Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui

Uleiul de măsline este unul dintre cele mai vechi și mai valoroase ingrediente folosite de om. Este utilizat cu precădere în gastronomia mediteraneană, unde este o adevărată vedetă, dar și în multe alte culturi din întreaga lume. Uleiul de măsline este folosit nu doar pentru gustul său aromat, ci și pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Degustă uleiul de măsline ca un profesionist pentru a-ți da seama de calitatea lui. Sfaturi simple și utile.

O sticlă cu ulei de măsline alături de mai multe felii de pâine pentru a ilustra cum se degustă uleiul de măsline
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai falsificate alimente / Shutterstock

Istoria uleiului de măsline este una foarte lungă, de mii de ani. Originare din regiunea mediteraneană, măslinele erau cultivate și utilizate pentru ulei încă din Antichitate.

Cultura măslinului și producția de ulei de măsline au jucat un rol semnificativ în civilizațiile vechi, precum cele ale grecilor și romanilor. Uleiul de măsline era considerat atât un aliment de bază, cât și un bun de lux în acele vremuri.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Degustă uleiul de măsline ca un profesionist

Uleiul de măsline autentic este plin de compuși care susțin sănătatea inimii și îmbătrânirea sănătoasă, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer. Este folosit în industria cosmetică datorită proprietăților sale extraordinare.

De asemenea, este incredibil de versatil în gastronomie, putând fi folosit pentru o mulțime de feluri de mâncare, dulci sau sărate. Iată cum alegi uleiul de măsline fără să te păcălești, potrivit unui somelier care a discutat cu Eating Well.

Salvatore Bono este somelier de ulei de măsline și coproprietar al Bono, cel mai mare producător de ulei de măsline din Sicilia. El explică la ce trebuie să fii atentă atunci când alegi uleiul de măsline.

Citește eticheta

Caută sticle pe a căror etichetă există semne ale unor certificări precum Denumirea de Origine Protejată (DOP) sau Indicația Geografică Protejată (IGP), care asigură calitatea. Ca alternativă, căută uleiuri care produse într-o singură țară.

În felul acesta poți diferenția cu adevărat profilurile de arome de la o țară la alta. Când ai timp încearcă și rețeta de vinete cu ulei de măsline. Este o rețetă simplă și rapidă.

Uleiul de măsline de calitate va specifica întotdeauna originea sa, adică țara sau regiunea de proveniență. Uleiurile de măsline extra virgin autentice și de calitate sunt adesea etichetate cu denumiri precum „extra virgin,” „prima presă la rece,” „de origine controlată,” sau „de înaltă calitate.”

Este de preferat să cumperi uleiuri de măsline cu etichete detaliate și informații despre producător.

Verifică și eticheta cu informații nutriționale. Uleiurile de măsline de calitate au un conținut ridicat de grăsimi mononesaturate sănătoase pentru inimă și o cantitate scăzută de grăsimi saturate. De asemenea, ele pot avea conținut scăzut de aciditate, ceea ce este un indicator al prospețimii.

Căută o dată de recoltare pe sticlă. Uleiul de măsline începe să se degradeze în decurs de un an de la recoltarea măslinelor.

Alege unul care a fost recoltat în ultimul an. De asemenea, caută uleiuri vândute în sticle de culoare închisă. În felul acesta sunt protejate de lumină, ceea ce poate face ca uleiul din interior să se degradeze mai greu.

Gustă uleiul de măsline

Dacă ai de ales dintre mai multe sortimente de ulei de măsline va trebui să pui fiecare tip în pahare separate. Bono spune că nu trebuie să iei în considerare culoarea uleiului de măsline pentru că aceasta nu îi influențează nici aroma, nici calitatea. Dacă vrei să faci degustarea ca un profesionist ai putea să porți o pereche de ochelari cu nuanțe albastre. 

Când degusți uleiul de măsline trebuie să pregătești în apropiere un pahar de apă, hârtie și un instrument de scris și un platou de mere Granny Smith feliate pentru a curăța palatul. Camera în care se face degustarea trebuie să fie curată, fără mirosuri puternice. De aceea, nu ar trebui să te parfumezi înainte.

Cum se degustă corect uleiul de măsline

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să pui o mână deasupra paharului și să amesteci ușor uleiul pentru a-și elibera aromele. Apoi, ia mâna și inspiră.

Un ulei de măsline de calitate va avea un miros și un gust intens de măsline, cu note fructate, ierboase și poate chiar picante. Aromele ar trebui să fie complexe și echilibrate. Notează pe foaie ce arome detectezi.

Gustă uleiul „sorbind” o cantitate mică în gură, în timp ce iei puțin aer în același timp. Amestecarea uleiului cu aerul ajută la distribuirea acestuia pe toată limba și pe cerul gurii.

În acest fel poți simți mai mult aromele. În timp ce uleiul este pe cerul gurii, observă orice arome suplimentare pe care le simți spatele nărilor. Poți înghiți uleiul sau îl poți scuipa într-o cană pe care ai pregătit-o în prealabil. Ia o mușcătură de măr, și apoi o gură de apă și treci la următorul sortiment.

În timpul degustării poți observa note ușor amare. În cazul acesta, ești norocoasă. Un ulei de măsline de calitate poate lasă în gură un gust ușor amar în final. Este considerată un semn al prospețimii și complexității, spun cei de la Delish.

Uleiul de măsline, printre cele mai falsificate alimente

Astăzi găsești uleiul de măsline pe rafturile tuturor magazinelor în atât de multe sortimente, încât uneori este greu să îl alegi pe cel potrivit. O altă problemă este că o mare parte din uleiul de măsline de pe piață este falsificat, iar prețul nu este un indicator corect mereu.

Potrivit Mashed.com care îl citează pe jurnalistul de investigații Tom Mueller, între 75 și 80% din cantitatea de ulei de măsline care se vinde în SUA este contrafăcută.

De asemenea, un studiu din 2019 citat de Science Direct subliniază că pe piața de profil numărul fraudelor este extrem de mare la nivel mondial.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
Salată de pui cu ciuperci și castraveți murați. Rețeta simplă care te va cuceri
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Uleiul de măsline pus în mai multe sticluțe
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
7 greșeli pe care le faci când folosești uleiul de măsline. Cum să le eviți
O tigaie plină cu cartofi puși la prăjit într-un ulei refolosit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
De câte ori se poate folosi uleiul pentru prăjit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri Angeliche decorate cu zahăr
07:05
Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate
Muffins din albușuri cu fructe uscate, două secționate pe jumătate
05:23
Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat Muffins din albușuri cu fructe uscate. Un desert aerat și delicat
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
12 februarie, 05:33
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
12 februarie, 05:01
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui pe o farfurie cu furculiță și cuțit
11 februarie, 06:15
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
11 februarie, 05:59
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
lahmacun
10 februarie, 06:20
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cafea depozitată într-un borcan de metal
10 februarie, 05:19
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Norocul și prosperitatea favorizează 3 zodii pe 13 februarie 2025. Nativii care se vor bucura din plin de viață
Dan Dungaciu: România are cea mai mare provocare de securitate în faţă de la clădirea comunismului
Dan Dungaciu: "România are cea mai mare provocare de securitate în faţă de la clădirea comunismului"
Dan Dungaciu: "România are cea mai mare provocare de securitate în faţă de la clădirea comunismului"
„Ea mă menţine tânăr!” Milionarul care l-a înlocuit pe Cristi Borcea în viaţa Alinei Vidican a împlinit 50 de ani
„Ea mă menţine tânăr!” Milionarul care l-a înlocuit pe Cristi Borcea în viaţa Alinei Vidican a împlinit 50 de ani
„Ea mă menţine tânăr!” Milionarul care l-a înlocuit pe Cristi Borcea în viaţa Alinei Vidican a împlinit 50 de ani
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la Power Couple: Chiar dacă am avut votul majorității...
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la Power Couple: „Chiar dacă am avut votul majorității...”
Ce mesaj copleșitor au transmis Theo Zeciu și Cesima după eliminarea de la Power Couple: „Chiar dacă am avut votul majorității...”
Pınar Deniz a publicat o fotografie recentă cu burtica de gravidă. Actrița urmează să devină mamă în curând
Pınar Deniz a publicat o fotografie recentă cu burtica de gravidă. Actrița urmează să devină mamă în curând
Pınar Deniz a publicat o fotografie recentă cu burtica de gravidă. Actrița urmează să devină mamă în curând
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au reușit în Republica Cehă
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au reușit în Republica Cehă
Castorii au rezolvat gratuit o problemă amânată de oameni de 7 ani. Ce au reușit în Republica Cehă
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Bomboane Red Velvet, glazurate cu ciocolată amăruie
Cum poate influența divorțul părinților sănătatea ta pe termen lung
Cum poate influența divorțul părinților sănătatea ta pe termen lung
Cum poate influența divorțul părinților sănătatea ta pe termen lung
Blugii purtați de Kendrick Lamar la Super Bowl 2025 fuseseră inițial aleși pentru Timothée Chalamet. Cei doi au același stilist
Blugii purtați de Kendrick Lamar la Super Bowl 2025 fuseseră inițial aleși pentru Timothée Chalamet. Cei doi au același stilist
Blugii purtați de Kendrick Lamar la Super Bowl 2025 fuseseră inițial aleși pentru Timothée Chalamet. Cei doi au același stilist
Remedii naturale pentru indigestie. Cum poți ameliora simptomele
Remedii naturale pentru indigestie. Cum poți ameliora simptomele
Remedii naturale pentru indigestie. Cum poți ameliora simptomele
fresh
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă

Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă

Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde

Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate

Angeliche. Rețetă de fursecuri elegante și delicate

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui
închide