Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Din categoria preparatelor cu vinete, azi avem pentru tine o rețetă de vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde. Este un preparat simplu, perfect atât ca aperitiv, cât și ca garnitură.

Vinetele preparate la grătar au un parfum aparte, care îți amintește de mesele de vară în aer liber. Când le așezi pe grătar, felii subțiri și uniforme, uleiul cu care au fost unse începe să sfârâie ușor, iar pulpa lor alb-gălbuie se înmoaie încet, în timp ce la suprafață se formează dungi maronii, ca o amprentă a focului. Pe măsură ce se gătesc, vinetele pierd apa și devin mai dulci. Vor căpăta și o aromă subtil afumată care te face să salivezi înainte să fie gata.
Dar adevărata magie vine odată cu sosul. Usturoiul pisat degajă o aromă intensă care se mai diminuează în uleiul de măsline extravirgin. Pătrunjelul oferă prospețime, iar zeama de lămâie adaugă acea notă fresh și acrișoară care cucerește papilele gustative. Este un sos simplu care transformă feliile de vinete dintr-un simplu ingredient la grătar într-o adevărată experiență culinară.
Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a te răsfăța și tu cu așa delicioase vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde.
Ingrediente
Mod de preparare
Mai întâi spală vinetele, șterge-le și taie-le felii de 0,5–1 cm grosime, pe lung sau pe lat.
Presară sare grunjoasă pe ambele părți și lasă-le 20-30 de minute într-o sită, pentru a elimina apa și gustul amărui. Clătește-le și șterge-le cu prosoape de hârtie.
Cum prepari vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
În timp ce vinetele stau la deshidratat în sită, te poți ocupa de prepararea sosului de usturoi.
Curăță usturoiul și pisează-l bine într-un mojar, presărat cu sare grunjoasă. Sarea ajută la extragerea sucului și aromei din usturoi.
Amestecă usturoiul pisat cu uleiul de măsline ca la rețeta de maioneză. Apoi adaugă zeama de lămâie și piper alb, proaspăt măcinat. Lasă sosul de usturoi deoparte pentru a se combina aromele. Iar înainte de servire poți adăuga pătrunjel verde tocat mărunt.
Descoperă aici o altă rețetă de sos de usturoi, dar cu miere.
După ce feliile de vinete s-au deshidratat și le-ai clătit și șters unge-le cu puțin ulei de măsline pe ambele părți.
Așază-le pe grătarul încins (sau pe o tigaie grill) și gătește-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până capătă urmele frumoase de grătar și devin moi.
Pentru servire așază vinetele pe un platou și stropește-le cu sosul de usturoi și pătrunjel. Servește imediat sau lasă-le 10-15 minute să absoarbă aromele.
Sugestii de servire
Aceste vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde pot fi servite ca garnitură lângă fripturi de pui, porc sau pește.
Merg la fel de bine și ca aperitiv pe pâine prăjită, cu brânză feta sau mozzarella.
Le poți include într-un sandviș mediteraneean, cu roșii, măsline și hummus.
Îți recomandăm să încerci și rețeta de hummus cu usturoi copt.