Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă
Varza de Bruxelles este o legumă cu frunze verzi, cu capete mici și compacte. Are o aromă pământoasă, vegetală, ușor amară și poate fi gătită prin prăjire, sotare, la cuptor sau la grătar. Hai să aflăm împreună cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă.
Varza de Bruxelles este un soi al speciei Brassica oleracea, care include și varza, broccoli, conopida și varza kale. Seamănă cu o varza în miniatură, cu o culoare mult mai intensă. Când sunt recoltate, capetele măsoară între 2 și 4 cm diametru și variază de la verde deschis la verde închis. Sunt disponibile pe tot parcursul anului, deși sezonul lor de vârf este de la sfârșitul lunii august până în martie.
Cum să gătești varza de Bruxelles
Deși nu are o reputație foarte bună și este de multe ori evitată, varza de Bruxelles este ușor de preparat. De obicei, trebuie doar tăiate în jumătate sau mărunțite. Aroma lor este în general pământoasă, vegetală și ușor amară, dar cele mai mici au mai multă dulceață.
În plus, verzele de Bruxelles care sunt recoltate după primul îngheț tind să fie mai dulci.
Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când gătești varză de Bruxelles este să nu le ții prea mult pe foc. Pe lângă faptul că o înmoaie mult prea tare și îi estompează culoarea, face ca varza de Bruxelles să emane compuși pe bază de sulf, ceea ce produce un miros neplăcut.
Deci, indiferent de metoda de gătit folosită, varza de Bruxelles ar trebui să fie gătită doar până când sunt fragede, dar încă tari și verzi. Încearcă și rețeta de varză de Bruxelles gratinată.
Varza de Bruxelles la cuptor
Una dintre cele mai bune metode de a găti varza de Bruxelles este să o sotezi sau la cuptor. În acest fel legumele se caramelizează, ceea ce scoate în evidență dulceața mugurilor. Când fierbi varza de Bruxelles, asigură-te că folosești multă apă și lași oala descoperită.
Acest lucru permite compușilor sulfurați să se scurgă în apă și apoi să se evapore în aer. Fierberea nu trebuie să dureze mai mult de 5-6 minute.
Pentru a găti varza de Bruxelles la cuptor, tăi-o în jumătate, amestec-o cu ulei de măsline și condimenteaz-o cu sare, apoi dă-le la cuptor la temperatura maximă timp de aproximativ 20 de minute.
Pentru a sota, taie căpățânile pe jumătate și gătește-le într-o tigaie la foc mediu timp de 5- 10 minute, până când sunt fragede și crocante.
Indiferent de modul în care gătești varza de Bruxelles poate fi o garnitură perfectă pentru orice fel de friptură. Iată cum o poți prepara pentru a obține maximum de aromă și de textură. Află mai multe și despre cum să gătești broccoli în 5 pași simpli.
Varză de Bruxelles gratinată
Varza de Bruxelles gratinată poate fi un fel de mâncare principal sau o garnitură care o poate fi servită cu friptură sau pește.
Ingrediente
- ulei de măsline
- 3 fire de praz feliate
- 4 căței de usturoi
- 450 g varză de Bruxelles dată pe răzătoare
- 500 g smântână pentru gătit
- 120 g brânză Gruyère
- 125 g parmezan
- 1/2 linguriță de cimbru
- 1/4 linguriță de nucșoară
- sare
- piper
- pesmet panko sau obișnuit
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas termorezistent.
Într-o tigaie mare se încălzesc două linguri de ulei de măsline la foc mediu. Se adaugă prazul și se lasă 4 minute. Apoi se pun cățeii de usturoi zdrobiți și se mai lasă două minute. Se iau de pe foc și se amestecă cu varza de Bruxelles răzuită.
În aceeași tigaie se pun smântâna, brânza Gruyère, parmezanul, sarea, piperul, cimbrul și nucșoara și se amestecă până când brânzeturile se topesc, aproximativ 5 minute. Compoziția se toarnă peste amestecul cu varza de Bruxelles și se amestecă bine. Se transferă în vasul termorezistent pregătit. Se dă la cuptor pentru 20 de minute.
Într-un castron se amestecă pesmetul cu parmezan și 3 linguri de ulei de măsline. Amestecul se presară deasupra compoziției din cuptor și se mai lasă aproximativ 8 minute.