Cele 5 sosuri franțuzești de bază. Cum se prepară și la ce sunt folosite

Bucătăria clasică franceză a influențat întreaga gastronomie mondială. Chiar dacă nu obișnuiești să gătești preparate sofisticate cu siguranță folosești mici tehnici care au fost dezvoltate de bucătarii francezi.Descoperă care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază.

Sosuri franțuzești de bază pe o masă gri
Din cele 5 sosuri franțuzești de bază au derivat alte câteva sute de sosuri noi / Shutterstock

Bucătăria franțuzească este recunoscută pentru modul inovativ în care folosește sosurile. Până la urmă un sos bine preparat aduce complexitate și bogăție oricărui preparate.

Există o multitudine de sosuri însă marea lor majoritate derivă din 5 sosuri franțuzești de bază, numite și ”sosuri mamă”

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază

Cele 5 sosuri franțuzești de bază au fost create în anii 1800 de chef August Escoffier unul dintre bucătarii emblematici ai lumii. A fost numit ”regele bucătarilor și bucătariilor regilor” pentru că și-a câștigat reputația mondială ca bucătar-șef la prestigiosul hotel Savoy din Londra. Apoi a condus bucătăria unui alt hotel de lux, Carlton tot din Londra. De-a lungul timpului numele lui a ajuns să fie sinonim cu bucătăria franțuzească.

Escoffier a creat 5 ”sosuri mamă” și maioneza și sosul olandez pe care le-a numit ”sos fiică”. Fiecare sos ele este clasificat în funcție de baza de la care s-a pornit și de grosime.

Sosul Béchamel sau sos alb

Sosul Béchamel este un sos alb preparat din lapte integral, unt și făină. Pentru a-l prepara trebuie să topești untul într-un vas, apoi să pui untul și să amesteci până când se formează o pastă groasă numită ”roux”.

Sosul bechamelîntr-o crăticioară de aluminiu
Sosul bechamel este ingredientul de bază pentru lasagna / Shutterstock

Se lasă 2-3 minute, până capătă culoarea maronie. Apoi se adaugă laptele fierbinte amestecând cu un tel până se formează un sos cremos. Se adaugă sare, piper și cuișoare.

Pornind de la sosul béchamel s-au creat alte sosuri:

  • Mornay: béchamel cu ceapă, cuișoare, brânză Gruyère și parmezan
  • Sos de smântână: béchamel cu smântână
  • Soubise: béchamel cu unt și ceapă caramelizată
  • Nantua: béchamel cu creveți, unt și smântână
  • Sos Cheddar: béchamel cu lapte integral și brânză cheddar

Sosul Béchamel se folosește la paste, în special la lasagna, și la o mulțime de preparate care se gătesc la cuptor atât pe bază de legume, cât și carne sau o combinație între acestea.

Sosuri franțuzești de bază: sos Velouté

Sosul velouté este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este un sos simplu preparat din unt, făină și supă clară. Supa se prepară prin fierberea timp de mai multe ore a oaselor împreună cu ierburi aromatice și legume.

Soul veloute turnat într-un bol mare alb care se află pe o masă de lemn
Sosul veloute se face cu supă din oase de pui, vită sau pește / Shutterstock

Sosul velouté seamănă cu sosul béchamel pentru că la bază are roux—amestec de unt și făină care este apoi amestecat cu supă de oase în loc de lapte. Cel mai des se folosește supa de oase de pui, dar la fel de potrivite sunt și cele de vițel sau de pește.

Din sosul velouté au derivat o mulțime de alte sosuri din care amintim doar câteva:

  • Supreme: velouté cu supă de pui, smântână și ciuperci with heavy cream and mushrooms
  • Sos unguresc: velouté cu supă de pui sau de vițel, ceapă, paprika și vin alb
  • Sos Normande: velouté cu supă de pește, smântână, unt și gălbenuș de ou
  • Sos venețian: velouté cu supă de pui sau de pește cu tarhon, pătrunjel și șalotă
  • Sos german: velouté cu supă de pui sau de vițel cu suc de lămâie, gălbenuș și smântână

Sosul velouté se folosește pentru preparate din carne sau legume

Sos spaniol sau sos brun

Sosul spaniol mai este cunoscut și drept sos brun și este preparat din roux cu supă de oase de vită, piure de roșii și mirepoix — un amestec de morcovi, ceapă și țelină sotate.

Sos spaniol turnat într-un castron mic alb
Sosul spaniol se folosește în special pentru preparate din carne / Shutterstock

Supa pentru acest sos de face din oase de vită sau de vițel care au fost ținute la cuptor și apoi fierte mai multe ore. Roux în acest caz se face tot din făină și unt, doar că este lăsat mai mult timp de foc astfel încât să capete o culoare cât mai închisă.

Pornind de la sosul spaniol sau creat și alte sosuri:

  • Demi-glace: sos spaniol cu mai multă supă de vită, ierburi aromatice și condimente fierte mai mult până se îngroașă
  • Robert: sos spaniol cu suc de lămâie, pudră de muștar, vin alb și ceapă
  • Charcutière: sos spaniol, pudră de muștar, șalotă, murături
  • Sos de ciuperci: sos spaniol, ciuperci, șalotă, sherry și suc de lămâie
  • Burgundy: sos spaniol cu vin roșu și șalote

Sosul spaniol și derivatele sale se servesc de obicei cu cărnuri roșii, cum ar fi cea de vită sau de rață. Încearcă și rețeta de sos tzatziki.

Sosuri franțuzești de bază: Sos olandez

Sosul olandez este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este foarte cremos și se prepară din unt, suc de lămâie și gălbenușuri crude.

Sosul olandez servit într-o sosieră albă
Sosul olandez este o emulsie, la fel ca maioneza / Shutterstock

Untul și gălbenușurile se bat până când devin o emulsie, lucru care nu este tocmai ușor. Secretul este ca untul să fie la temperatura camerei, gălbenușurile să fie călduțe, iar în timpul preparării să se mixeze constant, fără oprire.

De la sosul olandez s-au mai format alte sosuri:

  • Bearnaise: sos olandez cu vin alb, tarhon și piper
  • Choron: sos olandez cu tarhon și roșii
  • Maltaise: sos olandez cu suc de portocale roșii
  • Mousseline: sos olandez cu frișcă bătută

Sosul olandez se servește cu ouă, legume, carne de pui sau de pește

Sosuri franțuzești de bază: sos de roșii

Sosul de roșii clasic franțuzesc este îngroșat cu roux și asezonat cu ierburi și legume și carne de porc. Aceasta din urmă se pune cu untul într-o cratiță pe foc până când grăsime începe să se lichefieze, apoi se adaugă morcovii, ceapa, țelina și usturoiul, frunza de dafin și cimbrul și se lasă să se soteze.

Sos de roșii într-o crăticioară alătri de roșii și ardei iute
Sosul de roșii clasic franțuzesc are la bază roux cu carne de porc / Shutterstock

Apoi se pune făina și se face roux. Când este gata se pun piureul de roșii și supa de oase de vițel. Se amestecă și se lasă să fiarbă. Se dă la cuptor pentru 90 de minute, apoi se scoate și se trece printr-o strecurătoare fină.

Din acest sos au derivat alte sosuri la fel de savuroase:

  • Creole: sos de roșii cu vin, usturoi, ceapă, ardei cayenne și ardei gras roșu
  • Sos algerian: sos de roșii cu ardei gras roșu și verde
  • Sos portugheze: sos de roșii cu usturoi, ceapă, zahăr, sare, pătrunjel și roșii fără coajă
  • Sos provençal: sos de roșii, ulei de măsline, pătrunjel, mărar, usturoi, sare, piper și zahăr
  • Sos marinara: sos de roșii, usturoi, ceapă și ierburi

Sosul de roșii clasic franțuzesc se poate servi cu carne, pește, legume, ouă sau paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă secționat pe platou, alături de două pahare și farfurii cu tacâmuri de servit
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Plăcinte cu varză la tigaie, așezate pe un tocător de lemn
Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
Bol cu maioneză preparată după rețetă de maioneză de post, alături de o lămâie secționată și o sticlă cu ulei
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Cartofi noi la cuptor, cu sos de iaurt și usturoi
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sos Teriyaki într-un bol transparent
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Sos yum yum pus într-un bol mic
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos olandez servit într-o sosieră alături de o farfurie pe care se află unt
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Sos olandez. Cel mai catifelat sos din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri porționată pe un platou alb, alături de un bol cu unt și frunze de leurdă
06:33
Pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri. Rețetă pentru micul dejun Pâine cu unt aromat cu leurdă și alte verdețuri. Rețetă pentru micul dejun
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
05:56
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Quiche cu ciuperci și șuncă presată porționată pe o farfurie neagră și pe un tocător
04:51
Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată Quiche cu ciuperci și șuncă presată. Rețetă savuroasă de tartă sărată
rețete sofisticate pentru mic dejun
03:17
5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase 5 rețete de mic dejun pe care să le încerci în weekend. Preparate simple și gustoase
Sufleu de brânză cu trufe în vas ramekin alb
11 aprilie, 05:26
Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase
Cea mai bună prăjitură din lume porționată
11 aprilie, 05:06
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
ceai cu lapte alături de ofotografie cu bubble tea
11 aprilie, 04:22
Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
O femeie care încearcă să deschidă capacul unui borcan
11 aprilie, 03:01
Cum să desfaci ușor capacul unui borcan. 7 metode care te vor ajuta mereu Cum să desfaci ușor capacul unui borcan. 7 metode care te vor ajuta mereu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
1
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
2
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Pentru masa de prânz dintr-o zi de primăvară sau a unei zile de post, rețeta de ciorbă de urzici cu tăiței poate fi alegerea ideală. Ciorba este gustoasă, este consistentă, dar...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
3
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
4
Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcinte cu varză la tigaie. Rețetă pentru gustări delicioase
Plăcintele sărate, preparate la tigaie, sunt foarte apreciate în toate bucătăriile lumii. Dacă vrei să încerci și tu una dintre aceste rețete, poți încerca rețeta de plăcinte cu varză la tigaie....
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
5
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Tort cu mousse de ciocolată neagră și albă, elegant și delicios
Pentru un eveniment deosebit în familie, rețeta de tort cu mousse de ciocolată neagră și albă poate fi alegerea ideală. Tortul va avea un aspect elegant și un gust delicios. Rețeta...
Parteneri
Zodii care sunt predispuse să facă alegeri greșite în viață. Care este motivul
Zodii care sunt predispuse să facă alegeri greșite în viață. Care este motivul
Zodii care sunt predispuse să facă alegeri greșite în viață. Care este motivul
Crima din Dâmboviţa. A sosit rezultatul testelor ADN. Cum ar fi fost ucisă Mirela de suspectul turc
Crima din Dâmboviţa. A sosit rezultatul testelor ADN. Cum ar fi fost ucisă Mirela de suspectul turc
Crima din Dâmboviţa. A sosit rezultatul testelor ADN. Cum ar fi fost ucisă Mirela de suspectul turc
La 77 de ani, Ilie Năstase vrea un copil şi cu „cea mai frumoasă femeie”: „Noi încercăm, ea vrea neapărat!”
La 77 de ani, Ilie Năstase vrea un copil şi cu „cea mai frumoasă femeie”: „Noi încercăm, ea vrea neapărat!”
La 77 de ani, Ilie Năstase vrea un copil şi cu „cea mai frumoasă femeie”: „Noi încercăm, ea vrea neapărat!”
O mai știi pe Tatiana Final Boss? Cum arată tânăra celebră pe TikTok, după ce a slăbit radical
O mai știi pe Tatiana Final Boss? Cum arată tânăra celebră pe TikTok, după ce a slăbit radical
O mai știi pe Tatiana Final Boss? Cum arată tânăra celebră pe TikTok, după ce a slăbit radical
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Postarea bizară a Thalíei după ce s-a zis că s-a despărțit de Tommy Mottola. Ce a publicat în legătură cu presupusa amantă a soțului
Miliardara condamnată la moarte pentru fraudă. Ce sumă fantastică ar fi furat Truong My Lan
Miliardara condamnată la moarte pentru fraudă. Ce sumă fantastică ar fi furat Truong My Lan
Miliardara condamnată la moarte pentru fraudă. Ce sumă fantastică ar fi furat Truong My Lan
Rulouri de bacon cu prune uscate
Rulouri de bacon cu prune uscate
Rulouri de bacon cu prune uscate
Activități pentru dezvoltarea copilului
Activități pentru dezvoltarea copilului
Activități pentru dezvoltarea copilului
Travis Kelce a împărtășit un TikTok emoționant cu Jason Kelce pentru a sărbători Ziua Internațională a Fraților
Travis Kelce a împărtășit un TikTok emoționant cu Jason Kelce pentru a sărbători Ziua Internațională a Fraților
Travis Kelce a împărtășit un TikTok emoționant cu Jason Kelce pentru a sărbători Ziua Internațională a Fraților
Alimentele care nu conțin lactoză. Ce poți consuma dacă suferi de intoleranță
Alimentele care nu conțin lactoză. Ce poți consuma dacă suferi de intoleranță
Alimentele care nu conțin lactoză. Ce poți consuma dacă suferi de intoleranță
fresh
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios

Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios

Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios

Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană

Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană

Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare

Tocăniță de post cu soia. O rețetă hrănitoare

Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase

Sufleu de brânză cu trufe. Rețetă de sufleu pufos pentru gustări delicioase

Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci

Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
închide