3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

Bucătăria franceză este renumită pentru rafinamentul său, iar cartofii ocupă un loc deosebit în această tradiție culinară bogată. Francezii au dezvoltat de-a lungul secolelor tehnici și rețete care pun în valoare această legumă versatilă, de la cele mai simple preparate până la cele mai sofisticate. Îți prezentăm 3 rețete franțuzești cu cartofi. Descoperă și tu câteva preparate tradiționale pe care le poți încerca acasă.

O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
Majoritatea preparatelor franțuzești cu cartofi sunt inspirate din mâncăruri rustice / Shutterstock

Cartofii sunt una dintre cele mai des folosite legume în bucătăria franceză și sunt serviți atât în ​​bistrouri acasă, cât și în restaurantele fine. Cartofii sunt deosebit de hrănitori și reconfortanți atunci când vreme este mai rece. Versatilitatea lor este ceea ce îi face atât de speciali, iar francezii au inventat nenumărate feluri de mâncare delicioase care prezintă o mulțime de moduri de a le servi. 

Acasă, poți încerca o varietate de rețete franțuzești de cartofi, de la caserole cremoase și cartofi rustici prăjiți până la mâncăruri mai rafinate, cum ar fi pommes dauphine. În timp ce multe dintre aceste rețete sunt garnituri, există și câteva feluri principale franceze care celebrează cartofii ca vedeta a mesei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois este o delicatesă franceză care îmbină aroma bogată a cartofilor cu consistența cremoasă dată de smântână și de brânză.

Gratin Dauphinois serviți într-un vas mare și alb
Pentru o crustă mai aurie, poți lăsa preparatul sub gril pentru câteva minute suplimentare la sfârșitul timpului de coacere / Shutterstock

Este o alegere excelentă pentru a însoți preparatele principale sau pentru a fi savurat ca fel principal într-o cină specială. Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care a ajuns celebră în întreaga lume.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 480 ml de smântână lichidă
  • 240 ml lapte
  • 200 g de brânză Gruyère rasă
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se spală și curăță cartofii. Se taie în felii subțiri, preferabil folosind un cuțit sau un robot de bucătărie pentru a obține felii uniforme.

Se așează jumătate din felii de cartofi într-un strat uniform într-o formă de copt unsă cu unt. Se presară jumătate din usturoiul zdrobit peste cartofii aranjați în formă.

Se condimentează cu sare, piper și, opțional, puțină nucșoară. Se adaugă restul de felii de cartofi peste primul strat și se presară usturoiul rămas.

Într-un castron, se amestecă smântâna lichidă cu laptele. Se condimentează amestecul cu sare și piper după gust. Se toarnă amestecul lichid peste cartofi în formă astfel încât să îi acopere uniform. Apoi se presară brânza Gruyère rasă deasupra cartofilor. Se așează forma în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ O oră sau până când cartofii sunt moi și are o crustă aurie.

Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l tăia. Se servește cald ca o garnitură delicioasă sau ca fel principal.

Tartiflette

Tartiflette este un preparat tradițional originar din regiunea Savoie din Franța. Această mâncare bogată și reconfortantă pune în valoare ingrediente locale precum cartofii, baconul și brânza Reblochon.

Tartiflette servit într-un castron maro
Tartiflette este inspirată de viața tradițională a fermierilor din Alpii francezi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 200 g bacon sau slănină afumată, tăiată în cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 200 ml smântână lichidă
  • 1 bucată de brânză Reblochon (aproximativ 450 g)
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 lingură de unt pentru uns forma de copt

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se fierb cartofii în apă sărată până când aceștia devin ușor moi, dar nu complet gătiți. Se scurg și se lasă să se răcească puțin.

Într-o tigaie mare, se prăjește baconul până devine crocant. Se adaugă ceapa și se călesc până devin aurii. Apoi se pun cartofii fierți în tigaie și se amestecă cu baconul și ceapa. După aceea, se toarnă smântâna lichidă peste compoziție. Se condimentează cu sare și piper după gust. Apoi se pune usturoiul zdrobit.

Se taie brânza Reblochon în jumătate, în sens orizontal, pentru a obține două bucăți mai subțiri. Se pune o jumătate de bucată de brânză peste cartofi. Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când brânza se topește și capătă o crustă aurie.

Se scoate tartiflette-ul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l porționa. Se servește cald și se savurează alături de o salată proaspătă.

Pommes Aligot

Pommes Aligot este o rețetă tradițională franceză care provine din regiunea Aubrac din sud-vestul Franței. Această specialitate culinară îmbină cartofii pufoși și brânza topită într-un fel de mâncare extrem de reconfortant și delicios.

Pommes Aligot alături de un sos și cârnați
Pommes Aligot se servește drept garnitură pentru preparate din carne / Shutterstock

Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care va intra în meniul tău pentru totdeauna.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți potrivite
  • 250 g brânză Tomme sau Gruyère, rasă
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă
  • frunze de cimbru proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Se pun cartofii tăiați în apă sărată și se fierb până când sunt moi. Se scurg și se lasă să se odihnească puțin. Într-o cratiță, se topește brânza rasă în lapte la foc mic.

Se amestecă continuu până când se obține o compoziție omogenă.

Apoi se adaugă cartofii fierți în cratiță și se amestecă bine cu brânza topită. se continuă amestecarea până când se obține o textură moale și cremoasă. După aceea, se pun pun untul, usturoiul zdrobit și, dacă se dorește, puțină nucșoară pentru aromă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se amestecă energic compoziția, preferabil cu un mixer electric, până când Pommes Aligot devine elastic și puțin lucios. Se scoate din cratiță și se pune într-un bol sau pe o farfurie. Se decorează cu frunze de cimbru proaspăt.

Citește și
CELE MAI CITITE
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Două pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur și castraveți murați
Galerie foto
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Pulpe de pui învelite în bacon, cu garnitură de cartofi natur
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Cât de important este să cureți valiza. Nu mai ignora igienizarea ei dacă vrei să te ferești de boli
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
Scriitor nigerian, laureat Nobel, păcălit de un taximetrist român. I-a cerut 400 € pentru o cursă de 100 RON
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: A dispărut tot!
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
O celebră cântăreață a învins cancerul după ce a trecut printr-o intervenție chirurgicală de extirpare a sânilor. Cum se simte acum și cum descrie întreaga experiență: „A dispărut tot!”
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Rulouri de dovlecei cu brânză și roșii
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
închide