Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumi

Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.

Publicat: 1 august 2022, 07:21
Sparanghel pe un blat din lemn, cu condimente alături
Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale / Shutterstock

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă perenă erbacee care face parte din familia crinilor. Sulițele subțiri cu vârfurile lor ascuțite și cu solzi pe care noi îi consumăm sunt de fapt lăstarii tineri ai plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia devin o plantă uriașă.

Plantele de sparanghel cresc în întreaga lume. Cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și SUA. Prosperă în climatele temperate, unde pământul îngheață iarna. Primăvara când temperaturile mai cresc și pământul se dezgheață încep să apară și plantele de sparanghel. Acestea sunt recoltate odată ce ajung la 15-20 cm înălțime, iar cele mai groase sulițe au o grosime 1 cm. Ele cresc subțiri, devin mai groase pe măsură ce sezonul avansează, apoi se reduc din nou.

Cum se depozitează sparanghelul

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul în care vrei să aflii totul despre sparanghel, trebuie să știi că poate fi păstrat, la fel ca florile, într-un vas cu apă. De asemenea, poți înfășura capetele în prosoape de hârtie umede, apoi pui totul într-o pungă de plastic și le așezi în poziție verticală în frigider. Cel mai important aspect este că, cu cât îl consumi mai aproape de momentul culegerii, cu atât aroma lui este mai puternică.

Sparanghelul poate fi pus câteva secunde în apă fierbinte și apoi se congelează. În acest caz trebuie consumat în decurs de un an. 

Citește și

Soiuri de sparanghel

Există sute de soiuri de sparanghel, deși doar aproximativ 20 dintre ele sunt comestibile. Unele sunt pur ornamentale, iar altele nu sunt recomandate pentru consum pentru că sunt toxice. 

Sparanghelul are atât plante masculine, cât și feminine. În general, plantele de sex femeiesc produc semințe pe care masculii le polenizează.

Sparanghelul de sex masculin produce, în general, sulițe de sparanghel mai lungi și mai groase. Florile lor sunt, de asemenea, mai mari și mai lungi. Au șase stamine și un pistil.

Femela sparanghelului este în general mai mică. Au flori cu șase pistiluri și stamine cu trei lobi. Semințele lor polenizate se dezvoltă în mici fructe roșii.

Există trei tipuri de sparanghel

Sparanghelul este de obicei clasificat după culoarea sulițelor lui.

Sparanghelul verde este tipul pe care îl vei găsi cel mai des în magazine. Este cel mai subțire decât alte tipuri de sparanghel. Își ia culoarea din clorofila necesară fotosintezei.

Sparanghelul alb nu are culoare deoarece este cultivat pe întuneric, lucru care împiedică fotosinteza. În ciuda diferenței de culoare, sparanghelul alb are un gust asemănător cu sparanghelul verde.

Sparanghelul mov este cel mai dulce dintre toate. Își capătă culoarea de la nivelul ridicat de antociani, compuși chimici care se găsesc în mod obișnuit în legume și alte plante. Sparanghelul violet are tendința să-și piardă culoarea atunci când este expus la căldură, așa că ia în considerare să-l prepari la grătar un tip cât mai scurt.

Ce gust are sparanghelul și cum se gătește

Gustul sparanghelului va varia în funcție de sezon și de varietate. În general, are o aromă de pământ, asemănătoare cu broccoli și aproape ca o fasole verde cu aromă intensă. Soiurile albe și violete sunt mai blânde, iar orice tip de sparanghel va capta aroma ingredientelor alături de care este gătit.

Sparanghelul poate fi gătit în mai multe moduri: prăjit, pe grătar, la abur, fiert. Legumele mai groase sunt mai bune pentru prăjire sau pe grătar. Sparanghelul mai subțire este în mod tradițional lăsat întreg, astfel încât textura sa fragedă și cărnoasă să poată fi apreciată, fie că este consumat crud sau fiert. 

Poți încerca să îl gătești la aburi cu unt sau sos olandez, sau fiert și răcit cu o vinegretă, ierburi aromatice ori un alt dressing. 

Indiferent dacă este subțire sau gros, va trebui să speli și să tăi sparanghelul înainte de a-l găti. Cea mai rapidă și mai ușoară cale este să ții capete și să îndoiești sulița până când se rupe undeva la mijloc. De la mijloc în sus va fi suficient de fraged pentru a putea fi mâncat ușor. Acum că știi totul despre sparanghel, uite o rețetă unde îl poți integra ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Sparanghel pus pe o farfurie albă
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
O lădiță plină cu mere pe o masă de lemn
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Cel mai sănătos soi de mere. Cum să alegi pe cele potrivite pentru tine
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide