Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumi

Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.

Publicat: 1 august 2022, 07:21
Sparanghel pe un blat din lemn, cu condimente alături
Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale / Shutterstock

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă perenă erbacee care face parte din familia crinilor. Sulițele subțiri cu vârfurile lor ascuțite și cu solzi pe care noi îi consumăm sunt de fapt lăstarii tineri ai plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia devin o plantă uriașă.

Plantele de sparanghel cresc în întreaga lume. Cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și SUA. Prosperă în climatele temperate, unde pământul îngheață iarna. Primăvara când temperaturile mai cresc și pământul se dezgheață încep să apară și plantele de sparanghel. Acestea sunt recoltate odată ce ajung la 15-20 cm înălțime, iar cele mai groase sulițe au o grosime 1 cm. Ele cresc subțiri, devin mai groase pe măsură ce sezonul avansează, apoi se reduc din nou.

Cum se depozitează sparanghelul

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul în care vrei să aflii totul despre sparanghel, trebuie să știi că poate fi păstrat, la fel ca florile, într-un vas cu apă. De asemenea, poți înfășura capetele în prosoape de hârtie umede, apoi pui totul într-o pungă de plastic și le așezi în poziție verticală în frigider. Cel mai important aspect este că, cu cât îl consumi mai aproape de momentul culegerii, cu atât aroma lui este mai puternică.

Sparanghelul poate fi pus câteva secunde în apă fierbinte și apoi se congelează. În acest caz trebuie consumat în decurs de un an. 

Citește și

Soiuri de sparanghel

Există sute de soiuri de sparanghel, deși doar aproximativ 20 dintre ele sunt comestibile. Unele sunt pur ornamentale, iar altele nu sunt recomandate pentru consum pentru că sunt toxice. 

Sparanghelul are atât plante masculine, cât și feminine. În general, plantele de sex femeiesc produc semințe pe care masculii le polenizează.

Sparanghelul de sex masculin produce, în general, sulițe de sparanghel mai lungi și mai groase. Florile lor sunt, de asemenea, mai mari și mai lungi. Au șase stamine și un pistil.

Femela sparanghelului este în general mai mică. Au flori cu șase pistiluri și stamine cu trei lobi. Semințele lor polenizate se dezvoltă în mici fructe roșii.

Există trei tipuri de sparanghel

Sparanghelul este de obicei clasificat după culoarea sulițelor lui.

Sparanghelul verde este tipul pe care îl vei găsi cel mai des în magazine. Este cel mai subțire decât alte tipuri de sparanghel. Își ia culoarea din clorofila necesară fotosintezei.

Sparanghelul alb nu are culoare deoarece este cultivat pe întuneric, lucru care împiedică fotosinteza. În ciuda diferenței de culoare, sparanghelul alb are un gust asemănător cu sparanghelul verde.

Sparanghelul mov este cel mai dulce dintre toate. Își capătă culoarea de la nivelul ridicat de antociani, compuși chimici care se găsesc în mod obișnuit în legume și alte plante. Sparanghelul violet are tendința să-și piardă culoarea atunci când este expus la căldură, așa că ia în considerare să-l prepari la grătar un tip cât mai scurt.

Ce gust are sparanghelul și cum se gătește

Gustul sparanghelului va varia în funcție de sezon și de varietate. În general, are o aromă de pământ, asemănătoare cu broccoli și aproape ca o fasole verde cu aromă intensă. Soiurile albe și violete sunt mai blânde, iar orice tip de sparanghel va capta aroma ingredientelor alături de care este gătit.

Sparanghelul poate fi gătit în mai multe moduri: prăjit, pe grătar, la abur, fiert. Legumele mai groase sunt mai bune pentru prăjire sau pe grătar. Sparanghelul mai subțire este în mod tradițional lăsat întreg, astfel încât textura sa fragedă și cărnoasă să poată fi apreciată, fie că este consumat crud sau fiert. 

Poți încerca să îl gătești la aburi cu unt sau sos olandez, sau fiert și răcit cu o vinegretă, ierburi aromatice ori un alt dressing. 

Indiferent dacă este subțire sau gros, va trebui să speli și să tăi sparanghelul înainte de a-l găti. Cea mai rapidă și mai ușoară cale este să ții capete și să îndoiești sulița până când se rupe undeva la mijloc. De la mijloc în sus va fi suficient de fraged pentru a putea fi mâncat ușor. Acum că știi totul despre sparanghel, uite o rețetă unde îl poți integra ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pui cu legume în stil asiatic la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Kombucha pusă într-un borcan transparent
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Sparanghel pus pe o farfurie albă
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Ciorbă de burtă. Regina meselor de duminică, în familie
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Decizii de impunere, emise instant de ANAF. Datornicii, cu conturi blocate printr-o procedură fulger
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns Bursucul la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Afacerea în care Dan Petrescu a investit averea strânsă din fotbal. Cum a ajuns "Bursucul" la fel de bogat ca Hagi
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
închide