Dutch Baby. Clătită uriașă preparată la cuptor
Clătitele sunt printre preferințele multora în materie de desert pentru că sunt gustoase și ușor de preparat. Rețetele sunt foarte versatile. Poți prepara aluatul în feluri diferite, iar clătitele le poți prepara atât la tigaie, cât și la cuptor. Încearcă și tu una dintre variantele la cuptor preparând rețeta Dutch Baby pe care ți-o oferim mai jos.
Galerie foto
Rețeta se prepară asemănător cu cea de pancakes, diferența constă în modul de coacere. Pancakes se coc pe flacăra aragazului, iar clătita pufoasă se coace în cuptor. Preparată în acest mod, clătita iese foarte pufoasă și frumos ondulată pe margini. Se garnisește zahăr pudră și cu fructe proaspete, pentru un aspect mai atractiv.
Rețeta acestei clătite a fost inventată în prima jumătate a anilor 1900, în Seattle. Marca acestui desert a fost înregistrată de Victor Manca, proprietarul cafenelei Manca’s Cafe. Familia Manca a reinterpretat rețeta de clătite nemțești cu mere. Rezultatul a fost desertul pe care o lume întreagă l-a apreciat de cum l-a degustat.
Tot din categoria rețetelor interesante de clătite, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de clătite imperiale rupte în bucățele, denumită Kaiserschmarrn. Este o rețetă din bucătăria austriacă. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta clătitei pufoase Dutch Baby.
Ingrediente
Mod de preparare
De menționat că în rețeta originală, pentru coacerea uniformă a clătitei, bucătarul a folosit o tigaie din fontă. Ideal ar fi să folosești și tu una din același material. Însă, dacă nu deții o astfel de tigaie, poți prepara clătita într-o altă tigaie cu pereții groși, sau într-un vas de yena.
Cum prepari clătita pufoasă Dutch Baby
Pune ouăle în bolul mixerului și presară peste ele sarea. Adaugă și zahărul și amestecă ingredientele până când ingredientele solide sunt dizolvate, iar compoziția este omogenă. Adaugă laptele rece șu omogenizează din nou compoziția. Apoi încorporează treptat făina. Omogenizează ușor aluatul de clătite și lasă-l la odihnit doar până când se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pentru a coace clătita pufoasă, taie untul în cuburi și adaugă-l în vasul de coacere. Pune vasul în cuptor, în timp ce cuptorul se încălzește. Scoate vasul după ce untul se topește și înclină-l ușor în toate direcțiile, pentru a se întinde untul și pe pereții acestuia.
Feliază merele mai grosier și înlătură cotoarele de la acestea. Toarnă aluatul de clătită pufoasă în vasul uns și presară feliile de mere pe deasupra. Introdu vasul în cuptor și coace clătita uriașă Dutch Baby pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.
După coacere, decorează clătita cu zahăr pudră. O mai poți decora și cu fructe proaspete și o poți savura la desert, alături de un suc, un ceai sau chiar alături de cafea.
Descoperă pentru data următoare și o rețetă de rondele de mere în aluat de clătite, denumite mere în pijama.
Galerie foto