Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști

Varza este varianta cea mai la îndemână când ai nevoie de o garnitură plină de vitamine, accesibilă, versatilă și ieftină. De la banala salată cu doar puțin ulei, piper și sare la preparate mai sofisticate, cu condimente exotice, varza este o legumă pe care trebuie să o ai în casă. Modul cum gătești varza ține doar de preferințele tale. Iată tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

O varză mare albă tăiată pe jumătate și tocată pe un tocător negru
Varza este una dintre cele mai accesibile și mai versatile legume / Shutterstock

Varza proaspătă este disponibilă în aproape orice anotimp. Nu ai niciun motiv să nu o integrezi în meniul tău mai ales că este săracă în calorii—100 g varză au 22 kcal, are doar 5 g carbohidrați la 100 g și un indice glicemic foarte scăzut—10. Este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K, dar aduce și cantități mici de calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza poate fi transformată în salate, poate fi sotată, călită, gătită la cuptor sau pusă în sandviciuri. Practic, poți să o folosești în multe preparate, simplă sau alături de preparate din carne sau vegetariene. Pentru a obține cele mai bune mâncăruri este important să o gătești corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banala varză în preparate delicioase.

Citește și

Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza

Înainte de a te apuca de gătit alege tipul de varză potrivit. Din fericire ai doar 14 variante din care să alegi, de la verde închis la roșu.

Cel mai comun este cel cu frunzele verde pal, dulci și crocante. Este înrudită cu varza kale, cu broccoli și conopida. De asemenea, în România mai este disponibilă și destul de populară și varza roșie. În Asia se folosește destul de des varza bok choy și varza chinezească.

Învață să alegi varza

Atunci când cumperi varză alege căpățânile care sunt ferme și compacte, fără pete negre sau urme că ar fi afectate de viermi. Frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt, să fie compacte și să aibă o culoare potrivită pentru soiul din care provine varza.

Cotorul îți dă și el indicii despre cât de proaspătă este varza. Trebuie să fie ferm, să nu fie uscat și nici cu tăieturi.

Atunci când iei varza în mână ar trebui să simți că are o greutate potrivită pentru dimensiunea ei.

Păstrează varza în condiții corecte

Din fericire varza nu are nevoie de prea multe pentru a rezista mult timp. Dacă este ținută într-o pivniță sau într-un alt loc întunecos, rece și bine ventilat poate rezista chiar și 4 luni.

Nu se strică nici la temperaturi apropiate de cele ale înghețului. La fel de bine se păstrează și în frigider, fără să îi cureți frunzele care par în plus. Acestea o ajută să își păstreze umiditatea și să rămână proaspătă pentru mai mult timp.

Ce înseamnă să cureți varza

Spre diferență de alte legume, varza nu are nevoie de multe pregătiri înainte de a fi gătită. În primul rând trebuie să arunci primele straturi de frunze. Apoi, trece căpățâna pe sub un jet puternic de apă.

După aceea, se taie pe jumătate și se pune într-un bol cu apă rece. Poți pune chiar și câteva linguri de oțet pentru a te asigura că elimini toate bacteriile și toată murdăria.

Cum se toacă varza

Unele căpățâni de varză sunt atât de mari, încât pot părea greu de manipulat. Cel mai simplu este să o tai în 4 și apoi să începi să o toci cât de mărunt ai nevoie. De asemenea, dacă ai nevoie poți păstra cotorul. Mai poți să o dai pe răzătoare, mai ales dacă vrei să fie foarte fin tocată. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.

Folosește și resturile de varză

Indiferent de cum vei alege să mărunțești varza îți vor rămâne bucăți mai mari de frunze sau de cotor. Nu le arunca. Toacă-le cu un cuțit și folosește-le și pe ele în preparatul pe care îl gătești. Poți să le integrezi în supe, tocănițe sau chiar să le pui la murat în borcane mai mici.

Păstrează varza crocantă

Varza trebuie să rămână crocantă chiar dacă o gătești sau urmează să o consumi crudă.  Trebuie să ai grijă că de îndată ce intră în contact cu metalul lamei cuțitului varza va începe să își piardă din prospețime, dar și din vitamine.

Va oxida și se va înnegri. Dacă nu ai de gând să consumi o parte din varză din care ai tăiat pune partea rămasă într-un bol cu apă rece. Înainte de a o consuma usuc-o cu un prosop de hârtie.

De asemenea, este recomandat să nu gătești varza pentru prea mult timp. Dacă o fierbi, gătești la aburi sau sotezi nu ar trebui să o ții pe foc mai mult de 10-12 minute.

Scapă de miros

Unul dintre motivele pentru care unii oameni evită să mănânce varză gătită este mirosul uneori neplăcut. Emanația de sulf apare atunci când o tai sau când o lași foarte mult pe foc. Folosirea unor condimente precum chimenul, foi de dafin, țelină, oțet sau suc de lămâie face ca mirosul să scadă în intensitate.

Păstrează culoarea verzei

Când vine vorba de varza roșie lucrurile se complică pentru că în urma tratamentului termic culoarea ei se transferă și celorlalte ingrediente, iar ea pierde din intensitate.

Ca să eviți acest lucru folosește ori oțet, ori acid citric pentru a stabiliza culoarea. De asemenea, poți folosi un cuțit de inox pentru a o tăia.

Varza albă sau verde are nevoie de un alt tip de tratament. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care o fierbi și nu o găti prea mult, pentru că pH-ul scăzut o va înmuia foarte tare. Înceară rețeta de varză murată cu ciolan afumat.

Beneficiile consumului de varză

100 g de varză albă au un aport caloric de doar 22kcal, conține citamina C și 85% din necesarul zilnic de vitamina K.

Varza roșie este mai bogată în vitamine conținând vitamina A, C și B6 și are 27 kcal la 100 g. cea mai bogată în nutrienți este varza kale care la o porție de 100 g îți asigură 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din cel de vitamina A și 134% din cel de vitamina C.

Ca să te bucuri de toate acestea cel mai bine este să consumi varza crudă. Tratamentul termic va duce la pierderea unei bune părți din vitamina, în special C.

Varza este consumată nu doar datorită conținutului mare de vitamine și fibre, ci și pentru că poate fi gătită în foarte multe feluri. Cel mai simplu este să o transformi într-o salată simplă pe care o poți pune lângă o friptură sau alt fel de carne, lângă o tocăniță, într-un sandvici.

Există mii de rețete cu varză, iar fiecare țară are preparatele ei tradiționale. Numai în România sunt câteva zeci de la varză călită simplă sau cu carne, la varză a la Cluj, varză murată, rață cu varză roșie, ciorbă de varză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Varză tocată pentru rețete cu varză alături de un cuțit și un tocător
3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon
3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon
Porție de varză acră de post, cu cimbru și mărar verde, servită cu mămăliguță
Galerie foto
Varză acră de post, cu cimbru și mărar verde
Varză acră de post, cu cimbru și mărar verde
Varza de Bruxelles într-un vas aranjat pe un blat de lemn
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Bucăți de tofu într-un bol
28 martie, 06:00
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
27 martie, 08:00
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
27 martie, 07:00
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
1
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Te-ai gândit că poți faci gogoși din 2 ingrediente? Vor ieși ușoare și pufoase și sunt foarte ușor de făcut. Nu ai nevoie de drojdie, ouă sau unt. De asemenea, poți adăuga aromele...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
2
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
4
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Sandvișuri de post pe o masă albă
5
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate...
Parteneri
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris
Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța
Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea
A apărut o gaură imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ
Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate
Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou

Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou

Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou
fresh
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
închide