3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

Bucătăria franceză este renumită pentru rafinamentul său, iar cartofii ocupă un loc deosebit în această tradiție culinară bogată. Francezii au dezvoltat de-a lungul secolelor tehnici și rețete care pun în valoare această legumă versatilă, de la cele mai simple preparate până la cele mai sofisticate. Îți prezentăm 3 rețete franțuzești cu cartofi. Descoperă și tu câteva preparate tradiționale pe care le poți încerca acasă.

O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
Majoritatea preparatelor franțuzești cu cartofi sunt inspirate din mâncăruri rustice / Shutterstock

Cartofii sunt una dintre cele mai des folosite legume în bucătăria franceză și sunt serviți atât în ​​bistrouri acasă, cât și în restaurantele fine. Cartofii sunt deosebit de hrănitori și reconfortanți atunci când vreme este mai rece. Versatilitatea lor este ceea ce îi face atât de speciali, iar francezii au inventat nenumărate feluri de mâncare delicioase care prezintă o mulțime de moduri de a le servi. 

Acasă, poți încerca o varietate de rețete franțuzești de cartofi, de la caserole cremoase și cartofi rustici prăjiți până la mâncăruri mai rafinate, cum ar fi pommes dauphine. În timp ce multe dintre aceste rețete sunt garnituri, există și câteva feluri principale franceze care celebrează cartofii ca vedeta a mesei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois este o delicatesă franceză care îmbină aroma bogată a cartofilor cu consistența cremoasă dată de smântână și de brânză.

Gratin Dauphinois serviți într-un vas mare și alb
Pentru o crustă mai aurie, poți lăsa preparatul sub gril pentru câteva minute suplimentare la sfârșitul timpului de coacere / Shutterstock

Este o alegere excelentă pentru a însoți preparatele principale sau pentru a fi savurat ca fel principal într-o cină specială. Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care a ajuns celebră în întreaga lume.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 480 ml de smântână lichidă
  • 240 ml lapte
  • 200 g de brânză Gruyère rasă
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se spală și curăță cartofii. Se taie în felii subțiri, preferabil folosind un cuțit sau un robot de bucătărie pentru a obține felii uniforme.

Se așează jumătate din felii de cartofi într-un strat uniform într-o formă de copt unsă cu unt. Se presară jumătate din usturoiul zdrobit peste cartofii aranjați în formă.

Se condimentează cu sare, piper și, opțional, puțină nucșoară. Se adaugă restul de felii de cartofi peste primul strat și se presară usturoiul rămas.

Într-un castron, se amestecă smântâna lichidă cu laptele. Se condimentează amestecul cu sare și piper după gust. Se toarnă amestecul lichid peste cartofi în formă astfel încât să îi acopere uniform. Apoi se presară brânza Gruyère rasă deasupra cartofilor. Se așează forma în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ O oră sau până când cartofii sunt moi și are o crustă aurie.

Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l tăia. Se servește cald ca o garnitură delicioasă sau ca fel principal.

Tartiflette

Tartiflette este un preparat tradițional originar din regiunea Savoie din Franța. Această mâncare bogată și reconfortantă pune în valoare ingrediente locale precum cartofii, baconul și brânza Reblochon.

Tartiflette servit într-un castron maro
Tartiflette este inspirată de viața tradițională a fermierilor din Alpii francezi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 200 g bacon sau slănină afumată, tăiată în cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 200 ml smântână lichidă
  • 1 bucată de brânză Reblochon (aproximativ 450 g)
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 lingură de unt pentru uns forma de copt

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se fierb cartofii în apă sărată până când aceștia devin ușor moi, dar nu complet gătiți. Se scurg și se lasă să se răcească puțin.

Într-o tigaie mare, se prăjește baconul până devine crocant. Se adaugă ceapa și se călesc până devin aurii. Apoi se pun cartofii fierți în tigaie și se amestecă cu baconul și ceapa. După aceea, se toarnă smântâna lichidă peste compoziție. Se condimentează cu sare și piper după gust. Apoi se pune usturoiul zdrobit.

Se taie brânza Reblochon în jumătate, în sens orizontal, pentru a obține două bucăți mai subțiri. Se pune o jumătate de bucată de brânză peste cartofi. Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când brânza se topește și capătă o crustă aurie.

Se scoate tartiflette-ul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l porționa. Se servește cald și se savurează alături de o salată proaspătă.

Pommes Aligot

Pommes Aligot este o rețetă tradițională franceză care provine din regiunea Aubrac din sud-vestul Franței. Această specialitate culinară îmbină cartofii pufoși și brânza topită într-un fel de mâncare extrem de reconfortant și delicios.

Pommes Aligot alături de un sos și cârnați
Pommes Aligot se servește drept garnitură pentru preparate din carne / Shutterstock

Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care va intra în meniul tău pentru totdeauna.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți potrivite
  • 250 g brânză Tomme sau Gruyère, rasă
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă
  • frunze de cimbru proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Se pun cartofii tăiați în apă sărată și se fierb până când sunt moi. Se scurg și se lasă să se odihnească puțin. Într-o cratiță, se topește brânza rasă în lapte la foc mic.

Se amestecă continuu până când se obține o compoziție omogenă.

Apoi se adaugă cartofii fierți în cratiță și se amestecă bine cu brânza topită. se continuă amestecarea până când se obține o textură moale și cremoasă. După aceea, se pun pun untul, usturoiul zdrobit și, dacă se dorește, puțină nucșoară pentru aromă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se amestecă energic compoziția, preferabil cu un mixer electric, până când Pommes Aligot devine elastic și puțin lucios. Se scoate din cratiță și se pune într-un bol sau pe o farfurie. Se decorează cu frunze de cimbru proaspăt.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cartofi copți aromatizați și serviți pe un blat negru
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
mâncare de cartofi cu afumătură pusă într-un castron alb
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
cartofi crocanți într-un bol alb alături de un sos roșu și unul alb
14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată
14 sfaturi pentru a găti cartofi crocanți. Trucurile cu care nu poți da greș niciodată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de ciorbă de pește cu legume în bol
03:58
Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
Tartă cu pere și ciocolată, pe un suport de lemn
03:47
Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat Tartă cu pere și ciocolată, o combinație de nerefuzat
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
13 septembrie, 06:24
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Dulceață de caise fără zahăr
13 septembrie, 05:31
Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
12 septembrie, 06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
12 septembrie, 06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
Prințul George are un hobby de care mulți adulți se tem. La numai 11 ani si-a depășit tatăl cu abilitățile pe care le are
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
În satul Corod din Galaţi, o bătrână luată de viitură a fost găsită moartă la poarta casei. Biata femeie n-a mai apucat să fugă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
Dieta minune a lui Ilie Dumitrescu. Ce mănâncă la miezul nopţii şi ce băuturi alcoolice consumă
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și...
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
EXCLUSIV | Ce a răspuns Loredana când a fost întrebată dacă a ținut legătura cu Cornel, după Insula Iubirii: “Mi-a trimis cerere și..."
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
S-a zvonit că William Levy s-ar fi împăcat cu partenera lui Elizabeth Gutiérrez, dar ea a dezmințit aceste zvonuri. Cum s-a afișat
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
De ce a vibrat Pământul timp de 9 zile. Sursa surprinzătoare a fost descoperită în Groenlanda
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Pipote de pui cu morcovi caramelizați
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Cele mai bune gustări pentru copii înainte de culcare. Ce recomandă specialiștii
Ciara este extrem de recunoscătoare pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Ciara este „extrem de recunoscătoare” pentru timpul petrecut cu familia în timpul turneului. Diva a vorbit despre lucrurile cu adevărat importante din viața ei
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
Efectele consumului de ceai verde prăjit asupra performanței cognitive. Ce modificări poate produce în creier această băutură
fresh
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Dulceață de caise fără zahăr. Ce să adaugi în rețetă ca să iasă delicioasă

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros

Ciorbă de păstrăv cu legume, perfectă pentru un prânz savuros
închide