Cele 5 sosuri franțuzești de bază. Cum se prepară și la ce sunt folosite
Bucătăria clasică franceză a influențat întreaga gastronomie mondială. Chiar dacă nu obișnuiești să gătești preparate sofisticate cu siguranță folosești mici tehnici care au fost dezvoltate de bucătarii francezi.Descoperă care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază.
Bucătăria franțuzească este recunoscută pentru modul inovativ în care folosește sosurile. Până la urmă un sos bine preparat aduce complexitate și bogăție oricărui preparate.
Există o multitudine de sosuri însă marea lor majoritate derivă din 5 sosuri franțuzești de bază, numite și ”sosuri mamă”
Care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază
Cele 5 sosuri franțuzești de bază au fost create în anii 1800 de chef August Escoffier unul dintre bucătarii emblematici ai lumii. A fost numit ”regele bucătarilor și bucătariilor regilor” pentru că și-a câștigat reputația mondială ca bucătar-șef la prestigiosul hotel Savoy din Londra. Apoi a condus bucătăria unui alt hotel de lux, Carlton tot din Londra. De-a lungul timpului numele lui a ajuns să fie sinonim cu bucătăria franțuzească.
Escoffier a creat 5 ”sosuri mamă” și maioneza și sosul olandez pe care le-a numit ”sos fiică”. Fiecare sos ele este clasificat în funcție de baza de la care s-a pornit și de grosime.
Sosul Béchamel sau sos alb
Sosul Béchamel este un sos alb preparat din lapte integral, unt și făină. Pentru a-l prepara trebuie să topești untul într-un vas, apoi să pui untul și să amesteci până când se formează o pastă groasă numită ”roux”.
Se lasă 2-3 minute, până capătă culoarea maronie. Apoi se adaugă laptele fierbinte amestecând cu un tel până se formează un sos cremos. Se adaugă sare, piper și cuișoare.
Pornind de la sosul béchamel s-au creat alte sosuri:
- Mornay: béchamel cu ceapă, cuișoare, brânză Gruyère și parmezan
- Sos de smântână: béchamel cu smântână
- Soubise: béchamel cu unt și ceapă caramelizată
- Nantua: béchamel cu creveți, unt și smântână
- Sos Cheddar: béchamel cu lapte integral și brânză cheddar
Sosul Béchamel se folosește la paste, în special la lasagna, și la o mulțime de preparate care se gătesc la cuptor atât pe bază de legume, cât și carne sau o combinație între acestea.
Sosuri franțuzești de bază: sos Velouté
Sosul velouté este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este un sos simplu preparat din unt, făină și supă clară. Supa se prepară prin fierberea timp de mai multe ore a oaselor împreună cu ierburi aromatice și legume.
Sosul velouté seamănă cu sosul béchamel pentru că la bază are roux—amestec de unt și făină care este apoi amestecat cu supă de oase în loc de lapte. Cel mai des se folosește supa de oase de pui, dar la fel de potrivite sunt și cele de vițel sau de pește.
Din sosul velouté au derivat o mulțime de alte sosuri din care amintim doar câteva:
- Supreme: velouté cu supă de pui, smântână și ciuperci with heavy cream and mushrooms
- Sos unguresc: velouté cu supă de pui sau de vițel, ceapă, paprika și vin alb
- Sos Normande: velouté cu supă de pește, smântână, unt și gălbenuș de ou
- Sos venețian: velouté cu supă de pui sau de pește cu tarhon, pătrunjel și șalotă
- Sos german: velouté cu supă de pui sau de vițel cu suc de lămâie, gălbenuș și smântână
Sosul velouté se folosește pentru preparate din carne sau legume
Sos spaniol sau sos brun
Sosul spaniol mai este cunoscut și drept sos brun și este preparat din roux cu supă de oase de vită, piure de roșii și mirepoix — un amestec de morcovi, ceapă și țelină sotate.
Supa pentru acest sos de face din oase de vită sau de vițel care au fost ținute la cuptor și apoi fierte mai multe ore. Roux în acest caz se face tot din făină și unt, doar că este lăsat mai mult timp de foc astfel încât să capete o culoare cât mai închisă.
Pornind de la sosul spaniol sau creat și alte sosuri:
- Demi-glace: sos spaniol cu mai multă supă de vită, ierburi aromatice și condimente fierte mai mult până se îngroașă
- Robert: sos spaniol cu suc de lămâie, pudră de muștar, vin alb și ceapă
- Charcutière: sos spaniol, pudră de muștar, șalotă, murături
- Sos de ciuperci: sos spaniol, ciuperci, șalotă, sherry și suc de lămâie
- Burgundy: sos spaniol cu vin roșu și șalote
Sosul spaniol și derivatele sale se servesc de obicei cu cărnuri roșii, cum ar fi cea de vită sau de rață. Încearcă și rețeta de sos tzatziki.
Sosuri franțuzești de bază: Sos olandez
Sosul olandez este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este foarte cremos și se prepară din unt, suc de lămâie și gălbenușuri crude.
Untul și gălbenușurile se bat până când devin o emulsie, lucru care nu este tocmai ușor. Secretul este ca untul să fie la temperatura camerei, gălbenușurile să fie călduțe, iar în timpul preparării să se mixeze constant, fără oprire.
De la sosul olandez s-au mai format alte sosuri:
- Bearnaise: sos olandez cu vin alb, tarhon și piper
- Choron: sos olandez cu tarhon și roșii
- Maltaise: sos olandez cu suc de portocale roșii
- Mousseline: sos olandez cu frișcă bătută
Sosul olandez se servește cu ouă, legume, carne de pui sau de pește
Sosuri franțuzești de bază: sos de roșii
Sosul de roșii clasic franțuzesc este îngroșat cu roux și asezonat cu ierburi și legume și carne de porc. Aceasta din urmă se pune cu untul într-o cratiță pe foc până când grăsime începe să se lichefieze, apoi se adaugă morcovii, ceapa, țelina și usturoiul, frunza de dafin și cimbrul și se lasă să se soteze.
Apoi se pune făina și se face roux. Când este gata se pun piureul de roșii și supa de oase de vițel. Se amestecă și se lasă să fiarbă. Se dă la cuptor pentru 90 de minute, apoi se scoate și se trece printr-o strecurătoare fină.
Din acest sos au derivat alte sosuri la fel de savuroase:
- Creole: sos de roșii cu vin, usturoi, ceapă, ardei cayenne și ardei gras roșu
- Sos algerian: sos de roșii cu ardei gras roșu și verde
- Sos portugheze: sos de roșii cu usturoi, ceapă, zahăr, sare, pătrunjel și roșii fără coajă
- Sos provençal: sos de roșii, ulei de măsline, pătrunjel, mărar, usturoi, sare, piper și zahăr
- Sos marinara: sos de roșii, usturoi, ceapă și ierburi
Sosul de roșii clasic franțuzesc se poate servi cu carne, pește, legume, ouă sau paste.