12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant

Când îți este poftă de pizza cea mai simplă variantă este să comanzi de la un restaurant. Fără bătăi de cap și rapid, ai în 30 de minute pizza preferată la usă. Dar cum ar fi dacă ți-ai face acasă pizza preferată, cu combinația de toppinguri exact pe gustul tău? Iată 12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant.

pizza în casă pe o foaie de hârtie
Pentru pizza ai nevoie de o făină cu un conținut mare de gluten / Shutterstock

Nu este deloc greu să faci pizza în casă și, cu siguranță, este mai ieftin decât atunci când o comanzi de la restaurant. Dacă respecți câteva sfaturi vei reuși poate să obții un preparat mult mai bun.

Evident, la început vei experimenta tot felul de combinații, dar în timp vei găsi rețeta perfectă pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 trucuri pentru a face pizza acasă

Cel mai important este să înveți cum se prepară blatul, pentru că apoi lucrurile vor merge bine de la sine. Iată 12 sfaturi pentru ca pizza de casă să fie delicioasă, potrivit Mashed.com.

Tipuri de făină potrivite

Alegerea tipului potrivit de făină este crucială pentru a face un aluat perfect pentru pizza. Există tipuri de făină cu conținut diferit de proteine, ceea ce influențează textura și structura aluatului. Făina tip 00 este o alegere excelentă pentru majoritatea aluaturilor de pizza.

Este măcinat fin și are un conținut ridicat de proteine, de aproximativ 12–13%, creând un aluat moale și elastic. După coacere rezultă un blat ușor de copt, delicat și subțire.

Pentru un blat mai gros, poți opta pentru făina de pâine, care are un conținut mai mare de proteine, în jur de 12–14%. Proteina suplimentară oferă mai multă structură aluatului, rezultând un blat consistent.

Dacă tot ce ai în dulap este făină universală, o poți folosi și pe aceasta. Conținutul său scăzut de proteine ​​va face ca blatul tău să nu fie ca cel de la pizzeriile din oraș, dar va fi totuși bun.

Temperatura apei

Temperatura apei este un factor critic la prepararea aluatului de pizza, deoarece influențează direct procesul de fermentație. La rândul său, acesta afectează textura, aroma și structura blatului. Apa caldă activează mai repede drojdia, în timp ce apa prea fierbinte poate să o distrugă.

Dacă apa este prea rece nu o va activa suficient. Drojdia activată corespunzător asigură o creștere bună, o textură ușoară și aerisită a blatului.

Temperatura apei afectează și viteza de fermentație. Apa mai caldă accelerează fermentația, permițând aluatului să crească mai repede.

Apa mai rece încetinește procesul. Controlarea vitezei de fermentare este crucială deoarece îți permite să controlezi profilul de aromă al aluatului. Fermentarea mai lungă și mai lentă, realizată cu apă mai rece, face ca notele blatului să fie mai complexe din punctul de vedere al aromelor.

Dacă folosești drojdie uscată activă, o temperatură a apei între 40 și 43°C este ideală. Dacă ai un termometru cu care poți testa apa, este perfect. Dacă nu, testează apa cu mâna. Ar trebui să fie călduță.

Fermentarea la rece îmbunătățește aroma blatului

Fermentarea la rece în prepararea pizza este un proces în care aluatul este lăsat să crească și să-și dezvolte aromele în frigider pe o perioadă îndelungată.

În acest timp, trece printr-un proces de fermentare lent la o temperatură mai scăzută, de obicei în jur de 3-4°C. Ar trebui lăsat între 24 și 72 de ore, dar sunt bucătari care recomandă o fermentare de până la 5 zile.

Fermentarea la rece permite enzimelor din aluat să descompună carbohidrații complecși în zaharuri mai simple și proteinele în aminoacizi.

Această descompunere a compușilor are ca rezultat un aluat mai aromat. Perioada mai lungă de fermentație oferă timp pentru dezvoltarea unor arome subtile, nuanțate, creând un gust bogat și complex al aluatului.

O creștere lentă, la rece, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea glutenului în aluat. În timpul procesului de fermentație lentă, legăturile de gluten devin mai organizate și mai aliniate. Acest lucru produce o pizza cu un blat subțire și aerisit.

Fermentarea lentă duce, de asemenea, la un obținierea unui aluat mai elastic, făcându-l mai ușor de manevrat și modelat fără a se rupe.

Nu trebuie să frămânți aluatul

Nu doar frământarea dezvoltă legăturile de gluten necesare unui aluat elastic. Timpul poate face același lucru. Cu o perioadă mai lungă de fermentație, glutenul continuă să se dezvolte lent în timp.

Enzimele prezente în aluat descompun proteinele complexe în forme mai simple, mai elastice. Această dezvoltare treptată a structurii glutenului are ca rezultat un aluat care este ușor de întins și modelat și are o textură și o structură grozave atunci când este copt, chiar și fără frământare.

Poți congela surplusul de aluat

Data viitoare când faci pizza de la zero, ia în considerare să faci mai mult aluat și să îl congelezi pentru momentele în care ai nevoie de el rapid.

Odată ce aluatul a crescut, împarte-l în porții individuale. Acestea ar trebui să aibă dimensiunea unei singure pizza, făcându-l ușor de dezghețat și utilizat mai târziu.

Unge ușor fiecare bilă de aluat cu un strat subțire de ulei de măsline pentru a preveni lipirea lor și pentru a menține umezeala în timpul congelării.

Uleiul de măsline adaugă, de asemenea, o aromă subtilă aluatului pe măsură ce acesta îngheață. Înfășoară strâns fiecare bilă în folie de plastic sau într-o pungă de congelare. Etichetează punga sau recipientul cu data congelării.

Când vrei să faci pizza, scoate numărul dorit de bile de aluat din congelator. Pune-le la frigider pentru o dezghețare lentă, peste noapte. Apoi, lăsă-le pe blat la temperatura camerei încă 30 de minute până la o oră înainte de a le întinde și de a acoperi cu toppingurile preferate.

Folosește griș pentru a pudra suprafețele și a nu se lipi aluatul

Grișul este o făină măcinată grosier din grâu dur și este folosită în mod obișnuit la fabricarea pastelor și a pâinii italiene.

Este folosită și pentru pudrarea suprafeței de lucru atunci când se prepară pizza pentru că are o textură mai grosieră în comparație cu făina obișnuită. Acest lucru se traduce prin faptul că este o barieră mai serioasă între aluat și suprafață.

Făina de gris are o rezistență mai mare la căldură decât făina obișnuită, astfel încât pizza ta nu va dezvolta un gust sau o textură arsă pe fund. Făina de gris poate face ca blatul de pizza să fie ușor crocant.

Este mai bine să întinzi aluatul cu mâna

Întinderea manuală a aluatului de pizza este o tehnică tradițională folosită de pizzaiolos din întreaga lume. În timp ce rularea aluatului cu sucitorul poate fi mai rapidă și mai ușoară, întinderea manuală a aluatului oferă câteva avantaje care contribuie la un blat mai bun.

În primul rând, întinzând aluatul cu mâna vei păstra bulele de aer care s-au format în timpul procesului de fermentare a aluatului. Acestea contribuie la textura ușoară și aerisită a crustei.

De asemenea, rețeaua de gluten se va alinia în mod natural. Glutenul este proteina responsabilă de elasticitatea și structura aluatului. În plus, întinderea manuală oferă un control mai mare asupra grosimii crustei. Poți crea un centru mai subțire și o margine ușor mai groasă.

Sosul de pizza poate fi crud

Sosul de pizza nu trebuie neapărat gătit, deoarece este de obicei copt la temperaturi ridicate împreună cu pizza.

În timpul procesului de coacere, sosul se gătește și se amestecă cu celelalte ingrediente, infuzând întreaga pizza cu aromele sale bogate. Utilizarea sosului crud păstrează prospețimea roșiilor și a altor ingrediente crude.

Nu trebuie să folosești prea mult sos de roșii

Nu ai nevoie de mult sos de roșii pe blatul de pizza. Chiar dacă este delicios, poate copleși restul aromelor. Pizza trebuie să fie un amestec echilibrat de blat, sos, brânză și toppinguri.

Folosirea unui strat subțire de sos ajută pizza să păstreze o textură plăcută. Prea mult sos poate înmuia blatul. Pentru o pizza cu diametrul de 30-35 cm, ai nevoie de maximum 80 g sos de roșii.

Transferul aluatului

Dacă îți place să faci pizza în casă ai nevoie de o spatulă specială de lemn sau coajă pentru pizza. Indiferent dacă utilizezi o piatră pentru pizza, oțel de copt sau un cuptor pentru pizza dedicat, vei avea nevoie de o coajă pentru a transfera blatul. Cea mai bună este cea din lemn, deși cele din metal pot să aibă un aspect mai elegant.

Metode de gătit pizza

Există multe moduri în care poți găti pizza de casă și merită să experimentezi câteva dintre ele înainte de a-ți alege preferata.

Când coci pizza într-un cuptor de casă, va trebui să folosești cea mai înaltă treaptă de temperatură posibilă. În mod ideal ar trebui să ai și o piatră pentru pizza sau o placă refractară de oțel pentru copt.

De asemenea, poți găti pizza într-o tigaie din fontă. Pentru a face acest lucru, modelează aluatul în tigaie, adăugă sos, brânză și toppinguri și gătește-l pe aragaz până când marginile blatului sunt aurii.

Apoi, transferă tigaia într-un cuptor preîncălzit și coace pizza până când aluatul este complet copt.

Pune busuioc proaspăt după ce pizza a ieșit din cuptor

Dacă ai pus busuioc proaspăt pe pizza înainte de a o găti ai pierdut o parte mare din aroma și culoarea acestuia.

Busuiocul proaspăt are un conținut ridicat de apă, așa că se ofilește și își pierde rapid din vitalitate atunci când este expus la căldură mare. În plus, uleiurile aromatice din busuioc sunt foarte volatile și pot fi ușor distruse prin expunerea prelungită la temperaturi ridicate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Blat de pizza napoletana alături de ingredientele principale pentru topping
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
Cum poţi verifica dacă peştele din magazinele alimentare este proaspăt. Semnele de care trebuie să te fereşti
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
„Îndrăgostită!” Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Cosmonautul abandonat în spațiu. De ce au refuzat oficialii ruși să îl aducă înapoi pe Pământ pe Sergei Krikalev
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide