Portokalopita. Rețetă de plăcintă grecească cu portocale

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Pentru că este sezonul portocalelor aromate și pline de vitamine, nu ezita să le incluzi în alimentația ta, chiar și sub formă de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta este foarte gustoasă servită rece / Shutterstock

Te va cuceri atât gustul și aspectul plăcintei, dar și simplitatea preparării acesteia. Rețeta are la bază foile subțiri de plăcintă, portocalele și iaurtul grecesc. Pe lângă acestea mai adaugi ouă și ulei. Te vei bucura de un desert foarte aromat, dar și plăcut colorat. Secțiunea plăcintei va avea o textură aerată, datorită foilor de plăcintă care se hidratează după însiropare și se exfoliază, formând goluri care se vor umple cu sirop.

Citește și

Foile de plăcintă le poți procura din comerț. Se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare, atât proaspete cât și congelate. Însă dacă ai timp și dorești să te aventurezi mai mult prin bucătărie, le poți prepara cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe de modelarea a foilor. Sunt ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă, preparate în casă. Iar mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru plăcinta grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru foile de plăcintă congelate din comerț, mai întâi le vei lăsa la decongelat, la temperatura camerei. După decongelare le desfaci din pachet și le așezi  într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, cât mai răsfirate.

Lasă foile de plăcintă să se usuce în tavă de seara până dimineața sau cel puțin 5-6 ore. Apoi le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt moale.

Cum prepari compoziția pentru Portikalopita

Amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, apoi uleiul și iaurtul în care dizolvi praful de copt. Omogenizează bine compoziția și toarn-o peste foile de plăcintă sfărâmate în tava de copt.

Lasă foile de plăcintă să se hidrateze în compoziția de ouă cu iaurt și ulei, timp de 12-15 minute. În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Decojește două portocale, desfă-le în felii și înlătură toată porțiunea albă de pe ele. Apoi taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale în tava cu plăcintă și apasă-le cu o spatulă în interiorul compoziției.

Introdu tava în cuptorul încălzit și coace plăcinta grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

Cum prepari siropul pentru plăcinta grecească

După ce plăcinta s-a copt, las-o să se răcească în tavă. Apoi poți prepara siropul de portocale.

Într-o crăticioară, adaugă sucul bine stors de la 2 portocale mari.  Adaugă și apa, zahărul, dar și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Fierbe siropul de portocale până când zahărul se topește, iar siropul devine mai consistent.

Când plăcinta grecească cu portocale – Portokalopita, este bine răcită, porționeaz-o în dreptunghiuri, în tava de copt. Toarnă siropul de portocale răcit peste ea. Pune tava la frigider și lasă plăcinta acolo până când absoarbe tot siropul adăugat și este bine hidratată.

Tot din bucătăria grecească îți recomandăm să mai încerci și rețeta de plăcintă cu cremă de griș, denumită Galaktoboureko.

Citește și
Două porții de Portokalopita pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă grecească cu portocale porționată în tava de copt
Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
+0
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de cuțit și portocale
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Chec de post cu suc de portocale, plăcut aromat și colorat
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
Galerie foto
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos porționată pe farfurie și pe platou, alături de un set de ceai
Galerie foto
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Brânza românească celebră în lume. A fost premiată cu aur la un celebru concurs gastronomic din Elveţia
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide