3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon

Poate nu este cea mai apetisantă legumă, dar dacă îi dai o șansă varza poate să te impresioneze. Este ieftină, versatilă și cu un profil nutrițional impresionant. Iată 3 rețete cu varză la care nu te-ai fi gândit, dar care sunt delicioase.

Varză tocată pentru rețete cu varză alături de un cuțit și un tocător
Varza albă și varza roșie sunt cele mai folosite soiuri / Shutterstock

Numele științific al verzei este Brassica oleracea. Este înrudită cu alte legume crucifere, inclusiv broccoli, conopida, kale, bok choy și varza de Bruxelles, care aparțin aceleiași specii de plante Brassica.

Varza, așa cum o cunoaștem astăzi, se crede că a fost domesticită de romani sau celți de la un strămoș sălbatic care creștea în spațiul Mării Mediterane. Încă din cele mai vechi timpuri a fost folosită pentru a detoxifia organismul și drept tonic. De fapt, prima sa utilizare a fost medicinală. Supa făcută cu varză a fost folosită pentru a trata diverse tipuri de cancer, dar și pentru a atenua diarea, ulcerele, guta și durerile de cap.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Varza este un aliment hidratant, cu un aport caloric mic, dar cu o mulțime de vitamine și minerale. Majoritatea soiurilor de varză sunt surse bune de vitamina C, vitamina K1 și vitamina B6, precum și acid folic, potasiu și mangan. 

Un alt compus găsit în varză este colina, care nu este la fel de ușor de găsit în alimentele vegetale. Colina este un nutrient esențial fiind responsabilă cu menținerea celulelor și a metabolismului sănătos și cu buna funcționare a memoriei și creierului, cu controlul muscular. Află mai multe și despre tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

Supă de varză

Supa de varză este un preparat foarte hrănitor datorită legumelor pe care le are în compoziție. Se face ușor și se poate consuma atât rece, cât și caldă.

Supă de varză servită într-un bol gri
Supa de varză este unul dintre cele mai economice preparate / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ceapă albă medie, tocată
  • 3 tulpini de țelină, tocate
  • 4 morcovi mari, curățați și tocați
  • 3 cartofi albi tăiați în cuburi
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 1,5 l supă de pui
  • 250 ml suc de roșii
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă, scurse
  • 1 varză verde tocată
  • 1 linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ½ linguriță de zahăr
  • ½ linguriță de cimbru
  • ¼ linguriță de sare de țelină
  • 1 frunză de dafin
  • pătrunjel proaspăt, tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, țelina, morcovii și cartofii. Se călesc până când legumele încep să se înmoaie, aproximativ 5-7 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă încă un minut, până începe să își elibreze aroma.

Se toarnă supa de pui și sucul de roșii și se amestecă. Apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe, varza, sarea, zahărul, cimbru, sare de țelină și frunza de dafin.

Se aduce supa la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic. Se mai lasă să fiarbă încă 30-40 minute sau până când toate legumele sunt moi. Se servește imediat, cu pătrunjel tocat deasupra. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la cuptor.

Salată de varză în stil asiatic

Salata de varză în stil asiatic este una dintre acele rețete cu varză pe care le poți consuma drept garnitură pentru orice preparat din carne.

Salată de varză preparată în stil asiatic servită într-un bol gri
Susanul și coriandrul sunt opționale în salata de varză în stil asiatic / Shutterstock

Ingrediente

  • ½ varză roșie
  • ½ varză verde
  • 2 morcovi mari curățați
  • 1 ardei gras roșu
  • 3 linguri de oțet de orez
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit
  • sucul de la 1 limetă
  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 ardei iute tocat mărunt
  • 3 fire de ceapă verde tocate
  • semințe de susan
  • coriandru, pentru ornat

Mod de preparare

Se toacă mărunt varza. Morcovii se dau pe răzătoare. Ardeii se taie cubulețe. Se amestecă oțetul, sosul de soia, usturoiul, sucul de lămâie, mierea, uleiul de măsline și ardeiul iute tocat.

Într-un bol încăpător se amestecă toate legumele tocate. Se toarnă sosul și se amestecă bine. Se ornează cu ceapă verde, semințe de susan și coriandru proaspăt tocat.

Varză gratinată

Varza gratinată este un preparat inedit, cu o îmbinare neașteptată de gusturi, dar cu o textură cremoasă și un gust delicios. Descoperă și rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.

Varză gratinată preparată într-un vas roșu
Varza gratinată poate fi fel principal de mâncare sau garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 varză albă, tăiată felii
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper
  • 1 ceapă albă, feliată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 500 g smântână
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de rozmarin
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 200 g brânză gouda răzuită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Feliile de varză se pun pe o tavă pentru copt. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline și se asezonează cu sare și piper. Se dă tava la cuptor pentru 45 de minute.

În timp ce varza se gătește, se combină ceapa tăiată felii cu cățeii de usturoi tocați, smântâna, cimbrul și rozmarinul într-o cratiță la foc mic. Se lasă până se înmoaie ceapa, aproximativ 20 de minute, apoi se dă deoparte.

Se unge cu o linguriță de ulei de măsline un vas termorezistent. Se transferă în el varza și se toarnă peste ea sosul de smântână. Se dă la cuptor pentru 30 de minute, apoi se scoate și se presară deasupra brânza gouda mărunțită. Se mai dă la cuptor la temperatură maximă pentru 4-5 minute sau până când se topește brânza. Se lasă să se răcească puțin apoi se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide