Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă

Varza de Bruxelles este o legumă cu frunze verzi, cu capete mici și compacte. Are o aromă pământoasă, vegetală, ușor amară și poate fi gătită prin prăjire, sotare, la cuptor sau la grătar. Hai să aflăm împreună cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă.

Varza de Bruxelles într-un vas aranjat pe un blat de lemn
Varza de Bruxelles poate fi delicioasă dacă este gătită corect / Shutterstock

Varza de Bruxelles este un soi al speciei Brassica oleracea, care include și varza, broccoli, conopida și varza kale. Seamănă cu o varza în miniatură, cu o culoare mult mai intensă. Când sunt recoltate, capetele măsoară între 2 și 4 cm diametru și variază de la verde deschis la verde închis. Sunt disponibile pe tot parcursul anului, deși sezonul lor de vârf este de la sfârșitul lunii august până în martie. 

Cum să gătești varza de Bruxelles

Deși nu are o reputație foarte bună și este de multe ori evitată, varza de Bruxelles este ușor de preparat. De obicei, trebuie doar tăiate în jumătate sau mărunțite. Aroma lor este în general pământoasă, vegetală și ușor amară, dar cele mai mici au mai multă dulceață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, verzele de Bruxelles care sunt recoltate după primul îngheț tind să fie mai dulci. 

Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când gătești varză de Bruxelles este să nu le ții prea mult pe foc. Pe lângă faptul că o înmoaie mult prea tare și îi estompează culoarea, face ca varza de Bruxelles să emane compuși pe bază de sulf, ceea ce produce un miros neplăcut. 

Deci, indiferent de metoda de gătit folosită, varza de Bruxelles ar trebui să fie gătită doar până când sunt fragede, dar încă tari și verzi. Încearcă și rețeta de varză de Bruxelles gratinată.

Citește și

Varza de Bruxelles la cuptor

Una dintre cele mai bune metode de a găti varza de Bruxelles este să o sotezi sau la cuptor. În acest fel legumele se caramelizează, ceea ce scoate în evidență dulceața mugurilor. Când fierbi varza de Bruxelles, asigură-te că folosești multă apă și lași oala descoperită. 

Acest lucru permite compușilor sulfurați să se scurgă în apă și apoi să se evapore în aer. Fierberea nu trebuie să dureze mai mult de 5-6 minute. 

Pentru a găti varza de Bruxelles la cuptor, tăi-o în jumătate, amestec-o cu ulei de măsline și condimenteaz-o cu sare, apoi dă-le la cuptor la temperatura maximă timp de aproximativ 20 de minute. 

Pentru a sota, taie căpățânile pe jumătate și gătește-le într-o tigaie la foc mediu timp de 5- 10 minute, până când sunt fragede și crocante. 

Indiferent de modul în care gătești varza de Bruxelles poate fi o garnitură perfectă pentru orice fel de friptură. Iată cum o poți prepara pentru a obține maximum de aromă și de textură. Află mai multe și despre cum să gătești broccoli în 5 pași simpli.

Varză de Bruxelles gratinată

Varza de Bruxelles gratinată poate fi un fel de mâncare principal sau o garnitură care o poate fi servită cu friptură sau pește.

Ingrediente

  • ulei de măsline
  • 3 fire de praz feliate
  • 4 căței de usturoi
  • 450 g varză de Bruxelles dată pe răzătoare
  • 500 g smântână pentru gătit
  • 120 g brânză Gruyère
  • 125 g parmezan 
  • 1/2 linguriță de cimbru
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • sare
  • piper
  • pesmet panko sau obișnuit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas termorezistent.

Într-o tigaie mare se încălzesc două linguri de ulei de măsline la foc mediu. Se adaugă prazul și se lasă 4 minute. Apoi se pun cățeii de usturoi zdrobiți și se mai lasă două minute. Se iau de pe foc și se amestecă cu varza de Bruxelles răzuită.

În aceeași tigaie se pun smântâna, brânza Gruyère, parmezanul, sarea, piperul, cimbrul și nucșoara și se amestecă până când brânzeturile se topesc, aproximativ 5 minute. Compoziția se toarnă peste amestecul cu varza de Bruxelles și se amestecă bine. Se transferă în vasul termorezistent pregătit. Se dă la cuptor pentru 20 de minute.

Într-un castron se amestecă pesmetul cu parmezan și 3 linguri de ulei de măsline. Amestecul se presară deasupra compoziției din cuptor și se mai lasă aproximativ 8 minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată alături de o crenguță cu morcovi
Galerie foto
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Porție de varză murată călită, în farfurie albă, decorată cu pătrunjel verde
Galerie foto
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
20 aprilie, 06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
20 aprilie, 06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
Semne că ai mare nevoie să te tunzi. Nu sunt cele la care te gândești în mod normal
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea „Stăpânului Moldovei”
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
Fiica faimoșilor William Levy și Elizabeth Gutiérrez își prezintă public iubitul în toiul scandalului dintre părinții săi. Așa arată tânărul care i-a furat inima adolescentei Kailey
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
La ce folosește mânerul din plafonul mașinii, de fapt. Unii șoferi află abia acum adevărul
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Prăjitură cu cremă bavareză și aluat opărit
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Vindecarea leziunilor vaginale după naștere: remedii
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: Este ceva incredibil!
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Eminem a sărbătorit 16 ani de sobrietate: „Este ceva incredibil!”
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
Băuturi naturale pentru sănătatea rinichilor. Cum pot preveni afecțiunile renale
fresh
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
închide