Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Aceste vinete cu brânză și parmezan la cuptor sunt un preparat simplu, rapid și extrem de gustos. Rețeta pune în valoare textura catifelată a vinetelor coapte și gustul intens al brânzei topite.

Feliile de vânătă sunt coapte până devin fragede, apoi acoperite cu un strat generos de brânză. Acesta se topește și formează împreună cu parmezanul o crustă aurie. Este ușor crocantă la exterior și cremoasă în interior. Este genul de rețetă perfectă pentru un prânz lejer, o cină rapidă sau chiar ca garnitură la fripturi.
Preparate în acest mod vinetele au acel aer de comfort food mediteraneean pe care îl simți încă din mirosul ce se răspândește în bucătărie. În timp ce se coc, vinetele își pierd textura fermă și devin moi, aproape catifelate. Astfel, uleiul de măsline va pătrunde ușor în adâncimea lor.
Când scoți tava din cuptor, vezi cum brânza s-a topit perfect, îmbrățișând fiecare felie. Iar parmezanul formează la suprafață un strat fin, ușor rumenit, care se sparge plăcut sub dinți. Gustul este bogat și echilibrat. Dulceața discretă a vinetelor coapte contrastează cu nota sărată și aromată a brânzei. Iar usturoiul și parmezanul adaugă profunzime. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu vinete cu brânză și parmezan la cuptor.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în pregătirea vinetelor. Spală vinetele și taie-le în felii de aproximativ 1 cm grosime. Presară sare peste ele și lasă-le 20 de minute într-o sită. Acest pas ajută la eliminare excesului de apă și eventualul gust amar.
Cum prepari vinete cu brânză și parmezan
Ia un bol și amestecă în el uleiul de măsline cu usturoiul pisat, sare și piper. Unge fiecare felie de vânătă cu acest amestec, pe ambele părți.
Așază feliile într-o tavă cu hârtie de copt și coace-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 15 minute, întorcându-le la jumătatea timpului, până se înmoaie ușor.
Descoperă și o rețetă de vinete pane, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă.
Scoate tava, presară pe fiecare felie brânza aleasă, apoi parmezanul ras. Pune tava înapoi la cuptor pentru încă 8–10 minute, până când brânza se topește și capătă o culoare aurie.
Presară verdeață proaspătă înainte de servire.
Feliile de vânătă au un miez moale și suculent, îmbrăcat într-o crustă savuroasă de brânză și parmezan ușor crocant. Gustul dulceag și ușor afumat al vinetelor se îmbină cu aroma sărată și intensă a parmezanului. Iar brânza care se topește peste ele oferă o textură cremoasă. Preparatul se servește cel mai bine cald, alături de o salată verde, roșii proaspete sau chiar ca garnitură lângă carne la grătar.
Aceste vinete cu brânză și parmezan merg de minune cu pâine proaspătă, pentru a aduna ultimele urme de brânză topită din farfurie. E genul de mâncare ce îți dă senzația că ești la o terasă pe malul mării, chiar dacă ești în propria bucătărie.
Și tot din categoria preparatelor simple cu vinete mai poți încerca și rețeta de vinete la cuptor, cu usturoi și pătrunjel.