Top 16 cele mai consumate alimente din lume

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai consumate alimente din lume? Bucătăriile din diferitele zone ale planetei sunt atât de diferite, încât te poți gândi că un astfel de top este greu de realizat. Cu toate acestea majoritatea felurilor de mâncare au la bază ingrediente comune în orice țară.

Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
Cerealele sunt cele mai consumate alimente din lume / Shutterstock

În ciuda diversității și a modurilor diferite în care sunt gătite felurile de mâncare, există unele alimente pe care le vei găsi oriunde în lume.

Publicația Mashed.com a făcut un top cu cele mai populare alimente din lume și vei fi surprinsă să vezi că le consumi și tu destul de des.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai consumate alimente din lume

Unele alimente sunt mult mai populare decât ai crede la prima vedere. Aceste produse sunt deseori întâlnite în rețetele din întreaga lume. Alimentele sunt apreciate pentru valorile lor nutriționale, dar și pentru versatilitatea lor, fiind folosite în rețete simple, rapide și diverse.

Orez

Imaginează-ți o lume fără orez. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, jumătate din populația lumii ar rămâne fără hrană. Nu numai că este una dintre cele mai comune cereale din lume, dar este și incredibil de versatil. Îl vei găsi în paella din Spania, jollof din vestul Africii sau în biryani aromat din India.

În 2022, la nivel global s-au recoltat aproximativ 510 milioane de tone de orez. China este cel mai mare producător, producând o medie anuală de 148,277 milioane de tone, urmată de India.

Aceste două țări sunt și cele mai mari consumatoare urmate de Bangladesh, Indonezia și Brazilia. Consumul de orez la nivel global a crescut de la 437,18 milioane de tone în 2009 la 520 milioane în 2022.

Pâine

Indiferent de țară, pâinea este un aliment pe care îl vei găsi pe masă. De la baghetele celebre ale francezilor, până la naan cu unt din India și pita din Orientul Mijlociu, pâinea este baza oricărei mese. Este consumată din cele mai vechi timpuri. A fost ofrandă în templele antice, dar și mijloc de supraviețuire pentru soldații din războaiele care au zguduit lumea.

În 2016, la nivel mondial, importurile de pâine au totalizat 12.038.341 de tone. În acel an, SUA a devenit primul consumator de pâine, aici consumându-se 16,2 milioane de tone de pâine.

Paste

Pastele, cu nenumăratele forme, dimensiuni și texturi, sunt în mod incontestabil iubite de milioane de oameni. Potrivit unor surse istorice pastele au fost introduse în Italia de comercianții arabi din Sicilia în secolele VIII-lea și IX-lea, iar potrivit altora au fost aduse de Marco Polo din China.

Italia rămâne cel mai mare consumator de paste din lume, cu aproape 23 kg/ cap de locuitor anual, urmată de SUA cu 9 kg/ cap de locuitor anual. Nu este de mirare, având în vedere că sunt foarte versatile putând fi gătite în sute de combinații. De asemenea, sunt una dintre cele mai ieftine materii prime.

Carne de pui

Carnea de pui este unul dintre cele mai populare sortimente de carne din lume pentru că este ieftin, iar consumul său nu este constrâns de motive religioase aproape nicăieri în lume.

În 2020, carnea de pui a reprezentat 35% din producția totală de carne a lumii. În 2021 aproximativ 132,3 milioane de tone au fost consumate la nivel global. Numai în SUA, care este cel mai mare consumator mondial, s-au mâncat 16.500 de tone.

Pentru că este considerată o alternativă mai sănătoasă la alte tipuri de carne, canea de pui va fi consumată din ce în ce mai mult în următorii ani.

Carne de porc

Versatilitatea cărnii de porc este incontestabilă. Este ingredient de bază în bratwurst german, în lechon filipinez sau în jamón ibérico spaniol. Dovezile arheologice arată că porcul a fost domesticit în urmă cu 10.000 de ani, iar de-atunci și până acum a devenit unul dintre cele mai populare alimente de pe planetă.

Din anii 1960 până în 2022, producția globală de carne de porc a crescut la 32 de milioane de tone și se estimează că va atinge aproximativ 42 de milioane până în 2032. China este cel mai mare producător, iar Europa și SUA o urmează

În timp ce carnea de pui este cea mai populară, carnea de porc reprezintă totuși 36% din toată carnea consumată la nivel global. În ceea ce privește consumul individual, în 2013, media globală a fost de aproximativ 16 kg de persoană.

Carne de vită

Carnea de vită se află pe locul trei pe lista Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a celor mai consumate tipuri de carne la nivel global. De la asado la grătar până la felii subțiri și perfect marmorate de Wagyu japonez, nu se poate nega dragostea gurmanzilor pentru acest tip de carne.

Carnea de vită reprezintă 22% din producția globală de carne, crescând de la 30 de milioane de tone anual în 1961 la 74 de milioane de tone în 2014.

În 2021, exporturile de carne de vită au atins o valoare record de 1,54 milioane de tone. SUA este cel mai mare producător cu 12-13 milioane de tone doar în 2014, urmate de Brazilia, China Argentina, Australia și India.

Ouă

Oul este atât de versatil că nu se poate să îți lipsească din frigider. Fie că îl fierbi și îl mănânci simplu sau îl folosești ca ingredient pentru omlete, prăjituri, budinci, șnițele, ciorbe este mereu pe lista de cumpărături.

În medie, consumul global în 2018 a fost de 161 de ouă de persoană anual, echivalent cu trei ouă pe săptămână.

Cei mai mari consumatori sunt japonezii cu o medie de 320 de ouă consumate de persoană în fiecare an. Alte țări consumatoare de ouă sunt China, India, SUA, Indonezia, Brazilia, Mexic, Japonia, Rusia, Germania și Franța.

Produse lactate

Laptele, potrivit legendelor, a fost prima hrană a zeilor și nu este de mirare de ce. Este un aliment consumat de la începutul umanității, iar în lumea modernă, lactatele nu lipsesc din alimentație. De la feta sfărâmicioasă , iaurt sau latte cremos vei găsi peste tot în lume un produs care are la bază laptele.

În 2019, s-au produs 971 milioane de tone de lapte, iar până în 2029, se estimează că producția se va apropia de 1 miliard de tone, crescând cu 1,6% anual, depășind multe mărfuri agricole.

Pește

Plin de proteine ​​și acizi grași omega-3, benefici pentru sănătatea inimii, peștele este aliment de bază de secole sărbătorile.

Carnea de pește furnizează anual 20% din proteina animală medie pentru aproximativ 3,3 miliarde de oameni. În 2017, a reprezentat 17% din aportul mondial de proteine ​​animale și 7% din totalul proteinelor consumate. Descoperă care sunt principalele tipuri de pește fără oase. Iată ce poți să mai gătești pentru familia ta.

Apetitul global pentru fructe de mare a crescut vertiginos, înregistrând o creștere de 122% a consumului din 1990 până în 2018. Privind în perspectivă, cererea de pește nu scade, deoarece previziunile pentru 2030 arată o creștere potențială a producției globale de pește la 224 de milioane de tone.

Porumb

De la amidon de porumb, sirop de porumb, biocombustibil și, bineînțeles, preparate de tot felul, porumbul este unul dintre alimentele cel mai consumate din lume.

Porumbul este una dintre cele mai produse și consumate cereale la nivel global. Acest lucru se întâmplă de aproximativ 9.000 de ani, de când a început să fie cultivat. Numai în 2018, valoarea exporturilor de porumb a atins 33,9 miliarde de dolari, SUA și China fiind în fruntea clasamentului de consum.

Mere

Merele sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe din lume. Indiferent de soi, acestea au cunoscut o creștere uimitoare a popularității de-a lungul anilor. În 1961, consumul global de mere era de 14 milioane de tone, iar în 2019 a ajuns la 75 de milioane de tone. Începând cu 2023, piața de mere proaspete este evaluată la 99,06 miliarde de dolari.

China este cel mai mare producător, dar și cel mai mare consumator de mere cu 44 de milioane de tone anual. În comparație, SUA, al doilea consumator ca mărime, consumă doar 4,4 milioane de tone.

Cartofi

Originar din America de Sud, cartoful s-a răspândit în întreaga lume, fiind a treia cea mai importantă recoltă la nivel global, după orez și grâu. Anual se produc în lume 300 de milioane de tone de cartofi. Aceștia sunt o sursă de supraviețuire pentru milioanele de oameni din America de Sud, Africa și Asia.

Roșii

În 2014 au fost produse în lume 154 de miliarde de tone de roșii proaspete și procesate. Nu este surprinzător de ce. Roșiile sunt un produs de bază incredibil de versatil, dar și ușor de produs. Numai în SUA, fiecare persoană consumă în medie 14 kg anual, atât proaspete, cât și conservate.

Cafea

În 2020, la nivel global s-a comercializat cafea în valoare de 30,8 miliarde de dolari. Brazilia asigură 40% din producția totală de cafea a lumii, urmată de Indonezia, Vietnam și Columbia.

Din această producție se consumă zilnic aproximativ 2,25 milioane de cești de cafea pe tot globul. Totuși, cei mai mari consumatori vin din Europa, unde se află cei mai mari 10 consumatori de cafea la nivel global.

Supa

Supa este un preparat pe care îl vei gări în orice colț al lumii. Diferă doar modul de preparare și ingredientele folosite. Esența rămâne aceeași: o zeamă caldă, mai groasă sau mai subțire, extrem de hrănitoare.

Potrivit statisticilor, piața globală a supelor va atinge 24,6 miliarde USD până în 2030. Aici sunt incluse atât supele proaspete, cât și cele care se vând în stare uscată și au nevoie de rehidratare.

Pizza

Această listă nu ar fi completă fără pizza. Consumul de pizza este un fenomen global, Brazilia consumând mai multă mozzarella decât orice altă țară din lume.

La nivel global există sute de tipuri de pizza, de la simpla margherita la pizza cu ananas sau alte ingrediente ce pun în valoare creativitatea bucătarului.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ștrudel cu vișine porționat pe un tocîtor de lemn
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
Ștrudel cu vișine. Rețeta unui desert delicios, cu gust ușor acrișor
borcan de dulceață de smochine verzi
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Dulceață de smochine verzi. Rețeta simplă și rapidă
Înghețată de cafea cu scorțișoară în două cornete
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Înghețată de cafea cu scorțișoară, perfectă pentru a te revigora
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Patru Pătrățele cu dovlecei și morcovi, decorate cu roșii proaspete
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Pătrățele cu dovlecei și morcovi. Rețeta unui aperitiv de vară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Păstrarea alimentelor la frigider ilustrată cu ajutorul unui frigider plin
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
Păstrarea alimentelor la frigider. 4 produse care stau mai bine pe blatul din bucătărie
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
05:59
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
19 iulie, 09:31
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
19 iulie, 07:28
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
18 iulie, 10:28
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
17 iulie, 19:17
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
17 iulie, 08:07
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
17 iulie, 06:57
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
16 iulie, 06:08
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Lună Plină în Capricorn pe 21 iulie 2024. Ce aduce pentru zodii, unii nativi sunt puternic impactați
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: 16.000 de lei. Pentru mine e ieftin
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Reacţia incredibilă a unui turist român aflat pe litoral când a fost întrebat de bugetul alocat pentru sejur: "16.000 de lei. Pentru mine e ieftin"
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România, apariţie incendiară fără iubit!
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Fostul partener al actriței Irina Baeva spune că i-a găsit mesaje de la David Zepeda. Află dacă a fost vorba despre infidelitate
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Când se va încheia valul de căldură din Europa, potrivit experților. Vor urma alte fenomene meteo extreme
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Ruladă cu cocos și zmeură, fără coacere
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Transformă călătoria cu trenul cu copilul într-o experiență plăcută
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat Romance: Untold: Vibrația este atât de diferită de această dată
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Vedetele K-Pop din trupa Enhypen au vorbit despre noul lor album, intitulat „Romance: Untold”: „Vibrația este atât de diferită de această dată”
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
Medicamente care te pun în pericol pe timp de caniculă. Ce este indicat să eviți să-ți administrezi
fresh
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv

Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
închide