3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun
Diabetul este o afecțiune cronică care afectează modul în care organismul transformă alimentele în energie. De aceea, dacă suferi de această boală trebuie să ai mare grijă atunci când îți alegi mesele. Iată 3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet. Preparate delicioase pe care să le încerci când ai poftă de ceva bun.
Corpul tău descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi în zahăr (glucoză) și le eliberează în sânge.
Când glicemia crește, acesta semnalează pancreasului să elibereze insulină, care lasă zahărul din sânge să intre în celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.
3 rețete pentru persoanele care suferă de diabet
Atunci când ai diabet zaharat, corpul tău nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi atât de bine cum ar trebui. În acest caz zahărul rămâne în sânge. În timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sănătate, cum ar fi boli de inimă, pierderea vederii și boli de rinichi.
Pentru a preveni apariția acestei boli trebuie să ai un stil de viață sănătos și să consumi cât mai multe alimente sărace în carbohidrați și în grăsimi. Legumele, fructele, cerealele integrale, carnea slabă sunt o alegere bună.
Budincă de broccoli și șuncă
Budinca de broccoli și șuncă se face rapid și este o variantă potrivită atât pentru masa de prânz, cât și pentru cină. Este una dintre acele rețete pentru diabetici pe care o vei îndrăgi imediat.
Ingrediente
- 500 g broccoli
- ulei de gătit
- 1 kg cartofi congelați, decongelați
- 1 legătură de ceapă verde tocată grosier
- 170 g șuncă tocată
- 250 g brânză Cheddar mărunțită
- 8 ouă, bătute ușor
- 120 g lapte degresat
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper negru
- ¼ linguriță de usturoi pudră
Mod de preparare
Într-o cratiță medie se pun la fiert apă și un praf de sare. Când apa clocotește se adaugă broccoli și se lasă 3 minute. Se scote într-un bol cu gheață și apoi se pune într-o strecurătoare.
Între timp se unde o tavă de cuptor dreptunghiulară cu spray de gătit. Se pun cartofii și ceapa verde tocată. Se amestecă. Deasupra se așează buchețelele de broccoli, șunca și brânza cheddar.
Într-un castron se amestecă ouăle, laptele, sarea, piperul și pudra de usturoi. Amestecul se toarnă peste compoziția din tavă. Se acoperă cu folie și se dă la rece peste noapte.
Apoi se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune tava descoperită și se lasă 50-55 de minute. Dacă este necesar pentru a preveni rumenirea excesivă, se acoperă cu folie ultimele 10 minute.
Budincă de vinete
Budinca cu vinete se poate prepara tot timpul anului pentru că legumele sunt disponibile în supermarket mai mereu.
Ingrediente
- 1 vânătă mare
- 250 g fasole albă din conservă albă
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt
- 1 legătură de busuioc proaspăt
- 2 linguri ulei de măsline extravirgin
- sucul de la 1/2 lămâie
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță de sare
- 400 ml sos marinara
- 110 g brânză ricotta parțial degresată
- 110 g brânză mozzarella mărunțită parțial degresată
- ardei roșu tocat (pentru decor)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se pune hârtie de copt pe o tavă.
Se taie vinetele în felii de 0,5 cm. Se aranjează feliile într-un singur strat pe tava de copt pregătită. Se dau șa cuptor până se înmoaie, aproximativ 20 de minute.
Între timp, într-un robot de bucătărie se pun fasolea, pătrunjelul, busuiocul, uleiul, zeama de lămâie, usturoiul și sarea. Se pulsează până se omogenizează, răzuind părțile laterale ale vasului după cum este necesar, aproximativ un minut.
Se pun 80 ml din sosul marinara într-o tigaie rezistentă termic. Se aranjează aproximativ 4-5 felii de vinete, ușor suprapuse, într-un singur strat, astfel încât să fie acoperite cu sos.
Peste vinete se pun 110 g de sos marinara și 110 g din amestecul de fasole și jumătate din cantitatea de ricotta, răspândind straturile uniform peste vinete. Se repetă cu restul de ingrediente. Mozzarella trebuie să fie ultimul strat.
Se acoperă cu folie și se coace până când sosul clocotește și brânza se topește, aproximativ 30 de minute. Se scoate folia și se mai lasă încă 10 minute. Se presară cu ardei roșu tocat.
Pui cu noodles
Pentru un prânz delicios și rapid poți alege una dintre aceste rețete pentru diabetici. Are în compoziție o mulțime de legume și proteine de bună calitate și poate fi una dinte acele rețete pentru diabetici pe care să o încerci.
Ingrediente
- 4 tulpini de țelină, tocate
- 1 ceapă medie, tocată
- 2 lingurițe de ulei de canola
- 2 kg pulpe de pui, fără coajă
- ½ linguriță de piper negru
- 1 linguriță de cimbru uscat măcinat
- ¾ linguriță de sare
- 1,5 l apă
- 1 felie de pâine
- 300 g tăiței jumbo cu ou
- 200 g smântână 12%
- 2 linguri de făină
- ½ linguriță de usturoi pudră
- spray de gătit
- 1 legătură de pătrunjel proaspăt tăiat
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-o oală se gătesc 2/3 cantitatea de țelină și ceapă în ulei încins la foc mediu timp de 3 minute. Se adaugă puiul, piperul, cimbrul și sarea. Se mai lasă 2 minute. Apoi se pune apa și se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai încet. Se acoperă vasul și se mai lasă 20-25 de minute.
Între timp, se rupe pâinea în bucăți mici. Se taie mărunt țelina și ceapa rămase. Într-un castron mic se amestecă pâinea, țelina și ceapa. Se lasă deoparte.
Folosind o lingură cu fantă, se scoate puiul și se lasă să se răcească ușor. Se adaugă tăițeii în vasul în care a fiert puiul. Se lasă să fiarbă 7-8 minute, până când se înmoaie, amestecând din când în când. Cu o lingură cu fantă, se transferă tăițeii, țelina și ceapa într-o tavă de copt.
Pentru sos, într-un castron se amestecă smântâna, făina și pudra de usturoi. Se amestecă treptat 250 ml din zeama în care au fiert puiul și tăițeii până se omogenizează. Se pune amestecul de smântână înapoi în supa de ou. Se amestecă și se lasă până da în clocot.
Între timp, se dezosează puiul, se taie și se pune în tavă. Se amestecă. Se adaugă amestecul de pâine și se unge ușor cu spray de gătit.
Se dă la cuptor și se lasă 30-35 de minute. Se presară cu pătrunjel înainte de servire.