Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Există alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Medicii nutriționiști nu le recomandă din cauza aportului caloric, a zahărului ascuns sau a cantității mari de grăsimi.
Înainte de a cumpăra orice aliment trebuie să citești cu atenție eticheta. Chiar dacă pe ambalaj scrie mare „natural”, „dietetic”, „sursă de fibre”, „fără zahăr”. Aceste sintagme, sau altele care te pot face să crezi că produsul este sănătos, pot ascunde ingrediente sau profile nutriționale nepotrivite.
Urmărește dacă are zahăr în compoziție sau alte forme ale sale: dextroză, glucoză, zahăr invertit, maltodextrină, cantitatea de grăsimi sau aditivi alimentari. Dacă nu știi ce înseamnă un ingredient, mai bine nu cumperi.
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi
Specialiștii de la MSN.com au făcut o listă cu alimente așa-zis sănătoase pe care nu le mănâncă nutriționiștii și explică de ce nu ar trebui să le incluzi nici tu în dieta ta.
Terci de ovăz instant cu arome
Terciul de ovăz instant cu diverse arome—scorțișoară, mere, ciocolată—conține de obicei cantități mari de zahăr adăugat și de sodiu. „Ar trebui să cauți produsele care conțin mai puțin de 6 g de zahăr la 100 g și mai puțin de 140 mg de sodiu la o porție”, spune Jaqueline Costa, medic nutriționist la Temple University Hospital din Philadelphia.
Totuși, varianta cea mai sănătoasă este să folosești fulgi de ovăz simpli în care să adaugi tu ceea ce îți dorești.
Paste din legume
Cutiile cu paste colorate sunt tare drăguțe și poți fi tentată să le cumperi. Chiar dacă pe ambalaj scrie că au în compoziție sfeclă, spanac sau alte extracte de legume, citește cu atenție și lista de ingrediente.
Vei vedea că au o cantitate infimă din aceste legume, dar au în schimb aditivi alimentari care pot fi periculoși pentru sănătatea ta.
Covrigei
Știi bine că dacă ai un bol cu covrigei în fața ta nu te vei opri până nu îi vei mânca pe toți. Acest lucru înseamnă că vei ingera o cantitate impresionată de carbohidrați rafinați și în scurt timp ți se va face foame.
Chipsuri de legume
Chipsurile se obțin prin prăjire, așa că indiferent de leguma din care care sunt preparate rămân îmbibate în cantități mari de ulei.
Au un aport foarte mare de grăsimi care nu îți fac bine, dar și calorii. Cel mai bine este să le faci tu acasă, în cuptor, fără să adaugi multă sare și nici mult ulei.
Smoothie pre-gătite
Înainte de a cumpăra un smoothie pre-gătit citește cu atenție eticheta. Chiar dacă au la bază sucuri de fructe, conțin și cantități mari de zaharuri și grăsimi.
Unele pot avea și 1000 de calorii la o sticlă de 500 ml. Cele mai sănătoase smoothie sunt cele pe care ți le faci tu acasă controlând ingredientele pe care le folosești.
Unt de arahide cu conținut scăzut de grăsimi
Dacă cumperi unt de arahide cu conținut scăzut de grăsimi în ideea de a nu te îngrășa mai bine renunță la idee.
Acest tip de produse chiar dacă nu are lipide, are zahăr adăugat în cantități destul de mari. Mai bine mănânci unt de arahide fără alte adaosuri în cantități mai mici.
Produse de dietă congelate
Înainte de a pune în coș un produs congelat pe care scrie „diet” citește-i lista de ingrediente. Chiar dacă pare o soluție bună pentru că este deja porționat, dacă nu este echilibrat din punct de vedere nutrițional o să ți se facă foame în scurt timp după ce am mâncat.
Mai bine fă-ți o salată în care să pui și legume și proteine pe care să o mănânci cu o felie de pâine integrală.
Produse din „carne falsă”
„Carnea vegetariană” are în compoziția, în general, tot felul de aditivi alimentari care să îi ajute să aibă textura, consistența și aspectul cât mai apetisante.
Dacă ești vegetariană și vrei să îți completezi aportul de proteine cel mai bine este să alegi surse de proteine vegetale.
Sosuri pentru salată fără grăsimi
Când auzi „fără grăsimi” te gândești că produsul este sănătos? Nu este întotdeauna adevărat. În primul rând, unele grăsimi sunt sănătoase. În al doilea rând, produsele procesate pot să conțină aditivi alimentari cu potențial periculos.
Cafea sau ceai îmbuteliate
Pare mult mai simplu să iei o sticlă de cafea de ceai sau de cafea de pe raftul supermarketului. Totuși, citește cu atenție lista de ingrediente. Vei constata că zahărul este printre primele ingrediente, ceea ce înseamnă că este prezent într-o cantitate foarte mare. Mai bine îți faci cafeaua acasă și o pui într-un termos.
Maioneză light
Maioneza light sau dietetică are mai puține calorii decât cea integrală. Totuși, pentru a-i păstra gustul apetisant producătorii sunt nevoiți să pună zaharuri și alți aditivi alimentari.
Mai bine consumi mai puțină maioneză integrală, decât să alegi varianta light.
Brânzeturi fără grăsimi
În general, brânzeturile conțin cantități destul de mari de grăsimi saturate, al căror consum nutriționiștii ne recomandă să îl limităm.
Cu toate acestea au și proteine și calciu, așa că merită să faci un compromis. Cel mai bine este să consumi cantități mai mici, alături de fructe și crackers din cereale integrale.
Băuturi carbonatate dietetice
Chiar dacă nu au calorii, aceste băuturi conțin îndulcitori chimici de sinteză care sunt blamați pentru apariția mai multor afecțiuni. Cresc riscul de apariție a osteoporozei și a diabetului de tip 2.
Batoane proteice
Majoritatea batoanelor proteice conțin zahăr în diverse forme, grăsimi în exces și coloranți și arome artificiale. Imediat ce vei consuma un baton proteic ți se va face foame din această cauză.
Granola
Granola cumpărate din magazin conțin de obicei o mulțime de calorii, grăsimi și zaharuri. Unele au chiar și 600 de calorii la o porție, ceea ce reprezintă 1/3 din necesarul tău zilnic.
Ulei de cocos
Deși în ultima perioadă uleiul de cocos se găsește din ce în ce mai des pe lista alimentelor sănătoase, nu trebuie să uiți că au o mulțime de grăsimi saturate. Dacă îl folosești în cantități mici și rar, doar pentru aromă nu este o problemă.
Iaurt cu arome
Iaurtul simplu este foarte bun pentru sănătatea ta. Iaurtul cu fructe sau alte arome în schimb trebuie evitat pe cât posibil. Conține zaharuri și aditivi alimentari în cantități destul de mari. Cel mai bine este să pui fructe proaspete sau ce alt topping vrei în iaurtul simplu.