Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumi

Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.

Publicat: 1 august 2022, 07:21
Sparanghel pe un blat din lemn, cu condimente alături
Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale / Shutterstock

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă perenă erbacee care face parte din familia crinilor. Sulițele subțiri cu vârfurile lor ascuțite și cu solzi pe care noi îi consumăm sunt de fapt lăstarii tineri ai plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia devin o plantă uriașă.

Plantele de sparanghel cresc în întreaga lume. Cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și SUA. Prosperă în climatele temperate, unde pământul îngheață iarna. Primăvara când temperaturile mai cresc și pământul se dezgheață încep să apară și plantele de sparanghel. Acestea sunt recoltate odată ce ajung la 15-20 cm înălțime, iar cele mai groase sulițe au o grosime 1 cm. Ele cresc subțiri, devin mai groase pe măsură ce sezonul avansează, apoi se reduc din nou.

Cum se depozitează sparanghelul

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În cazul în care vrei să aflii totul despre sparanghel, trebuie să știi că poate fi păstrat, la fel ca florile, într-un vas cu apă. De asemenea, poți înfășura capetele în prosoape de hârtie umede, apoi pui totul într-o pungă de plastic și le așezi în poziție verticală în frigider. Cel mai important aspect este că, cu cât îl consumi mai aproape de momentul culegerii, cu atât aroma lui este mai puternică.

Sparanghelul poate fi pus câteva secunde în apă fierbinte și apoi se congelează. În acest caz trebuie consumat în decurs de un an. 

Citește și

Soiuri de sparanghel

Există sute de soiuri de sparanghel, deși doar aproximativ 20 dintre ele sunt comestibile. Unele sunt pur ornamentale, iar altele nu sunt recomandate pentru consum pentru că sunt toxice. 

Sparanghelul are atât plante masculine, cât și feminine. În general, plantele de sex femeiesc produc semințe pe care masculii le polenizează.

Sparanghelul de sex masculin produce, în general, sulițe de sparanghel mai lungi și mai groase. Florile lor sunt, de asemenea, mai mari și mai lungi. Au șase stamine și un pistil.

Femela sparanghelului este în general mai mică. Au flori cu șase pistiluri și stamine cu trei lobi. Semințele lor polenizate se dezvoltă în mici fructe roșii.

Există trei tipuri de sparanghel

Sparanghelul este de obicei clasificat după culoarea sulițelor lui.

Sparanghelul verde este tipul pe care îl vei găsi cel mai des în magazine. Este cel mai subțire decât alte tipuri de sparanghel. Își ia culoarea din clorofila necesară fotosintezei.

Sparanghelul alb nu are culoare deoarece este cultivat pe întuneric, lucru care împiedică fotosinteza. În ciuda diferenței de culoare, sparanghelul alb are un gust asemănător cu sparanghelul verde.

Sparanghelul mov este cel mai dulce dintre toate. Își capătă culoarea de la nivelul ridicat de antociani, compuși chimici care se găsesc în mod obișnuit în legume și alte plante. Sparanghelul violet are tendința să-și piardă culoarea atunci când este expus la căldură, așa că ia în considerare să-l prepari la grătar un tip cât mai scurt.

Ce gust are sparanghelul și cum se gătește

Gustul sparanghelului va varia în funcție de sezon și de varietate. În general, are o aromă de pământ, asemănătoare cu broccoli și aproape ca o fasole verde cu aromă intensă. Soiurile albe și violete sunt mai blânde, iar orice tip de sparanghel va capta aroma ingredientelor alături de care este gătit.

Sparanghelul poate fi gătit în mai multe moduri: prăjit, pe grătar, la abur, fiert. Legumele mai groase sunt mai bune pentru prăjire sau pe grătar. Sparanghelul mai subțire este în mod tradițional lăsat întreg, astfel încât textura sa fragedă și cărnoasă să poată fi apreciată, fie că este consumat crud sau fiert. 

Poți încerca să îl gătești la aburi cu unt sau sos olandez, sau fiert și răcit cu o vinegretă, ierburi aromatice ori un alt dressing. 

Indiferent dacă este subțire sau gros, va trebui să speli și să tăi sparanghelul înainte de a-l găti. Cea mai rapidă și mai ușoară cale este să ții capete și să îndoiești sulița până când se rupe undeva la mijloc. De la mijloc în sus va fi suficient de fraged pentru a putea fi mâncat ușor. Acum că știi totul despre sparanghel, uite o rețetă unde îl poți integra ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Un săculeț în care se află bucăți de ciocolată neagră pentru a ilustra care sunt beneficiile sale pentru sănătate
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
7 beneficii ale consumului de ciocolată neagră. De ce e recomandat să o incluzi în dieta ta
cum gătești corect sparanghelul la tigaie cu carne de vită
Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase
Cum gătești corect sparanghelul. Trucuri pentru preparate delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Porție de varză călită cu ciuperci la tigaie, în bol maro
2 decembrie, 09:00
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
2 decembrie, 08:00
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
2 decembrie, 07:00
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
2 decembrie, 06:00
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă
LOTO 6/49 - duminică 3 decembrie 2023. Rezultate la tragerile loto speciale de Moş Nicolae

LOTO 6/49 - duminică 3 decembrie 2023. Rezultate la tragerile loto speciale de Moş Nicolae

LOTO 6/49 - duminică 3 decembrie 2023. Rezultate la tragerile loto speciale de Moş Nicolae
Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător

Ultimul mesaj al fiicei Ronei Hartner pentru mama ei, înainte ca regretata actriţă să fie înmormântată, a fost cutremurător
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane publice au condus-o pe ultimul drum. Despre cine este vorba

Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane publice au condus-o pe ultimul drum. Despre cine este vorba

Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane publice au condus-o pe ultimul drum. Despre cine este vorba
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
închide