3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. De aceea, dacă suferi de această boală trebuie să ai mare grijă atunci când îți alegi mesele. Iată 3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun.

mai multe preparare cu rețete pentru diabetici
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume carne slabă și legume / Shutetrstock

Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge. 

Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care lasă zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet

Atunci când ai diabet zaharat, corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. În acest caz zahărul rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Pentru a preveni apariția acestei boli trebuie să ai un stil de viață sănătos și să consumi cât mai multe alimente sărace în carbohidrați și în grăsimi. Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă sunt o alegere bună.

Budincă de broccoli și șuncă

Budinca de broccoli și șuncă se face rapid și este o variantă potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei îndrăgi imediat.

Budinca de broccoli cu șuncă servită pe o farfurie albă
Budinca de broccoli cu șuncă se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • ulei de gătit
  • 1 kg cartofi congelați, decongelați
  • 1 legătură de ceapă verde tocată grosier
  • 170 g șuncă tocată
  • 250 g brânză Cheddar mărunțită
  • 8 ouă, bătute ușor
  • 120 g lapte degresat
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de usturoi pudră

Mod de preparare

Într-o cratiță medie se pun la fiert apă și un praf de sare. Când apa clocotește se adaugă broccoli și se lasă 3 minute. Se scote într-un bol cu gheață și apoi se pune într-o strecurătoare.

Între timp se unde o tavă de cuptor dreptunghiulară cu spray de gătit. Se pun cartofii și ceapa verde tocată. Se amestecă. Deasupra se așează buchețelele de broccoli, șunca și brânza cheddar.

Într-un castron se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Amestecul se toarnă peste compoziția din tavă. Se acoperă cu folie și se dă la rece peste noapte.

Apoi se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava descoperită și se lasă 50-55 de minute. Dacă este necesar pentru a preveni rumenirea excesivă, se acoperă cu folie ultimele 10 minute.

Budincă de vinete

Budinca cu vinete se poate prepara tot timpul anului pentru că legumele sunt disponibile în supermarket mai mereu.

Budinca de vinete servită într-o farfurie albă
Budinca de vinete se consumă cu moderație pentru că are multe calorii/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • 250 g fasole albă din conservă albă
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 legătură de busuioc proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • 400 ml sos marinara
  • 110 g brânză ricotta parțial degresată
  • 110 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată
  • ardei roșu tocat (pentru decor)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă.

Se taie vinetele în felii de 0,5 cm. Se aranjează feliile într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se dau șa cuptor până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. 

Între timp, într-un robot de bucătărie se pun fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sarea. Se pulsează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar, aproximativ un minut. 

Se pun 80 ml din sosul marinara într-o tigaie rezistentă termic. Se aranjează aproximativ 4-5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Peste vinete se pun 110 g de sos marinara și 110 g din amestecul de fasole și jumătate din cantitatea de ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete. Se repetă cu restul de ingrediente. Mozzarella trebuie să fie ultimul strat. 

Se acoperă cu folie și se coace până când sosul clocotește și brânza se topește, aproximativ 30 de minute. Se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute. Se presară cu ardei roșu tocat.

Pui cu noodles

Pentru un prânz delicios și rapid poți alege una dintre aceste rețete pentru diabetici. Are în compoziție o mulțime de legume și proteine de bună calitate și poate fi una dinte acele rețete pentru diabetici pe care să o încerci.

Puiul cu noodles într-un bol alb
Puiul cu noodles se servește cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 lingurițe de ulei de canola
  • 2 kg pulpe de pui, fără coajă
  • ½ linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
  • ¾ linguriță de sare
  • 1,5 l apă
  • 1 felie de pâine
  • 300 g tăiței jumbo cu ou
  • 200 g smântână 12%
  • 2 linguri de făină
  • ½ linguriță de usturoi pudră
  • spray de gătit
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tăiat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o oală se gătesc 2/3 cantitatea de țelină și ceapă în ulei încins la foc mediu timp de 3 minute. Se adaugă puiul, piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă 2 minute. Apoi se pune apa și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se acoperă vasul și se mai lasă 20-25 de minute.

Între timp, se rupe pâinea în bucăți mici. Se taie mărunt țelina și ceapa rămase. Într-un castron mic se amestecă pâinea, țelina și ceapa. Se lasă deoparte.

Folosind o lingură cu fantă, se scoate puiul și se lasă să se răcească ușor. Se adaugă tăițeii în vasul în care a fiert puiul. Se lasă să fiarbă 7-8 minute, până când se înmoaie, amestecând din când în când. Cu o lingură cu fantă, se transferă tăițeii, țelina și ceapa într-o tavă de copt.

Pentru sos, într-un castron se amestecă smântâna, făina și pudra de usturoi. Se amestecă treptat 250 ml din zeama în care au fiert puiul și tăițeii până se omogenizează. Se pune amestecul de smântână înapoi în supa de ou. Se amestecă și se lasă până da în clocot.

Între timp, se dezosează puiul, se taie și se pune în tavă. Se amestecă. Se adaugă amestecul de pâine și se unge ușor cu spray de gătit.

Se dă la cuptor și se lasă 30-35 de minute. Se presară cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi în bol alb, și verdeață în alt bol
3 noiembrie, 05:07
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
Cât se ține slănina la sare
2 noiembrie, 05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
2 noiembrie, 05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Nu mai rezist. Ultimele cuvinte ale românului mort după prăbuşirea Torre dei Conti. Roma plânge astăzi
"Nu mai rezist". Ultimele cuvinte ale românului mort după prăbuşirea Torre dei Conti. "Roma plânge astăzi"
"Nu mai rezist". Ultimele cuvinte ale românului mort după prăbuşirea Torre dei Conti. "Roma plânge astăzi"
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Urmează un nou proiect profesional pentru Bergüzar Korel. Despre ce este vorba și unde va putea fi văzută vedeta
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
Tartă sărată cu broccoli, brânză și măsline
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară

Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
închide