Tocinei de cartofi cu brânză. Rețetă pentru micul dejun
Tocinei de cartofi cu brânză este unul dintre preparatele tradiționale bucovinene, a cărui rețetă ți-o oferim mai jos. Este o rețetă simplă și ușoară care se prepară cu ingrediente puține și mereu la îndemâna oricui.
Galerie foto
Rețeta de tocinei se poate prepara atât în varianta sărată, cât și în varianta dulce. În varianta sărată tocineii sunt perfecți pentru micul dejun sau ca gustare. Însă, cum ingredientul de bază este cartoful, aceștia pot și preparați și ca garnitură pentru orice rețetă de friptură. Serviți la micul dejun sunt delicioși cu o lingură de smântână acră deasupra. Îi poți servi și alături de o salată verde, de legume proaspete sau de diferite sosuri. Este un fel de mâncare pur românesc pe care, odată ce ai testat-o, o vei repeta necontenit.
Dacă vrei să prepari tocineii în varianta dulce, rețeta este aceeași, dar îi servești decorați cu zahăr pudră, glazurați cu gem sau dulceață și cu smântână, precum papanașii. Sunt ușor asemănători cu papanașii tradiționali, având în plus față de aceștia, cartofi răzuiți în compoziție.
Descoperă și rețeta tradițională de papanași muntenești sau papanași fierți. Tar mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de tocinei de cartofi cu brânză.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea ingredientelor pentru tocinei, pregătește o tigaie încăpătoare în care adaugi ulei cât să acopere bine baza acesteia. În funcție de cum dorești să prepari tocineii vei adăuga și cantitatea de ulei. Poți prepara tocineii mai consistenți ca pe niște chiftele și adaugi mai mult ulei, dar poți să îi prepari și ușor aplatizați și doar ungi tigaia cu ulei.
Cum prepari tocinei de cartofi cu brânză
Curăță cartofii, clătește-i bine, șterge-i pe prosoape absorbante și da-i pe răzătoarea mare. Apoi îi scurgi bine de lichid, presându-i în mâini și îi pui într-un bol.
Tot pe răzătoare vei da și brânza sărată sau optezi pentru a o sfărâma cu furculița. Adaug-o imediat peste cartofii răzuiți. Clătește și scurge bine mărarul, Toacă-l mărunt și adaugă-l peste celelalte ingrediente. Apoi adaugă ouăle și amestecă bine compoziția.
Adaugă și făină în compoziție, atât cât să nu mai fie compoziția foarte suculentă.
Când ai compoziția pentru tocinei pregătită, pune tigaia cu uleiul la încins.
Ia cu lingura din compoziție și formează mici grămăjoare în uleiul încins. aplatizează-le ușor cu dosul lingurii. Prăjește delicioșii tocinei de cartofi cu brânză la foc intens, pentru a nu se îmbiba cu ulei, întorcându-i de pe o parte pe cealaltă, până se rumenesc bine. Scoate-i pe prosoape de hârtie. Servește-i calzi la micul dejun.
Dacă mai dorești astfel de preparate cu cartofi și ouă, mai poți încerca și rețeta de omletă spaniolă cu cartofi – Tortilla.
Galerie foto