De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul

Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu ceea ce consumau oamenii în timpul erei paleolitice, care datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă. Descoperă și tu de ce este atât de populară dieta paleo. Iată trei rețete cu care să începi regimul.

Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
Dieta paleo imită modul de alimentație din epoca preistorică / Shutterstock

Dacă vrei să ții dieta paleo poți mânca carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe, alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare sau culese din natură.

Dieta este destul de restrictivă pentru că nu permite consumul alimentelor care au devenit comune atunci când agricultura a apărut acum aproximativ 10.000 de ani. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este atât de populară dieta paleo

Scopul dietei paleo este de a reveni la un mod de a mânca care seamănă mai mult cu ce se mânca la începutul omenirii.

Raționamentul dietei este că organismul nostru este nepotrivit genetic cu dieta modernă care a apărut odată cu practicile agricole. Acest concept poartă denumirea de ipoteza discordanței.

Agricultura a schimbat ceea ce mâncau oamenii și a introdus în alimentație lactatele, cerealele și leguminoasele ca bază în dieta umană. Această schimbare relativ târzie și rapidă a dietei, conform ipotezei, a depășit capacitatea organismului de a se adapta. 

Se crede că această nepotrivire este un factor care contribuie la prevalența obezității, diabetului și bolilor de inimă în prezent, scrie EatThis.

Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că:

  • Vrei să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă
  • Ai nevoie de ajutor pentru planificarea meselor
  • Plan alimentar pentru dieta paleo
  • Există mai multe curente și în dieta paleo, unele mai restrictive, alte care permit mai multe.

Ce poți mânca dacă ții dieta paleo

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul albacore
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce trebuie evitat în dieta paleo

  • Cerealele, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
  • Leguminoasele, cum ar fi fasole, lintea, arahidele și mazărea
  • Lactatele
  • Zahărul rafinat
  • Sarea
  • Cartofii
  • Alimentele foarte procesate în general

Cum arată un meniu în dieta paleo

Iată ce ai putea mânca într-o zi obișnuită dacă ții dieta paleo:

Mic dejun. Somon și pepene galben la grătar.

Prânz. Mușchi slabă de porc la grătar și salată (romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci și sos de suc de lămâie)

Cină. Friptură de vită, broccoli aburit, salată (amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapă, migdale și sos de suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

De asemenea, dieta pune accent pe consumul de apă și pe activitatea fizică zilnică.

Ce rezultate are dieta paleo

O serie de studii clinice au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană. În general, aceste studii sugerează că dieta paleo oferă unele beneficii în comparație cu altele bazate tot pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. 

  • Se pierde mai mult în greutate
  • Toleranță îmbunătățită la glucoză
  • Control mai bun al tensiunii arteriale
  • Scăderea trigliceridelor
  • Gestionarea mai bună a apetitului

Pizza paleo

Dacă ții dieta paleo poți să mănânci chiar și pizza. Trebuie doar să te asiguri că blatul nu este din grâu, iar toppingurile nu conțin lapte.  

Pizza cu legume din dieta paleo servită pe un ștergar albastru
Poți pune orice fel de topping vrei cât timp face parte din lista de alimente permise în dieta paleo / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 g făină de migdale
  • 1/2 linguriță de praf de copt 
  • 1 lingură de condimente italienești 
  • 1 praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3 ouă mari
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin 
  • 100 ml sos de pizza 
  • 200 g mozzarella vegetală mărunțită
  • 1 ardei pepperoni tăiat felii 
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire 
  • ½ ardei gras verde mic, feliat subțire 
  • 50 g măsline negre feliate 
  • 2 ciuperci cremini, feliate subțire  
  • fulgi de ardei roșu 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Grătarul se pune în treimea superioară. Într-un castron mare, se amestecă făina de migdale, praful de copt, condimentele italienești, pudra de usturoi și sarea. 

Într-un castron mic, se amestecă ouăle și uleiul de măsline și se toarnă peste ingrediente uscate. Se amestecă până se formează un aluat, apoi se transferă pe o bucată de hârtie de pergament. 

Se pune o altă bucată de pergament deasupra și se rulează aluatul la o grosime de 0,6 cm. Se scoate bucata superioară de pergament și se aruncă. 

Aluatul se trage cu hârtia pergament într-o tavă de copt. Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 10 minute. Apoi se întinde sosul de pizza, până aproape de margini. Se presară mozzarella și legumele și se dă din nou la cuptor. Se coace până când brânza se topește aproximativ 10 minute. Se ornează cu fulgi de ardei iute înainte de servire. 

Somon copt

Poți servi acest somon copt cu oricare dintre legumele tale preferate din lista de legume paleo. Este important să îl coci pe pat de lămâi pentru a infuza pestele cu prospețimea citricelor. 

Două bucăți de somon gătit la cuptor și servit pe un tocător de lemn
Somonul copt este o sursă de aminoacizi esențiali omega3 / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lămâi, feliate subțire
  • 1 file mare de somon
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 120 g unt, topit
  • 2 linguri de miere
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • frunze de cimbru tocate
  • oregano uscat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune o hârtie de copt într-o tavă și se așează felii de lămâie într-un strat uniform. Se asezonează ambele părți ale somonului cu sare și piper și se pune deasupra feliilor de lămâie.

Într-un castron mic, se amestecă untul, mierea, usturoiul, cimbru și oregano. Se pune compoziția peste somon, apoi se pliază hârtia de copt în jurul somonului. Se coace aproximativ 25 de minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Află mai multe și despre dieta Pippei Middleton. Vezi cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină.

Salată de broccoli cu bacon

Salata de broccoli cu bacon este șansa de care aveai nevoie să îi convingi pe toți din casă să mănânce broccoli.

Salată de broccoli servită într-o farfurie gri
Salata de broccoli poate fi garnitură pentru un fel principal cu carne / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salată
  • sare
  • 3 capete de broccoli, desfăcute în buchețele mici
  • 2 morcovi, mărunțiți
  • ½ ceapă roșie, feliată subțire
  • 100 g merișoare
  • 100 g migdale feliate
  • 6 felii de bacon tocate mărunt
  • Pentru sos
  • 50 g maioneză
  • 3 linguri de oțet de mere
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare. În timp ce apa fierbe, se pregătește un castron mare cu apă cu gheață.

Se adăugă buchețele de broccoli în apa clocotită și se lasă 1-2 minute. Se scot cu o spumieră și se pun în vasul pregătit cu apă cu gheață. 

Într-un castron mare, se combină broccoli, morcovii, ceapa roșie, merișoarele, migdalele și baconul.

Într-un castron mediu, se amestecă maioneza, oțetul, sarea și piperul. Se pune dressingul peste amestecul de broccoli și se amestecă până se omogenizează.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu caise proaspete și gem de caise porționată în tavă și păe o farfurie, alături de un bol cu zahăr și caise
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Tartă cu caise proaspete și gem de caise. Desert plin de savoare și culoare
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Tort cu creme de ciocolată și zmeură
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Tort cu ciocolată și zmeură. O armonie de arome și culori
Înghețată de vanilie cu afine într-un recipient metalic, alături de o ligură și cornete de înghețată
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Înghețată de vanilie cu afine, pentru porția de răcoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
rețete sub 400 de calorii pe o masă neagră
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
Aproape toată ţara intră de la ora 12.00 sub avertizări cod galben şi portocaliu de furtuni. Ploi, grindină şi vijelii până joi dimineaţă
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
„Ţi se rupe inima”. Ce face Leonard Doroftei în fiecare zi când ajunge în România! Cum uită că a fost umilit în Ploieşti
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
închide