Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști

Varza este varianta cea mai la îndemână când ai nevoie de o garnitură plină de vitamine, accesibilă, versatilă și ieftină. De la banala salată cu doar puțin ulei, piper și sare la preparate mai sofisticate, cu condimente exotice, varza este o legumă pe care trebuie să o ai în casă. Modul cum gătești varza ține doar de preferințele tale. Iată tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

O varză mare albă tăiată pe jumătate și tocată pe un tocător negru
Varza este una dintre cele mai accesibile și mai versatile legume / Shutterstock

Varza proaspătă este disponibilă în aproape orice anotimp. Nu ai niciun motiv să nu o integrezi în meniul tău mai ales că este săracă în calorii—100 g varză au 22 kcal, are doar 5 g carbohidrați la 100 g și un indice glicemic foarte scăzut—10. Este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K, dar aduce și cantități mici de calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza poate fi transformată în salate, poate fi sotată, călită, gătită la cuptor sau pusă în sandviciuri. Practic, poți să o folosești în multe preparate, simplă sau alături de preparate din carne sau vegetariene. Pentru a obține cele mai bune mâncăruri este important să o gătești corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banala varză în preparate delicioase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza

Înainte de a te apuca de gătit alege tipul de varză potrivit. Din fericire ai doar 14 variante din care să alegi, de la verde închis la roșu.

Cel mai comun este cel cu frunzele verde pal, dulci și crocante. Este înrudită cu varza kale, cu broccoli și conopida. De asemenea, în România mai este disponibilă și destul de populară și varza roșie. În Asia se folosește destul de des varza bok choy și varza chinezească.

Învață să alegi varza

Atunci când cumperi varză alege căpățânile care sunt ferme și compacte, fără pete negre sau urme că ar fi afectate de viermi. Frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt, să fie compacte și să aibă o culoare potrivită pentru soiul din care provine varza.

Cotorul îți dă și el indicii despre cât de proaspătă este varza. Trebuie să fie ferm, să nu fie uscat și nici cu tăieturi.

Atunci când iei varza în mână ar trebui să simți că are o greutate potrivită pentru dimensiunea ei.

Păstrează varza în condiții corecte

Din fericire varza nu are nevoie de prea multe pentru a rezista mult timp. Dacă este ținută într-o pivniță sau într-un alt loc întunecos, rece și bine ventilat poate rezista chiar și 4 luni.

Nu se strică nici la temperaturi apropiate de cele ale înghețului. La fel de bine se păstrează și în frigider, fără să îi cureți frunzele care par în plus. Acestea o ajută să își păstreze umiditatea și să rămână proaspătă pentru mai mult timp.

Ce înseamnă să cureți varza

Spre diferență de alte legume, varza nu are nevoie de multe pregătiri înainte de a fi gătită. În primul rând trebuie să arunci primele straturi de frunze. Apoi, trece căpățâna pe sub un jet puternic de apă.

După aceea, se taie pe jumătate și se pune într-un bol cu apă rece. Poți pune chiar și câteva linguri de oțet pentru a te asigura că elimini toate bacteriile și toată murdăria.

Cum se toacă varza

Unele căpățâni de varză sunt atât de mari, încât pot părea greu de manipulat. Cel mai simplu este să o tai în 4 și apoi să începi să o toci cât de mărunt ai nevoie. De asemenea, dacă ai nevoie poți păstra cotorul. Mai poți să o dai pe răzătoare, mai ales dacă vrei să fie foarte fin tocată. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.

Folosește și resturile de varză

Indiferent de cum vei alege să mărunțești varza îți vor rămâne bucăți mai mari de frunze sau de cotor. Nu le arunca. Toacă-le cu un cuțit și folosește-le și pe ele în preparatul pe care îl gătești. Poți să le integrezi în supe, tocănițe sau chiar să le pui la murat în borcane mai mici.

Păstrează varza crocantă

Varza trebuie să rămână crocantă chiar dacă o gătești sau urmează să o consumi crudă.  Trebuie să ai grijă că de îndată ce intră în contact cu metalul lamei cuțitului varza va începe să își piardă din prospețime, dar și din vitamine.

Va oxida și se va înnegri. Dacă nu ai de gând să consumi o parte din varză din care ai tăiat pune partea rămasă într-un bol cu apă rece. Înainte de a o consuma usuc-o cu un prosop de hârtie.

De asemenea, este recomandat să nu gătești varza pentru prea mult timp. Dacă o fierbi, gătești la aburi sau sotezi nu ar trebui să o ții pe foc mai mult de 10-12 minute.

Scapă de miros

Unul dintre motivele pentru care unii oameni evită să mănânce varză gătită este mirosul uneori neplăcut. Emanația de sulf apare atunci când o tai sau când o lași foarte mult pe foc. Folosirea unor condimente precum chimenul, foi de dafin, țelină, oțet sau suc de lămâie face ca mirosul să scadă în intensitate.

Păstrează culoarea verzei

Când vine vorba de varza roșie lucrurile se complică pentru că în urma tratamentului termic culoarea ei se transferă și celorlalte ingrediente, iar ea pierde din intensitate.

Ca să eviți acest lucru folosește ori oțet, ori acid citric pentru a stabiliza culoarea. De asemenea, poți folosi un cuțit de inox pentru a o tăia.

Varza albă sau verde are nevoie de un alt tip de tratament. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care o fierbi și nu o găti prea mult, pentru că pH-ul scăzut o va înmuia foarte tare. Înceară rețeta de varză murată cu ciolan afumat.

Beneficiile consumului de varză

100 g de varză albă au un aport caloric de doar 22kcal, conține citamina C și 85% din necesarul zilnic de vitamina K.

Varza roșie este mai bogată în vitamine conținând vitamina A, C și B6 și are 27 kcal la 100 g. cea mai bogată în nutrienți este varza kale care la o porție de 100 g îți asigură 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din cel de vitamina A și 134% din cel de vitamina C.

Ca să te bucuri de toate acestea cel mai bine este să consumi varza crudă. Tratamentul termic va duce la pierderea unei bune părți din vitamina, în special C.

Varza este consumată nu doar datorită conținutului mare de vitamine și fibre, ci și pentru că poate fi gătită în foarte multe feluri. Cel mai simplu este să o transformi într-o salată simplă pe care o poți pune lângă o friptură sau alt fel de carne, lângă o tocăniță, într-un sandvici.

Există mii de rețete cu varză, iar fiecare țară are preparatele ei tradiționale. Numai în România sunt câteva zeci de la varză călită simplă sau cu carne, la varză a la Cluj, varză murată, rață cu varză roșie, ciorbă de varză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post împletite, așezate într-un coș metalic
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Ciorbă de urzici cu tăiței în bol negru, alături de o lingură și o crenguță cu urzici
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de Rum Baba cu frișca
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Cea mai bună prăjitură din lume porționată
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Prăjitura Verdens Beste. Rețetă tradițională norvegiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată alături de o crenguță cu morcovi
Galerie foto
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Tăiței cu varză de post în farfurie, alături de solnițe cu sare și piper
Galerie foto
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
condimente mexicane pe o masă
07:58
20 dintre cele mai populare condimente mexicane 20 dintre cele mai populare condimente mexicane
mai multe sandviciuri puse pe un blat negru de lemn
06:06
Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
05:21
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
05:13
Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
14 aprilie, 09:15
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
macarons perfecte puse într-un bol alb
14 aprilie, 09:08
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
mai multe garnituri sănătoase puse pe o masă
14 aprilie, 06:01
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide 15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
14 aprilie, 05:14
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
fresh
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios

Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios

Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide

15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide

Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei

Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare

Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
închide