Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ingrediente folosite de om. Este utilizat cu precădere în gastronomia mediteraneană, unde este o adevărată vedetă, dar și în multe alte culturi din întreaga lume. Uleiul de măsline este folosit nu doar pentru gustul său aromat, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui. Sfaturi simple și utile.

O sticlă cu ulei de măsline alături de mai multe felii de pâine pentru a ilustra cum se degustă uleiul de măsline
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente / Shutterstock

Istoria uleiului de măsline este una foarte lungă, de mii de ani. Originare din regiunea mediteraneană, măslinele erau cultivate și utilizate pentru ulei încă din Antichitate.

Cultura măslinului și producția de ulei de măsline au jucat un rol semnificativ în civilizațiile vechi, precum cele ale grecilor și romanilor. Uleiul de măsline era considerat atât un aliment de bază, cât și un bun de lux în acele vremuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Degustă uleiul de măsline ca un profesionist

Uleiul de măsline autentic este plin de compuși care susțin sănătatea inimii și îmbătrânirea sănătoasă, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Este folosit în industria cosmetică datorită proprietăților sale extraordinare.

De asemenea, este incredibil de versatil în gastronomie, putând fi folosit pentru o mulțime de feluri de mâncare, dulci sau sărate. Iată cum alegi uleiul de măsline fără să te păcălești, potrivit unui somelier care a discutat cu Eating Well.

Salvatore Bono este somelier de ulei de măsline și coproprietar al Bono, cel mai mare producător de ulei de măsline din Sicilia. El explică la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi uleiul de măsline.

Citește eticheta

Caută sticle pe a căror etichetă există semne ale unor certificări precum Denumirea de Origine Protejată (DOP) sau Indicația Geografică Protejată (IGP), care asigură calitatea. Ca alternativă, căută uleiuri care produse într-o singură țară.

În felul acesta poți diferenția cu adevărat profilurile de arome de la o țară la alta. Când ai timp încearcă și rețeta de vinete cu ulei de măsline. Este o rețetă simplă și rapidă.

Uleiul de măsline de calitate va specifica întotdeauna originea sa, adică țara sau regiunea de proveniență. Uleiurile de măsline extra virgin autentice și de calitate sunt adesea etichetate cu denumiri precum „extra virgin,” „prima presă la rece,” „de origine controlată,” sau „de înaltă calitate.”

Este de preferat să cumperi uleiuri de măsline cu etichete detaliate și informații despre producător.

Verifică și eticheta cu informații nutriționale. Uleiurile de măsline de calitate au un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și o cantitate scăzută de grăsimi saturate. De asemenea, ele pot avea conținut scăzut de aciditate, ceea ce este un indicator al prospețimii.

Căută o dată de recoltare pe sticlă. Uleiul de măsline începe să se degradeze în decurs de un an de la recoltarea măslinelor.

Alege unul care a fost recoltat în ultimul an. De asemenea, caută uleiuri vândute în sticle de culoare închisă. În felul acesta sunt protejate de lumină, ceea ce poate face ca uleiul din interior să se degradeze mai greu.

Gustă uleiul de măsline

Dacă ai de ales dintre mai multe sortimente de ulei de măsline va trebui să pui fiecare tip în pahare separate. Bono spune că nu trebuie să iei în considerare culoarea uleiului de măsline pentru că aceasta nu îi influențează nici aroma, nici calitatea. Dacă vrei să faci degustarea ca un profesionist ai putea să porți o pereche de ochelari cu nuanțe albastre. 

Când degusți uleiul de măsline trebuie să pregătești în apropiere un pahar de apă, hârtie și un instrument de scris și un platou de mere Granny Smith feliate pentru a curăța palatul. Camera în care se face degustarea trebuie să fie curată, fără mirosuri puternice. De aceea, nu ar trebui să te parfumezi înainte.

Cum se degustă corect uleiul de măsline

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să pui o mână deasupra paharului și să amesteci ușor uleiul pentru a-și elibera aromele. Apoi, ia mâna și inspiră.

Un ulei de măsline de calitate va avea un miros și un gust intens de măsline, cu note fructate, ierboase și poate chiar picante. Aromele ar trebui să fie complexe și echilibrate. Notează pe foaie ce arome detectezi.

Gustă uleiul „sorbind” o cantitate mică în gură, în timp ce iei puțin aer în același timp. Amestecarea uleiului cu aerul ajută la distribuirea acestuia pe toată limba și pe cerul gurii.

În acest fel poți simți mai mult aromele. În timp ce uleiul este pe cerul gurii, observă orice arome suplimentare pe care le simți spatele nărilor. Poți înghiți uleiul sau îl poți scuipa într-o cană pe care ai pregătit-o în prealabil. Ia o mușcătură de măr, și apoi o gură de apă și treci la următorul sortiment.

În timpul degustării poți observa note ușor amare. În cazul acesta, ești norocoasă. Un ulei de măsline de calitate poate lasă în gură un gust ușor amar în final. Este considerată un semn al prospețimii și complexității, spun cei de la Delish.

Uleiul de măsline, printre cele mai falsificate alimente

Astăzi găsești uleiul de măsline pe rafturile tuturor magazinelor în atât de multe sortimente, încât uneori este greu să îl alegi pe cel potrivit. O altă problemă este că o mare parte din uleiul de măsline de pe piață este falsificat, iar prețul nu este un indicator corect mereu.

Potrivit Mashed.com care îl citează pe jurnalistul de investigații Tom Mueller, între 75 și 80% din cantitatea de ulei de măsline care se vinde în SUA este contrafăcută.

De asemenea, un studiu din 2019 citat de Science Direct subliniază că pe piața de profil numărul fraudelor este extrem de mare la nivel mondial.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Prințul Harry, gest emoționant pentru nepotul său cel mic. Cadoul extrem de valoros pe care Prințul Louis îl va prețui toată viața
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Tartă sub formă de iepuraș, cu ciuperci și roșii
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă

Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
închide