3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. De aceea, dacă suferi de această boală trebuie să ai mare grijă atunci când îți alegi mesele. Iată 3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun.

mai multe preparare cu rețete pentru diabetici
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume carne slabă și legume / Shutetrstock

Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge. 

Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care lasă zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet

Atunci când ai diabet zaharat, corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. În acest caz zahărul rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Pentru a preveni apariția acestei boli trebuie să ai un stil de viață sănătos și să consumi cât mai multe alimente sărace în carbohidrați și în grăsimi. Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă sunt o alegere bună.

Budincă de broccoli și șuncă

Budinca de broccoli și șuncă se face rapid și este o variantă potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei îndrăgi imediat.

Budinca de broccoli cu șuncă servită pe o farfurie albă
Budinca de broccoli cu șuncă se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • ulei de gătit
  • 1 kg cartofi congelați, decongelați
  • 1 legătură de ceapă verde tocată grosier
  • 170 g șuncă tocată
  • 250 g brânză Cheddar mărunțită
  • 8 ouă, bătute ușor
  • 120 g lapte degresat
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de usturoi pudră

Mod de preparare

Într-o cratiță medie se pun la fiert apă și un praf de sare. Când apa clocotește se adaugă broccoli și se lasă 3 minute. Se scote într-un bol cu gheață și apoi se pune într-o strecurătoare.

Între timp se unde o tavă de cuptor dreptunghiulară cu spray de gătit. Se pun cartofii și ceapa verde tocată. Se amestecă. Deasupra se așează buchețelele de broccoli, șunca și brânza cheddar.

Într-un castron se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Amestecul se toarnă peste compoziția din tavă. Se acoperă cu folie și se dă la rece peste noapte.

Apoi se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava descoperită și se lasă 50-55 de minute. Dacă este necesar pentru a preveni rumenirea excesivă, se acoperă cu folie ultimele 10 minute.

Budincă de vinete

Budinca cu vinete se poate prepara tot timpul anului pentru că legumele sunt disponibile în supermarket mai mereu.

Budinca de vinete servită într-o farfurie albă
Budinca de vinete se consumă cu moderație pentru că are multe calorii/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • 250 g fasole albă din conservă albă
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 legătură de busuioc proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • 400 ml sos marinara
  • 110 g brânză ricotta parțial degresată
  • 110 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată
  • ardei roșu tocat (pentru decor)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă.

Se taie vinetele în felii de 0,5 cm. Se aranjează feliile într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se dau șa cuptor până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. 

Între timp, într-un robot de bucătărie se pun fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sarea. Se pulsează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar, aproximativ un minut. 

Se pun 80 ml din sosul marinara într-o tigaie rezistentă termic. Se aranjează aproximativ 4-5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Peste vinete se pun 110 g de sos marinara și 110 g din amestecul de fasole și jumătate din cantitatea de ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete. Se repetă cu restul de ingrediente. Mozzarella trebuie să fie ultimul strat. 

Se acoperă cu folie și se coace până când sosul clocotește și brânza se topește, aproximativ 30 de minute. Se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute. Se presară cu ardei roșu tocat.

Pui cu noodles

Pentru un prânz delicios și rapid poți alege una dintre aceste rețete pentru diabetici. Are în compoziție o mulțime de legume și proteine de bună calitate și poate fi una dinte acele rețete pentru diabetici pe care să o încerci.

Puiul cu noodles într-un bol alb
Puiul cu noodles se servește cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 lingurițe de ulei de canola
  • 2 kg pulpe de pui, fără coajă
  • ½ linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
  • ¾ linguriță de sare
  • 1,5 l apă
  • 1 felie de pâine
  • 300 g tăiței jumbo cu ou
  • 200 g smântână 12%
  • 2 linguri de făină
  • ½ linguriță de usturoi pudră
  • spray de gătit
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tăiat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o oală se gătesc 2/3 cantitatea de țelină și ceapă în ulei încins la foc mediu timp de 3 minute. Se adaugă puiul, piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă 2 minute. Apoi se pune apa și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se acoperă vasul și se mai lasă 20-25 de minute.

Între timp, se rupe pâinea în bucăți mici. Se taie mărunt țelina și ceapa rămase. Într-un castron mic se amestecă pâinea, țelina și ceapa. Se lasă deoparte.

Folosind o lingură cu fantă, se scoate puiul și se lasă să se răcească ușor. Se adaugă tăițeii în vasul în care a fiert puiul. Se lasă să fiarbă 7-8 minute, până când se înmoaie, amestecând din când în când. Cu o lingură cu fantă, se transferă tăițeii, țelina și ceapa într-o tavă de copt.

Pentru sos, într-un castron se amestecă smântâna, făina și pudra de usturoi. Se amestecă treptat 250 ml din zeama în care au fiert puiul și tăițeii până se omogenizează. Se pune amestecul de smântână înapoi în supa de ou. Se amestecă și se lasă până da în clocot.

Între timp, se dezosează puiul, se taie și se pune în tavă. Se amestecă. Se adaugă amestecul de pâine și se unge ușor cu spray de gătit.

Se dă la cuptor și se lasă 30-35 de minute. Se presară cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
25 noiembrie, 05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Trump îşi trimite oamenii la Putin să negocieze planul de pace. Europenii cer să ia parte la discuţii
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Marea companie din România a fost cumpărată de Mircea Lucescu. Selecţionerul României are o avere fabuloasă
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
Hande Erçel și-a sărbătorit ziua de naștere. Ce surpriză i-au pregătit colegii pe platourile de filmare
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Supă de cartofi cu țelină apio și ghimbir
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
închide