Portokalopita. Rețetă de plăcintă grecească cu portocale

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Pentru că este sezonul portocalelor aromate și pline de vitamine, nu ezita să le incluzi în alimentația ta, chiar și sub formă de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta este foarte gustoasă servită rece / Shutterstock

Te va cuceri atât gustul și aspectul plăcintei, dar și simplitatea preparării acesteia. Rețeta are la bază foile subțiri de plăcintă, portocalele și iaurtul grecesc. Pe lângă acestea mai adaugi ouă și ulei. Te vei bucura de un desert foarte aromat, dar și plăcut colorat. Secțiunea plăcintei va avea o textură aerată, datorită foilor de plăcintă care se hidratează după însiropare și se exfoliază, formând goluri care se vor umple cu sirop.

Citește și

Foile de plăcintă le poți procura din comerț. Se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare, atât proaspete cât și congelate. Însă dacă ai timp și dorești să te aventurezi mai mult prin bucătărie, le poți prepara cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe de modelarea a foilor. Sunt ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă, preparate în casă. Iar mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru plăcinta grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru foile de plăcintă congelate din comerț, mai întâi le vei lăsa la decongelat, la temperatura camerei. După decongelare le desfaci din pachet și le așezi  într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, cât mai răsfirate.

Lasă foile de plăcintă să se usuce în tavă de seara până dimineața sau cel puțin 5-6 ore. Apoi le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt moale.

Cum prepari compoziția pentru Portikalopita

Amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, apoi uleiul și iaurtul în care dizolvi praful de copt. Omogenizează bine compoziția și toarn-o peste foile de plăcintă sfărâmate în tava de copt.

Lasă foile de plăcintă să se hidrateze în compoziția de ouă cu iaurt și ulei, timp de 12-15 minute. În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Decojește două portocale, desfă-le în felii și înlătură toată porțiunea albă de pe ele. Apoi taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale în tava cu plăcintă și apasă-le cu o spatulă în interiorul compoziției.

Introdu tava în cuptorul încălzit și coace plăcinta grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

Cum prepari siropul pentru plăcinta grecească

După ce plăcinta s-a copt, las-o să se răcească în tavă. Apoi poți prepara siropul de portocale.

Într-o crăticioară, adaugă sucul bine stors de la 2 portocale mari.  Adaugă și apa, zahărul, dar și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Fierbe siropul de portocale până când zahărul se topește, iar siropul devine mai consistent.

Când plăcinta grecească cu portocale – Portokalopita, este bine răcită, porționeaz-o în dreptunghiuri, în tava de copt. Toarnă siropul de portocale răcit peste ea. Pune tava la frigider și lasă plăcinta acolo până când absoarbe tot siropul adăugat și este bine hidratată.

Tot din bucătăria grecească îți recomandăm să mai încerci și rețeta de plăcintă cu cremă de griș, denumită Galaktoboureko.

Citește și
Două porții de Portokalopita pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă grecească cu portocale porționată în tava de copt
Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
+0
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Supă de sfeclă roșie
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
camembert la cuptor
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de cuțit și portocale
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
Galerie foto
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos porționată pe farfurie și pe platou, alături de un set de ceai
Galerie foto
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
20 noiembrie, 05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Rețetă de poutine. Cartofi prăjiți cu brânză și sos
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Au dispărut ouăle din magazine sau au preț dublu. Fermierii le trimit la export
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: Doar el putea să facă asta
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Ioana Țiriac, declarație rară despre tatăl ei. Dezvăluirea unică făcută: „Doar el putea să facă asta”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide