Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă

Varza de Bruxelles este o legumă cu frunze verzi, cu capete mici și compacte. Are o aromă pământoasă, vegetală, ușor amară și poate fi gătită prin prăjire, sotare, la cuptor sau la grătar. Hai să aflăm împreună cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă.

Varza de Bruxelles într-un vas aranjat pe un blat de lemn
Varza de Bruxelles poate fi delicioasă dacă este gătită corect / Shutterstock

Varza de Bruxelles este un soi al speciei Brassica oleracea, care include și varza, broccoli, conopida și varza kale. Seamănă cu o varza în miniatură, cu o culoare mult mai intensă. Când sunt recoltate, capetele măsoară între 2 și 4 cm diametru și variază de la verde deschis la verde închis. Sunt disponibile pe tot parcursul anului, deși sezonul lor de vârf este de la sfârșitul lunii august până în martie. 

Cum să gătești varza de Bruxelles

Deși nu are o reputație foarte bună și este de multe ori evitată, varza de Bruxelles este ușor de preparat. De obicei, trebuie doar tăiate în jumătate sau mărunțite. Aroma lor este în general pământoasă, vegetală și ușor amară, dar cele mai mici au mai multă dulceață.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, verzele de Bruxelles care sunt recoltate după primul îngheț tind să fie mai dulci. 

Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când gătești varză de Bruxelles este să nu le ții prea mult pe foc. Pe lângă faptul că o înmoaie mult prea tare și îi estompează culoarea, face ca varza de Bruxelles să emane compuși pe bază de sulf, ceea ce produce un miros neplăcut. 

Deci, indiferent de metoda de gătit folosită, varza de Bruxelles ar trebui să fie gătită doar până când sunt fragede, dar încă tari și verzi. Încearcă și rețeta de varză de Bruxelles gratinată.

Citește și

Varza de Bruxelles la cuptor

Una dintre cele mai bune metode de a găti varza de Bruxelles este să o sotezi sau la cuptor. În acest fel legumele se caramelizează, ceea ce scoate în evidență dulceața mugurilor. Când fierbi varza de Bruxelles, asigură-te că folosești multă apă și lași oala descoperită. 

Acest lucru permite compușilor sulfurați să se scurgă în apă și apoi să se evapore în aer. Fierberea nu trebuie să dureze mai mult de 5-6 minute. 

Pentru a găti varza de Bruxelles la cuptor, tăi-o în jumătate, amestec-o cu ulei de măsline și condimenteaz-o cu sare, apoi dă-le la cuptor la temperatura maximă timp de aproximativ 20 de minute. 

Pentru a sota, taie căpățânile pe jumătate și gătește-le într-o tigaie la foc mediu timp de 5- 10 minute, până când sunt fragede și crocante. 

Indiferent de modul în care gătești varza de Bruxelles poate fi o garnitură perfectă pentru orice fel de friptură. Iată cum o poți prepara pentru a obține maximum de aromă și de textură. Află mai multe și despre cum să gătești broccoli în 5 pași simpli.

Varză de Bruxelles gratinată

Varza de Bruxelles gratinată poate fi un fel de mâncare principal sau o garnitură care o poate fi servită cu friptură sau pește.

Ingrediente

  • ulei de măsline
  • 3 fire de praz feliate
  • 4 căței de usturoi
  • 450 g varză de Bruxelles dată pe răzătoare
  • 500 g smântână pentru gătit
  • 120 g brânză Gruyère
  • 125 g parmezan 
  • 1/2 linguriță de cimbru
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • sare
  • piper
  • pesmet panko sau obișnuit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas termorezistent.

Într-o tigaie mare se încălzesc două linguri de ulei de măsline la foc mediu. Se adaugă prazul și se lasă 4 minute. Apoi se pun cățeii de usturoi zdrobiți și se mai lasă două minute. Se iau de pe foc și se amestecă cu varza de Bruxelles răzuită.

În aceeași tigaie se pun smântâna, brânza Gruyère, parmezanul, sarea, piperul, cimbrul și nucșoara și se amestecă până când brânzeturile se topesc, aproximativ 5 minute. Compoziția se toarnă peste amestecul cu varza de Bruxelles și se amestecă bine. Se transferă în vasul termorezistent pregătit. Se dă la cuptor pentru 20 de minute.

Într-un castron se amestecă pesmetul cu parmezan și 3 linguri de ulei de măsline. Amestecul se presară deasupra compoziției din cuptor și se mai lasă aproximativ 8 minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Chec cu mozzarella și șuncă porționat pe farfurie
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Chec cu mozzarella și șuncă. Rețetă de gustare delicioasă și sățioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie albă plină cu varza de Bruxelles
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Cum să gătești varza de Bruxelles ca să nu mai fie amară. Sfaturi utile pentru preparate delicioase
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată alături de o crenguță cu morcovi
Galerie foto
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Varză călită cu morcovi și carne de porc afumată. Rețetă cu varză murată
Porție de varză murată călită, în farfurie albă, decorată cu pătrunjel verde
Galerie foto
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Varză murată călită. Rețetă simplă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
macrou în stil spaniol
05:35
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
05:27
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
17 august, 05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
17 august, 05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: Primeam de la el mesaje
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
Alexandru a ales oferta unui broker RCA, tentat de preț. S-a trezit fără 350 €: "Primeam de la el mesaje"
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
amp;#8220;Prinţişorul Craiovei”, înconjurat de lux şi opulenţă. Destinaţia aleasă pentru a-şi sărbători ziua de naştere
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci

Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
închide