Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumi

Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.

Publicat: 1 august 2022, 07:21
Sparanghel pe un blat din lemn, cu condimente alături
Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale / Shutterstock

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă perenă erbacee care face parte din familia crinilor. Sulițele subțiri cu vârfurile lor ascuțite și cu solzi pe care noi îi consumăm sunt de fapt lăstarii tineri ai plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia devin o plantă uriașă.

Plantele de sparanghel cresc în întreaga lume. Cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și SUA. Prosperă în climatele temperate, unde pământul îngheață iarna. Primăvara când temperaturile mai cresc și pământul se dezgheață încep să apară și plantele de sparanghel. Acestea sunt recoltate odată ce ajung la 15-20 cm înălțime, iar cele mai groase sulițe au o grosime 1 cm. Ele cresc subțiri, devin mai groase pe măsură ce sezonul avansează, apoi se reduc din nou.

Cum se depozitează sparanghelul

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul în care vrei să aflii totul despre sparanghel, trebuie să știi că poate fi păstrat, la fel ca florile, într-un vas cu apă. De asemenea, poți înfășura capetele în prosoape de hârtie umede, apoi pui totul într-o pungă de plastic și le așezi în poziție verticală în frigider. Cel mai important aspect este că, cu cât îl consumi mai aproape de momentul culegerii, cu atât aroma lui este mai puternică.

Sparanghelul poate fi pus câteva secunde în apă fierbinte și apoi se congelează. În acest caz trebuie consumat în decurs de un an. 

Citește și

Soiuri de sparanghel

Există sute de soiuri de sparanghel, deși doar aproximativ 20 dintre ele sunt comestibile. Unele sunt pur ornamentale, iar altele nu sunt recomandate pentru consum pentru că sunt toxice. 

Sparanghelul are atât plante masculine, cât și feminine. În general, plantele de sex femeiesc produc semințe pe care masculii le polenizează.

Sparanghelul de sex masculin produce, în general, sulițe de sparanghel mai lungi și mai groase. Florile lor sunt, de asemenea, mai mari și mai lungi. Au șase stamine și un pistil.

Femela sparanghelului este în general mai mică. Au flori cu șase pistiluri și stamine cu trei lobi. Semințele lor polenizate se dezvoltă în mici fructe roșii.

Există trei tipuri de sparanghel

Sparanghelul este de obicei clasificat după culoarea sulițelor lui.

Sparanghelul verde este tipul pe care îl vei găsi cel mai des în magazine. Este cel mai subțire decât alte tipuri de sparanghel. Își ia culoarea din clorofila necesară fotosintezei.

Sparanghelul alb nu are culoare deoarece este cultivat pe întuneric, lucru care împiedică fotosinteza. În ciuda diferenței de culoare, sparanghelul alb are un gust asemănător cu sparanghelul verde.

Sparanghelul mov este cel mai dulce dintre toate. Își capătă culoarea de la nivelul ridicat de antociani, compuși chimici care se găsesc în mod obișnuit în legume și alte plante. Sparanghelul violet are tendința să-și piardă culoarea atunci când este expus la căldură, așa că ia în considerare să-l prepari la grătar un tip cât mai scurt.

Ce gust are sparanghelul și cum se gătește

Gustul sparanghelului va varia în funcție de sezon și de varietate. În general, are o aromă de pământ, asemănătoare cu broccoli și aproape ca o fasole verde cu aromă intensă. Soiurile albe și violete sunt mai blânde, iar orice tip de sparanghel va capta aroma ingredientelor alături de care este gătit.

Sparanghelul poate fi gătit în mai multe moduri: prăjit, pe grătar, la abur, fiert. Legumele mai groase sunt mai bune pentru prăjire sau pe grătar. Sparanghelul mai subțire este în mod tradițional lăsat întreg, astfel încât textura sa fragedă și cărnoasă să poată fi apreciată, fie că este consumat crud sau fiert. 

Poți încerca să îl gătești la aburi cu unt sau sos olandez, sau fiert și răcit cu o vinegretă, ierburi aromatice ori un alt dressing. 

Indiferent dacă este subțire sau gros, va trebui să speli și să tăi sparanghelul înainte de a-l găti. Cea mai rapidă și mai ușoară cale este să ții capete și să îndoiești sulița până când se rupe undeva la mijloc. De la mijloc în sus va fi suficient de fraged pentru a putea fi mâncat ușor. Acum că știi totul despre sparanghel, uite o rețetă unde îl poți integra ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Sparanghel pus pe o farfurie albă
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Jumătate dintre companiile din România au mărit beneficiile de sărbători pentru angajați în 2025
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide