Totul despre sparanghel. De ce e bine să-l consumi

Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale. Se găsește în stare proaspătă primăvara și conservat tot restul anului. Din această cauză este mai scump decât alte legume. Acesta se gătește de obicei la grătar, la abur sau prăjit. Hai să aflăm împreună totul despre sparanghel.

Publicat: 1 august 2022, 07:21
Sparanghel pe un blat din lemn, cu condimente alături
Sparanghelul este o legumă verde care este ușor de recunoscut datorită formei sale / Shutterstock

Sparanghelul de grădină (Asparagus officinalis) este o plantă perenă erbacee care face parte din familia crinilor. Sulițele subțiri cu vârfurile lor ascuțite și cu solzi pe care noi îi consumăm sunt de fapt lăstarii tineri ai plantei. Dacă sunt lăsați să crească, aceștia devin o plantă uriașă.

Plantele de sparanghel cresc în întreaga lume. Cei mai mari producători sunt China, Peru, Germania și SUA. Prosperă în climatele temperate, unde pământul îngheață iarna. Primăvara când temperaturile mai cresc și pământul se dezgheață încep să apară și plantele de sparanghel. Acestea sunt recoltate odată ce ajung la 15-20 cm înălțime, iar cele mai groase sulițe au o grosime 1 cm. Ele cresc subțiri, devin mai groase pe măsură ce sezonul avansează, apoi se reduc din nou.

Cum se depozitează sparanghelul

În cazul în care vrei să aflii totul despre sparanghel, trebuie să știi că poate fi păstrat, la fel ca florile, într-un vas cu apă. De asemenea, poți înfășura capetele în prosoape de hârtie umede, apoi pui totul într-o pungă de plastic și le așezi în poziție verticală în frigider. Cel mai important aspect este că, cu cât îl consumi mai aproape de momentul culegerii, cu atât aroma lui este mai puternică.

Sparanghelul poate fi pus câteva secunde în apă fierbinte și apoi se congelează. În acest caz trebuie consumat în decurs de un an. 

Citește și

Soiuri de sparanghel

Există sute de soiuri de sparanghel, deși doar aproximativ 20 dintre ele sunt comestibile. Unele sunt pur ornamentale, iar altele nu sunt recomandate pentru consum pentru că sunt toxice. 

Sparanghelul are atât plante masculine, cât și feminine. În general, plantele de sex femeiesc produc semințe pe care masculii le polenizează.

Sparanghelul de sex masculin produce, în general, sulițe de sparanghel mai lungi și mai groase. Florile lor sunt, de asemenea, mai mari și mai lungi. Au șase stamine și un pistil.

Femela sparanghelului este în general mai mică. Au flori cu șase pistiluri și stamine cu trei lobi. Semințele lor polenizate se dezvoltă în mici fructe roșii.

Există trei tipuri de sparanghel

Sparanghelul este de obicei clasificat după culoarea sulițelor lui.

Sparanghelul verde este tipul pe care îl vei găsi cel mai des în magazine. Este cel mai subțire decât alte tipuri de sparanghel. Își ia culoarea din clorofila necesară fotosintezei.

Sparanghelul alb nu are culoare deoarece este cultivat pe întuneric, lucru care împiedică fotosinteza. În ciuda diferenței de culoare, sparanghelul alb are un gust asemănător cu sparanghelul verde.

Sparanghelul mov este cel mai dulce dintre toate. Își capătă culoarea de la nivelul ridicat de antociani, compuși chimici care se găsesc în mod obișnuit în legume și alte plante. Sparanghelul violet are tendința să-și piardă culoarea atunci când este expus la căldură, așa că ia în considerare să-l prepari la grătar un tip cât mai scurt.

Ce gust are sparanghelul și cum se gătește

Gustul sparanghelului va varia în funcție de sezon și de varietate. În general, are o aromă de pământ, asemănătoare cu broccoli și aproape ca o fasole verde cu aromă intensă. Soiurile albe și violete sunt mai blânde, iar orice tip de sparanghel va capta aroma ingredientelor alături de care este gătit.

Sparanghelul poate fi gătit în mai multe moduri: prăjit, pe grătar, la abur, fiert. Legumele mai groase sunt mai bune pentru prăjire sau pe grătar. Sparanghelul mai subțire este în mod tradițional lăsat întreg, astfel încât textura sa fragedă și cărnoasă să poată fi apreciată, fie că este consumat crud sau fiert. 

Poți încerca să îl gătești la aburi cu unt sau sos olandez, sau fiert și răcit cu o vinegretă, ierburi aromatice ori un alt dressing. 

Indiferent dacă este subțire sau gros, va trebui să speli și să tăi sparanghelul înainte de a-l găti. Cea mai rapidă și mai ușoară cale este să ții capete și să îndoiești sulița până când se rupe undeva la mijloc. De la mijloc în sus va fi suficient de fraged pentru a putea fi mâncat ușor. Acum că știi totul despre sparanghel, uite o rețetă unde îl poți integra ușor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Ciocolată sub mai multe forme, cu nuci alături
16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai
16 lucruri despre ciocolată pe care sigur nu le știai
O cană de ceai de ghimbir cu două bucăți de lămâie în el și cu o frunză de mentă, așezată pe o tavă albă pe care este o rădăcină de ghimbir și o jumătate de lămâie
Beneficiile ceaiului de ghimbir. Când și cum se consumă
Beneficiile ceaiului de ghimbir. Când și cum se consumă
Fructe guava într-un coș, fie întregi, fie tăiate pe jumătate
Galerie foto
Totul despre guava, fructul minune din America de Sud
Totul despre guava, fructul minune din America de Sud
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
08:57
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
08:17
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Borcan cu tocănița de roșii și ardei pentru iarnă
06:05
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
26 septembrie, 09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
26 septembrie, 08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Dulceață de struguri fără sâmburi în bol de sticlă și în două borcane, alături de struguri albi, proaspeți
26 septembrie, 07:23
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
1
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
2
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Pentru că se apropie sezonul rece, iar acesta vine la pachet și cu viroze și răceli, asigură-ți cămara și cu ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Este un adevărat elixir...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
3
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
4
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
5
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Parteneri
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români

Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români

Un gigant american vine în Romania şi anunţă că va crea sute de locuri de muncă. Compania, impresionată de angajaţii români
Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident

Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident

Noi dezvăluiri despre Michael Schumacher. Modul în care s-a schimbat viaţa soţiei şi copiilor după teribilul accident
Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair

Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair

Vlăduța Lupău a arătat chipul băiețelului său cu Adi Rus. Cât de frumos e și cu cine seamănă Iair
Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături

Nurgül Yeşilçay din “Furtună pe Bosfor” s-a fotografiat alături de partener în vacanță. Cum arată bărbatul care îi este mereu alături
Ultimul paradis de pe Pământ. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află

„Ultimul paradis de pe Pământ”. Cum impresionează Raja Ampat și unde se află
Ruladă cu dovleac și mac

Ruladă cu dovleac și mac

Ruladă cu dovleac și mac
Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics

Mario Fresh, Renvto – In the light | Lyrics
fresh
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
închide