Totul despre mazăre. Cum să o gătești și ce condimente e indicat să folosești
Mazărea este consumată în întreaga lume. Deși ne referim la ea ca la o legumă, păstăile verzi și boabele de mazăre sunt din punct de vedere tehnic fructele și semințele plantei. Este un ingredient ușor de gătit și poate constitui o masă fără niciun alt adaos. Descoperă totul despre mazăre. Află cum să o gătești și ce condimente este indicat să folosești.
Poți mânca mazărea crudă, congelată, în supă sau salată sau gătită într-o varietate de feluri de mâncare. Cu atât de multe moduri de a savura mazărea, nu este de mirare că este un aliment de bază sănătos în multe dintre bucătăriile lumii.
Mazărea, Pisum sativum, este păstaia verde cu boabe mici în interiorul ei. Deși este adesea consumată ca legumă, din punct de vedere botanic, păstaia este un fruct, deoarece provine dintr-o floare și conține semințe.
Totul despre mazăre
Există mai multe soiuri de mazăre, dar cel mai des este consumată mazărea de grădină sau mazărea dulce.
Mazărea este unul dintre cele mai cultivate alimente din lume. Cercetătorii cred că mazărea a crescut sălbatic pentru prima dată în bazinul mediteranean înainte în jurul anului 10.000 î.Hr. La acea vreme, mazărea era adesea lăsată pe vrej până se întărea.
În Anglia, în secolul al XVII-lea, a devenit populară mazărea proaspătă de grădină, potrivit TheSpruceEats.com.
În Statele Unite ale Americii mazărea a fost făcută celebră de președintele Thomas Jefferson care a crescut 30 de soiuri. Odată cu inventarea conservelor și a congelării, consumul de mazăre proaspătă a scăzut destul de multe.
Mazărea este disponibilă proaspătă, congelată, conservată și uscată. Această largă disponibilitate face ca mazărea se află în bucătăriile țărilor din întreaga lume.
De la curry indian la supe suedeze și cartofi prăjiți chinezești la găluște maghiare, aproape toată lumea mănâncă mazăre într-o formă sau alta. În general, sunt este și destul de ieftină.
Ce poți să gătești cu mazăre
Mazărea este extrem de versatila și poate fi folosită în multe feluri de mâncare. Când este proaspătă, mazărea trebuie clătită înainte de gătire. Mazărea de grădină trebuie decojită și păstaia aruncată.
Lăsată întreagă, mazărea (Pisum sativum var. saccharatum) este folosită în multe feluri de mâncare asiatice sau este lăsată crudă, apoi pusă în salate și paste. Mazărea sugar snap întreagă are un gust grozav crudă ca gustare.
Similar cu fasolea, mazărea uscată trebuie să fie înmuiată înainte de gătire. În multe cazuri, mazărea congelată nu trebuie să fie dezghețată înainte de a fi gătită, deoarece se gătește rapid la foc mediu.
De unde poți să cumpări mazăre
Mazărea congelată sau conservată se poate găsi aproape în orice magazin, indiferent de mărimea acestuia. Mazăre proaspătă poți cumpăra de la piețele unde vând producători agricoli, în lunile de primăvară și de vară. Evită mazărea cu păstăi decolorate sau moale.
Cum se depozitează mazărea
Dacă cumpărați mazăre congelată, păstreaz-o la congelator. Dacă deschizi punga, închide-o etanș și pune-o înapoi în congelator.
Conservele de mazăre nu au instrucțiuni speciale, totuși cel mai bine este să le păstrezi într-un loc răcoros. Cutiile deschise pot fi golite într-un recipient care se închide etanș și păstrate la frigider timp de o săptămână.
Mazărea proaspătă poate fi păstrată în păstăi timp de aproximativ o săptămână sau două. După aceea, trebuie să le decojită. Atâta timp cât rămân reci, vor rezista săptămâni întregi în păstăi.
Mazărea proaspătă poate fi congelată până la un an, fie în păstaie, fie doar boabele, în funcție de soi. Înainte de congelare, trebuie să fie opărite aproximativ două minute, apoi uscate.
Soiuri de mazăre
Practic, toate mazărea arată la fel, dar există o mulțime de tipuri diferite. Cele mai consumate sunt de grădină, de zăpadă și snap.
Mazărea de grădină este cea mai des întâlnită, în timp ce mazărea de zăpadă este folosită cel mai mult în bucătăria asiatică.
Se gătește întreaga păstaie, care este fragedă și ușor de mâncat. Acest tip de mazăre are păstăi plate cu mici umflături în locul în care se află boabele.
Condimente potrivite pentru mazăre
De cele mai multe ori punem în mazăre cimbru sau mărar, dar mai sunt și alte condimente care se potrivesc foarte bine cu această legume.
Mentă
Menta este cea mai potrivită pentru mazăre. Poate fi folosită și în mâncăruri de mazăre cu sos, dar și atunci când sotezi leguma cu unt.
Menta se folosește cel mai bine atunci când este tocată și pusă în feluri de mâncare cu mazăre la final. Multe rețete necesită adăugarea unui pic de usturoi împreună cu menta.
Pătrunjel
Pătrunjelul este minunat pentru mazăre pentru că scoate în evidență prospețimea preparatului. Pătrunjelul tocat poate fi adăugat la rețetele de mazăre înainte de a începe gătirea sau poate fi adăugat după gătire, chiar înainte de servire.
Aroma de citrice a pătrunjelului va fi deosebit de puternică dacă este adăugat chiar înainte de servire.
Rozmarin
Rozmarinul este renumit pentru că are o aromă puternică, rășinoasă. Se asortează foarte bine cu mazărea, mai ales în preparatele cu miel.
Dacă adăugi rozmarin uscat, atunci tocă-l foarte bine. Dacă îl adaugi în timpul procesului de gătire, va avea timp să se înmoaie.
Rețete cu mazăre
Mazărea poate fi transformată în supă, piure, tocănițe, salată sau poate fi o garnitură savuroasă pentru alte feluri de mâncare.
Supă primăvara
Această supă primăvară este dulce și aromată, cu un conținut ridicat de proteine de origine vegetală și multe vitamine și minerale.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1 linguriță de coriandru măcinat
- 1 ceapă galbenă mare, tocată
- sare
- 3 căței de usturoi, tocați
- 2 bucăți de țelină, feliată subțire
- 10 cartofi noi mici, tăiați cubulețe
- piper negru proaspăt măcinat
- sucul de la jumătate de lămâie
- 1 l de supă de legume
- 1 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată
- 700 g baby spanac
- 2 – 3 fire de ceapă verde sau arpagic, feliate subțire
- frunze de mentă, tocate (opțional)
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o oală la foc mediu. Se adăugă chimenul, coriandrul, ceapa și sare și se călesc 5 minute. Apoi se adăugă usturoiul, țelina, cartofii, un praf de sare și piper negru și se gătesc, amestecând, 5 minute. Se pune sucul de lămâie și se lasă să se absoarbă un minut, apoi se toarnă supa de legume sau apă.
Se aduce la punctul de fierbere și apoi se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fragezi, 10-15 minute. Se adăugă mazărea și verdeața în supă și se amestecă până când verdeața se înmoaie.
Se transferă jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se pasează până devine cremoasă. Se întoarce supa pasată în oală și se amestecă pentru a se combina. Se servește supa garnisită cu arpagic, mentă proaspătă și un strop de lămâie.
Frittata de somon afumat și mazăre
Rețetele de frittata sunt simple și versatile. Un fel de mâncare grozav pentru orice perioadă a anului, cu combinația de somon afumat și ouă care îi conferă o aromă interesantă.
Ingrediente
- 500 g cartofi noi
- 200 g somon afumat
- 8 ouă mari
- mărar tocat
- 100 g mazăre congelată
Mod de preparare
Se taie cartofii și se fierb cu sare până când se înmoaie, 10 minute. Apoi se scurg bine și se lasă puțin la răcit.
Se taie somonul în fâșii largi. Se sparg ouăle într-un castron, se bat cu o furculiță, apoi se adaugă somonul afumat, mărarul, mazărea și sare și piper. La final, se pun cartofii.
Se pun 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, se toarnă cu grijă amestecul de ouă și se pun la foc mic 10-15 minute, până când oul începe să se prindă de suprafață.
Se pune deasupra o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tigăii și se răstoarnă frittata pe ea. Se pune înapoi în tigaie cu partea care a fost deasupra și se mai lasă 5 minute pentru a se rumeni și partea inferioară. Se pune pe o farfurie și se lasă să se răcească 5 minute înainte de a o tăia felii.
Risotto cu lămâie și mazăre
Cu doar cinci ingrediente, acest risotto este ușor de pregătit după o zi grea de muncă.
Ingrediente
- 200 g orez risotto
- 850 g supa de legume fierbinte
- 50 g mazăre de grădină congelată
- 50 g parmezan ras, plus plus pentru servire
- zeama și coaja de la jumătate de lămâie
Mod de preparate
Se încinge o cratiță mare la foc mediu, apoi prăjește orezul, amestecând continuu, timp de un minut. Se adaugă o lingură de supă de legume fierbinte și se amestecă până se absoarbe.
Se reduce focul. Se adaugă restul de supă și se fierbe până când este absorbită, aproximativ 20 de minute.
Se amestecă mazărea, se mai lasă 3-5 minute, apoi se ia oala de pe foc. Se adaugă brânza, sucul de lămâie și condimentele, apoi se amestecă. Se presară coaja de lămâie, apoi se servește imediat, presărând deasupra parmezan ras.