Clătite de post cu mere, desertul potrivit în orice moment al zilei
Dacă vrei o rețetă mai specială de clătite poți încerca să încorporezi în aluat mere dată prin răzătoare. Vei obține un desert foarte parfumat, cu o textură ușor crocantă. Iată cum se prepară rapid cele mai delicioase clătite de post cu mere.
Pentru clătitele cu mere, poți folosi diverse soiuri de mere în funcție de preferințe. Cele mai potrivite sunt soiurile dulci și suculente deoarece oferă o aromă plăcută și o textură moale după ce sunt gătite.
Poți alege dintre Gala, Golden Delicious, Red Delicious, Fuji sau Honeycrisp. Dacă preferi un contrast de arome sau dacă vrei să echilibrezi dulceața clătitelor cu ceva mai acru, poți folosi soiuri de mere mai acre, cum ar fi Granny Smith sau Jonathan.
Poți chiar să amesteci mai multe tipuri de mere, pentru mai multă aromă și un gust mai profund.
În cazul în care folosești un soi de mere mai dulci poți renunța la adăugarea zahărului sau poți pune o cantitate mai mică. Dacă utilizezi mere mai acre, poți echilibra gustul atât cu îndulcitor natural—stevia sau sirop de agave, sau cu zahăr.
Clătitele de post cu mere sunt perfecte pentru micul dejun. Poți presăra deasupra lor nuci sau migdale măcinate, unt de arahide sau chiar mere trase la tigaie. Se potrivesc la fel de bine și cu sos caramel sau le poți mânca simple.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță merele de coajă și se dau pe răzătoarea mare. Apoi se pun într-o strecurătoare pentru a se scurge bine. Se pot stoarce dacă sunt prea zemoase.
Cum prepari rețeta de clătite de post cu mere
Făina, apa, uleiul, scorțișoara, sarea, zahărul și zahărul vanilat se amestecă într-un bol suficient de încăpător.
Compoziția ideală trebuie să aibă consistența similară cu cea pe care o are smântâna pentru gătit. Apoi se încorporează merele amestecându-se bine și se dă compoziția la rece pentru 15-20 de minute.
Se încinge bine o tigaia antiaderentă și se unge cu ulei. Se pune un polonic de compoziție și se mișcă puțin tigaia astfel încât aluatul să se distribuie uniform.
Când clătita începe să se rumenească, se întoarce de pe o parte pe cealaltă. Se repetă procesul până când se termină compoziția
Ce valori nutriționale are clătita de post cu mere
Valoarea nutrițională a clătitelor cu mere variază în funcție de ingredientele folosite și de dimensiunea lor. Totuși, o clătită medie poate avea aproximativ 100-150 de calorii, în funcție de cantitatea de ulei folosit la prăjire și de aluat.
Dacă se folosesc făină albă și zahăr vei avea între 20 și 30 de grame de carbohidrați la o porție de clătite cu mere. În schimb, cantitatea de proteine și cea de grăsimi va fi destul de mică, în jur de 2-6 g.
Dacă se folosesc făină integrală sau alte ingrediente bogate în fibre, clătitele de post cu mere pot furniza o cantitate mică de fibre, dar nu în cantități semnificative.