De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul

Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu ceea ce consumau oamenii în timpul erei paleolitice, care datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă. Descoperă și tu de ce este atât de populară dieta paleo. Iată trei rețete cu care să începi regimul.

Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
Dieta paleo imită modul de alimentație din epoca preistorică / Shutterstock

Dacă vrei să ții dieta paleo poți mânca carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe, alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare sau culese din natură.

Dieta este destul de restrictivă pentru că nu permite consumul alimentelor care au devenit comune atunci când agricultura a apărut acum aproximativ 10.000 de ani. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este atât de populară dieta paleo

Scopul dietei paleo este de a reveni la un mod de a mânca care seamănă mai mult cu ce se mânca la începutul omenirii.

Raționamentul dietei este că organismul nostru este nepotrivit genetic cu dieta modernă care a apărut odată cu practicile agricole. Acest concept poartă denumirea de ipoteza discordanței.

Agricultura a schimbat ceea ce mâncau oamenii și a introdus în alimentație lactatele, cerealele și leguminoasele ca bază în dieta umană. Această schimbare relativ târzie și rapidă a dietei, conform ipotezei, a depășit capacitatea organismului de a se adapta. 

Se crede că această nepotrivire este un factor care contribuie la prevalența obezității, diabetului și bolilor de inimă în prezent, scrie EatThis.

Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că:

  • Vrei să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă
  • Ai nevoie de ajutor pentru planificarea meselor
  • Plan alimentar pentru dieta paleo
  • Există mai multe curente și în dieta paleo, unele mai restrictive, alte care permit mai multe.

Ce poți mânca dacă ții dieta paleo

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul albacore
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce trebuie evitat în dieta paleo

  • Cerealele, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
  • Leguminoasele, cum ar fi fasole, lintea, arahidele și mazărea
  • Lactatele
  • Zahărul rafinat
  • Sarea
  • Cartofii
  • Alimentele foarte procesate în general

Cum arată un meniu în dieta paleo

Iată ce ai putea mânca într-o zi obișnuită dacă ții dieta paleo:

Mic dejun. Somon și pepene galben la grătar.

Prânz. Mușchi slabă de porc la grătar și salată (romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci și sos de suc de lămâie)

Cină. Friptură de vită, broccoli aburit, salată (amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapă, migdale și sos de suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

De asemenea, dieta pune accent pe consumul de apă și pe activitatea fizică zilnică.

Ce rezultate are dieta paleo

O serie de studii clinice au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană. În general, aceste studii sugerează că dieta paleo oferă unele beneficii în comparație cu altele bazate tot pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. 

  • Se pierde mai mult în greutate
  • Toleranță îmbunătățită la glucoză
  • Control mai bun al tensiunii arteriale
  • Scăderea trigliceridelor
  • Gestionarea mai bună a apetitului

Pizza paleo

Dacă ții dieta paleo poți să mănânci chiar și pizza. Trebuie doar să te asiguri că blatul nu este din grâu, iar toppingurile nu conțin lapte.  

Pizza cu legume din dieta paleo servită pe un ștergar albastru
Poți pune orice fel de topping vrei cât timp face parte din lista de alimente permise în dieta paleo / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 g făină de migdale
  • 1/2 linguriță de praf de copt 
  • 1 lingură de condimente italienești 
  • 1 praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3 ouă mari
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin 
  • 100 ml sos de pizza 
  • 200 g mozzarella vegetală mărunțită
  • 1 ardei pepperoni tăiat felii 
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire 
  • ½ ardei gras verde mic, feliat subțire 
  • 50 g măsline negre feliate 
  • 2 ciuperci cremini, feliate subțire  
  • fulgi de ardei roșu 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Grătarul se pune în treimea superioară. Într-un castron mare, se amestecă făina de migdale, praful de copt, condimentele italienești, pudra de usturoi și sarea. 

Într-un castron mic, se amestecă ouăle și uleiul de măsline și se toarnă peste ingrediente uscate. Se amestecă până se formează un aluat, apoi se transferă pe o bucată de hârtie de pergament. 

Se pune o altă bucată de pergament deasupra și se rulează aluatul la o grosime de 0,6 cm. Se scoate bucata superioară de pergament și se aruncă. 

Aluatul se trage cu hârtia pergament într-o tavă de copt. Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 10 minute. Apoi se întinde sosul de pizza, până aproape de margini. Se presară mozzarella și legumele și se dă din nou la cuptor. Se coace până când brânza se topește aproximativ 10 minute. Se ornează cu fulgi de ardei iute înainte de servire. 

Somon copt

Poți servi acest somon copt cu oricare dintre legumele tale preferate din lista de legume paleo. Este important să îl coci pe pat de lămâi pentru a infuza pestele cu prospețimea citricelor. 

Două bucăți de somon gătit la cuptor și servit pe un tocător de lemn
Somonul copt este o sursă de aminoacizi esențiali omega3 / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lămâi, feliate subțire
  • 1 file mare de somon
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 120 g unt, topit
  • 2 linguri de miere
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • frunze de cimbru tocate
  • oregano uscat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune o hârtie de copt într-o tavă și se așează felii de lămâie într-un strat uniform. Se asezonează ambele părți ale somonului cu sare și piper și se pune deasupra feliilor de lămâie.

Într-un castron mic, se amestecă untul, mierea, usturoiul, cimbru și oregano. Se pune compoziția peste somon, apoi se pliază hârtia de copt în jurul somonului. Se coace aproximativ 25 de minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Află mai multe și despre dieta Pippei Middleton. Vezi cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină.

Salată de broccoli cu bacon

Salata de broccoli cu bacon este șansa de care aveai nevoie să îi convingi pe toți din casă să mănânce broccoli.

Salată de broccoli servită într-o farfurie gri
Salata de broccoli poate fi garnitură pentru un fel principal cu carne / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salată
  • sare
  • 3 capete de broccoli, desfăcute în buchețele mici
  • 2 morcovi, mărunțiți
  • ½ ceapă roșie, feliată subțire
  • 100 g merișoare
  • 100 g migdale feliate
  • 6 felii de bacon tocate mărunt
  • Pentru sos
  • 50 g maioneză
  • 3 linguri de oțet de mere
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare. În timp ce apa fierbe, se pregătește un castron mare cu apă cu gheață.

Se adăugă buchețele de broccoli în apa clocotită și se lasă 1-2 minute. Se scot cu o spumieră și se pun în vasul pregătit cu apă cu gheață. 

Într-un castron mare, se combină broccoli, morcovii, ceapa roșie, merișoarele, migdalele și baconul.

Într-un castron mediu, se amestecă maioneza, oțetul, sarea și piperul. Se pune dressingul peste amestecul de broccoli și se amestecă până se omogenizează.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, porționat
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
Chec aperitiv cu cașcaval, șuncă și măsline, pentru gustări zilnice
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
rețete sub 400 de calorii pe o masă neagră
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
10 septembrie, 08:48
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
10 septembrie, 08:24
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Ce se întâmplă cu inima ta când bei un pahar de vin, potrivit experților
Era desfoliată toată faţa. A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
"Era desfoliată toată faţa". A dat nas în nas cu ursul lânga casă. Lupta cu el l-a băgat în spital
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Interdicţia care l-a adus pe Valentin Ceauşescu la Steaua: amp;#8220;Nu ajungea să câştige Cupa Campionilor”
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Ispita Marcel din sezonul 8 Insula Iubirii nu mai arată deloc așa cum îl știai. La ce schimbare de look a apelat
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
închide