10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci. Sfaturi de la experții în curățenie

Bucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri. Prin sertare și dulapuri sigur ai lucruri de care nici măcar nu mai știi că sunt la tine în casă. Dacă ai în plan să faci puțină ordine, iată 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci.

Publicat: 3 august 2022, 07:42
O bucătărie dotată cu foarte multe rafturi și dulapuri
Bucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri / Profimedia Images

Motivele pentru care tot strângi lucruri în bucătărie sunt multe: lipsa de timp de a face ordine, dorința de a reduce risipa alimentară, obiceiurile moștenite din familie. Obiectele pe care nu le arunci nu fac decât să te încurce, însă alimentele păstrate prea mult timp pot chiar să te îmbolnăvească.

10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci

Iată o listă cu 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci la următoarea curățenie, potrivit experților de la EatingWell.com. Specialiștii consideră că bucătăria trebuie să fie printre cele mai curate locuri din casă, așa că ține cont pe cât posibil de sfaturile lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bureți vechi

Poți să folosești bureții de vase pentru o perioadă mai lungă de timp dacă îi speli cu detergent sau chiar la mașina de spălat vase. Totuși, un studiu din 2017 publicat în revista Nature a arătat că în bureții de vase folosiți apare bacteria Moraxella osloensis. Aceasta nu te pune în pericol direct. Totuși va scădea puterea de apărare a sistemului imunitar ceea ce în timp te va predispune la infecții.

Tocătoare

Recomandarea specialiștilor în siguranță alimentară este să ai mai multe tocătoare pe care să le folosești separat. Ai nevoie de unul pentru carne și fructe de mare, unul pentru legume și pâine, unul pentru lactate. Doar în acest fel poți evita contaminarea încrucișată.

Chiar și așa nu îndepărtezi toate riscurile pentru că în timp apar tot felul de tăieturi pe ele în care pot rămâne bacterii. Este greu să le cureți indiferent cât de mult încerci. Când observi că sunt uzate schimbă-le cu altele noi.

Ustensile vechi

Probabil ai și tu în bucătărie ustensile de care te-ai atașat și pe care îți vine greu să le arunci. Totuși, gândește-te că din ele se pot desprinde părți ce pot ajunge în mâncare. De asemenea, acestea pot să aibă o mulțime de bacterii rămase pe ele. Dacă vezi că încep să se dezintegreze sau că au tăieturi ori alte semne de uzură, aruncă-le și cumpără altele noi.

Electrocasnice pe care nu le folosești și cărțile lor tehnice

De-a lungul vieții strângi tot felul de lucruri despre care crezi că îți vor fi de folos la un moment dat și nu le arunci că ”e păcat”. Bucătăria este plină de astfel de obiecte, mai mult sau mai puțin utile care adună praful prin dulapuri sau deasupra lor. Dacă ai electrocasnice pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, este cazul să scapi de ele. Poți să le vinzi, donezi sau arunci.

Citește și

Tacâmuri, condimente și paie de la mâncarea comandată acasă

Nu-i așa că păstrezi pliculețele cu sare și piper, paiele și punguțele cu tacâmuri de la mâncarea pe care o comanzi acasă pentru că crezi că la un moment dat vei avea nevoie de ele?

Dacă tot umpli sertarele cu ele, este clar că nu se va întâmpla asta. Mai bine găsești o metodă de a le reutiliza. Le poți chiar dona dacă ai strâns foarte multe sau, pur și simplu, le arunci. Condimentele își pierd aroma cu timpul sau, mai rău, pot expira și nu mai sunt sigure pentru consum.

Magneți din călătorii

Magneții din călătorii sunt o modalitate excelentă de a-ți aminti de momentele frumoase. Atunci când stau foarte mult pe frigider adună o mulțime de praf. Nu trebuie să îi arunci, ci pur și simplu să pui mai puțini și la anumite intervale de timp să faci schimb. Gândește-te că redecorezi.

Condimente vechi

Din când în când, aproximativ la un interval de 6 luni, ar trebui să verifici toate condimentele. Pe cele expirate trebuie neapărat să le arunci. În plus, pot exista produse care încă sunt în termenul de valabilitate, dar care și-au pierdut proprietățile. Cel mai bine este să cumperi condimente în cantități mici pentru a te bucura cu adevărat de arome, dar și de beneficiile lor asupra sănătății.

Cafea

În cazul în care cumperi cafeaua în cantități mai mari, fie boabe, fie direct măcinată, este bine să păstrezi pachetul deschis în locuri întunecate și ferite de umezeală. Chiar și așa, după două săptămâni de la deschidere aroma cafelei se va duce. Cel mai bine este să cumperi pachete mai mici.

Ulei pentru gătit

Uleiul nu are un termen de valabilitate foarte mare, mai ales dacă este păstrat necorespunzător. Unele tipuri de ulei vor rezista după deschiderea sticlei până la un an, dar nu este valabil pentru toate. Cel de măsline de exemplu în 4-5 luni nu mai este bun de consum.

Alimente congelate

Este adevărat că prin congelare poți prelungi destul de mult termenul de valabilitate al alimentelor, însă nu la nesfârșit. În cazul în care alimentele stau la congelator mai mult de 6 luni-1 an își pierd toate proprietățile. Organizează-ți congelatorul astfel încât să folosești prima dată alimentele congelate cu mai mult timp în urmă. Avem câteva sfaturi despre cum să congelezi fasolea verde în mod corect, dacă tot e vremea ei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide