3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon

Poate nu este cea mai apetisantă legumă, dar dacă îi dai o șansă varza poate să te impresioneze. Este ieftină, versatilă și cu un profil nutrițional impresionant. Iată 3 rețete cu varză la care nu te-ai fi gândit, dar care sunt delicioase.

Varză tocată pentru rețete cu varză alături de un cuțit și un tocător
Varza albă și varza roșie sunt cele mai folosite soiuri / Shutterstock

Numele științific al verzei este Brassica oleracea. Este înrudită cu alte legume crucifere, inclusiv broccoli, conopida, kale, bok choy și varza de Bruxelles, care aparțin aceleiași specii de plante Brassica.

Varza, așa cum o cunoaștem astăzi, se crede că a fost domesticită de romani sau celți de la un strămoș sălbatic care creștea în spațiul Mării Mediterane. Încă din cele mai vechi timpuri a fost folosită pentru a detoxifia organismul și drept tonic. De fapt, prima sa utilizare a fost medicinală. Supa făcută cu varză a fost folosită pentru a trata diverse tipuri de cancer, dar și pentru a atenua diarea, ulcerele, guta și durerile de cap.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Varza este un aliment hidratant, cu un aport caloric mic, dar cu o mulțime de vitamine și minerale. Majoritatea soiurilor de varză sunt surse bune de vitamina C, vitamina K1 și vitamina B6, precum și acid folic, potasiu și mangan. 

Un alt compus găsit în varză este colina, care nu este la fel de ușor de găsit în alimentele vegetale. Colina este un nutrient esențial fiind responsabilă cu menținerea celulelor și a metabolismului sănătos și cu buna funcționare a memoriei și creierului, cu controlul muscular. Află mai multe și despre tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

Supă de varză

Supa de varză este un preparat foarte hrănitor datorită legumelor pe care le are în compoziție. Se face ușor și se poate consuma atât rece, cât și caldă.

Supă de varză servită într-un bol gri
Supa de varză este unul dintre cele mai economice preparate / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă albă medie, tocată
  • 3 tulpini de țelină, tocate
  • 4 morcovi mari, curățați și tocați
  • 3 cartofi albi tăiați în cuburi
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1,5 l supă de pui
  • 250 ml suc de roșii
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă, scurse
  • 1 varză verde tocată
  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de zahăr
  • ½ linguriță de cimbru
  • ¼ linguriță de sare de țelină
  • 1 frunză de dafin
  • pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, țelina, morcovii și cartofii. Se călesc până când legumele încep să se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă încă un minut, până începe să își elibreze aroma.

Se toarnă supa de pui și sucul de roșii și se amestecă. Apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe, varza, sarea, zahărul, cimbru, sare de țelină și frunza de dafin.

Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic. Se mai lasă să fiarbă încă 30-40 minute sau până când toate legumele sunt moi. Se servește imediat, cu pătrunjel tocat deasupra. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la cuptor.

Salată de varză în stil asiatic

Salata de varză în stil asiatic este una dintre acele rețete cu varză pe care le poți consuma drept garnitură pentru orice preparat din carne.

Salată de varză preparată în stil asiatic servită într-un bol gri
Susanul și coriandrul sunt opționale în salata de varză în stil asiatic / Shutterstock

Ingrediente

  • ½ varză roșie
  • ½ varză verde
  • 2 morcovi mari curățați
  • 1 ardei gras roșu
  • 3 linguri de oțet de orez
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • sucul de la 1 limetă
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • 3 fire de ceapă verde tocate
  • semințe de susan
  • coriandru, pentru ornat

Mod de preparare

Se toacă mărunt varza. Morcovii se dau pe răzătoare. Ardeii se taie cubulețe. Se amestecă oțetul, sosul de soia, usturoiul, sucul de lămâie, mierea, uleiul de măsline și ardeiul iute tocat.

Într-un bol încăpător se amestecă toate legumele tocate. Se toarnă sosul și se amestecă bine. Se ornează cu ceapă verde, semințe de susan și coriandru proaspăt tocat.

Varză gratinată

Varza gratinată este un preparat inedit, cu o îmbinare neașteptată de gusturi, dar cu o textură cremoasă și un gust delicios. Descoperă și rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.

Varză gratinată preparată într-un vas roșu
Varza gratinată poate fi fel principal de mâncare sau garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 varză albă, tăiată felii
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 ceapă albă, feliată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 500 g smântână
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de rozmarin
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 200 g brânză gouda răzuită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Feliile de varză se pun pe o tavă pentru copt. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper. Se dă tava la cuptor pentru 45 de minute.

În timp ce varza se gătește, se combină ceapa tăiată felii cu cățeii de usturoi tocați, smântâna, cimbrul și rozmarinul într-o cratiță la foc mic. Se lasă până se înmoaie ceapa, aproximativ 20 de minute, apoi se dă deoparte.

Se unge cu o linguriță de ulei de măsline un vas termorezistent. Se transferă în el varza și se toarnă peste ea sosul de smântână. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate și se presară deasupra brânza gouda mărunțită. Se mai dă la cuptor la temperatură maximă pentru 4-5 minute sau până când se topește brânza. Se lasă să se răcească puțin apoi se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
Două pahare pline cu kombucha
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Alexandru, românul care şi-a decimat familia în Germania. Doar fiica de nici 2 anişori a scăpat miraculos
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Reacţia fiului lui Ion Ţiriac după ce iubita lui a obţinut una dintre marile performanţe ale vieţii la 35 de ani
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 25 - 31 august 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide