Top 16 cele mai consumate alimente din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai consumate alimente din lume? Bucătăriile din diferitele zone ale planetei sunt atât de diferite, încât te poți gândi că un astfel de top este greu de realizat. Cu toate acestea majoritatea felurilor de mâncare au la bază ingrediente comune în orice țară.

Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
Cerealele sunt cele mai consumate alimente din lume / Shutterstock

În ciuda diversității și a modurilor diferite în care sunt gătite felurile de mâncare, există unele alimente pe care le vei găsi oriunde în lume.

Publicația Mashed.com a făcut un top cu cele mai populare alimente din lume și vei fi surprinsă să vezi că le consumi și tu destul de des.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai consumate alimente din lume

Unele alimente sunt mult mai populare decât ai crede la prima vedere. Aceste produse sunt deseori întâlnite în rețetele din întreaga lume. Alimentele sunt apreciate pentru valorile lor nutriționale, dar și pentru versatilitatea lor, fiind folosite în rețete simple, rapide și diverse.

Orez

Imaginează-ți o lume fără orez. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, jumătate din populația lumii ar rămâne fără hrană. Nu numai că este una dintre cele mai comune cereale din lume, dar este și incredibil de versatil. Îl vei găsi în paella din Spania, jollof din vestul Africii sau în biryani aromat din India.

În 2022, la nivel global s-au recoltat aproximativ 510 milioane de tone de orez. China este cel mai mare producător, producând o medie anuală de 148,277 milioane de tone, urmată de India.

Aceste două țări sunt și cele mai mari consumatoare urmate de Bangladesh, Indonezia și Brazilia. Consumul de orez la nivel global a crescut de la 437,18 milioane de tone în 2009 la 520 milioane în 2022.

Pâine

Indiferent de țară, pâinea este un aliment pe care îl vei găsi pe masă. De la baghetele celebre ale francezilor, până la naan cu unt din India și pita din Orientul Mijlociu, pâinea este baza oricărei mese. Este consumată din cele mai vechi timpuri. A fost ofrandă în templele antice, dar și mijloc de supraviețuire pentru soldații din războaiele care au zguduit lumea.

În 2016, la nivel mondial, importurile de pâine au totalizat 12.038.341 de tone. În acel an, SUA a devenit primul consumator de pâine, aici consumându-se 16,2 milioane de tone de pâine.

Paste

Pastele, cu nenumăratele forme, dimensiuni și texturi, sunt în mod incontestabil iubite de milioane de oameni. Potrivit unor surse istorice pastele au fost introduse în Italia de comercianții arabi din Sicilia în secolele VIII-lea și IX-lea, iar potrivit altora au fost aduse de Marco Polo din China.

Italia rămâne cel mai mare consumator de paste din lume, cu aproape 23 kg/ cap de locuitor anual, urmată de SUA cu 9 kg/ cap de locuitor anual. Nu este de mirare, având în vedere că sunt foarte versatile putând fi gătite în sute de combinații. De asemenea, sunt una dintre cele mai ieftine materii prime.

Carne de pui

Carnea de pui este unul dintre cele mai populare sortimente de carne din lume pentru că este ieftin, iar consumul său nu este constrâns de motive religioase aproape nicăieri în lume.

În 2020, carnea de pui a reprezentat 35% din producția totală de carne a lumii. În 2021 aproximativ 132,3 milioane de tone au fost consumate la nivel global. Numai în SUA, care este cel mai mare consumator mondial, s-au mâncat 16.500 de tone.

Pentru că este considerată o alternativă mai sănătoasă la alte tipuri de carne, canea de pui va fi consumată din ce în ce mai mult în următorii ani.

Carne de porc

Versatilitatea cărnii de porc este incontestabilă. Este ingredient de bază în bratwurst german, în lechon filipinez sau în jamón ibérico spaniol. Dovezile arheologice arată că porcul a fost domesticit în urmă cu 10.000 de ani, iar de-atunci și până acum a devenit unul dintre cele mai populare alimente de pe planetă.

Din anii 1960 până în 2022, producția globală de carne de porc a crescut la 32 de milioane de tone și se estimează că va atinge aproximativ 42 de milioane până în 2032. China este cel mai mare producător, iar Europa și SUA o urmează

În timp ce carnea de pui este cea mai populară, carnea de porc reprezintă totuși 36% din toată carnea consumată la nivel global. În ceea ce privește consumul individual, în 2013, media globală a fost de aproximativ 16 kg de persoană.

Carne de vită

Carnea de vită se află pe locul trei pe lista Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a celor mai consumate tipuri de carne la nivel global. De la asado la grătar până la felii subțiri și perfect marmorate de Wagyu japonez, nu se poate nega dragostea gurmanzilor pentru acest tip de carne.

Carnea de vită reprezintă 22% din producția globală de carne, crescând de la 30 de milioane de tone anual în 1961 la 74 de milioane de tone în 2014.

În 2021, exporturile de carne de vită au atins o valoare record de 1,54 milioane de tone. SUA este cel mai mare producător cu 12-13 milioane de tone doar în 2014, urmate de Brazilia, China Argentina, Australia și India.

Ouă

Oul este atât de versatil că nu se poate să îți lipsească din frigider. Fie că îl fierbi și îl mănânci simplu sau îl folosești ca ingredient pentru omlete, prăjituri, budinci, șnițele, ciorbe este mereu pe lista de cumpărături.

În medie, consumul global în 2018 a fost de 161 de ouă de persoană anual, echivalent cu trei ouă pe săptămână.

Cei mai mari consumatori sunt japonezii cu o medie de 320 de ouă consumate de persoană în fiecare an. Alte țări consumatoare de ouă sunt China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Mexic, Japonia, Rusia, Germania și Franța.

Produse lactate

Laptele, potrivit legendelor, a fost prima hrană a zeilor și nu este de mirare de ce. Este un aliment consumat de la începutul umanității, iar în lumea modernă, lactatele nu lipsesc din alimentație. De la feta sfărâmicioasă , iaurt sau latte cremos vei găsi peste tot în lume un produs care are la bază laptele.

În 2019, s-au produs 971 milioane de tone de lapte, iar până în 2029, se estimează că producția se va apropia de 1 miliard de tone, crescând cu 1,6% anual, depășind multe mărfuri agricole.

Pește

Plin de proteine ​​și acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii, peștele este aliment de bază de secole sărbătorile.

Carnea de pește furnizează anual 20% din proteina animală medie pentru aproximativ 3,3 miliarde de oameni. În 2017, a reprezentat 17% din aportul mondial de proteine ​​animale și 7% din totalul proteinelor consumate. Descoperă care sunt principalele tipuri de pește fără oase. Iată ce poți să mai gătești pentru familia ta.

Apetitul global pentru fructe de mare a crescut vertiginos, înregistrând o creștere de 122% a consumului din 1990 până în 2018. Privind în perspectivă, cererea de pește nu scade, deoarece previziunile pentru 2030 arată o creștere potențială a producției globale de pește la 224 de milioane de tone.

Porumb

De la amidon de porumb, sirop de porumb, biocombustibil și, bineînțeles, preparate de tot felul, porumbul este unul dintre alimentele cel mai consumate din lume.

Porumbul este una dintre cele mai produse și consumate cereale la nivel global. Acest lucru se întâmplă de aproximativ 9.000 de ani, de când a început să fie cultivat. Numai în 2018, valoarea exporturilor de porumb a atins 33,9 miliarde de dolari, SUA și China fiind în fruntea clasamentului de consum.

Mere

Merele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe din lume. Indiferent de soi, acestea au cunoscut o creștere uimitoare a popularității de-a lungul anilor. În 1961, consumul global de mere era de 14 milioane de tone, iar în 2019 a ajuns la 75 de milioane de tone. Începând cu 2023, piața de mere proaspete este evaluată la 99,06 miliarde de dolari.

China este cel mai mare producător, dar și cel mai mare consumator de mere cu 44 de milioane de tone anual. În comparație, SUA, al doilea consumator ca mărime, consumă doar 4,4 milioane de tone.

Cartofi

Originar din America de Sud, cartoful s-a răspândit în întreaga lume, fiind a treia cea mai importantă recoltă la nivel global, după orez și grâu. Anual se produc în lume 300 de milioane de tone de cartofi. Aceștia sunt o sursă de supraviețuire pentru milioanele de oameni din America de Sud, Africa și Asia.

Roșii

În 2014 au fost produse în lume 154 de miliarde de tone de roșii proaspete și procesate. Nu este surprinzător de ce. Roșiile sunt un produs de bază incredibil de versatil, dar și ușor de produs. Numai în SUA, fiecare persoană consumă în medie 14 kg anual, atât proaspete, cât și conservate.

Cafea

În 2020, la nivel global s-a comercializat cafea în valoare de 30,8 miliarde de dolari. Brazilia asigură 40% din producția totală de cafea a lumii, urmată de Indonezia, Vietnam și Columbia.

Din această producție se consumă zilnic aproximativ 2,25 milioane de cești de cafea pe tot globul. Totuși, cei mai mari consumatori vin din Europa, unde se află cei mai mari 10 consumatori de cafea la nivel global.

Supa

Supa este un preparat pe care îl vei gări în orice colț al lumii. Diferă doar modul de preparare și ingredientele folosite. Esența rămâne aceeași: o zeamă caldă, mai groasă sau mai subțire, extrem de hrănitoare.

Potrivit statisticilor, piața globală a supelor va atinge 24,6 miliarde USD până în 2030. Aici sunt incluse atât supele proaspete, cât și cele care se vând în stare uscată și au nevoie de rehidratare.

Pizza

Această listă nu ar fi completă fără pizza. Consumul de pizza este un fenomen global, Brazilia consumând mai multă mozzarella decât orice altă țară din lume.

La nivel global există sute de tipuri de pizza, de la simpla margherita la pizza cu ananas sau alte ingrediente ce pun în valoare creativitatea bucătarului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe fragede cu gem și nuci pe o farfurie, două cornulețe secționate
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Cornulețe fragede cu gem și nuci. Rețetă din caietul bunicii
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Ruladă cu șuncă și cașcaval porționată pe un tocător de lemn, alături de un bol cu ketchup
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Ruladă cu șuncă și cașcaval. Rețetă pentru gustări zilnice
Trei tocinei de cartofi pe o farfurie cu un bol cu smântână și ceapă verde
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
tiramisu din terci de ovăz
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
alimente cu data de expirare nelimitată
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
Unele alimente ar putea rezista zeci de ani după data de expirare. Iată care sunt acestea
un platou plin cu stridii și felii de lămâie
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
orzo pus într-un castron
06:15
Orzo, pastele care pot înlocui orezul în mâncarea ta Orzo, pastele care pot înlocui orezul în mâncarea ta
Ruladă împletită cu șuncă și spanac porționată pe platou și pe farfurie
22 februarie, 08:00
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
rețete de mic dejun puse pe o masă de o femeie
22 februarie, 07:00
5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță 5 rețete de mic dejun din întreaga lume. Ce să mănânci ca să te simți ca în vacanță
alimente pentru creierul copilului tău puse pe o masă
22 februarie, 06:00
6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard 6 alimente recomandate pentru sănătatea creierului copilului tău, potrivit unui expert de la Harvard
Unt de arahide preparat în casă în borcan cu linguriță
22 februarie, 04:00
Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
21 februarie, 09:00
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
condimente potrivite pentru ciocolata albă pe o masă albă
21 februarie, 08:00
13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști 13 condimente potrivite pentru ciocolata albă. Sfaturi de la cofetarii specialiști
Covrigei Taralli decorați cu crenguțe de rozmarin, alături de o sticlă cu ulei de măsline
21 februarie, 07:00
Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
1
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleuri cu ciocolată. Rețetă de fursecuri din copilărie
Paleurile erau cândva printre cele mai apreciate fursecuri de pe platourile festive. Făceau parte din lista cu rețete de dulciuri notate în caietul bunicii. Dacă și ție îți este dor de...
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
2
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Paste coapte cu caramel, un desert inedit din doar 5 ingrediente
Poți face paste coapte cu caramel, un desert delicios, inedit și rapid de făcut. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, iar cele necesare nu au niște costuri foarte mari. Este...
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
3
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Ciocolata expirată mai poate fi consumată? Iată ce spun specialiștii
Dacă ai descoperit în cămară o ciocolată expirată și te întrebi dacă mai este bună de consum trebuie să citești articolul următor. În funcție de tipul acesteia și de condițiile de...
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
4
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Croissante cu ciocolată. Rețetă rapidă de aluat foietaj
Dacă îți plac croissantele franțuzești, dar nu te-ai încumetat încă să le prepari în propria bucătărie, îți recomandăm să încerci o rețetă rapidă de croissante cu ciocolată. Comparativ cu rețeta clasică...
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
5
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Cum poți face o cafea foarte aromată folosind presa franceză
Presa franceză, cunoscută și sub numele de cafetieră cu piston, a fost inventată în secolul al XIX-lea în Franța. Inventată de către un designer italian numit Attilio Calimani, aceasta a devenit...
Parteneri
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
Piept de pui mediteraneean. Rețetă de friptură marinată în iaurt
Străzi din Bucureşti, cu nume tâmpite puse de regimul comunist. Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
Străzi din Bucureşti, cu "nume tâmpite" puse de regimul comunist. "Aşa le-am găsit de când m-am mutat eu"
„Toate diamanteleamp;#8230;” Omoregie, jucătoarea de la CSM Bucureşti, şi-a făcut de cap pe ritmuri de manele pe străzile din Bucureşti
„Toate diamanteleamp;#8230;” Omoregie, jucătoarea de la CSM Bucureşti, şi-a făcut de cap pe ritmuri de manele pe străzile din Bucureşti
„Toate diamanteleamp;#8230;” Omoregie, jucătoarea de la CSM Bucureşti, şi-a făcut de cap pe ritmuri de manele pe străzile din Bucureşti
Cine e judecătoarea din cazul Pascu. Cât câștigă Ancuța Ioana Popoviciu, cea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală
Cine e judecătoarea din cazul Pascu. Cât câștigă Ancuța Ioana Popoviciu, cea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală
Cine e judecătoarea din cazul Pascu. Cât câștigă Ancuța Ioana Popoviciu, cea care a întrebat dacă Sebi Olariu e prezent în sală
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum a ajutat Will Smith la descoperirea celui mai mare șarpe din lume. Experții au fost uimiți
Cum a ajutat Will Smith la descoperirea celui mai mare șarpe din lume. Experții au fost uimiți
Cum a ajutat Will Smith la descoperirea celui mai mare șarpe din lume. Experții au fost uimiți
Cheesecake inimioară cu căpșuni
Cheesecake inimioară cu căpșuni
Cheesecake inimioară cu căpșuni
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
7 lucruri pe care trebuie să le știi despre laptele vegetal
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold ’Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Beyoncé e în topul Hot Country Songs cu melodia Texas Hold ’Em. Artista e prima femeie de culoare care ajunge la acest nivel
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
Alimente bogate în acizi grași Omega 3. Cum îi poți obține
fresh
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată

Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată

Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată

Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană

Taralli. Rețetă de covrigei tradiționali din bucătăria italiană

5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă

5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă

Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă

Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă

Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă

Unt de arahide preparat în casă. Rețetă simplă și rapidă
închide