10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci. Sfaturi de la experții în curățenie

Bucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri. Prin sertare și dulapuri sigur ai lucruri de care nici măcar nu mai știi că sunt la tine în casă. Dacă ai în plan să faci puțină ordine, iată 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci.

Publicat: 3 august 2022, 07:42
O bucătărie dotată cu foarte multe rafturi și dulapuri
Bucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri / Profimedia Images

Motivele pentru care tot strângi lucruri în bucătărie sunt multe: lipsa de timp de a face ordine, dorința de a reduce risipa alimentară, obiceiurile moștenite din familie. Obiectele pe care nu le arunci nu fac decât să te încurce, însă alimentele păstrate prea mult timp pot chiar să te îmbolnăvească.

10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci

Iată o listă cu 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci la următoarea curățenie, potrivit experților de la EatingWell.com. Specialiștii consideră că bucătăria trebuie să fie printre cele mai curate locuri din casă, așa că ține cont pe cât posibil de sfaturile lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bureți vechi

Poți să folosești bureții de vase pentru o perioadă mai lungă de timp dacă îi speli cu detergent sau chiar la mașina de spălat vase. Totuși, un studiu din 2017 publicat în revista Nature a arătat că în bureții de vase folosiți apare bacteria Moraxella osloensis. Aceasta nu te pune în pericol direct. Totuși va scădea puterea de apărare a sistemului imunitar ceea ce în timp te va predispune la infecții.

Tocătoare

Recomandarea specialiștilor în siguranță alimentară este să ai mai multe tocătoare pe care să le folosești separat. Ai nevoie de unul pentru carne și fructe de mare, unul pentru legume și pâine, unul pentru lactate. Doar în acest fel poți evita contaminarea încrucișată.

Chiar și așa nu îndepărtezi toate riscurile pentru că în timp apar tot felul de tăieturi pe ele în care pot rămâne bacterii. Este greu să le cureți indiferent cât de mult încerci. Când observi că sunt uzate schimbă-le cu altele noi.

Ustensile vechi

Probabil ai și tu în bucătărie ustensile de care te-ai atașat și pe care îți vine greu să le arunci. Totuși, gândește-te că din ele se pot desprinde părți ce pot ajunge în mâncare. De asemenea, acestea pot să aibă o mulțime de bacterii rămase pe ele. Dacă vezi că încep să se dezintegreze sau că au tăieturi ori alte semne de uzură, aruncă-le și cumpără altele noi.

Electrocasnice pe care nu le folosești și cărțile lor tehnice

De-a lungul vieții strângi tot felul de lucruri despre care crezi că îți vor fi de folos la un moment dat și nu le arunci că ”e păcat”. Bucătăria este plină de astfel de obiecte, mai mult sau mai puțin utile care adună praful prin dulapuri sau deasupra lor. Dacă ai electrocasnice pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, este cazul să scapi de ele. Poți să le vinzi, donezi sau arunci.

Citește și

Tacâmuri, condimente și paie de la mâncarea comandată acasă

Nu-i așa că păstrezi pliculețele cu sare și piper, paiele și punguțele cu tacâmuri de la mâncarea pe care o comanzi acasă pentru că crezi că la un moment dat vei avea nevoie de ele?

Dacă tot umpli sertarele cu ele, este clar că nu se va întâmpla asta. Mai bine găsești o metodă de a le reutiliza. Le poți chiar dona dacă ai strâns foarte multe sau, pur și simplu, le arunci. Condimentele își pierd aroma cu timpul sau, mai rău, pot expira și nu mai sunt sigure pentru consum.

Magneți din călătorii

Magneții din călătorii sunt o modalitate excelentă de a-ți aminti de momentele frumoase. Atunci când stau foarte mult pe frigider adună o mulțime de praf. Nu trebuie să îi arunci, ci pur și simplu să pui mai puțini și la anumite intervale de timp să faci schimb. Gândește-te că redecorezi.

Condimente vechi

Din când în când, aproximativ la un interval de 6 luni, ar trebui să verifici toate condimentele. Pe cele expirate trebuie neapărat să le arunci. În plus, pot exista produse care încă sunt în termenul de valabilitate, dar care și-au pierdut proprietățile. Cel mai bine este să cumperi condimente în cantități mici pentru a te bucura cu adevărat de arome, dar și de beneficiile lor asupra sănătății.

Cafea

În cazul în care cumperi cafeaua în cantități mai mari, fie boabe, fie direct măcinată, este bine să păstrezi pachetul deschis în locuri întunecate și ferite de umezeală. Chiar și așa, după două săptămâni de la deschidere aroma cafelei se va duce. Cel mai bine este să cumperi pachete mai mici.

Ulei pentru gătit

Uleiul nu are un termen de valabilitate foarte mare, mai ales dacă este păstrat necorespunzător. Unele tipuri de ulei vor rezista după deschiderea sticlei până la un an, dar nu este valabil pentru toate. Cel de măsline de exemplu în 4-5 luni nu mai este bun de consum.

Alimente congelate

Este adevărat că prin congelare poți prelungi destul de mult termenul de valabilitate al alimentelor, însă nu la nesfârșit. În cazul în care alimentele stau la congelator mai mult de 6 luni-1 an își pierd toate proprietățile. Organizează-ți congelatorul astfel încât să folosești prima dată alimentele congelate cu mai mult timp în urmă. Avem câteva sfaturi despre cum să congelezi fasolea verde în mod corect, dacă tot e vremea ei.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide