Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști

Varza este varianta cea mai la îndemână când ai nevoie de o garnitură plină de vitamine, accesibilă, versatilă și ieftină. De la banala salată cu doar puțin ulei, piper și sare la preparate mai sofisticate, cu condimente exotice, varza este o legumă pe care trebuie să o ai în casă. Modul cum gătești varza ține doar de preferințele tale. Iată tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza.

O varză mare albă tăiată pe jumătate și tocată pe un tocător negru
Varza este una dintre cele mai accesibile și mai versatile legume / Shutterstock

Varza proaspătă este disponibilă în aproape orice anotimp. Nu ai niciun motiv să nu o integrezi în meniul tău mai ales că este săracă în calorii—100 g varză au 22 kcal, are doar 5 g carbohidrați la 100 g și un indice glicemic foarte scăzut—10. Este o sursă bună de potasiu, acid folic și vitamina K, dar aduce și cantități mici de calciu, fier, vitamina A și vitamina C.

Varza poate fi transformată în salate, poate fi sotată, călită, gătită la cuptor sau pusă în sandviciuri. Practic, poți să o folosești în multe preparate, simplă sau alături de preparate din carne sau vegetariene. Pentru a obține cele mai bune mâncăruri este important să o gătești corect. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să transformi banala varză în preparate delicioase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza

Înainte de a te apuca de gătit alege tipul de varză potrivit. Din fericire ai doar 14 variante din care să alegi, de la verde închis la roșu.

Cel mai comun este cel cu frunzele verde pal, dulci și crocante. Este înrudită cu varza kale, cu broccoli și conopida. De asemenea, în România mai este disponibilă și destul de populară și varza roșie. În Asia se folosește destul de des varza bok choy și varza chinezească.

Învață să alegi varza

Atunci când cumperi varză alege căpățânile care sunt ferme și compacte, fără pete negre sau urme că ar fi afectate de viermi. Frunzele trebuie să aibă aspect proaspăt, să fie compacte și să aibă o culoare potrivită pentru soiul din care provine varza.

Cotorul îți dă și el indicii despre cât de proaspătă este varza. Trebuie să fie ferm, să nu fie uscat și nici cu tăieturi.

Atunci când iei varza în mână ar trebui să simți că are o greutate potrivită pentru dimensiunea ei.

Păstrează varza în condiții corecte

Din fericire varza nu are nevoie de prea multe pentru a rezista mult timp. Dacă este ținută într-o pivniță sau într-un alt loc întunecos, rece și bine ventilat poate rezista chiar și 4 luni.

Nu se strică nici la temperaturi apropiate de cele ale înghețului. La fel de bine se păstrează și în frigider, fără să îi cureți frunzele care par în plus. Acestea o ajută să își păstreze umiditatea și să rămână proaspătă pentru mai mult timp.

Ce înseamnă să cureți varza

Spre diferență de alte legume, varza nu are nevoie de multe pregătiri înainte de a fi gătită. În primul rând trebuie să arunci primele straturi de frunze. Apoi, trece căpățâna pe sub un jet puternic de apă.

După aceea, se taie pe jumătate și se pune într-un bol cu apă rece. Poți pune chiar și câteva linguri de oțet pentru a te asigura că elimini toate bacteriile și toată murdăria.

Cum se toacă varza

Unele căpățâni de varză sunt atât de mari, încât pot părea greu de manipulat. Cel mai simplu este să o tai în 4 și apoi să începi să o toci cât de mărunt ai nevoie. De asemenea, dacă ai nevoie poți păstra cotorul. Mai poți să o dai pe răzătoare, mai ales dacă vrei să fie foarte fin tocată. Încearcă și rețeta de plăcinte cu varză la tigaie.

Folosește și resturile de varză

Indiferent de cum vei alege să mărunțești varza îți vor rămâne bucăți mai mari de frunze sau de cotor. Nu le arunca. Toacă-le cu un cuțit și folosește-le și pe ele în preparatul pe care îl gătești. Poți să le integrezi în supe, tocănițe sau chiar să le pui la murat în borcane mai mici.

Păstrează varza crocantă

Varza trebuie să rămână crocantă chiar dacă o gătești sau urmează să o consumi crudă.  Trebuie să ai grijă că de îndată ce intră în contact cu metalul lamei cuțitului varza va începe să își piardă din prospețime, dar și din vitamine.

Va oxida și se va înnegri. Dacă nu ai de gând să consumi o parte din varză din care ai tăiat pune partea rămasă într-un bol cu apă rece. Înainte de a o consuma usuc-o cu un prosop de hârtie.

De asemenea, este recomandat să nu gătești varza pentru prea mult timp. Dacă o fierbi, gătești la aburi sau sotezi nu ar trebui să o ții pe foc mai mult de 10-12 minute.

Scapă de miros

Unul dintre motivele pentru care unii oameni evită să mănânce varză gătită este mirosul uneori neplăcut. Emanația de sulf apare atunci când o tai sau când o lași foarte mult pe foc. Folosirea unor condimente precum chimenul, foi de dafin, țelină, oțet sau suc de lămâie face ca mirosul să scadă în intensitate.

Păstrează culoarea verzei

Când vine vorba de varza roșie lucrurile se complică pentru că în urma tratamentului termic culoarea ei se transferă și celorlalte ingrediente, iar ea pierde din intensitate.

Ca să eviți acest lucru folosește ori oțet, ori acid citric pentru a stabiliza culoarea. De asemenea, poți folosi un cuțit de inox pentru a o tăia.

Varza albă sau verde are nevoie de un alt tip de tratament. Adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu în apa în care o fierbi și nu o găti prea mult, pentru că pH-ul scăzut o va înmuia foarte tare. Înceară rețeta de varză murată cu ciolan afumat.

Beneficiile consumului de varză

100 g de varză albă au un aport caloric de doar 22kcal, conține citamina C și 85% din necesarul zilnic de vitamina K.

Varza roșie este mai bogată în vitamine conținând vitamina A, C și B6 și are 27 kcal la 100 g. cea mai bogată în nutrienți este varza kale care la o porție de 100 g îți asigură 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din cel de vitamina A și 134% din cel de vitamina C.

Ca să te bucuri de toate acestea cel mai bine este să consumi varza crudă. Tratamentul termic va duce la pierderea unei bune părți din vitamina, în special C.

Varza este consumată nu doar datorită conținutului mare de vitamine și fibre, ci și pentru că poate fi gătită în foarte multe feluri. Cel mai simplu este să o transformi într-o salată simplă pe care o poți pune lângă o friptură sau alt fel de carne, lângă o tocăniță, într-un sandvici.

Există mii de rețete cu varză, iar fiecare țară are preparatele ei tradiționale. Numai în România sunt câteva zeci de la varză călită simplă sau cu carne, la varză a la Cluj, varză murată, rață cu varză roșie, ciorbă de varză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varză pusă la murat într-un gas albastru
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
Cum se alege varza pentru murat. Tot ce trebuie să știi ca să iei decizia corectă
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord. Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
"450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord". Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
"450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord". Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide