Cu ce cureți faianța din bucătărie. Trucuri pe care e recomandat să le știi
Să ții bucătăria perfect curată, mai ales dacă obișnuiești să gătești foarte des, poate fi o sarcină destul de grea. Dacă te întrebi cu ce cureți faianța din bucătărie, atunci răspunsul este unul destul de amplu. Cel mai simplu ar fi să ștergi petele imediat ce ele au apărut, dar dacă totuși nu ai timp lucrurile se pot complica.
O bucătărie curată nu înseamnă doar o bucătărie mai frumoasă, ci și una în care poți să gătești și să mănânci în siguranță. Chiar și petele de pe faianță pot să producă bacterii care în timp te pot îmbolnăvi.
Este important să cureți orice reziduu de mâncare imediat ce îl observi pentru că apoi va fi mult mai greu și în jurul lui se vor dezvolta microorganisme cu potențial periculos pentru sănătatea ta.
Cu ce cureți faianța din bucătărie
Curățarea faianței din bucătărie poate fi simplă și eficientă cu ajutorul unor soluții de curățat potrivite și a unor tehnici corecte. Poți folosi atât produse chimice, cât și unele mai naturale.
Poți amesteca cantități egale de oțet alb și apă într-un pulverizator și să stropești cu această soluție suprafața faianței. Las-o să acționeze timp de câteva minute, apoi șterge cu o cârpă moale sau o burete. Și bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curățarea petelor.
Fă o pastă din bicarbonat de sodiu și apă și aplic-o pe suprafața murdară a faianței. După ce acționează timp de câteva minute, frecă ușor cu o perie sau o cârpă umedă.
Atunci când murdăria este mai veche sau mai greu de îndepărtat poți utiliza soluții de curățat multi-uz disponibile în comerț, diluate conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Caută-le pe cele speciale pentru bucătărie, pentru îndepărtarea petelor de grăsime.
Dacă nu găsești soluții speciale poate fi suficient puțin detergent lichid de vase într-un lighean cu apă caldă. Înmoaie o cârpă în această soluție și șterge faianța.
Chiar dacă petele sunt mai încăpățânate nu folosi perii sau bureți aspre pentru a evita zgârieturile și deteriorarea suprafeței faianței.
Acesta este motivul pentru care nu trebuie să folosești soluții abrazive. După ce ai curățat faianța, șterge-o cu o cârpă curată și uscată pentru a îndepărta orice reziduuri și a o face să strălucească.
De ce se murdărește faianța din bucătărie
Faianța din bucătărie se poate murdări din mai multe motive, uneori chiar fără să gătești în mod constant. Totuși, cel mai important motiv are legătură cu modul și durata în care folosim aragazul.
Atunci când gătești, picăturile de ulei, sosuri, grăsime și alte substanțe pot sări pe pereții din faianță. De asemenea, atunci când pregătești mâncăruri care necesită fierbere sau prăjire, apa poate sări și împrăștia murdăria pe faianță.
Sărurile și condimentele folosite pentru gătit pot, de asemenea, să se împrăștie pe pereți.
În timpul gătitului se formează depuneri de vapori și fum pe suprafețele din jur, inclusiv pe faianța de bucătărie. Acestea pot include grăsimi, particule de alimente și alte impurități, care se pot depune pe faianță și pot provoca murdărie.
Umiditatea și condensul din aerul din bucătărie pot provoca, de asemenea, murdăria pe faianță. Aceasta poate fi cauzată de gătitul cu aburi, spălarea vaselor, utilizarea mașinilor de spălat vase sau alte activități care generează vapori de apă.
Zonele din jurul chiuvetei, aragazului și blatului de lucru sunt adesea atinse și manipulate frecvent, ceea ce poate duce la depunerea murdăriei de la mâini și alte obiecte pe faianță.
Dacă nu se face curățenie regulată a faianței, murdăria se poate acumula și adânci, făcând mai dificilă curățarea ulterioară. Descoperă și cum poți avea o bucătărie organizată. Sfaturi de la specialiști.
Cum poți să previi pătarea faianței din bucătărie
Spălarea faianței poate fi una dintre cele mai grele părți ale curățeniei în casă. Cel mai bine ar fi să instalezi un splashback, adică o plăcuță de protecție pe perete din spatele aragazului sau al chiuvetei.
Acesta nu are doar rol decorativ, ci și de protecție. Splashback-ul poate fi confecționat din sticlă, metal sau alte materiale impermeabile, ușor de curățat.
Totuși, orice fel de material ai avea în spatele aragazului, trebuie să cureți zona din jurul acestuia imediat ce ai terminat de gătit. În felul acesta nu vei avea nevoie de substanțe foarte puternice, ci se vor curăța petele doar cu un șervețel umed sau uscat, spun cei de la Parade.com.
Poate fi de ajutor ca în timpul gătitului, să acoperi vasele și tigăile cu capace. În felul acesta vei reduce riscul ca stropii de ulei sau alte lichide să ajungă pe faianță sau pe aragaz. Te va ajuta și o hotă care absoarbe bine aburul și fumul.
În felul acesta, pereții vor rămâne curați pentru perioade mai lungi de timp. Chiar și așa, trebuie să faci curățenie în mod constant folosind soluții de curățat adecvate și un burete moale sau o cârpă. În momentul în care murdăria s-a uscat va fi mult mai greu de îndepărtat.
În cazul în care ai faianță cu rosturi, asigură-te că acestea sunt etanșate corect pentru a preveni pătrunderea lichidelor și a murdăriei. Acest lucru face curățarea mai ușoară și previne pătarea.
Indiferent de cât de puternică este hota și cât de atentă ești când gătești, bucătăria trebuie să fie bine ventilată pentru a reduce condensul și depunerile de vapori și fum, care pot provoca pătarea faianței.