3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide

Bucătăria franceză este renumită pentru rafinamentul său, iar cartofii ocupă un loc deosebit în această tradiție culinară bogată. Francezii au dezvoltat de-a lungul secolelor tehnici și rețete care pun în valoare această legumă versatilă, de la cele mai simple preparate până la cele mai sofisticate. Îți prezentăm 3 rețete franțuzești cu cartofi. Descoperă și tu câteva preparate tradiționale pe care le poți încerca acasă.

O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
Majoritatea preparatelor franțuzești cu cartofi sunt inspirate din mâncăruri rustice / Shutterstock

Cartofii sunt una dintre cele mai des folosite legume în bucătăria franceză și sunt serviți atât în ​​bistrouri acasă, cât și în restaurantele fine. Cartofii sunt deosebit de hrănitori și reconfortanți atunci când vreme este mai rece. Versatilitatea lor este ceea ce îi face atât de speciali, iar francezii au inventat nenumărate feluri de mâncare delicioase care prezintă o mulțime de moduri de a le servi. 

Acasă, poți încerca o varietate de rețete franțuzești de cartofi, de la caserole cremoase și cartofi rustici prăjiți până la mâncăruri mai rafinate, cum ar fi pommes dauphine. În timp ce multe dintre aceste rețete sunt garnituri, există și câteva feluri principale franceze care celebrează cartofii ca vedeta a mesei.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois este o delicatesă franceză care îmbină aroma bogată a cartofilor cu consistența cremoasă dată de smântână și de brânză.

Gratin Dauphinois serviți într-un vas mare și alb
Pentru o crustă mai aurie, poți lăsa preparatul sub gril pentru câteva minute suplimentare la sfârșitul timpului de coacere / Shutterstock

Este o alegere excelentă pentru a însoți preparatele principale sau pentru a fi savurat ca fel principal într-o cină specială. Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care a ajuns celebră în întreaga lume.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • 480 ml de smântână lichidă
  • 240 ml lapte
  • 200 g de brânză Gruyère rasă
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se spală și curăță cartofii. Se taie în felii subțiri, preferabil folosind un cuțit sau un robot de bucătărie pentru a obține felii uniforme.

Se așează jumătate din felii de cartofi într-un strat uniform într-o formă de copt unsă cu unt. Se presară jumătate din usturoiul zdrobit peste cartofii aranjați în formă.

Se condimentează cu sare, piper și, opțional, puțină nucșoară. Se adaugă restul de felii de cartofi peste primul strat și se presară usturoiul rămas.

Într-un castron, se amestecă smântâna lichidă cu laptele. Se condimentează amestecul cu sare și piper după gust. Se toarnă amestecul lichid peste cartofi în formă astfel încât să îi acopere uniform. Apoi se presară brânza Gruyère rasă deasupra cartofilor. Se așează forma în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ O oră sau până când cartofii sunt moi și are o crustă aurie.

Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească câteva minute înainte de a-l tăia. Se servește cald ca o garnitură delicioasă sau ca fel principal.

Tartiflette

Tartiflette este un preparat tradițional originar din regiunea Savoie din Franța. Această mâncare bogată și reconfortantă pune în valoare ingrediente locale precum cartofii, baconul și brânza Reblochon.

Tartiflette servit într-un castron maro
Tartiflette este inspirată de viața tradițională a fermierilor din Alpii francezi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în felii subțiri
  • 200 g bacon sau slănină afumată, tăiată în cuburi
  • 1 ceapă mare, tocată fin
  • 200 ml smântână lichidă
  • 1 bucată de brânză Reblochon (aproximativ 450 g)
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 lingură de unt pentru uns forma de copt

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se fierb cartofii în apă sărată până când aceștia devin ușor moi, dar nu complet gătiți. Se scurg și se lasă să se răcească puțin.

Într-o tigaie mare, se prăjește baconul până devine crocant. Se adaugă ceapa și se călesc până devin aurii. Apoi se pun cartofii fierți în tigaie și se amestecă cu baconul și ceapa. După aceea, se toarnă smântâna lichidă peste compoziție. Se condimentează cu sare și piper după gust. Apoi se pune usturoiul zdrobit.

Se taie brânza Reblochon în jumătate, în sens orizontal, pentru a obține două bucăți mai subțiri. Se pune o jumătate de bucată de brânză peste cartofi. Se pune tava în cuptorul preîncălzit și se coace timp de aproximativ 25-30 de minute sau până când brânza se topește și capătă o crustă aurie.

Se scoate tartiflette-ul din cuptor și se lasă să se odihnească timp de câteva minute înainte de a-l porționa. Se servește cald și se savurează alături de o salată proaspătă.

Pommes Aligot

Pommes Aligot este o rețetă tradițională franceză care provine din regiunea Aubrac din sud-vestul Franței. Această specialitate culinară îmbină cartofii pufoși și brânza topită într-un fel de mâncare extrem de reconfortant și delicios.

Pommes Aligot alături de un sos și cârnați
Pommes Aligot se servește drept garnitură pentru preparate din carne / Shutterstock

Este una dintre acele rețete franțuzești cu cartofi care va intra în meniul tău pentru totdeauna.

Ingrediente

  • 1 kg cartofi, curățați și tăiați în bucăți potrivite
  • 250 g brânză Tomme sau Gruyère, rasă
  • 250 ml lapte
  • 100 g unt
  • 2 căței de usturoi, zdrobiți
  • sare
  • piper, după gust
  • nucșoară, opțional, pentru aromă
  • frunze de cimbru proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Se pun cartofii tăiați în apă sărată și se fierb până când sunt moi. Se scurg și se lasă să se odihnească puțin. Într-o cratiță, se topește brânza rasă în lapte la foc mic.

Se amestecă continuu până când se obține o compoziție omogenă.

Apoi se adaugă cartofii fierți în cratiță și se amestecă bine cu brânza topită. se continuă amestecarea până când se obține o textură moale și cremoasă. După aceea, se pun pun untul, usturoiul zdrobit și, dacă se dorește, puțină nucșoară pentru aromă. Se condimentează cu sare și piper după gust.

Se amestecă energic compoziția, preferabil cu un mixer electric, până când Pommes Aligot devine elastic și puțin lucios. Se scoate din cratiță și se pune într-un bol sau pe o farfurie. Se decorează cu frunze de cimbru proaspăt.

Citește și
CELE MAI CITITE
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
chicken parmigiana
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
Galerie foto
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, pe o hârtie de copt
Galerie foto
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Cartofi umpluți cu ciuperci și brânză, preparați la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
17 octombrie, 09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Cine ar fi rupt sigiliul Distrigaz şi ar fi dat drumul la gaz, în cazul exploziei din Rahova
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie

Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
închide