Cele 5 sosuri franțuzești de bază. Cum se prepară și la ce sunt folosite

Bucătăria clasică franceză a influențat întreaga gastronomie mondială. Chiar dacă nu obișnuiești să gătești preparate sofisticate cu siguranță folosești mici tehnici care au fost dezvoltate de bucătarii francezi.Descoperă care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază.

Sosuri franțuzești de bază pe o masă gri
Din cele 5 sosuri franțuzești de bază au derivat alte câteva sute de sosuri noi / Shutterstock

Bucătăria franțuzească este recunoscută pentru modul inovativ în care folosește sosurile. Până la urmă un sos bine preparat aduce complexitate și bogăție oricărui preparate.

Există o multitudine de sosuri însă marea lor majoritate derivă din 5 sosuri franțuzești de bază, numite și ”sosuri mamă”

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt cele 5 sosuri franțuzești de bază

Cele 5 sosuri franțuzești de bază au fost create în anii 1800 de chef August Escoffier unul dintre bucătarii emblematici ai lumii. A fost numit ”regele bucătarilor și bucătariilor regilor” pentru că și-a câștigat reputația mondială ca bucătar-șef la prestigiosul hotel Savoy din Londra. Apoi a condus bucătăria unui alt hotel de lux, Carlton tot din Londra. De-a lungul timpului numele lui a ajuns să fie sinonim cu bucătăria franțuzească.

Escoffier a creat 5 ”sosuri mamă” și maioneza și sosul olandez pe care le-a numit ”sos fiică”. Fiecare sos ele este clasificat în funcție de baza de la care s-a pornit și de grosime.

Sosul Béchamel sau sos alb

Sosul Béchamel este un sos alb preparat din lapte integral, unt și făină. Pentru a-l prepara trebuie să topești untul într-un vas, apoi să pui untul și să amesteci până când se formează o pastă groasă numită ”roux”.

Sosul bechamelîntr-o crăticioară de aluminiu
Sosul bechamel este ingredientul de bază pentru lasagna / Shutterstock

Se lasă 2-3 minute, până capătă culoarea maronie. Apoi se adaugă laptele fierbinte amestecând cu un tel până se formează un sos cremos. Se adaugă sare, piper și cuișoare.

Pornind de la sosul béchamel s-au creat alte sosuri:

  • Mornay: béchamel cu ceapă, cuișoare, brânză Gruyère și parmezan
  • Sos de smântână: béchamel cu smântână
  • Soubise: béchamel cu unt și ceapă caramelizată
  • Nantua: béchamel cu creveți, unt și smântână
  • Sos Cheddar: béchamel cu lapte integral și brânză cheddar

Sosul Béchamel se folosește la paste, în special la lasagna, și la o mulțime de preparate care se gătesc la cuptor atât pe bază de legume, cât și carne sau o combinație între acestea.

Sosuri franțuzești de bază: sos Velouté

Sosul velouté este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este un sos simplu preparat din unt, făină și supă clară. Supa se prepară prin fierberea timp de mai multe ore a oaselor împreună cu ierburi aromatice și legume.

Soul veloute turnat într-un bol mare alb care se află pe o masă de lemn
Sosul veloute se face cu supă din oase de pui, vită sau pește / Shutterstock

Sosul velouté seamănă cu sosul béchamel pentru că la bază are roux—amestec de unt și făină care este apoi amestecat cu supă de oase în loc de lapte. Cel mai des se folosește supa de oase de pui, dar la fel de potrivite sunt și cele de vițel sau de pește.

Din sosul velouté au derivat o mulțime de alte sosuri din care amintim doar câteva:

  • Supreme: velouté cu supă de pui, smântână și ciuperci with heavy cream and mushrooms
  • Sos unguresc: velouté cu supă de pui sau de vițel, ceapă, paprika și vin alb
  • Sos Normande: velouté cu supă de pește, smântână, unt și gălbenuș de ou
  • Sos venețian: velouté cu supă de pui sau de pește cu tarhon, pătrunjel și șalotă
  • Sos german: velouté cu supă de pui sau de vițel cu suc de lămâie, gălbenuș și smântână

Sosul velouté se folosește pentru preparate din carne sau legume

Sos spaniol sau sos brun

Sosul spaniol mai este cunoscut și drept sos brun și este preparat din roux cu supă de oase de vită, piure de roșii și mirepoix — un amestec de morcovi, ceapă și țelină sotate.

Sos spaniol turnat într-un castron mic alb
Sosul spaniol se folosește în special pentru preparate din carne / Shutterstock

Supa pentru acest sos de face din oase de vită sau de vițel care au fost ținute la cuptor și apoi fierte mai multe ore. Roux în acest caz se face tot din făină și unt, doar că este lăsat mai mult timp de foc astfel încât să capete o culoare cât mai închisă.

Pornind de la sosul spaniol sau creat și alte sosuri:

  • Demi-glace: sos spaniol cu mai multă supă de vită, ierburi aromatice și condimente fierte mai mult până se îngroașă
  • Robert: sos spaniol cu suc de lămâie, pudră de muștar, vin alb și ceapă
  • Charcutière: sos spaniol, pudră de muștar, șalotă, murături
  • Sos de ciuperci: sos spaniol, ciuperci, șalotă, sherry și suc de lămâie
  • Burgundy: sos spaniol cu vin roșu și șalote

Sosul spaniol și derivatele sale se servesc de obicei cu cărnuri roșii, cum ar fi cea de vită sau de rață. Încearcă și rețeta de sos tzatziki.

Sosuri franțuzești de bază: Sos olandez

Sosul olandez este unul dintre cele 5 sosuri franțuzești de bază. Este foarte cremos și se prepară din unt, suc de lămâie și gălbenușuri crude.

Sosul olandez servit într-o sosieră albă
Sosul olandez este o emulsie, la fel ca maioneza / Shutterstock

Untul și gălbenușurile se bat până când devin o emulsie, lucru care nu este tocmai ușor. Secretul este ca untul să fie la temperatura camerei, gălbenușurile să fie călduțe, iar în timpul preparării să se mixeze constant, fără oprire.

De la sosul olandez s-au mai format alte sosuri:

  • Bearnaise: sos olandez cu vin alb, tarhon și piper
  • Choron: sos olandez cu tarhon și roșii
  • Maltaise: sos olandez cu suc de portocale roșii
  • Mousseline: sos olandez cu frișcă bătută

Sosul olandez se servește cu ouă, legume, carne de pui sau de pește

Sosuri franțuzești de bază: sos de roșii

Sosul de roșii clasic franțuzesc este îngroșat cu roux și asezonat cu ierburi și legume și carne de porc. Aceasta din urmă se pune cu untul într-o cratiță pe foc până când grăsime începe să se lichefieze, apoi se adaugă morcovii, ceapa, țelina și usturoiul, frunza de dafin și cimbrul și se lasă să se soteze.

Sos de roșii într-o crăticioară alătri de roșii și ardei iute
Sosul de roșii clasic franțuzesc are la bază roux cu carne de porc / Shutterstock

Apoi se pune făina și se face roux. Când este gata se pun piureul de roșii și supa de oase de vițel. Se amestecă și se lasă să fiarbă. Se dă la cuptor pentru 90 de minute, apoi se scoate și se trece printr-o strecurătoare fină.

Din acest sos au derivat alte sosuri la fel de savuroase:

  • Creole: sos de roșii cu vin, usturoi, ceapă, ardei cayenne și ardei gras roșu
  • Sos algerian: sos de roșii cu ardei gras roșu și verde
  • Sos portugheze: sos de roșii cu usturoi, ceapă, zahăr, sare, pătrunjel și roșii fără coajă
  • Sos provençal: sos de roșii, ulei de măsline, pătrunjel, mărar, usturoi, sare, piper și zahăr
  • Sos marinara: sos de roșii, usturoi, ceapă și ierburi

Sosul de roșii clasic franțuzesc se poate servi cu carne, pește, legume, ouă sau paste.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Supă finlandeză de somon în bol alb
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
sos Teriyaki într-un bol transparent
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Rețeta de sos Teriyaki pentru acasă. Ai nevoie de doar 5 ingrediente
Sos yum yum pus într-un bol mic
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
4 decembrie, 06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
4 decembrie, 05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Jumări de porc crocante. Rețetă tradițională pentru sărbătorile de iarnă
Comuna unde tot mai mulți părinți din oraș își trimit copiii la școală. Mulţi aleg să se mute aici definitiv
Comuna unde tot mai mulți părinți din oraș își trimit copiii la școală. Mulţi aleg să se mute aici definitiv
Comuna unde tot mai mulți părinți din oraș își trimit copiii la școală. Mulţi aleg să se mute aici definitiv
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
Ce a ales să facă vedeta cu maşina de 50.000 de euro primită cadou de la Ion Ţiriac
În ce stare s-ar afla Michael Schumacher la 12 ani de la teribilul accident de schi. Adevărul despre campionul Formula 1
În ce stare s-ar afla Michael Schumacher la 12 ani de la teribilul accident de schi. Adevărul despre campionul Formula 1
În ce stare s-ar afla Michael Schumacher la 12 ani de la teribilul accident de schi. Adevărul despre campionul Formula 1
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
închide