Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ingrediente folosite de om. Este utilizat cu precădere în gastronomia mediteraneană, unde este o adevărată vedetă, dar și în multe alte culturi din întreaga lume. Uleiul de măsline este folosit nu doar pentru gustul său aromat, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui. Sfaturi simple și utile.

O sticlă cu ulei de măsline alături de mai multe felii de pâine pentru a ilustra cum se degustă uleiul de măsline
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente / Shutterstock

Istoria uleiului de măsline este una foarte lungă, de mii de ani. Originare din regiunea mediteraneană, măslinele erau cultivate și utilizate pentru ulei încă din Antichitate.

Cultura măslinului și producția de ulei de măsline au jucat un rol semnificativ în civilizațiile vechi, precum cele ale grecilor și romanilor. Uleiul de măsline era considerat atât un aliment de bază, cât și un bun de lux în acele vremuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Degustă uleiul de măsline ca un profesionist

Uleiul de măsline autentic este plin de compuși care susțin sănătatea inimii și îmbătrânirea sănătoasă, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Este folosit în industria cosmetică datorită proprietăților sale extraordinare.

De asemenea, este incredibil de versatil în gastronomie, putând fi folosit pentru o mulțime de feluri de mâncare, dulci sau sărate. Iată cum alegi uleiul de măsline fără să te păcălești, potrivit unui somelier care a discutat cu Eating Well.

Salvatore Bono este somelier de ulei de măsline și coproprietar al Bono, cel mai mare producător de ulei de măsline din Sicilia. El explică la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi uleiul de măsline.

Citește eticheta

Caută sticle pe a căror etichetă există semne ale unor certificări precum Denumirea de Origine Protejată (DOP) sau Indicația Geografică Protejată (IGP), care asigură calitatea. Ca alternativă, căută uleiuri care produse într-o singură țară.

În felul acesta poți diferenția cu adevărat profilurile de arome de la o țară la alta. Când ai timp încearcă și rețeta de vinete cu ulei de măsline. Este o rețetă simplă și rapidă.

Uleiul de măsline de calitate va specifica întotdeauna originea sa, adică țara sau regiunea de proveniență. Uleiurile de măsline extra virgin autentice și de calitate sunt adesea etichetate cu denumiri precum „extra virgin,” „prima presă la rece,” „de origine controlată,” sau „de înaltă calitate.”

Este de preferat să cumperi uleiuri de măsline cu etichete detaliate și informații despre producător.

Verifică și eticheta cu informații nutriționale. Uleiurile de măsline de calitate au un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și o cantitate scăzută de grăsimi saturate. De asemenea, ele pot avea conținut scăzut de aciditate, ceea ce este un indicator al prospețimii.

Căută o dată de recoltare pe sticlă. Uleiul de măsline începe să se degradeze în decurs de un an de la recoltarea măslinelor.

Alege unul care a fost recoltat în ultimul an. De asemenea, caută uleiuri vândute în sticle de culoare închisă. În felul acesta sunt protejate de lumină, ceea ce poate face ca uleiul din interior să se degradeze mai greu.

Gustă uleiul de măsline

Dacă ai de ales dintre mai multe sortimente de ulei de măsline va trebui să pui fiecare tip în pahare separate. Bono spune că nu trebuie să iei în considerare culoarea uleiului de măsline pentru că aceasta nu îi influențează nici aroma, nici calitatea. Dacă vrei să faci degustarea ca un profesionist ai putea să porți o pereche de ochelari cu nuanțe albastre. 

Când degusți uleiul de măsline trebuie să pregătești în apropiere un pahar de apă, hârtie și un instrument de scris și un platou de mere Granny Smith feliate pentru a curăța palatul. Camera în care se face degustarea trebuie să fie curată, fără mirosuri puternice. De aceea, nu ar trebui să te parfumezi înainte.

Cum se degustă corect uleiul de măsline

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să pui o mână deasupra paharului și să amesteci ușor uleiul pentru a-și elibera aromele. Apoi, ia mâna și inspiră.

Un ulei de măsline de calitate va avea un miros și un gust intens de măsline, cu note fructate, ierboase și poate chiar picante. Aromele ar trebui să fie complexe și echilibrate. Notează pe foaie ce arome detectezi.

Gustă uleiul „sorbind” o cantitate mică în gură, în timp ce iei puțin aer în același timp. Amestecarea uleiului cu aerul ajută la distribuirea acestuia pe toată limba și pe cerul gurii.

În acest fel poți simți mai mult aromele. În timp ce uleiul este pe cerul gurii, observă orice arome suplimentare pe care le simți spatele nărilor. Poți înghiți uleiul sau îl poți scuipa într-o cană pe care ai pregătit-o în prealabil. Ia o mușcătură de măr, și apoi o gură de apă și treci la următorul sortiment.

În timpul degustării poți observa note ușor amare. În cazul acesta, ești norocoasă. Un ulei de măsline de calitate poate lasă în gură un gust ușor amar în final. Este considerată un semn al prospețimii și complexității, spun cei de la Delish.

Uleiul de măsline, printre cele mai falsificate alimente

Astăzi găsești uleiul de măsline pe rafturile tuturor magazinelor în atât de multe sortimente, încât uneori este greu să îl alegi pe cel potrivit. O altă problemă este că o mare parte din uleiul de măsline de pe piață este falsificat, iar prețul nu este un indicator corect mereu.

Potrivit Mashed.com care îl citează pe jurnalistul de investigații Tom Mueller, între 75 și 80% din cantitatea de ulei de măsline care se vinde în SUA este contrafăcută.

De asemenea, un studiu din 2019 citat de Science Direct subliniază că pe piața de profil numărul fraudelor este extrem de mare la nivel mondial.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide