Top 16 cele mai consumate alimente din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai consumate alimente din lume? Bucătăriile din diferitele zone ale planetei sunt atât de diferite, încât te poți gândi că un astfel de top este greu de realizat. Cu toate acestea majoritatea felurilor de mâncare au la bază ingrediente comune în orice țară.

Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
Cerealele sunt cele mai consumate alimente din lume / Shutterstock

În ciuda diversității și a modurilor diferite în care sunt gătite felurile de mâncare, există unele alimente pe care le vei găsi oriunde în lume.

Publicația Mashed.com a făcut un top cu cele mai populare alimente din lume și vei fi surprinsă să vezi că le consumi și tu destul de des.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai consumate alimente din lume

Unele alimente sunt mult mai populare decât ai crede la prima vedere. Aceste produse sunt deseori întâlnite în rețetele din întreaga lume. Alimentele sunt apreciate pentru valorile lor nutriționale, dar și pentru versatilitatea lor, fiind folosite în rețete simple, rapide și diverse.

Orez

Imaginează-ți o lume fără orez. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, jumătate din populația lumii ar rămâne fără hrană. Nu numai că este una dintre cele mai comune cereale din lume, dar este și incredibil de versatil. Îl vei găsi în paella din Spania, jollof din vestul Africii sau în biryani aromat din India.

În 2022, la nivel global s-au recoltat aproximativ 510 milioane de tone de orez. China este cel mai mare producător, producând o medie anuală de 148,277 milioane de tone, urmată de India.

Aceste două țări sunt și cele mai mari consumatoare urmate de Bangladesh, Indonezia și Brazilia. Consumul de orez la nivel global a crescut de la 437,18 milioane de tone în 2009 la 520 milioane în 2022.

Pâine

Indiferent de țară, pâinea este un aliment pe care îl vei găsi pe masă. De la baghetele celebre ale francezilor, până la naan cu unt din India și pita din Orientul Mijlociu, pâinea este baza oricărei mese. Este consumată din cele mai vechi timpuri. A fost ofrandă în templele antice, dar și mijloc de supraviețuire pentru soldații din războaiele care au zguduit lumea.

În 2016, la nivel mondial, importurile de pâine au totalizat 12.038.341 de tone. În acel an, SUA a devenit primul consumator de pâine, aici consumându-se 16,2 milioane de tone de pâine.

Paste

Pastele, cu nenumăratele forme, dimensiuni și texturi, sunt în mod incontestabil iubite de milioane de oameni. Potrivit unor surse istorice pastele au fost introduse în Italia de comercianții arabi din Sicilia în secolele VIII-lea și IX-lea, iar potrivit altora au fost aduse de Marco Polo din China.

Italia rămâne cel mai mare consumator de paste din lume, cu aproape 23 kg/ cap de locuitor anual, urmată de SUA cu 9 kg/ cap de locuitor anual. Nu este de mirare, având în vedere că sunt foarte versatile putând fi gătite în sute de combinații. De asemenea, sunt una dintre cele mai ieftine materii prime.

Carne de pui

Carnea de pui este unul dintre cele mai populare sortimente de carne din lume pentru că este ieftin, iar consumul său nu este constrâns de motive religioase aproape nicăieri în lume.

În 2020, carnea de pui a reprezentat 35% din producția totală de carne a lumii. În 2021 aproximativ 132,3 milioane de tone au fost consumate la nivel global. Numai în SUA, care este cel mai mare consumator mondial, s-au mâncat 16.500 de tone.

Pentru că este considerată o alternativă mai sănătoasă la alte tipuri de carne, canea de pui va fi consumată din ce în ce mai mult în următorii ani.

Carne de porc

Versatilitatea cărnii de porc este incontestabilă. Este ingredient de bază în bratwurst german, în lechon filipinez sau în jamón ibérico spaniol. Dovezile arheologice arată că porcul a fost domesticit în urmă cu 10.000 de ani, iar de-atunci și până acum a devenit unul dintre cele mai populare alimente de pe planetă.

Din anii 1960 până în 2022, producția globală de carne de porc a crescut la 32 de milioane de tone și se estimează că va atinge aproximativ 42 de milioane până în 2032. China este cel mai mare producător, iar Europa și SUA o urmează

În timp ce carnea de pui este cea mai populară, carnea de porc reprezintă totuși 36% din toată carnea consumată la nivel global. În ceea ce privește consumul individual, în 2013, media globală a fost de aproximativ 16 kg de persoană.

Carne de vită

Carnea de vită se află pe locul trei pe lista Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a celor mai consumate tipuri de carne la nivel global. De la asado la grătar până la felii subțiri și perfect marmorate de Wagyu japonez, nu se poate nega dragostea gurmanzilor pentru acest tip de carne.

Carnea de vită reprezintă 22% din producția globală de carne, crescând de la 30 de milioane de tone anual în 1961 la 74 de milioane de tone în 2014.

În 2021, exporturile de carne de vită au atins o valoare record de 1,54 milioane de tone. SUA este cel mai mare producător cu 12-13 milioane de tone doar în 2014, urmate de Brazilia, China Argentina, Australia și India.

Ouă

Oul este atât de versatil că nu se poate să îți lipsească din frigider. Fie că îl fierbi și îl mănânci simplu sau îl folosești ca ingredient pentru omlete, prăjituri, budinci, șnițele, ciorbe este mereu pe lista de cumpărături.

În medie, consumul global în 2018 a fost de 161 de ouă de persoană anual, echivalent cu trei ouă pe săptămână.

Cei mai mari consumatori sunt japonezii cu o medie de 320 de ouă consumate de persoană în fiecare an. Alte țări consumatoare de ouă sunt China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Mexic, Japonia, Rusia, Germania și Franța.

Produse lactate

Laptele, potrivit legendelor, a fost prima hrană a zeilor și nu este de mirare de ce. Este un aliment consumat de la începutul umanității, iar în lumea modernă, lactatele nu lipsesc din alimentație. De la feta sfărâmicioasă , iaurt sau latte cremos vei găsi peste tot în lume un produs care are la bază laptele.

În 2019, s-au produs 971 milioane de tone de lapte, iar până în 2029, se estimează că producția se va apropia de 1 miliard de tone, crescând cu 1,6% anual, depășind multe mărfuri agricole.

Pește

Plin de proteine ​​și acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii, peștele este aliment de bază de secole sărbătorile.

Carnea de pește furnizează anual 20% din proteina animală medie pentru aproximativ 3,3 miliarde de oameni. În 2017, a reprezentat 17% din aportul mondial de proteine ​​animale și 7% din totalul proteinelor consumate. Descoperă care sunt principalele tipuri de pește fără oase. Iată ce poți să mai gătești pentru familia ta.

Apetitul global pentru fructe de mare a crescut vertiginos, înregistrând o creștere de 122% a consumului din 1990 până în 2018. Privind în perspectivă, cererea de pește nu scade, deoarece previziunile pentru 2030 arată o creștere potențială a producției globale de pește la 224 de milioane de tone.

Porumb

De la amidon de porumb, sirop de porumb, biocombustibil și, bineînțeles, preparate de tot felul, porumbul este unul dintre alimentele cel mai consumate din lume.

Porumbul este una dintre cele mai produse și consumate cereale la nivel global. Acest lucru se întâmplă de aproximativ 9.000 de ani, de când a început să fie cultivat. Numai în 2018, valoarea exporturilor de porumb a atins 33,9 miliarde de dolari, SUA și China fiind în fruntea clasamentului de consum.

Mere

Merele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe din lume. Indiferent de soi, acestea au cunoscut o creștere uimitoare a popularității de-a lungul anilor. În 1961, consumul global de mere era de 14 milioane de tone, iar în 2019 a ajuns la 75 de milioane de tone. Începând cu 2023, piața de mere proaspete este evaluată la 99,06 miliarde de dolari.

China este cel mai mare producător, dar și cel mai mare consumator de mere cu 44 de milioane de tone anual. În comparație, SUA, al doilea consumator ca mărime, consumă doar 4,4 milioane de tone.

Cartofi

Originar din America de Sud, cartoful s-a răspândit în întreaga lume, fiind a treia cea mai importantă recoltă la nivel global, după orez și grâu. Anual se produc în lume 300 de milioane de tone de cartofi. Aceștia sunt o sursă de supraviețuire pentru milioanele de oameni din America de Sud, Africa și Asia.

Roșii

În 2014 au fost produse în lume 154 de miliarde de tone de roșii proaspete și procesate. Nu este surprinzător de ce. Roșiile sunt un produs de bază incredibil de versatil, dar și ușor de produs. Numai în SUA, fiecare persoană consumă în medie 14 kg anual, atât proaspete, cât și conservate.

Cafea

În 2020, la nivel global s-a comercializat cafea în valoare de 30,8 miliarde de dolari. Brazilia asigură 40% din producția totală de cafea a lumii, urmată de Indonezia, Vietnam și Columbia.

Din această producție se consumă zilnic aproximativ 2,25 milioane de cești de cafea pe tot globul. Totuși, cei mai mari consumatori vin din Europa, unde se află cei mai mari 10 consumatori de cafea la nivel global.

Supa

Supa este un preparat pe care îl vei gări în orice colț al lumii. Diferă doar modul de preparare și ingredientele folosite. Esența rămâne aceeași: o zeamă caldă, mai groasă sau mai subțire, extrem de hrănitoare.

Potrivit statisticilor, piața globală a supelor va atinge 24,6 miliarde USD până în 2030. Aici sunt incluse atât supele proaspete, cât și cele care se vând în stare uscată și au nevoie de rehidratare.

Pizza

Această listă nu ar fi completă fără pizza. Consumul de pizza este un fenomen global, Brazilia consumând mai multă mozzarella decât orice altă țară din lume.

La nivel global există sute de tipuri de pizza, de la simpla margherita la pizza cu ananas sau alte ingrediente ce pun în valoare creativitatea bucătarului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care a fost adus pe un trailer special
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
închide