De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul

Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu ceea ce consumau oamenii în timpul erei paleolitice, care datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă. Descoperă și tu de ce este atât de populară dieta paleo. Iată trei rețete cu care să începi regimul.

Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
Dieta paleo imită modul de alimentație din epoca preistorică / Shutterstock

Dacă vrei să ții dieta paleo poți mânca carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe, alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare sau culese din natură.

Dieta este destul de restrictivă pentru că nu permite consumul alimentelor care au devenit comune atunci când agricultura a apărut acum aproximativ 10.000 de ani. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este atât de populară dieta paleo

Scopul dietei paleo este de a reveni la un mod de a mânca care seamănă mai mult cu ce se mânca la începutul omenirii.

Raționamentul dietei este că organismul nostru este nepotrivit genetic cu dieta modernă care a apărut odată cu practicile agricole. Acest concept poartă denumirea de ipoteza discordanței.

Agricultura a schimbat ceea ce mâncau oamenii și a introdus în alimentație lactatele, cerealele și leguminoasele ca bază în dieta umană. Această schimbare relativ târzie și rapidă a dietei, conform ipotezei, a depășit capacitatea organismului de a se adapta. 

Se crede că această nepotrivire este un factor care contribuie la prevalența obezității, diabetului și bolilor de inimă în prezent, scrie EatThis.

Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că:

  • Vrei să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă
  • Ai nevoie de ajutor pentru planificarea meselor
  • Plan alimentar pentru dieta paleo
  • Există mai multe curente și în dieta paleo, unele mai restrictive, alte care permit mai multe.

Ce poți mânca dacă ții dieta paleo

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul albacore
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce trebuie evitat în dieta paleo

  • Cerealele, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
  • Leguminoasele, cum ar fi fasole, lintea, arahidele și mazărea
  • Lactatele
  • Zahărul rafinat
  • Sarea
  • Cartofii
  • Alimentele foarte procesate în general

Cum arată un meniu în dieta paleo

Iată ce ai putea mânca într-o zi obișnuită dacă ții dieta paleo:

Mic dejun. Somon și pepene galben la grătar.

Prânz. Mușchi slabă de porc la grătar și salată (romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci și sos de suc de lămâie)

Cină. Friptură de vită, broccoli aburit, salată (amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapă, migdale și sos de suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

De asemenea, dieta pune accent pe consumul de apă și pe activitatea fizică zilnică.

Ce rezultate are dieta paleo

O serie de studii clinice au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană. În general, aceste studii sugerează că dieta paleo oferă unele beneficii în comparație cu altele bazate tot pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. 

  • Se pierde mai mult în greutate
  • Toleranță îmbunătățită la glucoză
  • Control mai bun al tensiunii arteriale
  • Scăderea trigliceridelor
  • Gestionarea mai bună a apetitului

Pizza paleo

Dacă ții dieta paleo poți să mănânci chiar și pizza. Trebuie doar să te asiguri că blatul nu este din grâu, iar toppingurile nu conțin lapte.  

Pizza cu legume din dieta paleo servită pe un ștergar albastru
Poți pune orice fel de topping vrei cât timp face parte din lista de alimente permise în dieta paleo / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 g făină de migdale
  • 1/2 linguriță de praf de copt 
  • 1 lingură de condimente italienești 
  • 1 praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3 ouă mari
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin 
  • 100 ml sos de pizza 
  • 200 g mozzarella vegetală mărunțită
  • 1 ardei pepperoni tăiat felii 
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire 
  • ½ ardei gras verde mic, feliat subțire 
  • 50 g măsline negre feliate 
  • 2 ciuperci cremini, feliate subțire  
  • fulgi de ardei roșu 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Grătarul se pune în treimea superioară. Într-un castron mare, se amestecă făina de migdale, praful de copt, condimentele italienești, pudra de usturoi și sarea. 

Într-un castron mic, se amestecă ouăle și uleiul de măsline și se toarnă peste ingrediente uscate. Se amestecă până se formează un aluat, apoi se transferă pe o bucată de hârtie de pergament. 

Se pune o altă bucată de pergament deasupra și se rulează aluatul la o grosime de 0,6 cm. Se scoate bucata superioară de pergament și se aruncă. 

Aluatul se trage cu hârtia pergament într-o tavă de copt. Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 10 minute. Apoi se întinde sosul de pizza, până aproape de margini. Se presară mozzarella și legumele și se dă din nou la cuptor. Se coace până când brânza se topește aproximativ 10 minute. Se ornează cu fulgi de ardei iute înainte de servire. 

Somon copt

Poți servi acest somon copt cu oricare dintre legumele tale preferate din lista de legume paleo. Este important să îl coci pe pat de lămâi pentru a infuza pestele cu prospețimea citricelor. 

Două bucăți de somon gătit la cuptor și servit pe un tocător de lemn
Somonul copt este o sursă de aminoacizi esențiali omega3 / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lămâi, feliate subțire
  • 1 file mare de somon
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 120 g unt, topit
  • 2 linguri de miere
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • frunze de cimbru tocate
  • oregano uscat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune o hârtie de copt într-o tavă și se așează felii de lămâie într-un strat uniform. Se asezonează ambele părți ale somonului cu sare și piper și se pune deasupra feliilor de lămâie.

Într-un castron mic, se amestecă untul, mierea, usturoiul, cimbru și oregano. Se pune compoziția peste somon, apoi se pliază hârtia de copt în jurul somonului. Se coace aproximativ 25 de minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Află mai multe și despre dieta Pippei Middleton. Vezi cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină.

Salată de broccoli cu bacon

Salata de broccoli cu bacon este șansa de care aveai nevoie să îi convingi pe toți din casă să mănânce broccoli.

Salată de broccoli servită într-o farfurie gri
Salata de broccoli poate fi garnitură pentru un fel principal cu carne / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salată
  • sare
  • 3 capete de broccoli, desfăcute în buchețele mici
  • 2 morcovi, mărunțiți
  • ½ ceapă roșie, feliată subțire
  • 100 g merișoare
  • 100 g migdale feliate
  • 6 felii de bacon tocate mărunt
  • Pentru sos
  • 50 g maioneză
  • 3 linguri de oțet de mere
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare. În timp ce apa fierbe, se pregătește un castron mare cu apă cu gheață.

Se adăugă buchețele de broccoli în apa clocotită și se lasă 1-2 minute. Se scot cu o spumieră și se pun în vasul pregătit cu apă cu gheață. 

Într-un castron mare, se combină broccoli, morcovii, ceapa roșie, merișoarele, migdalele și baconul.

Într-un castron mediu, se amestecă maioneza, oțetul, sarea și piperul. Se pune dressingul peste amestecul de broccoli și se amestecă până se omogenizează.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
rețete sub 400 de calorii pe o masă neagră
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Pe Elvis Presley l-a cunoscut o lume întreagă, însă puțini știu cum arată nepoata lui adolescentă, Finley Lockwood
Pe Elvis Presley l-a cunoscut o lume întreagă, însă puțini știu cum arată nepoata lui adolescentă, Finley Lockwood
Pe Elvis Presley l-a cunoscut o lume întreagă, însă puțini știu cum arată nepoata lui adolescentă, Finley Lockwood
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide