3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon
Poate nu este cea mai apetisantă legumă, dar dacă îi dai o șansă varza poate să te impresioneze. Este ieftină, versatilă și cu un profil nutrițional impresionant. Iată 3 rețete cu varză la care nu te-ai fi gândit, dar care sunt delicioase.
Numele științific al verzei este Brassica oleracea. Este înrudită cu alte legume crucifere, inclusiv broccoli, conopida, kale, bok choy și varza de Bruxelles, care aparțin aceleiași specii de plante Brassica.
Varza, așa cum o cunoaștem astăzi, se crede că a fost domesticită de romani sau celți de la un strămoș sălbatic care creștea în spațiul Mării Mediterane. Încă din cele mai vechi timpuri a fost folosită pentru a detoxifia organismul și drept tonic. De fapt, prima sa utilizare a fost medicinală. Supa făcută cu varză a fost folosită pentru a trata diverse tipuri de cancer, dar și pentru a atenua diarea, ulcerele, guta și durerile de cap.
Varza este un aliment hidratant, cu un aport caloric mic, dar cu o mulțime de vitamine și minerale. Majoritatea soiurilor de varză sunt surse bune de vitamina C, vitamina K1 și vitamina B6, precum și acid folic, potasiu și mangan.
Un alt compus găsit în varză este colina, care nu este la fel de ușor de găsit în alimentele vegetale. Colina este un nutrient esențial fiind responsabilă cu menținerea celulelor și a metabolismului sănătos și cu buna funcționare a memoriei și creierului, cu controlul muscular. Află mai multe și despre tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.
Supă de varză
Supa de varză este un preparat foarte hrănitor datorită legumelor pe care le are în compoziție. Se face ușor și se poate consuma atât rece, cât și caldă.
Ingrediente
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă albă medie, tocată
- 3 tulpini de țelină, tocate
- 4 morcovi mari, curățați și tocați
- 3 cartofi albi tăiați în cuburi
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1,5 l supă de pui
- 250 ml suc de roșii
- 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă, scurse
- 1 varză verde tocată
- 1 linguriță de sare
- ½ linguriță de piper negru
- ½ linguriță de zahăr
- ½ linguriță de cimbru
- ¼ linguriță de sare de țelină
- 1 frunză de dafin
- pătrunjel proaspăt, tocat
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, țelina, morcovii și cartofii. Se călesc până când legumele încep să se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă încă un minut, până începe să își elibreze aroma.
Se toarnă supa de pui și sucul de roșii și se amestecă. Apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe, varza, sarea, zahărul, cimbru, sare de țelină și frunza de dafin.
Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic. Se mai lasă să fiarbă încă 30-40 minute sau până când toate legumele sunt moi. Se servește imediat, cu pătrunjel tocat deasupra. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la cuptor.
Salată de varză în stil asiatic
Salata de varză în stil asiatic este una dintre acele rețete cu varză pe care le poți consuma drept garnitură pentru orice preparat din carne.
Ingrediente
- ½ varză roșie
- ½ varză verde
- 2 morcovi mari curățați
- 1 ardei gras roșu
- 3 linguri de oțet de orez
- 3 linguri de sos de soia
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- sucul de la 1 limetă
- 1 lingură de miere
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 ardei iute tocat mărunt
- 3 fire de ceapă verde tocate
- semințe de susan
- coriandru, pentru ornat
Mod de preparare
Se toacă mărunt varza. Morcovii se dau pe răzătoare. Ardeii se taie cubulețe. Se amestecă oțetul, sosul de soia, usturoiul, sucul de lămâie, mierea, uleiul de măsline și ardeiul iute tocat.
Într-un bol încăpător se amestecă toate legumele tocate. Se toarnă sosul și se amestecă bine. Se ornează cu ceapă verde, semințe de susan și coriandru proaspăt tocat.
Varză gratinată
Varza gratinată este un preparat inedit, cu o îmbinare neașteptată de gusturi, dar cu o textură cremoasă și un gust delicios. Descoperă și rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.
Ingrediente
- 1 varză albă, tăiată felii
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de sare
- 1 linguriță de piper
- 1 ceapă albă, feliată
- 2 căței de usturoi, tocați
- 500 g smântână
- 1 linguriță de cimbru
- 1 linguriță de rozmarin
- 1 lingură de ulei de măsline
- 200 g brânză gouda răzuită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Feliile de varză se pun pe o tavă pentru copt. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper. Se dă tava la cuptor pentru 45 de minute.
În timp ce varza se gătește, se combină ceapa tăiată felii cu cățeii de usturoi tocați, smântâna, cimbrul și rozmarinul într-o cratiță la foc mic. Se lasă până se înmoaie ceapa, aproximativ 20 de minute, apoi se dă deoparte.
Se unge cu o linguriță de ulei de măsline un vas termorezistent. Se transferă în el varza și se toarnă peste ea sosul de smântână. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate și se presară deasupra brânza gouda mărunțită. Se mai dă la cuptor la temperatură maximă pentru 4-5 minute sau până când se topește brânza. Se lasă să se răcească puțin apoi se servește.