De ce este atât de populară dieta paleo. 3 rețete cu care să începi regimul

Dieta paleo este un plan alimentar bazat pe alimente similare cu ceea ce consumau oamenii în timpul erei paleolitice, care datează de la aproximativ 2,5 milioane până la 10.000 de ani în urmă. Descoperă și tu de ce este atât de populară dieta paleo. Iată trei rețete cu care să începi regimul.

Alimente din dieta paleo puse pe o masă de lemn
Dieta paleo imită modul de alimentație din epoca preistorică / Shutterstock

Dacă vrei să ții dieta paleo poți mânca carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe, alimente care în trecut puteau fi obținute prin vânătoare sau culese din natură.

Dieta este destul de restrictivă pentru că nu permite consumul alimentelor care au devenit comune atunci când agricultura a apărut acum aproximativ 10.000 de ani. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce este atât de populară dieta paleo

Scopul dietei paleo este de a reveni la un mod de a mânca care seamănă mai mult cu ce se mânca la începutul omenirii.

Raționamentul dietei este că organismul nostru este nepotrivit genetic cu dieta modernă care a apărut odată cu practicile agricole. Acest concept poartă denumirea de ipoteza discordanței.

Agricultura a schimbat ceea ce mâncau oamenii și a introdus în alimentație lactatele, cerealele și leguminoasele ca bază în dieta umană. Această schimbare relativ târzie și rapidă a dietei, conform ipotezei, a depășit capacitatea organismului de a se adapta. 

Se crede că această nepotrivire este un factor care contribuie la prevalența obezității, diabetului și bolilor de inimă în prezent, scrie EatThis.

Ai putea alege să urmezi o dietă paleo pentru că:

  • Vrei să slăbești sau să menții o greutate sănătoasă
  • Ai nevoie de ajutor pentru planificarea meselor
  • Plan alimentar pentru dieta paleo
  • Există mai multe curente și în dieta paleo, unele mai restrictive, alte care permit mai multe.

Ce poți mânca dacă ții dieta paleo

  • Fructe
  • Legume
  • Nuci și semințe
  • Carne slabă, în special animale hrănite cu iarbă sau vânat sălbatic
  • Pește, în special cei bogați în acizi grași omega-3, cum ar fi somonul, macroul și tonul albacore
  • Uleiuri din fructe și nuci, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de nucă

Ce trebuie evitat în dieta paleo

  • Cerealele, cum ar fi grâul, ovăzul și orzul
  • Leguminoasele, cum ar fi fasole, lintea, arahidele și mazărea
  • Lactatele
  • Zahărul rafinat
  • Sarea
  • Cartofii
  • Alimentele foarte procesate în general

Cum arată un meniu în dieta paleo

Iată ce ai putea mânca într-o zi obișnuită dacă ții dieta paleo:

Mic dejun. Somon și pepene galben la grătar.

Prânz. Mușchi slabă de porc la grătar și salată (romaine, morcov, castraveți, roșii, nuci și sos de suc de lămâie)

Cină. Friptură de vită, broccoli aburit, salată (amestec de verdeață, roșii, avocado, ceapă, migdale și sos de suc de lămâie) și căpșuni pentru desert.

Gustări. O portocală, bețișoare de morcov sau bețișoare de țelină.

De asemenea, dieta pune accent pe consumul de apă și pe activitatea fizică zilnică.

Ce rezultate are dieta paleo

O serie de studii clinice au comparat dieta paleo cu alte planuri alimentare, cum ar fi dieta mediteraneană. În general, aceste studii sugerează că dieta paleo oferă unele beneficii în comparație cu altele bazate tot pe fructe, legume, carne slabă, cereale integrale, leguminoase și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. 

  • Se pierde mai mult în greutate
  • Toleranță îmbunătățită la glucoză
  • Control mai bun al tensiunii arteriale
  • Scăderea trigliceridelor
  • Gestionarea mai bună a apetitului

Pizza paleo

Dacă ții dieta paleo poți să mănânci chiar și pizza. Trebuie doar să te asiguri că blatul nu este din grâu, iar toppingurile nu conțin lapte.  

Pizza cu legume din dieta paleo servită pe un ștergar albastru
Poți pune orice fel de topping vrei cât timp face parte din lista de alimente permise în dieta paleo / Shutterstock

Ingrediente

  • 600 g făină de migdale
  • 1/2 linguriță de praf de copt 
  • 1 lingură de condimente italienești 
  • 1 praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de sare
  • 3 ouă mari
  • 2 linguri de ulei de măsline extra virgin 
  • 100 ml sos de pizza 
  • 200 g mozzarella vegetală mărunțită
  • 1 ardei pepperoni tăiat felii 
  • 1 ceapă roșie mică, feliată subțire 
  • ½ ardei gras verde mic, feliat subțire 
  • 50 g măsline negre feliate 
  • 2 ciuperci cremini, feliate subțire  
  • fulgi de ardei roșu 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Grătarul se pune în treimea superioară. Într-un castron mare, se amestecă făina de migdale, praful de copt, condimentele italienești, pudra de usturoi și sarea. 

Într-un castron mic, se amestecă ouăle și uleiul de măsline și se toarnă peste ingrediente uscate. Se amestecă până se formează un aluat, apoi se transferă pe o bucată de hârtie de pergament. 

Se pune o altă bucată de pergament deasupra și se rulează aluatul la o grosime de 0,6 cm. Se scoate bucata superioară de pergament și se aruncă. 

Aluatul se trage cu hârtia pergament într-o tavă de copt. Se coace până devine ușor aurie, aproximativ 10 minute. Apoi se întinde sosul de pizza, până aproape de margini. Se presară mozzarella și legumele și se dă din nou la cuptor. Se coace până când brânza se topește aproximativ 10 minute. Se ornează cu fulgi de ardei iute înainte de servire. 

Somon copt

Poți servi acest somon copt cu oricare dintre legumele tale preferate din lista de legume paleo. Este important să îl coci pe pat de lămâi pentru a infuza pestele cu prospețimea citricelor. 

Două bucăți de somon gătit la cuptor și servit pe un tocător de lemn
Somonul copt este o sursă de aminoacizi esențiali omega3 / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 lămâi, feliate subțire
  • 1 file mare de somon
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 120 g unt, topit
  • 2 linguri de miere
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • frunze de cimbru tocate
  • oregano uscat
  • pătrunjel proaspăt tocat, pentru decor

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune o hârtie de copt într-o tavă și se așează felii de lămâie într-un strat uniform. Se asezonează ambele părți ale somonului cu sare și piper și se pune deasupra feliilor de lămâie.

Într-un castron mic, se amestecă untul, mierea, usturoiul, cimbru și oregano. Se pune compoziția peste somon, apoi se pliază hârtia de copt în jurul somonului. Se coace aproximativ 25 de minute. Se ornează cu pătrunjel înainte de servire.

Află mai multe și despre dieta Pippei Middleton. Vezi cum reușește sora lui Kate Middleton să se mențină.

Salată de broccoli cu bacon

Salata de broccoli cu bacon este șansa de care aveai nevoie să îi convingi pe toți din casă să mănânce broccoli.

Salată de broccoli servită într-o farfurie gri
Salata de broccoli poate fi garnitură pentru un fel principal cu carne / Shutterstock

Ingrediente

  • Pentru salată
  • sare
  • 3 capete de broccoli, desfăcute în buchețele mici
  • 2 morcovi, mărunțiți
  • ½ ceapă roșie, feliată subțire
  • 100 g merișoare
  • 100 g migdale feliate
  • 6 felii de bacon tocate mărunt
  • Pentru sos
  • 50 g maioneză
  • 3 linguri de oțet de mere
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Se pune apa la fiert cu sare. În timp ce apa fierbe, se pregătește un castron mare cu apă cu gheață.

Se adăugă buchețele de broccoli în apa clocotită și se lasă 1-2 minute. Se scot cu o spumieră și se pun în vasul pregătit cu apă cu gheață. 

Într-un castron mare, se combină broccoli, morcovii, ceapa roșie, merișoarele, migdalele și baconul.

Într-un castron mediu, se amestecă maioneza, oțetul, sarea și piperul. Se pune dressingul peste amestecul de broccoli și se amestecă până se omogenizează.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
femeie care mănâncă salate sub 400 de calorii
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
5 salate sub 400 de calorii. Rețete simple pentru silueta perfectă
rețete sub 400 de calorii pe o masă neagră
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
3 rețete sub 400 de calorii pentru masa de prânz. Inspirație pentru când vrei să slăbești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Explicaţia unui pasager din avionul fugărit pe pista aeroportului de doi români: Nu au fost singurii
Explicaţia unui pasager din avionul "fugărit" pe pista aeroportului de doi români: "Nu au fost singurii"
Explicaţia unui pasager din avionul "fugărit" pe pista aeroportului de doi români: "Nu au fost singurii"
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide