4 alimente despre care crezi că sunt bogate în proteine, dar nu sunt
Pe internet circulă o mulțime de sfaturi legate de dietele bogate în proteine care sunt însoțite de liste de alimente proteice. Pe majoritatea găsești aproximativ aceleași produse care însă nu își au neapărat locul acolo. Descoperă și tu cele 4 alimente despre care crezi că sunt bogate în proteine, dar nu sunt.
Dietele bogate în proteine sunt asociate cu pierderea rapidă în greutate. Probabil că dacă urmezi un astfel de stil de viață cauți produsele etichetate ca fiind cu ”un conținut proteic mare”.
Totuși ține cont că multe dintre ele au dezechilibre ce țin de alți micro și macronutrienți, potrivit Insider.com. De asemenea, sunt alimente care și-au căpătat renumele de a fi bogate în proteine fără să aibă neapărat această calitate.
Ce sunt proteinele
Proteinele sunt unul dintre cei macronutrienți fără de care organismul nu poate funcționa corect. Alături de carbohidrați și lipide reprezintă baza alimentației noastre.
Proteinele sunt esențiale pentru o stare optimă de sănătate, dar au o însemnătate specială în cazul celor care vor să piardă în greutate sau vor să își crească masa musculară.
Ajută la refacerea musculaturii după activitatea fizică și dau senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
În mod normal un adult ar trebui să consume 0,8 g proteine pentru fiecare kilogram al său. De exemplu, o persoană de 60 de kilograme ar trebui să aibă un aport de 48 g proteine în fiecare zi.
Alimente despre care crezi că sunt bogate în proteine
Datorită numeroaselor studii care au evidențiat în ultimii 20 de ani beneficiile dietelor bogate în proteine au început să fie incluse în meniul zilnic tot felul de alimente considerate a avea această calitate. Iată 4 produse care au fost introduse în mod eronat pe această listă.
Ele sunt foarte sănătoase, bogate în vitamine și minerale, însă nu au un conținut proteic atât de mare pe cât se crede. Dacă vrei să consumi alimente bogate în proteine atunci alege iaurt grecesc, carne slabă și ouă. Nu vei da greș.
Nuci
Nucile sunt alimente foarte nutritive, bogate în fibre care ajută la sănătatea sistemului gastrointestinal. De asemenea conțin grăsimi sănătoase, dar și proteine.
Totuși, ar trebui să mănânci o cantitate destul de mare pentru a te asigura că acoperi necesarul zilnic. În plus, proteinele și grăsimile din nuci vin la pachet cu un aport caloric semnificativ.
100 de grame de nuci au 30 de grame de proteine, dar și 620 de calorii. Având în vedere că un adult care face mișcare fizică are nevoie de 2000 de calorii zilnic, dintr-o mână mai mare de nuci deja acoperă mai mult de jumătate din necesar.
De asemenea, studiile arată că organismul nostru nu este capabil să proceseze toate proteinele din nuci.
Snackurile proteice
Pe rafturile magazinelor găsești tot felul de snackuri proteice, însă trebuie să citești cu atenție etichetele pentru a te asigura că achiziționezi ce trebuie.
Sunt produse care au un conținut de doar 4 proteine, dar au 132 de calorii. În mod cert nu te va ajuta decât să te îngrași. În schimb, 100 de grame de piept de pui au 25 grame de proteine și 110 calorii.
Pâinea proteică
De obicei sortimentele de pâine etichetate ca fiind ”proteine” au un aport de proteine doar puțin mai mare decât cele tradiționale. Potrivit studiului făcut de Insider.com, o chiflă proteică are 8 grame de proteine și 160 de calorii, în timp ce una clasică are 9 grame de proteine și 230 calorii.
Până la urmă merită să plătești considerabil mai mulți bani pentru doar 60 de calorii mai puține?
Untul de arahide
Untul de arahide este o sursă foarte bună de grăsimi și carbohidrați sănătoși, însă aportul de proteine este destul de mic.
Deși este menționat ca o gustare nutritivă în toate meniurile dietelor proteice, adevărul este altul. Intră în aceeași categorie cu nucile.
O linguriță de unt de arahide are 4 grame de proteine și 95 de calorii, ceea ce duce doar la acumularea de kilograme.