3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun

Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. De aceea, dacă suferi de această boală trebuie să ai mare grijă atunci când îți alegi mesele. Iată 3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun.

mai multe preparare cu rețete pentru diabetici
Persoanele care suferă de diabet ar trebui să consume carne slabă și legume / Shutetrstock

Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge. 

Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care lasă zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet

Atunci când ai diabet zaharat, corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. În acest caz zahărul rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.

Pentru a preveni apariția acestei boli trebuie să ai un stil de viață sănătos și să consumi cât mai multe alimente sărace în carbohidrați și în grăsimi. Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă sunt o alegere bună.

Budincă de broccoli și șuncă

Budinca de broccoli și șuncă se face rapid și este o variantă potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei îndrăgi imediat.

Budinca de broccoli cu șuncă servită pe o farfurie albă
Budinca de broccoli cu șuncă se poate servi cu salată verde / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • ulei de gătit
  • 1 kg cartofi congelați, decongelați
  • 1 legătură de ceapă verde tocată grosier
  • 170 g șuncă tocată
  • 250 g brânză Cheddar mărunțită
  • 8 ouă, bătute ușor
  • 120 g lapte degresat
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de usturoi pudră

Mod de preparare

Într-o cratiță medie se pun la fiert apă și un praf de sare. Când apa clocotește se adaugă broccoli și se lasă 3 minute. Se scote într-un bol cu gheață și apoi se pune într-o strecurătoare.

Între timp se unde o tavă de cuptor dreptunghiulară cu spray de gătit. Se pun cartofii și ceapa verde tocată. Se amestecă. Deasupra se așează buchețelele de broccoli, șunca și brânza cheddar.

Într-un castron se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Amestecul se toarnă peste compoziția din tavă. Se acoperă cu folie și se dă la rece peste noapte.

Apoi se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava descoperită și se lasă 50-55 de minute. Dacă este necesar pentru a preveni rumenirea excesivă, se acoperă cu folie ultimele 10 minute.

Budincă de vinete

Budinca cu vinete se poate prepara tot timpul anului pentru că legumele sunt disponibile în supermarket mai mereu.

Budinca de vinete servită într-o farfurie albă
Budinca de vinete se consumă cu moderație pentru că are multe calorii/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 vânătă mare
  • 250 g fasole albă din conservă albă
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt
  • 1 legătură de busuioc proaspăt
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sucul de la 1/2 lămâie
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță de sare
  • 400 ml sos marinara
  • 110 g brânză ricotta parțial degresată
  • 110 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată
  • ardei roșu tocat (pentru decor)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă.

Se taie vinetele în felii de 0,5 cm. Se aranjează feliile într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se dau șa cuptor până se înmoaie, aproximativ 20 de minute. 

Între timp, într-un robot de bucătărie se pun fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sarea. Se pulsează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar, aproximativ un minut. 

Se pun 80 ml din sosul marinara într-o tigaie rezistentă termic. Se aranjează aproximativ 4-5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Peste vinete se pun 110 g de sos marinara și 110 g din amestecul de fasole și jumătate din cantitatea de ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete. Se repetă cu restul de ingrediente. Mozzarella trebuie să fie ultimul strat. 

Se acoperă cu folie și se coace până când sosul clocotește și brânza se topește, aproximativ 30 de minute. Se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute. Se presară cu ardei roșu tocat.

Pui cu noodles

Pentru un prânz delicios și rapid poți alege una dintre aceste rețete pentru diabetici. Are în compoziție o mulțime de legume și proteine de bună calitate și poate fi una dinte acele rețete pentru diabetici pe care să o încerci.

Puiul cu noodles într-un bol alb
Puiul cu noodles se servește cald / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 1 ceapă medie, tocată
  • 2 lingurițe de ulei de canola
  • 2 kg pulpe de pui, fără coajă
  • ½ linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
  • ¾ linguriță de sare
  • 1,5 l apă
  • 1 felie de pâine
  • 300 g tăiței jumbo cu ou
  • 200 g smântână 12%
  • 2 linguri de făină
  • ½ linguriță de usturoi pudră
  • spray de gătit
  • 1 legătură de pătrunjel proaspăt tăiat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o oală se gătesc 2/3 cantitatea de țelină și ceapă în ulei încins la foc mediu timp de 3 minute. Se adaugă puiul, piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă 2 minute. Apoi se pune apa și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se acoperă vasul și se mai lasă 20-25 de minute.

Între timp, se rupe pâinea în bucăți mici. Se taie mărunt țelina și ceapa rămase. Într-un castron mic se amestecă pâinea, țelina și ceapa. Se lasă deoparte.

Folosind o lingură cu fantă, se scoate puiul și se lasă să se răcească ușor. Se adaugă tăițeii în vasul în care a fiert puiul. Se lasă să fiarbă 7-8 minute, până când se înmoaie, amestecând din când în când. Cu o lingură cu fantă, se transferă tăițeii, țelina și ceapa într-o tavă de copt.

Pentru sos, într-un castron se amestecă smântâna, făina și pudra de usturoi. Se amestecă treptat 250 ml din zeama în care au fiert puiul și tăițeii până se omogenizează. Se pune amestecul de smântână înapoi în supa de ou. Se amestecă și se lasă până da în clocot.

Între timp, se dezosează puiul, se taie și se pune în tavă. Se amestecă. Se adaugă amestecul de pâine și se unge ușor cu spray de gătit.

Se dă la cuptor și se lasă 30-35 de minute. Se presară cu pătrunjel înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide