Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști

Varza este varianta cea mai la îndemână când ai nevoie de o garnitură plină de vitamine, accesibilă, versatilă și ieftină. De la banala salată cu doar puțin ulei, piper și sare la preparate mai sofisticate, cu condimente exotice, varza este o legumă pe care trebuie să o ai în casă. Modul cum gătești varza ține doar de preferințele tale. Iată tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

O varză mare albă tăiată pe jumătate și tocată pe un tocător negru
Varza este una dintre cele mai accesibile și mai versatile legume / Shutterstock

Varza proaspătă este disponibilă în aproape orice anotimp. Nu ai niciun motiv să nu o integrezi în meniul tău mai ales că este săracă în calorii—100 g varză au 22 kcal, are doar 5 g carbohidrați la 100 g și un indice glicemic foarte scăzut—10. Este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K, dar aduce și cantități mici de calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza poate fi transformată în salate, poate fi sotată, călită, gătită la cuptor sau pusă în sandviciuri. Practic, poți să o folosești în multe preparate, simplă sau alături de preparate din carne sau vegetariene. Pentru a obține cele mai bune mâncăruri este important să o gătești corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banala varză în preparate delicioase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza

Înainte de a te apuca de gătit alege tipul de varză potrivit. Din fericire ai doar 14 variante din care să alegi, de la verde închis la roșu.

Cel mai comun este cel cu frunzele verde pal, dulci și crocante. Este înrudită cu varza kale, cu broccoli și conopida. De asemenea, în România mai este disponibilă și destul de populară și varza roșie. În Asia se folosește destul de des varza bok choy și varza chinezească.

Învață să alegi varza

Atunci când cumperi varză alege căpățânile care sunt ferme și compacte, fără pete negre sau urme că ar fi afectate de viermi. Frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt, să fie compacte și să aibă o culoare potrivită pentru soiul din care provine varza.

Cotorul îți dă și el indicii despre cât de proaspătă este varza. Trebuie să fie ferm, să nu fie uscat și nici cu tăieturi.

Atunci când iei varza în mână ar trebui să simți că are o greutate potrivită pentru dimensiunea ei.

Păstrează varza în condiții corecte

Din fericire varza nu are nevoie de prea multe pentru a rezista mult timp. Dacă este ținută într-o pivniță sau într-un alt loc întunecos, rece și bine ventilat poate rezista chiar și 4 luni.

Nu se strică nici la temperaturi apropiate de cele ale înghețului. La fel de bine se păstrează și în frigider, fără să îi cureți frunzele care par în plus. Acestea o ajută să își păstreze umiditatea și să rămână proaspătă pentru mai mult timp.

Ce înseamnă să cureți varza

Spre diferență de alte legume, varza nu are nevoie de multe pregătiri înainte de a fi gătită. În primul rând trebuie să arunci primele straturi de frunze. Apoi, trece căpățâna pe sub un jet puternic de apă.

După aceea, se taie pe jumătate și se pune într-un bol cu apă rece. Poți pune chiar și câteva linguri de oțet pentru a te asigura că elimini toate bacteriile și toată murdăria.

Cum se toacă varza

Unele căpățâni de varză sunt atât de mari, încât pot părea greu de manipulat. Cel mai simplu este să o tai în 4 și apoi să începi să o toci cât de mărunt ai nevoie. De asemenea, dacă ai nevoie poți păstra cotorul. Mai poți să o dai pe răzătoare, mai ales dacă vrei să fie foarte fin tocată. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.

Folosește și resturile de varză

Indiferent de cum vei alege să mărunțești varza îți vor rămâne bucăți mai mari de frunze sau de cotor. Nu le arunca. Toacă-le cu un cuțit și folosește-le și pe ele în preparatul pe care îl gătești. Poți să le integrezi în supe, tocănițe sau chiar să le pui la murat în borcane mai mici.

Păstrează varza crocantă

Varza trebuie să rămână crocantă chiar dacă o gătești sau urmează să o consumi crudă.  Trebuie să ai grijă că de îndată ce intră în contact cu metalul lamei cuțitului varza va începe să își piardă din prospețime, dar și din vitamine.

Va oxida și se va înnegri. Dacă nu ai de gând să consumi o parte din varză din care ai tăiat pune partea rămasă într-un bol cu apă rece. Înainte de a o consuma usuc-o cu un prosop de hârtie.

De asemenea, este recomandat să nu gătești varza pentru prea mult timp. Dacă o fierbi, gătești la aburi sau sotezi nu ar trebui să o ții pe foc mai mult de 10-12 minute.

Scapă de miros

Unul dintre motivele pentru care unii oameni evită să mănânce varză gătită este mirosul uneori neplăcut. Emanația de sulf apare atunci când o tai sau când o lași foarte mult pe foc. Folosirea unor condimente precum chimenul, foi de dafin, țelină, oțet sau suc de lămâie face ca mirosul să scadă în intensitate.

Păstrează culoarea verzei

Când vine vorba de varza roșie lucrurile se complică pentru că în urma tratamentului termic culoarea ei se transferă și celorlalte ingrediente, iar ea pierde din intensitate.

Ca să eviți acest lucru folosește ori oțet, ori acid citric pentru a stabiliza culoarea. De asemenea, poți folosi un cuțit de inox pentru a o tăia.

Varza albă sau verde are nevoie de un alt tip de tratament. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care o fierbi și nu o găti prea mult, pentru că pH-ul scăzut o va înmuia foarte tare. Înceară rețeta de varză murată cu ciolan afumat.

Beneficiile consumului de varză

100 g de varză albă au un aport caloric de doar 22kcal, conține citamina C și 85% din necesarul zilnic de vitamina K.

Varza roșie este mai bogată în vitamine conținând vitamina A, C și B6 și are 27 kcal la 100 g. cea mai bogată în nutrienți este varza kale care la o porție de 100 g îți asigură 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din cel de vitamina A și 134% din cel de vitamina C.

Ca să te bucuri de toate acestea cel mai bine este să consumi varza crudă. Tratamentul termic va duce la pierderea unei bune părți din vitamina, în special C.

Varza este consumată nu doar datorită conținutului mare de vitamine și fibre, ci și pentru că poate fi gătită în foarte multe feluri. Cel mai simplu este să o transformi într-o salată simplă pe care o poți pune lângă o friptură sau alt fel de carne, lângă o tocăniță, într-un sandvici.

Există mii de rețete cu varză, iar fiecare țară are preparatele ei tradiționale. Numai în România sunt câteva zeci de la varză călită simplă sau cu carne, la varză a la Cluj, varză murată, rață cu varză roșie, ciorbă de varză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată alături de o crenguță cu morcovi
Galerie foto
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Tăiței cu varză de post în farfurie, alături de solnițe cu sare și piper
Galerie foto
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide