Portokalopita. Rețetă de plăcintă grecească cu portocale

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Pentru că este sezonul portocalelor aromate și pline de vitamine, nu ezita să le incluzi în alimentația ta, chiar și sub formă de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
Galerie foto

Galerie foto

Plăcinta este foarte gustoasă servită rece / Shutterstock

Te va cuceri atât gustul și aspectul plăcintei, dar și simplitatea preparării acesteia. Rețeta are la bază foile subțiri de plăcintă, portocalele și iaurtul grecesc. Pe lângă acestea mai adaugi ouă și ulei. Te vei bucura de un desert foarte aromat, dar și plăcut colorat. Secțiunea plăcintei va avea o textură aerată, datorită foilor de plăcintă care se hidratează după însiropare și se exfoliază, formând goluri care se vor umple cu sirop.

Citește și

Foile de plăcintă le poți procura din comerț. Se găsesc cu ușurință în toate magazinele alimentare, atât proaspete cât și congelate. Însă dacă ai timp și dorești să te aventurezi mai mult prin bucătărie, le poți prepara cu ușurință și în casă. Nu ai nevoie de ingrediente multe și nici de tehnici complexe de modelarea a foilor. Sunt ingrediente foarte simple, pe care le deții cu siguranță în cămară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici rețeta pentru foi subțiri de plăcintă, preparate în casă. Iar mai jos, vei descoperi rețeta detaliată pentru plăcinta grecească cu portocale, denumită Portokalopita.

Ingrediente

Mod de preparare

Dacă optezi pentru foile de plăcintă congelate din comerț, mai întâi le vei lăsa la decongelat, la temperatura camerei. După decongelare le desfaci din pachet și le așezi  într-o tavă mare tapetată cu hârtie de copt, cât mai răsfirate.

Lasă foile de plăcintă să se usuce în tavă de seara până dimineața sau cel puțin 5-6 ore. Apoi le fărâmițezi ușor și le transferi în altă tavă unsă cu unt moale.

Cum prepari compoziția pentru Portikalopita

Amestecă ouăle cu zahărul și un praf de sare într-un bol, până când devin spumoase. Adaugă coaja de portocală răzuită fin, apoi uleiul și iaurtul în care dizolvi praful de copt. Omogenizează bine compoziția și toarn-o peste foile de plăcintă sfărâmate în tava de copt.

Lasă foile de plăcintă să se hidrateze în compoziția de ouă cu iaurt și ulei, timp de 12-15 minute. În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Decojește două portocale, desfă-le în felii și înlătură toată porțiunea albă de pe ele. Apoi taie-le în bucăți mai mici. Adaugă bucățile de portocale în tava cu plăcintă și apasă-le cu o spatulă în interiorul compoziției.

Introdu tava în cuptorul încălzit și coace plăcinta grecească cu portocale pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

Cum prepari siropul pentru plăcinta grecească

După ce plăcinta s-a copt, las-o să se răcească în tavă. Apoi poți prepara siropul de portocale.

Într-o crăticioară, adaugă sucul bine stors de la 2 portocale mari.  Adaugă și apa, zahărul, dar și coaja de la o portocală, răzuită foarte fin. Fierbe siropul de portocale până când zahărul se topește, iar siropul devine mai consistent.

Când plăcinta grecească cu portocale – Portokalopita, este bine răcită, porționeaz-o în dreptunghiuri, în tava de copt. Toarnă siropul de portocale răcit peste ea. Pune tava la frigider și lasă plăcinta acolo până când absoarbe tot siropul adăugat și este bine hidratată.

Tot din bucătăria grecească îți recomandăm să mai încerci și rețeta de plăcintă cu cremă de griș, denumită Galaktoboureko.

Citește și
Două porții de Portokalopita pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto

Galerie foto

Plăcintă grecească cu portocale porționată în tava de copt
Porție de Portokalopita pe o farfurie cyu furculiță și felii de portocală, alături de portocale întregi
+21
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide