Totul despre mazăre. Cum să o gătești și ce condimente e indicat să folosești

Mazărea este consumată în întreaga lume. Deși ne referim la ea ca la o legumă, păstăile verzi și boabele de mazăre sunt din punct de vedere tehnic fructele și semințele plantei. Este un ingredient ușor de gătit și poate constitui o masă fără niciun alt adaos. Descoperă totul despre mazăre. Află cum să o gătești și ce condimente este indicat să folosești.

Un bol cu mazăre alături de câteva păstăi de mazăre
Mazărea este una dintre cele mai ieftine surse de proteine / Profimedia Images

Poți mânca mazărea crudă, congelată, în supă sau salată sau gătită într-o varietate de feluri de mâncare. Cu atât de multe moduri de a savura mazărea, nu este de mirare că este un aliment de bază sănătos în multe dintre bucătăriile lumii.

Mazărea, Pisum sativum, este păstaia verde cu boabe mici în interiorul ei. Deși este adesea consumată ca legumă, din punct de vedere botanic, păstaia este un fruct, deoarece provine dintr-o floare și conține semințe. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totul despre mazăre

Există mai multe soiuri de mazăre, dar cel mai des este consumată mazărea de grădină sau mazărea dulce.

Mazărea este unul dintre cele mai cultivate alimente din lume. Cercetătorii cred că mazărea a crescut sălbatic pentru prima dată în bazinul mediteranean înainte în jurul anului 10.000 î.Hr. La acea vreme, mazărea era adesea lăsată pe vrej până se întărea. 

În Anglia, în secolul al XVII-lea, a devenit populară mazărea proaspătă de grădină, potrivit TheSpruceEats.com.

În Statele Unite ale Americii mazărea a fost făcută celebră de președintele Thomas Jefferson care a crescut 30 de soiuri. Odată cu inventarea conservelor și a congelării, consumul de mazăre proaspătă a scăzut destul de multe.

Mazărea este disponibilă proaspătă, congelată, conservată și uscată. Această largă disponibilitate face ca mazărea se află în bucătăriile țărilor din întreaga lume. 

De la curry indian la supe suedeze și cartofi prăjiți chinezești la găluște maghiare, aproape toată lumea mănâncă mazăre într-o formă sau alta. În general, sunt este și destul de ieftină.

Ce poți să gătești cu mazăre

Mazărea este extrem de versatila și poate fi folosită în multe feluri de mâncare. Când este proaspătă, mazărea trebuie clătită înainte de gătire. Mazărea de grădină trebuie decojită și păstaia aruncată. 

Lăsată întreagă, mazărea (Pisum sativum var. saccharatum) este folosită în multe feluri de mâncare asiatice sau este lăsată crudă, apoi pusă în salate și paste. Mazărea sugar snap întreagă are un gust grozav crudă ca gustare. 

Similar cu fasolea, mazărea uscată trebuie să fie înmuiată înainte de gătire. În multe cazuri, mazărea congelată nu trebuie să fie dezghețată înainte de a fi gătită, deoarece se gătește rapid la foc mediu. 

De unde poți să cumpări mazăre

Mazărea congelată sau conservată se poate găsi aproape în orice magazin, indiferent de mărimea acestuia. Mazăre proaspătă poți cumpăra de la piețele unde vând producători agricoli, în lunile de primăvară și de vară. Evită mazărea cu păstăi decolorate sau moale.

Cum se depozitează mazărea

Dacă cumpărați mazăre congelată, păstreaz-o la congelator. Dacă deschizi punga, închide-o etanș și pune-o înapoi în congelator.

Conservele de mazăre nu au instrucțiuni speciale, totuși cel mai bine este să le păstrezi într-un loc răcoros. Cutiile deschise pot fi golite într-un recipient care se închide etanș și păstrate la frigider timp de o săptămână. 

Mazărea proaspătă poate fi păstrată în păstăi timp de aproximativ o săptămână sau două. După aceea, trebuie să le decojită. Atâta timp cât rămân reci, vor rezista săptămâni întregi în păstăi.

Mazărea proaspătă poate fi congelată până la un an, fie în păstaie, fie doar boabele, în funcție de soi. Înainte de congelare, trebuie să fie opărite aproximativ două minute, apoi uscate. 

Soiuri de mazăre

Practic, toate mazărea arată la fel, dar există o mulțime de tipuri diferite. Cele mai consumate sunt de grădină, de zăpadă și snap. 

Mazărea de grădină este cea mai des întâlnită, în timp ce mazărea de zăpadă este folosită cel mai mult în bucătăria asiatică.

Se gătește întreaga păstaie, care este fragedă și ușor de mâncat. Acest tip de mazăre are păstăi plate cu mici umflături în locul în care se află boabele.

Condimente potrivite pentru mazăre

De cele mai multe ori punem în mazăre cimbru sau mărar, dar mai sunt și alte condimente care se potrivesc foarte bine cu această legume.

Mentă

Menta este cea mai potrivită pentru mazăre. Poate fi folosită și în mâncăruri de mazăre cu sos, dar și atunci când sotezi leguma cu unt.

Menta se folosește cel mai bine atunci când este tocată și pusă în feluri de mâncare cu mazăre la final. Multe rețete necesită adăugarea unui pic de usturoi împreună cu menta. 

Pătrunjel

Pătrunjelul este minunat pentru mazăre pentru că scoate în evidență prospețimea preparatului. Pătrunjelul tocat poate fi adăugat la rețetele de mazăre înainte de a începe gătirea sau poate fi adăugat după gătire, chiar înainte de servire. 

Aroma de citrice a pătrunjelului va fi deosebit de puternică dacă este adăugat chiar înainte de servire. 

Rozmarin

Rozmarinul este renumit pentru că are o aromă puternică, rășinoasă. Se asortează foarte bine cu mazărea, mai ales în preparatele cu miel.

Dacă adăugi rozmarin uscat, atunci tocă-l foarte bine. Dacă îl adaugi în timpul procesului de gătire, va avea timp să se înmoaie. 

Rețete cu mazăre

Mazărea poate fi transformată în supă, piure, tocănițe, salată sau poate fi o garnitură savuroasă pentru alte feluri de mâncare.

Supă primăvara

Această supă primăvară este dulce și aromată, cu un conținut ridicat de proteine de origine vegetală și multe vitamine și minerale.

Supă cremă de mazăre servită într-o farfurie albă
Supa de mazăre poate fi servită și cu bacon deasupra / Profimedia Images

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 ceapă galbenă mare, tocată
  • sare
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 2 bucăți de țelină, feliată subțire
  • 10 cartofi noi mici, tăiați cubulețe
  • piper negru proaspăt măcinat
  • sucul de la jumătate de lămâie
  • 1 l de supă de legume
  • 1 kilogram de mazăre proaspătă sau congelată
  • 700 g baby spanac
  • 2 – 3 fire de ceapă verde sau arpagic, feliate subțire
  • frunze de mentă, tocate (opțional)

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o oală la foc mediu. Se adăugă chimenul, coriandrul, ceapa și sare și se călesc 5 minute. Apoi se adăugă usturoiul, țelina, cartofii, un praf de sare și piper negru și se gătesc, amestecând, 5 minute. Se pune sucul de lămâie și se lasă să se absoarbă un minut, apoi se toarnă supa de legume sau apă.

Se aduce la punctul de fierbere și apoi se reduce focul. Se lasă să fiarbă până când cartofii sunt fragezi, 10-15 minute. Se adăugă mazărea și verdeața în supă și se amestecă până când verdeața se înmoaie.

Se transferă jumătate din cantitatea de supă într-un blender și se pasează până devine cremoasă. Se întoarce supa pasată în oală și se amestecă pentru a se combina. Se servește supa garnisită cu arpagic, mentă proaspătă și un strop de lămâie.

Frittata de somon afumat și mazăre

Rețetele de frittata sunt simple și versatile. Un fel de mâncare grozav pentru orice perioadă a anului, cu combinația de somon afumat și ouă care îi conferă o aromă interesantă.

Fritatta cu mazăre și somon servită într-o tigaie mică
Fritatta cu mazăre și somon poate fi atât un mic dejun, cât și la prânz / Profimedia Images

Ingrediente

  • 500 g cartofi noi
  • 200 g somon afumat
  • 8 ouă mari
  • mărar tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se taie cartofii și se fierb cu sare până când se înmoaie, 10 minute. Apoi se scurg bine și se lasă puțin la răcit.

Se taie somonul în fâșii largi. Se sparg ouăle într-un castron, se bat cu o furculiță, apoi se adaugă somonul afumat, mărarul, mazărea și sare și piper. La final, se pun cartofii.

Se pun 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, se toarnă cu grijă amestecul de ouă și se pun la foc mic 10-15 minute, până când oul începe să se prindă de suprafață.

Se pune deasupra o farfurie puțin mai mare decât partea de sus a tigăii și se răstoarnă frittata pe ea. Se pune înapoi în tigaie cu partea care a fost deasupra și se mai lasă 5 minute pentru a se rumeni și partea inferioară. Se pune pe o farfurie și se lasă să se răcească 5 minute înainte de a o tăia felii. 

Risotto cu lămâie și mazăre

Cu doar cinci ingrediente, acest risotto este ușor de pregătit după o zi grea de muncă.

Risotto cu mazăre servit alături de o furculiță din argint
Risotto cu mazăre este un fel de mâncare foarte simplu / Profimedia Images

Ingrediente

  • 200 g orez risotto
  • 850 g supa de legume fierbinte
  • 50 g mazăre de grădină congelată 
  • 50 g parmezan ras, plus plus pentru servire
  • zeama și coaja de la jumătate de lămâie

Mod de preparate

Se încinge o cratiță mare la foc mediu, apoi prăjește orezul, amestecând continuu, timp de un minut. Se adaugă o lingură de supă de legume fierbinte și se amestecă până se absoarbe. 

Se reduce focul. Se adaugă restul de supă și se fierbe până când este absorbită, aproximativ 20 de minute.

Se amestecă mazărea, se mai lasă 3-5 minute, apoi se ia oala de pe foc. Se adaugă brânza, sucul de lămâie și condimentele, apoi se amestecă. Se presară coaja de lămâie, apoi se servește imediat, presărând deasupra parmezan ras.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc în vas negru
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
Mazăre cu baby morcovi și carne de porc, pentru un prânz delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide