De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul
Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu ceea ce consumau oamenii în timpul erei paleolitice, care datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă. Descoperă și tu de ce este atât de populară dieta paleo. Iată trei rețete cu care să începi regimul.
Dacă vrei să ții dieta paleo poți mânca carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe, alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare sau culese din natură.
Dieta este destul de restrictivă pentru că nu permite consumul alimentelor care au devenit comune atunci când agricultura a apărut acum aproximativ 10.000 de ani.
De ce este atât de populară dieta paleo
Scopul dietei paleo este de a reveni la un mod de a mânca care seamănă mai mult cu ce se mânca la începutul omenirii.
Raționamentul dietei este că organismul nostru este nepotrivit genetic cu dieta modernă care a apărut odată cu practicile agricole. Acest concept poartă denumirea de ipoteza discordanței.
Agricultura a schimbat ceea ce mâncau oamenii și a introdus în alimentație lactatele, cerealele și leguminoasele ca bază în dieta umană. Această schimbare relativ târzie și rapidă a dietei, conform ipotezei, a depășit capacitatea organismului de a se adapta.
Se crede că această nepotrivire este un factor care contribuie la prevalența obezității, diabetului și bolilor de inimă în prezent, scrie EatThis.
Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că:
- Vrei să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă
- Ai nevoie de ajutor pentru planificarea meselor
- Plan alimentar pentru dieta paleo
- Există mai multe curente și în dieta paleo, unele mai restrictive, alte care permit mai multe.
Ce poți mânca dacă ții dieta paleo
- Fructe
- Legume
- Nuci și semințe
- Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
- Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul albacore
- Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă
Ce trebuie evitat în dieta paleo
- Cerealele, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
- Leguminoasele, cum ar fi fasole, lintea, arahidele și mazărea
- Lactatele
- Zahărul rafinat
- Sarea
- Cartofii
- Alimentele foarte procesate în general
Cum arată un meniu în dieta paleo
Iată ce ai putea mânca într-o zi obișnuită dacă ții dieta paleo:
Mic dejun. Somon și pepene galben la grătar.
Prânz. Mușchi slabă de porc la grătar și salată (romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci și sos de suc de lămâie)
Cină. Friptură de vită, broccoli aburit, salată (amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapă, migdale și sos de suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.
Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.
De asemenea, dieta pune accent pe consumul de apă și pe activitatea fizică zilnică.
Ce rezultate are dieta paleo
O serie de studii clinice au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană. În general, aceste studii sugerează că dieta paleo oferă unele beneficii în comparație cu altele bazate tot pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
- Se pierde mai mult în greutate
- Toleranță îmbunătățită la glucoză
- Control mai bun al tensiunii arteriale
- Scăderea trigliceridelor
- Gestionarea mai bună a apetitului
Pizza paleo
Dacă ții dieta paleo poți să mănânci chiar și pizza. Trebuie doar să te asiguri că blatul nu este din grâu, iar toppingurile nu conțin lapte.
Ingrediente
- 600 g făină de migdale
- 1/2 linguriță de praf de copt
- 1 lingură de condimente italienești
- 1 praf de usturoi
- 1/2 linguriță de sare
- 3 ouă mari
- 2 linguri de ulei de măsline extra virgin
- 100 ml sos de pizza
- 200 g mozzarella vegetală mărunțită
- 1 ardei pepperoni tăiat felii
- 1 ceapă roșie mică, feliată subțire
- ½ ardei gras verde mic, feliat subțire
- 50 g măsline negre feliate
- 2 ciuperci cremini, feliate subțire
- fulgi de ardei roșu
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Grătarul se pune în treimea superioară. Într-un castron mare, se amestecă făina de migdale, praful de copt, condimentele italienești, pudra de usturoi și sarea.
Într-un castron mic, se amestecă ouăle și uleiul de măsline și se toarnă peste ingrediente uscate. Se amestecă până se formează un aluat, apoi se transferă pe o bucată de hârtie de pergament.
Se pune o altă bucată de pergament deasupra și se rulează aluatul la o grosime de 0,6 cm. Se scoate bucata superioară de pergament și se aruncă.
Aluatul se trage cu hârtia pergament într-o tavă de copt. Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 10 minute. Apoi se întinde sosul de pizza, până aproape de margini. Se presară mozzarella și legumele și se dă din nou la cuptor. Se coace până când brânza se topește aproximativ 10 minute. Se ornează cu fulgi de ardei iute înainte de servire.
Somon copt
Poți servi acest somon copt cu oricare dintre legumele tale preferate din lista de legume paleo. Este important să îl coci pe pat de lămâi pentru a infuza pestele cu prospețimea citricelor.
Ingrediente
- 2 lămâi, feliate subțire
- 1 file mare de somon
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 120 g unt, topit
- 2 linguri de miere
- 3 căței de usturoi, tocați
- frunze de cimbru tocate
- oregano uscat
- pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune o hârtie de copt într-o tavă și se așează felii de lămâie într-un strat uniform. Se asezonează ambele părți ale somonului cu sare și piper și se pune deasupra feliilor de lămâie.
Într-un castron mic, se amestecă untul, mierea, usturoiul, cimbru și oregano. Se pune compoziția peste somon, apoi se pliază hârtia de copt în jurul somonului. Se coace aproximativ 25 de minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.
Află mai multe și despre dieta Pippei Middleton. Vezi cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină.
Salată de broccoli cu bacon
Salata de broccoli cu bacon este șansa de care aveai nevoie să îi convingi pe toți din casă să mănânce broccoli.
Ingrediente
- Pentru salată
- sare
- 3 capete de broccoli, desfăcute în buchețele mici
- 2 morcovi, mărunțiți
- ½ ceapă roșie, feliată subțire
- 100 g merișoare
- 100 g migdale feliate
- 6 felii de bacon tocate mărunt
- Pentru sos
- 50 g maioneză
- 3 linguri de oțet de mere
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se pune apa la fiert cu sare. În timp ce apa fierbe, se pregătește un castron mare cu apă cu gheață.
Se adăugă buchețele de broccoli în apa clocotită și se lasă 1-2 minute. Se scot cu o spumieră și se pun în vasul pregătit cu apă cu gheață.
Într-un castron mare, se combină broccoli, morcovii, ceapa roșie, merișoarele, migdalele și baconul.
Într-un castron mediu, se amestecă maioneza, oțetul, sarea și piperul. Se pune dressingul peste amestecul de broccoli și se amestecă până se omogenizează.