Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea

Sunt alimente care pot fi consumate și după zeci de ani fără să le fie afectate proprietățile. Mierea, oțetul și vanilia sunt câteva dintre ele. Iată care este data de expirare a produselor pe care sigur le ai și tu în cămară. Descoperă și tu lista cu unele alimente care ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Vezi ce spun specialiștii în nutriție.

alimente cu data de expirare nelimitată
Unele alimente au data de expirare nelimitată / Shutterstock

Risipa alimentară este o problemă serioasă la nivel mondial. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual.

Specialiștii de la Daily Mail spun că o parte a problemei este faptul că multe alimente au date de expirare confuze, iar oamenii ajung să arunce mâncarea, deși ea este bună de consum.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare

Potrivit organizației non-profit ReFed din New York, 35% din alimente rămân nevândute sau nemâncate în SUA. Aceasta înseamnă 90 de miliarde de mese în fiecare an, care costă 408 de miliarde de dolari.

Multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă oamenii ar citi mai atent etichetele, deoarece specialiștii spun că nu au nimic de-a face cu siguranța alimentară reală și se concentrează doar pe calitate. 

Iată care este data de expirare reală a alimentelor.

Mierea

Mierea poate rezista la infinit datorită conținutului scăzut de apă și pH-ului acid. Mierea este unul dintre puținele alimente cu un termen de valabilitate etern.

În 1922, arheologii au găsit un borcan miere în mormântul regelui Tutankhamon și, după 3.000 de ani și, spre uimirea lor, era încă comestibil. 

Mierea nu se alterează datorită conținutului scăzut de apă și a pH-ului acid, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat în dulap toată viața. În mod similar, vanilia și alte extracte durează pentru totdeauna. Află și de ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut.

Unt de arahide

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) susține că untul de arahide poate fi lăsat până la nouă luni nedeschis într-un dulap. Dacă este deschis, trebuie consumat în două-trei luni.

Este dificil ca untul de arahide să se strice datorită conținutului său ridicat de grăsimi. Totuși, odată deschis, este expus la microorganisme care îl pot face să se deterioreze.

Ouă

Deși par foarte fragile, ouăle pot fi consumate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Bucătarul J. Kenji López-Alt recomandă ca acestea să fie consumate în 30 de zile de la ambalare și la 60 de zile după depunerea lor.

USDA spune că ouăle sunt adesea sigure pentru a fi consumate și după data imprimată pe ele. Trebuie să le păstrezi la temperatura de 4°C sau mai mică, în partea de jos a frigiderului.

Pâine

Pâinea din supermarket, care este adesea făcută cu uleiuri și conservanți, tinde să rămână proaspătă mult mai mult timp decât sortimentele proaspăt coapte.

Din punct de vedere al siguranței alimentare, ambele pot fi consumate în siguranță până la patru zile de păstrare la temperatura camerei. 

Pentru a le prelungi viața, le poți păstra pe ambele la frigider. Vor fi bune de consum până la 14 zile. Pâinea păstrată la congelator rezistă și 3 luni.

Ulei

În medie, uleiurile, indiferent de tip, vor râncezi între 18 și 24 de luni de la deschidere. Cu toate acestea, uleiurile nerafinate precum cele de măsline, susan și semințe de in, care sunt depozitate în cutii de metal pot rezista practic și câțiva ani.

Pentru toate celelalte uleiuri, experții recomandă păstrarea sticlelor departe de căldură, așa că nu le depozitați lângă plită. 

Paste

Pastele uscate nu se strica decât dacă sunt depozitate într-un spațiu în care este nu este umezeală.  condiții umede. Cu toate acestea, s-ar putea să își piardă din prospețime în timp. Cel mai bun gust și textură le vor avea în decurs de doi ani. 

Pastele proaspete, făcute cu ouă, trebuie consumate în două-trei zile.

Sosuri

Muștarul poate rezista toată viața, în timp ce ketchup-ul își va pierde culoarea într-un an. Oțetul, la fel ca muștarul, are o aciditate foarte mare și are toate șansele să nu se strice niciodată. Cu toate acestea, după 2-3 ani încep să își piardă din proprietățile organoleptice.

USDA recomandă ca maioneza să fie consumată până la trei- patru luni după data de expirare trecută pe etichetă, cu condiția să fie păstrată în frigider.

Condimente uscate

Condimentele sunt probabil ultimele pe care le vei arunca atunci când faci curat în bucătărie. Mirodeniile uscate sunt, teoretic, comestibile pentru totdeauna, deși își vor pierde potența după 1-4 ani, în funcție de tipul lor.

Ideal este să le transferi din punguța în care au fost ambalate de producător în borcane de culoare închisă, care se pot închide ermetic.

La fel ca în cazul uleiului, se recomandă, de asemenea, să fie ținute departe de plitele fierbinți, deoarece rămân mai proaspete în medii răcoroase și uscate. 

Fasole și conserve

Conservele pot fi adesea consumate pe termen nelimitat, atâta timp cât sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat. 

Cutiile care conțin alimente bogate în acizi, cum ar fi fructele, trebuie consumate în decurs de 18 luni, în timp ce conservele care conțin carne și legume sunt bune de consum între doi și cinci ani.

Conservele de fasole pot să fie bune între trei și șase ani de la termenul de expirare înscris pe etichetă, în timp ce supa poate fi consumată în siguranță până la un an după expirare.

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la cutiile cu scurgeri, bombate sau stricate, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
alimente care îmbunătățesc circulația arterială puse în formă de inimă alături de un stetoscop
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
închide