau mâinile ude pentru a preveni lipirea, se formează biluțe de ciocolată de dimensiunea unei nuci mici și se așează pe o tavă acoperită cu hârtie pergament.

Apoi se trec trufele formate prin cacao pudră, fulgi de cocos sau nuci măcinate pentru a le acoperi uniform.

Variante de trufe de ciocolată

Pentru a adăuga profunzime și arome noi, trufele de ciocolată pot fi îmbogățite cu diverse condimente și ingrediente. Poți pune esență de vanilie pentru o notă subtilă de dulceață. De asemenea, se potrivesc scorțișoara și nucșoara, romul și lichiorul. Dacă vrei o aromă mai amară poți adăuga și cafea.

În compoziția de trufe poți adăuga și biscuiți măcinați foarte fin. Ar fi bine să alegi unii cu gust neutru dacă vrei ca aroma de ciocolată să fie cea care predomină. De asemenea, se potrivesc și nuci, alune, migdale sau fistic mărunțite bine. În mijlocul trufei poți pune vișine din vișinată sau alte fructe lăsate în alcool.  

Trufele de ciocolată sunt de obicei servite ca desert sau gustare rafinată, alături de o ceașcă de cafea sau un pahar de vin dulce.

Pentru a le păstra prospețimea și aroma, trufele ar trebui să fie depozitate într-un recipient ermetic, într-un loc răcoros și uscat, departe de lumină și căldură excesivă. Acestea se pot păstra timp de câteva săptămâni în frigider sau chiar luni în congelator, în funcție de compoziția specifică.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciocolata expirată pe un blat de lemn
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Trufe de ciocolată făcute în casă și servite pe un platou negru
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Trufe de ciocolată făcute în casă. Cel mai rapid și elegant desert pentru mese de sărbătoare
Un baton bounty tăiat în două jumătăți egale
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Batoane Bounty făcute în casă. Rețeta sănătoasă, rapidă și simplă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide