4 alimente care îți cresc colesterolul. Ce spun specialiștii despre aceste produse
Colesterolul este implicat într-o serie de procese din organism care se traduc prin apariția unor probleme la nivelul sistemului cardiovascular. Dacă nivelul colesterolului rău este mare atunci este posibil să te confrunți cu hipertensiune. Până să ajungi la tratament medicamentos, află care sunt cele 4 alimente care îți cresc colesterolul. Vezi de ce e recomandat să le eviți.
Dacă în urma unor analize de sânge de rutină nivelul colesterolului tău s-a dovedit a fi mare este recomandat să încerci să îl ții sub control. Acest lucru este important pentru sănătatea ta. Cu cât se acumulează mai mult colesterol, cu atât crește mai mult riscul de infarct.
Alimente care îți cresc colesterolul
Din păcate există factori care măresc nivelul colesterolului din sânge pe care nu îi poți gestiona, cum sunt vârsta și moștenirea genetică. Totuși, studiile arată că și stilul de viață are o influență semnificativă în ceea ce privește nivelul colesterolului.
Există o serie de mituri legate de rolul pe care alimentația îl are în controlul colesterolului. Unul dintre acestea este legat de cantitatea și tipul de produse al căror consum duce la creșterea colesterolului.
Cercetări realizate de oamenii de știință de la Mayo Clinic arată că alimentele bogate în grăsimi saturate sunt foarte periculoase.
Iată ce ar trebui să excluzi din dieta ta dacă nu vrei să îți mai crească colesterolul
Alimente prăjite
Mâncând alimente prăjite în mod constant nu doar că vei consuma o cantitate mare de grăsimi cu un aport caloric substanțial, dar în timp vei observa un nivel crescut al colesterolului din sânge.
Prăjirea este una dintre cele mai nesănătoase metode de preparare. Chiar și atunci când vorbim despre ingrediente bogate în nutrienți situația este similară. Pentru a evita acest lucru încearcă să fierbi, coci, gătești la aburi sau pe grătar.
Produse coapte
Preparatele coapte, în special cele preambalate, conțin o mulțime de ingrediente care pot crește colesterolul, mai ales dacă sunt consumate în mod constant. De obicei au o combinație de carbohidrați rafinați și grăsimi, care se reflectă negativ în nivelul trigliceridelor.
De asemenea, pot apărea inflamații care duc la înfundarea arterelor și la depunere de colesterol pe acestea. Află care sunt cele 7 metode prin care să adaugi grăsimi sănătoase în alimentația ta.
Ține cont de faptul că produsele coapte au în compoziție o cantitate mare de uleiuri vegetale, unt sau chiar margarină. În combinație cu zahărul rafinat îți pot crește colesterolul într-un mod în care nici nu îți imaginai.
Carne roșie procesată
Cârnații, mezelurile, baconul sunt bogate în grăsimi saturate și sodiu. Combinația este periculoasă dacă vrei să ții sub control nivelul colesterolului.
Potrivit unui studiu publicat în Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases consumul regulat de produse din carne roșie este asociat cu riscul de creștere a nivelului trigliceridelor și colesterolului. De aici până la probleme cardiovasculare nu mai este decât un pas.
Alcoolul
Sunt studii care arată că un consum moderat de alcool poate fi benefic pentru sănătatea inimii, însă atunci când acesta devine un obicei zilnic duce la creșterea colesterolului. Așa apar problemele de sănătate cardiacă și hipertensiunea. Află mai multe despre beneficiile vinului asupra organismului.
Atunci când bei alcool zilnic trebuie să iei în considerare stilul de viață. Dacă faci mișcare zilnic, dacă ai o dietă echilibrată, un istoric medical fără probleme și o moștenire genetică bună poți bea un pahar de vin zilnic.
Dacă consumi preparate coapte, carne roșie procesată sau alimente prăjite ocazional nu ar trebui să ai probleme de sănătate. Situațiile neplăcute vor apărea atunci când acestea fac parte din dieta ta zilnică și când modul tău de viață este unul sedentar.