Cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă

Varza de Bruxelles este o legumă cu frunze verzi, cu capete mici și compacte. Are o aromă pământoasă, vegetală, ușor amară și poate fi gătită prin prăjire, sotare, la cuptor sau la grătar. Hai să aflăm împreună cum să gătești varza de Bruxelles ca să fie delicioasă.

Varza de Bruxelles într-un vas aranjat pe un blat de lemn
Varza de Bruxelles poate fi delicioasă dacă este gătită corect / Shutterstock

Varza de Bruxelles este un soi al speciei Brassica oleracea, care include și varza, broccoli, conopida și varza kale. Seamănă cu o varza în miniatură, cu o culoare mult mai intensă. Când sunt recoltate, capetele măsoară între 2 și 4 cm diametru și variază de la verde deschis la verde închis. Sunt disponibile pe tot parcursul anului, deși sezonul lor de vârf este de la sfârșitul lunii august până în martie. 

Cum să gătești varza de Bruxelles

Deși nu are o reputație foarte bună și este de multe ori evitată, varza de Bruxelles este ușor de preparat. De obicei, trebuie doar tăiate în jumătate sau mărunțite. Aroma lor este în general pământoasă, vegetală și ușor amară, dar cele mai mici au mai multă dulceață.

În plus, verzele de Bruxelles care sunt recoltate după primul îngheț tind să fie mai dulci. 

Unul dintre cele mai importante lucruri atunci când gătești varză de Bruxelles este să nu le ții prea mult pe foc. Pe lângă faptul că o înmoaie mult prea tare și îi estompează culoarea, face ca varza de Bruxelles să emane compuși pe bază de sulf, ceea ce produce un miros neplăcut. 

Deci, indiferent de metoda de gătit folosită, varza de Bruxelles ar trebui să fie gătită doar până când sunt fragede, dar încă tari și verzi. Încearcă și rețeta de varză de Bruxelles gratinată.

Citește și

Varza de Bruxelles la cuptor

Una dintre cele mai bune metode de a găti varza de Bruxelles este să o sotezi sau la cuptor. În acest fel legumele se caramelizează, ceea ce scoate în evidență dulceața mugurilor. Când fierbi varza de Bruxelles, asigură-te că folosești multă apă și lași oala descoperită. 

Acest lucru permite compușilor sulfurați să se scurgă în apă și apoi să se evapore în aer. Fierberea nu trebuie să dureze mai mult de 5-6 minute. 

Pentru a găti varza de Bruxelles la cuptor, tăi-o în jumătate, amestec-o cu ulei de măsline și condimenteaz-o cu sare, apoi dă-le la cuptor la temperatura maximă timp de aproximativ 20 de minute. 

Pentru a sota, taie căpățânile pe jumătate și gătește-le într-o tigaie la foc mediu timp de 5- 10 minute, până când sunt fragede și crocante. 

Indiferent de modul în care gătești varza de Bruxelles poate fi o garnitură perfectă pentru orice fel de friptură. Iată cum o poți prepara pentru a obține maximum de aromă și de textură. Află mai multe și despre cum să gătești broccoli în 5 pași simpli.

Varză de Bruxelles gratinată

Varza de Bruxelles gratinată poate fi un fel de mâncare principal sau o garnitură care o poate fi servită cu friptură sau pește.

Ingrediente

  • ulei de măsline
  • 3 fire de praz feliate
  • 4 căței de usturoi
  • 450 g varză de Bruxelles dată pe răzătoare
  • 500 g smântână pentru gătit
  • 120 g brânză Gruyère
  • 125 g parmezan 
  • 1/2 linguriță de cimbru
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • sare
  • piper
  • pesmet panko sau obișnuit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei un vas termorezistent.

Într-o tigaie mare se încălzesc două linguri de ulei de măsline la foc mediu. Se adaugă prazul și se lasă 4 minute. Apoi se pun cățeii de usturoi zdrobiți și se mai lasă două minute. Se iau de pe foc și se amestecă cu varza de Bruxelles răzuită.

În aceeași tigaie se pun smântâna, brânza Gruyère, parmezanul, sarea, piperul, cimbrul și nucșoara și se amestecă până când brânzeturile se topesc, aproximativ 5 minute. Compoziția se toarnă peste amestecul cu varza de Bruxelles și se amestecă bine. Se transferă în vasul termorezistent pregătit. Se dă la cuptor pentru 20 de minute.

Într-un castron se amestecă pesmetul cu parmezan și 3 linguri de ulei de măsline. Amestecul se presară deasupra compoziției din cuptor și se mai lasă aproximativ 8 minute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pahare cu budincă din semințe de chia cu cacao
Budincă din semințe de chia cu cacao, perfectă pentru micul dejun
Budincă din semințe de chia cu cacao, perfectă pentru micul dejun
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Bol cu maioneză fără ou, din țelină și usturoi, alături de ingrediente proaspete
Maioneză fără ou. Rețetă de maioneză din țelină și usturoi
Maioneză fără ou. Rețetă de maioneză din țelină și usturoi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Varză tocată pentru rețete cu varză alături de un cuțit și un tocător
3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon
3 rețete cu varză pe care să le încerci în orice sezon
O varză mare albă tăiată pe jumătate și tocată pe un tocător negru
Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știi atunci când gătești varza. Sfaturi de la specialiști
Varză cu carne de porc într-un bol negru care stă pe un ștergar roșu
Varză cu carne de porc, mâncarea tradițională a iernii
Varză cu carne de porc, mâncarea tradițională a iernii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Bucăți de tofu într-un bol
06:00
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
27 martie, 08:00
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
27 martie, 07:00
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Supa clară de pui într-un castron alb
27 martie, 06:00
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
26 martie, 08:00
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Aperitive de post pe o masă gri
26 martie, 07:00
Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
1
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Te-ai gândit că poți faci gogoși din 2 ingrediente? Vor ieși ușoare și pufoase și sunt foarte ușor de făcut. Nu ai nevoie de drojdie, ouă sau unt. De asemenea, poți adăuga aromele...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
2
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
4
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Aperitive de post pe o masă gri
5
Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Poți face și aperitive de post care să arate foarte bine și să fie gustoase. Fie că vrei să le folosești pentru niște musafiri mai pretențioși sau pentru un prânz în...
Parteneri
Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile

Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile

Alimentul care are puternic efect inflamator. Mulți români îl manancă la cina fară să știe riscurile
Val de aer polar și ninsori în România. La munte, vântul suflă cu puterea unui uragan de gradul 1. Strat de zăpadă de peste 75 cm la Iezer

Val de aer polar și ninsori în România. La munte, vântul suflă cu puterea unui uragan de gradul 1. Strat de zăpadă de peste 75 cm la Iezer

Val de aer polar și ninsori în România. La munte, vântul suflă cu puterea unui uragan de gradul 1. Strat de zăpadă de peste 75 cm la Iezer
Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei

Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei

Presupusa amantă a lui Laurenţiu Reghecampf asigură: „Sunt foarte loială!”. Care este secretul frumuseţii ei
Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța
Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea
A apărut o gaură imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ
Prăjitură fragedă cu ovăz și afine

Prăjitură fragedă cu ovăz și afine

Prăjitură fragedă cu ovăz și afine
Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza

Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza

Drake, asaltat de niște mămici într-un club. Rapperul a uitat să mai urce pe scena festivalului Lollapalooza
fresh
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Aperitive de post. 10 idei din care să te inspiri când ai musafiri
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Gazpacho, supă rece de roșii. Rețeta tradițională care a cucerit lumea
Gazpacho, supă rece de roșii. Rețeta tradițională care a cucerit lumea
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
închide