3 rețete cu pui și orez. Preparate perfecte pentru o masă rapidă
Combinația dintre carne de pui și orez este una dintre cele mai iubite și versatile asocieri culinare. Este o îmbinare perfectă între gustul discret al cărnii de pui și textura cremoasă a orezului. Indiferent în ce modalitate este sunt pregătite preparatele din orez și pui sunt savuroase și hrănitoare. Iată 3 rețete cu pui și orez pe care să le încerci oricând vrei să gătești ceva sățios, rapid și gustos.
Unul dintre motivele pentru care preparatele cu carne de pui și orez sunt atât de populare este versatilitatea lor. Această combinație permite folosirea unei game variate de condimente, de moduri de gătit, de adaosuri de legume sau sosuri.
În plus, combinația de orez cu carne de pui este și foarte sățioasă. Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine slabe și fier, în timp ce orezul furnizează carbohidrați esențiali și fibre. Această asociere face preparatele pe bază de carne de pui și orez potrivite pentru cei care doresc să aibă o dietă echilibrată.
3 rețete cu pui și orez
Carnea de pui este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali de care corpul are nevoie pentru a construi și repara țesuturile.
Orezul furnizează carbohidrați complecși, care reprezintă o sursă de energie durabilă. Acești carbohidrați sunt digerați lent, contribuind la menținerea nivelului de zahăr din sânge stabil și asigurând o senzație de sațietate pe termen lung.
Iată 3 rețete cu pui și orez pe care să le gătești oricând vrei să mănânci ceva sănătos și gustos. Le poți adapta după preferințele tale, adăugând condimentele preferate și le poți servi cu garnituri savuroase din legume de sezon sau conservate.
Orez prăjit cu pui
Orezul prăjit cu pui este unul dintre cele mai potrivite preparate pentru pachetul de la birou sau de a folosi orezul rămas de la cină pe care nu vrei să îl arunci.
Ingrediente
- 2 lingurițe ulei de măsline, împărțit
- 2 ouă mari , bătute
- 1 lingura de usturoi tocat
- 100 g mazăre congelată
- 100 g morcovi congelați
- 400 g orez fiert, rece
- 400 g pui fier , tocat
- 50 ml sos de soia
- 2 legături de ceapă verde tocată mărunt
- 100 g muguri de fasole
Mod de preparare
Se încinge un wok sau o tigaie mare la foc puternic. Se pune o linguriță de ulei și se amestecă pentru a acoperi fundul tigăii. Apoi se adaugă ouăle și se amestecă. Când sunt gătite se transferă într-un castron.
Se șterge wok-ul cu un prosop de hârtie. Se pun restul de ulei și usturoiul. Se gătesc aproximativ 20 de secunde. După aceea, se pun mazărea și morcovii și se lasă până se înmoaie.
Când sunt gata se adaugă orezul și puiul și se lasă să se prăjească spărgând bulgării de orez cu o lingură de lemn sau o spatulă.
Se adaugă sosul de soia și se mai lasă încă un minut. La final se pun ceapa verde, mugurii de fasole și ouăle. Se amestecă și se mai lasă un minut. Se Servește imediat.
Pui cu brânză cheddar și orez
Această caserolă este o masă de zi cu zi delicioasă și satisfăcătoare pentru familiile ocupate. Un pui de rotisor achiziționat și pachetele de orez la cuptorul cu microunde pot face această masă și mai ușor de preparat. Sosul ușor este un sos de brânză, de bază, făcut cu lapte și bulion de pui.
Servește caserola cu pui și orez cu biscuiți și roșii feliate pentru o cină perfectă în familie.
Ingrediente
- 120 g unt
- 150 g ciuperci feliate sau mărunțite
- 1 legătură de ceapă verde, tăiată subțire
- 50 g făină universală
- 400 g supă de pui
- 200 ml lapte sau smântână pentru gătit
- 150 g brânză Cheddar mărunțită, împărțită
- 1/8 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1 linguriță de sare
- 1 ardei iute tocat
- 500 g orez fiert
- 300 g carne de pui fiartă tăiat cubulețe
- pătrunjel proaspăt tocat, opțional
- 100 g pesmet
- 60 g unt topit
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă adâncă. Se topește untul într-o cratiță mare. Apoi se pun ciupercile și se gătesc două minute, amestecând continuu. Apoi se pune ceapa verde și se continuă gătitul, amestecând, timp de un minut.
După aceea, se încorporează făina și se adaugă supa de pui. Se amestecă până se îngroașă. Se pun laptele, jumătate din cantitatea de brânză cheddar, sarea, piperul și ardeiul iute. Se amestecă și se lasă să se gătească până când se topește brânza.
Apoi se pun orezul, puiul și pătrunjelul. Se amestecă. Apoi se pune amestecul în tava pregătită și se acoperă cu restul se brânză.
Se amestecă pesmetul cu untul topit și se presară peste stratul de brânză. Se dă tava la cuptor pentru 25 -30 de minute, până când caserola clocotește pe margini și toppingul de pesmet este rumenit.
Risotto cu pui cu orez cu bob lung
Pentru ca risotto să fie cremos trebuie să îl amesteci constant. În felul acesta se îngroașă orezul cât timp se gătește, forțându-l să elibereze amidon în lichid.
Ingrediente
- 4 bucăți de piept de pui dezosat, fără piele
- 1/2 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapa medie, tocată mărunt
- 3 căței de usturoi, tocați
- 500 g orez cu bob lung
- 1,5 l supă de pui
- 1 linguriță de busuioc uscat sau cimbru, optional
- 200 g parmezan ras
- 60 g unt
Mod de preparare
Se taie pieptul de pui în bucăți de 2 cm și se condimentează cu sare și piper. Într-o cratiță mare se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Apoi se pun ceapa și usturoiul și se gătesc cinci minute până se înmoaie, amestecând des.
Apoi se pun bucățile de pui, se amestecă până când puiul începe să se rumenească ușor, aproximativ trei minute. După aceea se pune orezul și se amestecă ușor. Se gătește două minute la foc mediu, amestecând continuu.
Se pun 200 ml de supă de pui și se gătește până scade lichidul, amestecând constant. Se adaugă alte 200 ml de supă de pui și se continuă amestecarea. Se repetă pasul până când orezul este moale și compoziția cremoasă.
Se adaugă busuiocul, brânza și untul chiar înainte de servire, amestecând pentru a se topi. Se acoperă oala și se lasă 5 minute pe foc, apoi se servește imediat.