Totul despre mazăre. Cum să o gătești și ce condimente e indicat să folosești

Mazărea este consumată în întreaga lume. Deși ne referim la ea ca la o legumă, păstăile verzi și boabele de mazăre sunt din punct de vedere tehnic fructele și semințele plantei. Este un ingredient ușor de gătit și poate constitui o masă fără niciun alt adaos. Descoperă totul despre mazăre. Află cum să o gătești și ce condimente este indicat să folosești.

Un bol cu mazăre alături de câteva păstăi de mazăre
Mazărea este una dintre cele mai ieftine surse de proteine / Profimedia Images

Poți mânca mazărea crudă, congelată, în supă sau salată sau gătită într-o varietate de feluri de mâncare. Cu atât de multe moduri de a savura mazărea, nu este de mirare că este un aliment de bază sănătos în multe dintre bucătăriile lumii.

Mazărea, Pisum sativum, este păstaia verde cu boabe mici în interiorul ei. Deși este adesea consumată ca legumă, din punct de vedere botanic, păstaia este un fruct, deoarece provine dintr-o floare și conține semințe. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre mazăre

Există mai multe soiuri de mazăre, dar cel mai des este consumată mazărea de grădină sau mazărea dulce.

Mazărea este unul dintre cele mai cultivate alimente din lume. Cercetătorii cred că mazărea a crescut sălbatic pentru prima dată în bazinul mediteranean înainte în jurul anului 10.000 î.Hr. La acea vreme, mazărea era adesea lăsată pe vrej până se întărea. 

În Anglia, în secolul al XVII-lea, a devenit populară mazărea proaspătă de grădină, potrivit TheSpruceEats.com.

În Statele Unite ale Americii mazărea a fost făcută celebră de președintele Thomas Jefferson care a crescut 30 de soiuri. Odată cu inventarea conservelor și a congelării, consumul de mazăre proaspătă a scăzut destul de multe.

Mazărea este disponibilă proaspătă, congelată, conservată și uscată. Această largă disponibilitate face ca mazărea se află în bucătăriile țărilor din întreaga lume. 

De la curry indian la supe suedeze și cartofi prăjiți chinezești la găluște maghiare, aproape toată lumea mănâncă mazăre într-o formă sau alta. În general, sunt este și destul de ieftină.

Ce poți să gătești cu mazăre

Mazărea este extrem de versatila și poate fi folosită în multe feluri de mâncare. Când este proaspătă, mazărea trebuie clătită înainte de gătire. Mazărea de grădină trebuie decojită și păstaia aruncată. 

Lăsată întreagă, mazărea (Pisum sativum var. saccharatum) este folosită în multe feluri de mâncare asiatice sau este lăsată crudă, apoi pusă în salate și paste. Mazărea sugar snap întreagă are un gust grozav crudă ca gustare. 

Similar cu fasolea, mazărea uscată trebuie să fie înmuiată înainte de gătire. În multe cazuri, mazărea congelată nu trebuie să fie dezghețată înainte de a fi gătită, deoarece se gătește rapid la foc mediu. 

De unde poți să cumpări mazăre

Mazărea congelată sau conservată se poate găsi aproape în orice magazin, indiferent de mărimea acestuia. Mazăre proaspătă poți cumpăra de la piețele unde vând producători agricoli, în lunile de primăvară și de vară. Evită mazărea cu păstăi decolorate sau moale.

Cum se depozitează mazărea

Dacă cumpărați mazăre congelată, păstreaz-o la congelator. Dacă deschizi punga, închide-o etanș și pune-o înapoi în congelator.

Conservele de mazăre nu au instrucțiuni speciale, totuși cel mai bine este să le păstrezi într-un loc răcoros. Cutiile deschise pot fi golite într-un recipient care se închide etanș și păstrate la frigider timp de o săptămână. 

Mazărea proaspătă poate fi păstrată în păstăi timp de aproximativ o săptămână sau două. După aceea, trebuie să le decojită. Atâta timp cât rămân reci, vor rezista săptămâni întregi în păstăi.

Mazărea proaspătă poate fi congelată până la un an, fie în păstaie, fie doar boabele, în funcție de soi. Înainte de congelare, trebuie să fie opărite aproximativ două minute, apoi uscate. 

Soiuri de mazăre

Practic, toate mazărea arată la fel, dar există o mulțime de tipuri diferite. Cele mai consumate sunt de grădină, de zăpadă și snap. 

Mazărea de grădină este cea mai des întâlnită, în timp ce mazărea de zăpadă este folosită cel mai mult în bucătăria asiatică.

Se gătește întreaga păstaie, care este fragedă și ușor de mâncat. Acest tip de mazăre are păstăi plate cu mici umflături în locul în care se află boabele.

Condimente potrivite pentru mazăre

De cele mai multe ori punem în mazăre cimbru sau mărar, dar mai sunt și alte condimente care se potrivesc foarte bine cu această legume.

Mentă

Menta este cea mai potrivită pentru mazăre. Poate fi folosită și în mâncăruri de mazăre cu sos, dar și atunci când sotezi leguma cu unt.

Menta se folosește cel mai bine atunci când este tocată și pusă în feluri de mâncare cu mazăre la final. Multe rețete necesită adăugarea unui pic de usturoi împreună cu menta. 

Pătrunjel

Pătrunjelul este minunat pentru mazăre pentru că scoate în evidență prospețimea preparatului. Pătrunjelul tocat poate fi adăugat la rețetele de mazăre înainte de a începe gătirea sau poate fi adăugat după gătire, chiar înainte de servire. 

Aroma de citrice a pătrunjelului va fi deosebit de puternică dacă este adăugat chiar înainte de servire. 

Rozmarin

Rozmarinul este renumit pentru că are o aromă puternică, rășinoasă. Se asortează foarte bine cu mazărea, mai ales în preparatele cu miel.

Dacă adăugi rozmarin uscat, atunci tocă-l foarte bine. Dacă îl adaugi în timpul procesului de gătire, va avea timp să se înmoaie. 

Rețete cu mazăre

Mazărea poate fi transformată în supă, piure, tocănițe, salată sau poate fi o garnitură savuroasă pentru alte feluri de mâncare.

Supă primăvara

Această supă primăvară este dulce și aromată, cu un conținut ridicat de proteine de origine vegetală și multe vitamine și minerale.

Supă cremă de mazăre servită într-o farfurie albă
Supa de mazăre poate fi servită și cu bacon deasupra / Profimedia Images

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 bucăți de țelină, feliată subțire
  • 10 cartofi noi mici, tăiați cubulețe
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 l de supă de legume
  • 1 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată
  • 700 g baby spanac
  • 2 – 3 fire de ceapă verde sau arpagic, feliate subțire
  • frunze de mentă, tocate (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală la foc mediu. Se adăugă chimenul, coriandrul, ceapa și sare și se călesc 5 minute. Apoi se adăugă usturoiul, țelina, cartofii, un praf de sare și piper negru și se gătesc, amestecând, 5 minute. Se pune sucul de lămâie și se lasă să se absoarbă un minut, apoi se toarnă supa de legume sau apă.

Se aduce la punctul de fierbere și apoi se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fragezi, 10-15 minute. Se adăugă mazărea și verdeața în supă și se amestecă până când verdeața se înmoaie.

Se transferă jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se pasează până devine cremoasă. Se întoarce supa pasată în oală și se amestecă pentru a se combina. Se servește supa garnisită cu arpagic, mentă proaspătă și un strop de lămâie.

Frittata de somon afumat și mazăre

Rețetele de frittata sunt simple și versatile. Un fel de mâncare grozav pentru orice perioadă a anului, cu combinația de somon afumat și ouă care îi conferă o aromă interesantă.

Fritatta cu mazăre și somon servită într-o tigaie mică
Fritatta cu mazăre și somon poate fi atât un mic dejun, cât și la prânz / Profimedia Images

Ingrediente

  • 500 g cartofi noi
  • 200 g somon afumat
  • 8 ouă mari
  • mărar tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se taie cartofii și se fierb cu sare până când se înmoaie, 10 minute. Apoi se scurg bine și se lasă puțin la răcit.

Se taie somonul în fâșii largi. Se sparg ouăle într-un castron, se bat cu o furculiță, apoi se adaugă somonul afumat, mărarul, mazărea și sare și piper. La final, se pun cartofii.

Se pun 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, se toarnă cu grijă amestecul de ouă și se pun la foc mic 10-15 minute, până când oul începe să se prindă de suprafață.

Se pune deasupra o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tigăii și se răstoarnă frittata pe ea. Se pune înapoi în tigaie cu partea care a fost deasupra și se mai lasă 5 minute pentru a se rumeni și partea inferioară. Se pune pe o farfurie și se lasă să se răcească 5 minute înainte de a o tăia felii. 

Risotto cu lămâie și mazăre

Cu doar cinci ingrediente, acest risotto este ușor de pregătit după o zi grea de muncă.

Risotto cu mazăre servit alături de o furculiță din argint
Risotto cu mazăre este un fel de mâncare foarte simplu / Profimedia Images

Ingrediente

  • 200 g orez risotto
  • 850 g supa de legume fierbinte
  • 50 g mazăre de grădină congelată 
  • 50 g parmezan ras, plus plus pentru servire
  • zeama și coaja de la jumătate de lămâie

Mod de preparate

Se încinge o cratiță mare la foc mediu, apoi prăjește orezul, amestecând continuu, timp de un minut. Se adaugă o lingură de supă de legume fierbinte și se amestecă până se absoarbe. 

Se reduce focul. Se adaugă restul de supă și se fierbe până când este absorbită, aproximativ 20 de minute.

Se amestecă mazărea, se mai lasă 3-5 minute, apoi se ia oala de pe foc. Se adaugă brânza, sucul de lămâie și condimentele, apoi se amestecă. Se presară coaja de lămâie, apoi se servește imediat, presărând deasupra parmezan ras.

Citește și
CELE MAI CITITE
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare rapidă de mazăre în bol alb cu lingură
Galerie foto
Mâncare rapidă de mazăre. Rețetă de post cu mazăre congelată
Mâncare rapidă de mazăre. Rețetă de post cu mazăre congelată
Porție de supă cremă de mazăre cu mentă într-o farfurie albă, alături de o legătură de pătrunjel verde și o ceașcă cu boabe de mazăre
Galerie foto
Supă cremă de mazăre cu mentă, colorată și aromată
Supă cremă de mazăre cu mentă, colorată și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide