Totul despre mazăre. Cum să o gătești și ce condimente e indicat să folosești

Mazărea este consumată în întreaga lume. Deși ne referim la ea ca la o legumă, păstăile verzi și boabele de mazăre sunt din punct de vedere tehnic fructele și semințele plantei. Este un ingredient ușor de gătit și poate constitui o masă fără niciun alt adaos. Descoperă totul despre mazăre. Află cum să o gătești și ce condimente este indicat să folosești.

Un bol cu mazăre alături de câteva păstăi de mazăre
Mazărea este una dintre cele mai ieftine surse de proteine / Profimedia Images

Poți mânca mazărea crudă, congelată, în supă sau salată sau gătită într-o varietate de feluri de mâncare. Cu atât de multe moduri de a savura mazărea, nu este de mirare că este un aliment de bază sănătos în multe dintre bucătăriile lumii.

Mazărea, Pisum sativum, este păstaia verde cu boabe mici în interiorul ei. Deși este adesea consumată ca legumă, din punct de vedere botanic, păstaia este un fruct, deoarece provine dintr-o floare și conține semințe. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre mazăre

Există mai multe soiuri de mazăre, dar cel mai des este consumată mazărea de grădină sau mazărea dulce.

Mazărea este unul dintre cele mai cultivate alimente din lume. Cercetătorii cred că mazărea a crescut sălbatic pentru prima dată în bazinul mediteranean înainte în jurul anului 10.000 î.Hr. La acea vreme, mazărea era adesea lăsată pe vrej până se întărea. 

În Anglia, în secolul al XVII-lea, a devenit populară mazărea proaspătă de grădină, potrivit TheSpruceEats.com.

În Statele Unite ale Americii mazărea a fost făcută celebră de președintele Thomas Jefferson care a crescut 30 de soiuri. Odată cu inventarea conservelor și a congelării, consumul de mazăre proaspătă a scăzut destul de multe.

Mazărea este disponibilă proaspătă, congelată, conservată și uscată. Această largă disponibilitate face ca mazărea se află în bucătăriile țărilor din întreaga lume. 

De la curry indian la supe suedeze și cartofi prăjiți chinezești la găluște maghiare, aproape toată lumea mănâncă mazăre într-o formă sau alta. În general, sunt este și destul de ieftină.

Ce poți să gătești cu mazăre

Mazărea este extrem de versatila și poate fi folosită în multe feluri de mâncare. Când este proaspătă, mazărea trebuie clătită înainte de gătire. Mazărea de grădină trebuie decojită și păstaia aruncată. 

Lăsată întreagă, mazărea (Pisum sativum var. saccharatum) este folosită în multe feluri de mâncare asiatice sau este lăsată crudă, apoi pusă în salate și paste. Mazărea sugar snap întreagă are un gust grozav crudă ca gustare. 

Similar cu fasolea, mazărea uscată trebuie să fie înmuiată înainte de gătire. În multe cazuri, mazărea congelată nu trebuie să fie dezghețată înainte de a fi gătită, deoarece se gătește rapid la foc mediu. 

De unde poți să cumpări mazăre

Mazărea congelată sau conservată se poate găsi aproape în orice magazin, indiferent de mărimea acestuia. Mazăre proaspătă poți cumpăra de la piețele unde vând producători agricoli, în lunile de primăvară și de vară. Evită mazărea cu păstăi decolorate sau moale.

Cum se depozitează mazărea

Dacă cumpărați mazăre congelată, păstreaz-o la congelator. Dacă deschizi punga, închide-o etanș și pune-o înapoi în congelator.

Conservele de mazăre nu au instrucțiuni speciale, totuși cel mai bine este să le păstrezi într-un loc răcoros. Cutiile deschise pot fi golite într-un recipient care se închide etanș și păstrate la frigider timp de o săptămână. 

Mazărea proaspătă poate fi păstrată în păstăi timp de aproximativ o săptămână sau două. După aceea, trebuie să le decojită. Atâta timp cât rămân reci, vor rezista săptămâni întregi în păstăi.

Mazărea proaspătă poate fi congelată până la un an, fie în păstaie, fie doar boabele, în funcție de soi. Înainte de congelare, trebuie să fie opărite aproximativ două minute, apoi uscate. 

Soiuri de mazăre

Practic, toate mazărea arată la fel, dar există o mulțime de tipuri diferite. Cele mai consumate sunt de grădină, de zăpadă și snap. 

Mazărea de grădină este cea mai des întâlnită, în timp ce mazărea de zăpadă este folosită cel mai mult în bucătăria asiatică.

Se gătește întreaga păstaie, care este fragedă și ușor de mâncat. Acest tip de mazăre are păstăi plate cu mici umflături în locul în care se află boabele.

Condimente potrivite pentru mazăre

De cele mai multe ori punem în mazăre cimbru sau mărar, dar mai sunt și alte condimente care se potrivesc foarte bine cu această legume.

Mentă

Menta este cea mai potrivită pentru mazăre. Poate fi folosită și în mâncăruri de mazăre cu sos, dar și atunci când sotezi leguma cu unt.

Menta se folosește cel mai bine atunci când este tocată și pusă în feluri de mâncare cu mazăre la final. Multe rețete necesită adăugarea unui pic de usturoi împreună cu menta. 

Pătrunjel

Pătrunjelul este minunat pentru mazăre pentru că scoate în evidență prospețimea preparatului. Pătrunjelul tocat poate fi adăugat la rețetele de mazăre înainte de a începe gătirea sau poate fi adăugat după gătire, chiar înainte de servire. 

Aroma de citrice a pătrunjelului va fi deosebit de puternică dacă este adăugat chiar înainte de servire. 

Rozmarin

Rozmarinul este renumit pentru că are o aromă puternică, rășinoasă. Se asortează foarte bine cu mazărea, mai ales în preparatele cu miel.

Dacă adăugi rozmarin uscat, atunci tocă-l foarte bine. Dacă îl adaugi în timpul procesului de gătire, va avea timp să se înmoaie. 

Rețete cu mazăre

Mazărea poate fi transformată în supă, piure, tocănițe, salată sau poate fi o garnitură savuroasă pentru alte feluri de mâncare.

Supă primăvara

Această supă primăvară este dulce și aromată, cu un conținut ridicat de proteine de origine vegetală și multe vitamine și minerale.

Supă cremă de mazăre servită într-o farfurie albă
Supa de mazăre poate fi servită și cu bacon deasupra / Profimedia Images

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 bucăți de țelină, feliată subțire
  • 10 cartofi noi mici, tăiați cubulețe
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 l de supă de legume
  • 1 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată
  • 700 g baby spanac
  • 2 – 3 fire de ceapă verde sau arpagic, feliate subțire
  • frunze de mentă, tocate (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală la foc mediu. Se adăugă chimenul, coriandrul, ceapa și sare și se călesc 5 minute. Apoi se adăugă usturoiul, țelina, cartofii, un praf de sare și piper negru și se gătesc, amestecând, 5 minute. Se pune sucul de lămâie și se lasă să se absoarbă un minut, apoi se toarnă supa de legume sau apă.

Se aduce la punctul de fierbere și apoi se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fragezi, 10-15 minute. Se adăugă mazărea și verdeața în supă și se amestecă până când verdeața se înmoaie.

Se transferă jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se pasează până devine cremoasă. Se întoarce supa pasată în oală și se amestecă pentru a se combina. Se servește supa garnisită cu arpagic, mentă proaspătă și un strop de lămâie.

Frittata de somon afumat și mazăre

Rețetele de frittata sunt simple și versatile. Un fel de mâncare grozav pentru orice perioadă a anului, cu combinația de somon afumat și ouă care îi conferă o aromă interesantă.

Fritatta cu mazăre și somon servită într-o tigaie mică
Fritatta cu mazăre și somon poate fi atât un mic dejun, cât și la prânz / Profimedia Images

Ingrediente

  • 500 g cartofi noi
  • 200 g somon afumat
  • 8 ouă mari
  • mărar tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se taie cartofii și se fierb cu sare până când se înmoaie, 10 minute. Apoi se scurg bine și se lasă puțin la răcit.

Se taie somonul în fâșii largi. Se sparg ouăle într-un castron, se bat cu o furculiță, apoi se adaugă somonul afumat, mărarul, mazărea și sare și piper. La final, se pun cartofii.

Se pun 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, se toarnă cu grijă amestecul de ouă și se pun la foc mic 10-15 minute, până când oul începe să se prindă de suprafață.

Se pune deasupra o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tigăii și se răstoarnă frittata pe ea. Se pune înapoi în tigaie cu partea care a fost deasupra și se mai lasă 5 minute pentru a se rumeni și partea inferioară. Se pune pe o farfurie și se lasă să se răcească 5 minute înainte de a o tăia felii. 

Risotto cu lămâie și mazăre

Cu doar cinci ingrediente, acest risotto este ușor de pregătit după o zi grea de muncă.

Risotto cu mazăre servit alături de o furculiță din argint
Risotto cu mazăre este un fel de mâncare foarte simplu / Profimedia Images

Ingrediente

  • 200 g orez risotto
  • 850 g supa de legume fierbinte
  • 50 g mazăre de grădină congelată 
  • 50 g parmezan ras, plus plus pentru servire
  • zeama și coaja de la jumătate de lămâie

Mod de preparate

Se încinge o cratiță mare la foc mediu, apoi prăjește orezul, amestecând continuu, timp de un minut. Se adaugă o lingură de supă de legume fierbinte și se amestecă până se absoarbe. 

Se reduce focul. Se adaugă restul de supă și se fierbe până când este absorbită, aproximativ 20 de minute.

Se amestecă mazărea, se mai lasă 3-5 minute, apoi se ia oala de pe foc. Se adaugă brânza, sucul de lămâie și condimentele, apoi se amestecă. Se presară coaja de lămâie, apoi se servește imediat, presărând deasupra parmezan ras.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc în vas negru
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. Cum să coste 40 de lei?
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Clienţii, uimiţi de preţurile la peşte. "Cum să coste 40 de lei?"
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
A murit Adrian Pleșca, zis Artan, solistul trupei Timpuri Noi! Care ar fi cauza decesului
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
Afra Saraçoğlu își sărbătorește ziua de naștere. Vedeta a fost surprinsă de prieteni
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide