Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea

Sunt alimente care pot fi consumate și după zeci de ani fără să le fie afectate proprietățile. Mierea, oțetul și vanilia sunt câteva dintre ele. Iată care este data de expirare a produselor pe care sigur le ai și tu în cămară. Descoperă și tu lista cu unele alimente care ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Vezi ce spun specialiștii în nutriție.

alimente cu data de expirare nelimitată
Unele alimente au data de expirare nelimitată / Shutterstock

Risipa alimentară este o problemă serioasă la nivel mondial. Milioane de tone de mâncare sunt aruncate anual.

Specialiștii de la Daily Mail spun că o parte a problemei este faptul că multe alimente au date de expirare confuze, iar oamenii ajung să arunce mâncarea, deși ea este bună de consum.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare

Potrivit organizației non-profit ReFed din New York, 35% din alimente rămân nevândute sau nemâncate în SUA. Aceasta înseamnă 90 de miliarde de mese în fiecare an, care costă 408 de miliarde de dolari.

Multe dintre acestea ar putea fi evitate dacă oamenii ar citi mai atent etichetele, deoarece specialiștii spun că nu au nimic de-a face cu siguranța alimentară reală și se concentrează doar pe calitate. 

Iată care este data de expirare reală a alimentelor.

Mierea

Mierea poate rezista la infinit datorită conținutului scăzut de apă și pH-ului acid. Mierea este unul dintre puținele alimente cu un termen de valabilitate etern.

În 1922, arheologii au găsit un borcan miere în mormântul regelui Tutankhamon și, după 3.000 de ani și, spre uimirea lor, era încă comestibil. 

Mierea nu se alterează datorită conținutului scăzut de apă și a pH-ului acid, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat în dulap toată viața. În mod similar, vanilia și alte extracte durează pentru totdeauna. Află și de ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut.

Unt de arahide

Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) susține că untul de arahide poate fi lăsat până la nouă luni nedeschis într-un dulap. Dacă este deschis, trebuie consumat în două-trei luni.

Este dificil ca untul de arahide să se strice datorită conținutului său ridicat de grăsimi. Totuși, odată deschis, este expus la microorganisme care îl pot face să se deterioreze.

Ouă

Deși par foarte fragile, ouăle pot fi consumate pentru o perioadă destul de lungă de timp. Bucătarul J. Kenji López-Alt recomandă ca acestea să fie consumate în 30 de zile de la ambalare și la 60 de zile după depunerea lor.

USDA spune că ouăle sunt adesea sigure pentru a fi consumate și după data imprimată pe ele. Trebuie să le păstrezi la temperatura de 4°C sau mai mică, în partea de jos a frigiderului.

Pâine

Pâinea din supermarket, care este adesea făcută cu uleiuri și conservanți, tinde să rămână proaspătă mult mai mult timp decât sortimentele proaspăt coapte.

Din punct de vedere al siguranței alimentare, ambele pot fi consumate în siguranță până la patru zile de păstrare la temperatura camerei. 

Pentru a le prelungi viața, le poți păstra pe ambele la frigider. Vor fi bune de consum până la 14 zile. Pâinea păstrată la congelator rezistă și 3 luni.

Ulei

În medie, uleiurile, indiferent de tip, vor râncezi între 18 și 24 de luni de la deschidere. Cu toate acestea, uleiurile nerafinate precum cele de măsline, susan și semințe de in, care sunt depozitate în cutii de metal pot rezista practic și câțiva ani.

Pentru toate celelalte uleiuri, experții recomandă păstrarea sticlelor departe de căldură, așa că nu le depozitați lângă plită. 

Paste

Pastele uscate nu se strica decât dacă sunt depozitate într-un spațiu în care este nu este umezeală.  condiții umede. Cu toate acestea, s-ar putea să își piardă din prospețime în timp. Cel mai bun gust și textură le vor avea în decurs de doi ani. 

Pastele proaspete, făcute cu ouă, trebuie consumate în două-trei zile.

Sosuri

Muștarul poate rezista toată viața, în timp ce ketchup-ul își va pierde culoarea într-un an. Oțetul, la fel ca muștarul, are o aciditate foarte mare și are toate șansele să nu se strice niciodată. Cu toate acestea, după 2-3 ani încep să își piardă din proprietățile organoleptice.

USDA recomandă ca maioneza să fie consumată până la trei- patru luni după data de expirare trecută pe etichetă, cu condiția să fie păstrată în frigider.

Condimente uscate

Condimentele sunt probabil ultimele pe care le vei arunca atunci când faci curat în bucătărie. Mirodeniile uscate sunt, teoretic, comestibile pentru totdeauna, deși își vor pierde potența după 1-4 ani, în funcție de tipul lor.

Ideal este să le transferi din punguța în care au fost ambalate de producător în borcane de culoare închisă, care se pot închide ermetic.

La fel ca în cazul uleiului, se recomandă, de asemenea, să fie ținute departe de plitele fierbinți, deoarece rămân mai proaspete în medii răcoroase și uscate. 

Fasole și conserve

Conservele pot fi adesea consumate pe termen nelimitat, atâta timp cât sunt depozitate într-un loc răcoros și uscat. 

Cutiile care conțin alimente bogate în acizi, cum ar fi fructele, trebuie consumate în decurs de 18 luni, în timp ce conservele care conțin carne și legume sunt bune de consum între doi și cinci ani.

Conservele de fasole pot să fie bune între trei și șase ani de la termenul de expirare înscris pe etichetă, în timp ce supa poate fi consumată în siguranță până la un an după expirare.

Cu toate acestea, trebuie să ai grijă la cutiile cu scurgeri, bombate sau stricate, care pot reprezenta un pericol pentru sănătate.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Top 16 cele mai consumate alimente din lume
alimente care îmbunătățesc circulația arterială puse în formă de inimă alături de un stetoscop
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
5 alimente care îmbunătățesc circulația arterială. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide