3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. De aceea, dacă suferi de această boală trebuie să ai mare grijă atunci când îți alegi mesele. Iată 3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun.

mai multe preparare cu rețete pentru diabetici
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume carne slabă și legume / Shutetrstock

Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge. 

Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care lasă zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet

Atunci când ai diabet zaharat, corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. În acest caz zahărul rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Pentru a preveni apariția acestei boli trebuie să ai un stil de viață sănătos și să consumi cât mai multe alimente sărace în carbohidrați și în grăsimi. Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă sunt o alegere bună.

Budincă de broccoli și șuncă

Budinca de broccoli și șuncă se face rapid și este o variantă potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei îndrăgi imediat.

Budinca de broccoli cu șuncă servită pe o farfurie albă
Budinca de broccoli cu șuncă se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • ulei de gătit
  • 1 kg cartofi congelați, decongelați
  • 1 legătură de ceapă verde tocată grosier
  • 170 g șuncă tocată
  • 250 g brânză Cheddar mărunțită
  • 8 ouă, bătute ușor
  • 120 g lapte degresat
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de usturoi pudră

Mod de preparare

Într-o cratiță medie se pun la fiert apă și un praf de sare. Când apa clocotește se adaugă broccoli și se lasă 3 minute. Se scote într-un bol cu gheață și apoi se pune într-o strecurătoare.

Între timp se unde o tavă de cuptor dreptunghiulară cu spray de gătit. Se pun cartofii și ceapa verde tocată. Se amestecă. Deasupra se așează buchețelele de broccoli, șunca și brânza cheddar.

Într-un castron se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Amestecul se toarnă peste compoziția din tavă. Se acoperă cu folie și se dă la rece peste noapte.

Apoi se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava descoperită și se lasă 50-55 de minute. Dacă este necesar pentru a preveni rumenirea excesivă, se acoperă cu folie ultimele 10 minute.

Budincă de vinete

Budinca cu vinete se poate prepara tot timpul anului pentru că legumele sunt disponibile în supermarket mai mereu.

Budinca de vinete servită într-o farfurie albă
Budinca de vinete se consumă cu moderație pentru că are multe calorii/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • 250 g fasole albă din conservă albă
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 legătură de busuioc proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • 400 ml sos marinara
  • 110 g brânză ricotta parțial degresată
  • 110 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată
  • ardei roșu tocat (pentru decor)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă.

Se taie vinetele în felii de 0,5 cm. Se aranjează feliile într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se dau șa cuptor până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. 

Între timp, într-un robot de bucătărie se pun fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sarea. Se pulsează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar, aproximativ un minut. 

Se pun 80 ml din sosul marinara într-o tigaie rezistentă termic. Se aranjează aproximativ 4-5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Peste vinete se pun 110 g de sos marinara și 110 g din amestecul de fasole și jumătate din cantitatea de ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete. Se repetă cu restul de ingrediente. Mozzarella trebuie să fie ultimul strat. 

Se acoperă cu folie și se coace până când sosul clocotește și brânza se topește, aproximativ 30 de minute. Se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute. Se presară cu ardei roșu tocat.

Pui cu noodles

Pentru un prânz delicios și rapid poți alege una dintre aceste rețete pentru diabetici. Are în compoziție o mulțime de legume și proteine de bună calitate și poate fi una dinte acele rețete pentru diabetici pe care să o încerci.

Puiul cu noodles într-un bol alb
Puiul cu noodles se servește cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 lingurițe de ulei de canola
  • 2 kg pulpe de pui, fără coajă
  • ½ linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
  • ¾ linguriță de sare
  • 1,5 l apă
  • 1 felie de pâine
  • 300 g tăiței jumbo cu ou
  • 200 g smântână 12%
  • 2 linguri de făină
  • ½ linguriță de usturoi pudră
  • spray de gătit
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tăiat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o oală se gătesc 2/3 cantitatea de țelină și ceapă în ulei încins la foc mediu timp de 3 minute. Se adaugă puiul, piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă 2 minute. Apoi se pune apa și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se acoperă vasul și se mai lasă 20-25 de minute.

Între timp, se rupe pâinea în bucăți mici. Se taie mărunt țelina și ceapa rămase. Într-un castron mic se amestecă pâinea, țelina și ceapa. Se lasă deoparte.

Folosind o lingură cu fantă, se scoate puiul și se lasă să se răcească ușor. Se adaugă tăițeii în vasul în care a fiert puiul. Se lasă să fiarbă 7-8 minute, până când se înmoaie, amestecând din când în când. Cu o lingură cu fantă, se transferă tăițeii, țelina și ceapa într-o tavă de copt.

Pentru sos, într-un castron se amestecă smântâna, făina și pudra de usturoi. Se amestecă treptat 250 ml din zeama în care au fiert puiul și tăițeii până se omogenizează. Se pune amestecul de smântână înapoi în supa de ou. Se amestecă și se lasă până da în clocot.

Între timp, se dezosează puiul, se taie și se pune în tavă. Se amestecă. Se adaugă amestecul de pâine și se unge ușor cu spray de gătit.

Se dă la cuptor și se lasă 30-35 de minute. Se presară cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz într-un vas ceramic, alb, cu lingură
06:05
Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar alături de un bol cu sos de iaurt
05:53
Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes Chifteluțe grecești de dovlecei cu brânză feta, mentă și mărar - Kolokithokeftedes
Muffins cu quinoa, brânză și spanac pe un tocător de lemn
27 august, 06:32
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Coulis de zmeură peste panna cotta în două boluri
27 august, 05:22
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
26 august, 05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
26 august, 05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Veneția 2025. Ce vedete au participat la marea deschidere
Mai merită să fii antreprenor în România? Unde se face cel mai bun randament pe fiecare 100 de lei investiți
Mai merită să fii antreprenor în România? Unde se face cel mai bun randament pe fiecare 100 de lei investiți
Mai merită să fii antreprenor în România? Unde se face cel mai bun randament pe fiecare 100 de lei investiți
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Iahnie de fasole cu bacon afumat
Iahnie de fasole cu bacon afumat
Iahnie de fasole cu bacon afumat
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
De ce unii copii sunt mai sensibili decât alții și cum să-i sprijini
Perrie Edwards și-a afișat cu mândrie cicatricea de pe abdomen într-un nou videoclip de promovare a single-ului său. Diva a radiat într-un bikini roșu extrem de sexy
Perrie Edwards și-a afișat cu mândrie cicatricea de pe abdomen într-un nou videoclip de promovare a single-ului său. Diva a radiat într-un bikini roșu extrem de sexy
Perrie Edwards și-a afișat cu mândrie cicatricea de pe abdomen într-un nou videoclip de promovare a single-ului său. Diva a radiat într-un bikini roșu extrem de sexy
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
Proprietățile uleiului esențial de lămâie. Ce efecte poate avea acest preparat în organism
fresh
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent

Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz

Crumble cu fructe de pădure și aluat cu migdale și fulgi de ovăz
închide