10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci. Sfaturi de la experții în curățenie
Bucătăria este locul unde se strâng cele mai multe lucruri. Prin sertare și dulapuri sigur ai lucruri de care nici măcar nu mai știi că sunt la tine în casă. Dacă ai în plan să faci puțină ordine, iată 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci.
Motivele pentru care tot strângi lucruri în bucătărie sunt multe: lipsa de timp de a face ordine, dorința de a reduce risipa alimentară, obiceiurile moștenite din familie. Obiectele pe care nu le arunci nu fac decât să te încurce, însă alimentele păstrate prea mult timp pot chiar să te îmbolnăvească.
10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci
Iată o listă cu 10 lucruri din bucătărie pe care e recomandat să le arunci la următoarea curățenie, potrivit experților de la EatingWell.com. Specialiștii consideră că bucătăria trebuie să fie printre cele mai curate locuri din casă, așa că ține cont pe cât posibil de sfaturile lor.
Bureți vechi
Poți să folosești bureții de vase pentru o perioadă mai lungă de timp dacă îi speli cu detergent sau chiar la mașina de spălat vase. Totuși, un studiu din 2017 publicat în revista Nature a arătat că în bureții de vase folosiți apare bacteria Moraxella osloensis. Aceasta nu te pune în pericol direct. Totuși va scădea puterea de apărare a sistemului imunitar ceea ce în timp te va predispune la infecții.
Tocătoare
Recomandarea specialiștilor în siguranță alimentară este să ai mai multe tocătoare pe care să le folosești separat. Ai nevoie de unul pentru carne și fructe de mare, unul pentru legume și pâine, unul pentru lactate. Doar în acest fel poți evita contaminarea încrucișată.
Chiar și așa nu îndepărtezi toate riscurile pentru că în timp apar tot felul de tăieturi pe ele în care pot rămâne bacterii. Este greu să le cureți indiferent cât de mult încerci. Când observi că sunt uzate schimbă-le cu altele noi.
Ustensile vechi
Probabil ai și tu în bucătărie ustensile de care te-ai atașat și pe care îți vine greu să le arunci. Totuși, gândește-te că din ele se pot desprinde părți ce pot ajunge în mâncare. De asemenea, acestea pot să aibă o mulțime de bacterii rămase pe ele. Dacă vezi că încep să se dezintegreze sau că au tăieturi ori alte semne de uzură, aruncă-le și cumpără altele noi.
Electrocasnice pe care nu le folosești și cărțile lor tehnice
De-a lungul vieții strângi tot felul de lucruri despre care crezi că îți vor fi de folos la un moment dat și nu le arunci că ”e păcat”. Bucătăria este plină de astfel de obiecte, mai mult sau mai puțin utile care adună praful prin dulapuri sau deasupra lor. Dacă ai electrocasnice pe care nu le-ai mai folosit de ani de zile, este cazul să scapi de ele. Poți să le vinzi, donezi sau arunci.
Tacâmuri, condimente și paie de la mâncarea comandată acasă
Nu-i așa că păstrezi pliculețele cu sare și piper, paiele și punguțele cu tacâmuri de la mâncarea pe care o comanzi acasă pentru că crezi că la un moment dat vei avea nevoie de ele?
Dacă tot umpli sertarele cu ele, este clar că nu se va întâmpla asta. Mai bine găsești o metodă de a le reutiliza. Le poți chiar dona dacă ai strâns foarte multe sau, pur și simplu, le arunci. Condimentele își pierd aroma cu timpul sau, mai rău, pot expira și nu mai sunt sigure pentru consum.
Magneți din călătorii
Magneții din călătorii sunt o modalitate excelentă de a-ți aminti de momentele frumoase. Atunci când stau foarte mult pe frigider adună o mulțime de praf. Nu trebuie să îi arunci, ci pur și simplu să pui mai puțini și la anumite intervale de timp să faci schimb. Gândește-te că redecorezi.
Condimente vechi
Din când în când, aproximativ la un interval de 6 luni, ar trebui să verifici toate condimentele. Pe cele expirate trebuie neapărat să le arunci. În plus, pot exista produse care încă sunt în termenul de valabilitate, dar care și-au pierdut proprietățile. Cel mai bine este să cumperi condimente în cantități mici pentru a te bucura cu adevărat de arome, dar și de beneficiile lor asupra sănătății.
Cafea
În cazul în care cumperi cafeaua în cantități mai mari, fie boabe, fie direct măcinată, este bine să păstrezi pachetul deschis în locuri întunecate și ferite de umezeală. Chiar și așa, după două săptămâni de la deschidere aroma cafelei se va duce. Cel mai bine este să cumperi pachete mai mici.
Ulei pentru gătit
Uleiul nu are un termen de valabilitate foarte mare, mai ales dacă este păstrat necorespunzător. Unele tipuri de ulei vor rezista după deschiderea sticlei până la un an, dar nu este valabil pentru toate. Cel de măsline de exemplu în 4-5 luni nu mai este bun de consum.
Alimente congelate
Este adevărat că prin congelare poți prelungi destul de mult termenul de valabilitate al alimentelor, însă nu la nesfârșit. În cazul în care alimentele stau la congelator mai mult de 6 luni-1 an își pierd toate proprietățile. Organizează-ți congelatorul astfel încât să folosești prima dată alimentele congelate cu mai mult timp în urmă. Avem câteva sfaturi despre cum să congelezi fasolea verde în mod corect, dacă tot e vremea ei.