12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant

Când îți este poftă de pizza cea mai simplă variantă este să comanzi de la un restaurant. Fără bătăi de cap și rapid, ai în 30 de minute pizza preferată la usă. Dar cum ar fi dacă ți-ai face acasă pizza preferată, cu combinația de toppinguri exact pe gustul tău? Iată 12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant.

pizza în casă pe o foaie de hârtie
Pentru pizza ai nevoie de o făină cu un conținut mare de gluten / Shutterstock

Nu este deloc greu să faci pizza în casă și, cu siguranță, este mai ieftin decât atunci când o comanzi de la restaurant. Dacă respecți câteva sfaturi vei reuși poate să obții un preparat mult mai bun.

Evident, la început vei experimenta tot felul de combinații, dar în timp vei găsi rețeta perfectă pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 trucuri pentru a face pizza acasă

Cel mai important este să înveți cum se prepară blatul, pentru că apoi lucrurile vor merge bine de la sine. Iată 12 sfaturi pentru ca pizza de casă să fie delicioasă, potrivit Mashed.com.

Tipuri de făină potrivite

Alegerea tipului potrivit de făină este crucială pentru a face un aluat perfect pentru pizza. Există tipuri de făină cu conținut diferit de proteine, ceea ce influențează textura și structura aluatului. Făina tip 00 este o alegere excelentă pentru majoritatea aluaturilor de pizza.

Este măcinat fin și are un conținut ridicat de proteine, de aproximativ 12–13%, creând un aluat moale și elastic. După coacere rezultă un blat ușor de copt, delicat și subțire.

Pentru un blat mai gros, poți opta pentru făina de pâine, care are un conținut mai mare de proteine, în jur de 12–14%. Proteina suplimentară oferă mai multă structură aluatului, rezultând un blat consistent.

Dacă tot ce ai în dulap este făină universală, o poți folosi și pe aceasta. Conținutul său scăzut de proteine ​​va face ca blatul tău să nu fie ca cel de la pizzeriile din oraș, dar va fi totuși bun.

Temperatura apei

Temperatura apei este un factor critic la prepararea aluatului de pizza, deoarece influențează direct procesul de fermentație. La rândul său, acesta afectează textura, aroma și structura blatului. Apa caldă activează mai repede drojdia, în timp ce apa prea fierbinte poate să o distrugă.

Dacă apa este prea rece nu o va activa suficient. Drojdia activată corespunzător asigură o creștere bună, o textură ușoară și aerisită a blatului.

Temperatura apei afectează și viteza de fermentație. Apa mai caldă accelerează fermentația, permițând aluatului să crească mai repede.

Apa mai rece încetinește procesul. Controlarea vitezei de fermentare este crucială deoarece îți permite să controlezi profilul de aromă al aluatului. Fermentarea mai lungă și mai lentă, realizată cu apă mai rece, face ca notele blatului să fie mai complexe din punctul de vedere al aromelor.

Dacă folosești drojdie uscată activă, o temperatură a apei între 40 și 43°C este ideală. Dacă ai un termometru cu care poți testa apa, este perfect. Dacă nu, testează apa cu mâna. Ar trebui să fie călduță.

Fermentarea la rece îmbunătățește aroma blatului

Fermentarea la rece în prepararea pizza este un proces în care aluatul este lăsat să crească și să-și dezvolte aromele în frigider pe o perioadă îndelungată.

În acest timp, trece printr-un proces de fermentare lent la o temperatură mai scăzută, de obicei în jur de 3-4°C. Ar trebui lăsat între 24 și 72 de ore, dar sunt bucătari care recomandă o fermentare de până la 5 zile.

Fermentarea la rece permite enzimelor din aluat să descompună carbohidrații complecși în zaharuri mai simple și proteinele în aminoacizi.

Această descompunere a compușilor are ca rezultat un aluat mai aromat. Perioada mai lungă de fermentație oferă timp pentru dezvoltarea unor arome subtile, nuanțate, creând un gust bogat și complex al aluatului.

O creștere lentă, la rece, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea glutenului în aluat. În timpul procesului de fermentație lentă, legăturile de gluten devin mai organizate și mai aliniate. Acest lucru produce o pizza cu un blat subțire și aerisit.

Fermentarea lentă duce, de asemenea, la un obținierea unui aluat mai elastic, făcându-l mai ușor de manevrat și modelat fără a se rupe.

Nu trebuie să frămânți aluatul

Nu doar frământarea dezvoltă legăturile de gluten necesare unui aluat elastic. Timpul poate face același lucru. Cu o perioadă mai lungă de fermentație, glutenul continuă să se dezvolte lent în timp.

Enzimele prezente în aluat descompun proteinele complexe în forme mai simple, mai elastice. Această dezvoltare treptată a structurii glutenului are ca rezultat un aluat care este ușor de întins și modelat și are o textură și o structură grozave atunci când este copt, chiar și fără frământare.

Poți congela surplusul de aluat

Data viitoare când faci pizza de la zero, ia în considerare să faci mai mult aluat și să îl congelezi pentru momentele în care ai nevoie de el rapid.

Odată ce aluatul a crescut, împarte-l în porții individuale. Acestea ar trebui să aibă dimensiunea unei singure pizza, făcându-l ușor de dezghețat și utilizat mai târziu.

Unge ușor fiecare bilă de aluat cu un strat subțire de ulei de măsline pentru a preveni lipirea lor și pentru a menține umezeala în timpul congelării.

Uleiul de măsline adaugă, de asemenea, o aromă subtilă aluatului pe măsură ce acesta îngheață. Înfășoară strâns fiecare bilă în folie de plastic sau într-o pungă de congelare. Etichetează punga sau recipientul cu data congelării.

Când vrei să faci pizza, scoate numărul dorit de bile de aluat din congelator. Pune-le la frigider pentru o dezghețare lentă, peste noapte. Apoi, lăsă-le pe blat la temperatura camerei încă 30 de minute până la o oră înainte de a le întinde și de a acoperi cu toppingurile preferate.

Folosește griș pentru a pudra suprafețele și a nu se lipi aluatul

Grișul este o făină măcinată grosier din grâu dur și este folosită în mod obișnuit la fabricarea pastelor și a pâinii italiene.

Este folosită și pentru pudrarea suprafeței de lucru atunci când se prepară pizza pentru că are o textură mai grosieră în comparație cu făina obișnuită. Acest lucru se traduce prin faptul că este o barieră mai serioasă între aluat și suprafață.

Făina de gris are o rezistență mai mare la căldură decât făina obișnuită, astfel încât pizza ta nu va dezvolta un gust sau o textură arsă pe fund. Făina de gris poate face ca blatul de pizza să fie ușor crocant.

Este mai bine să întinzi aluatul cu mâna

Întinderea manuală a aluatului de pizza este o tehnică tradițională folosită de pizzaiolos din întreaga lume. În timp ce rularea aluatului cu sucitorul poate fi mai rapidă și mai ușoară, întinderea manuală a aluatului oferă câteva avantaje care contribuie la un blat mai bun.

În primul rând, întinzând aluatul cu mâna vei păstra bulele de aer care s-au format în timpul procesului de fermentare a aluatului. Acestea contribuie la textura ușoară și aerisită a crustei.

De asemenea, rețeaua de gluten se va alinia în mod natural. Glutenul este proteina responsabilă de elasticitatea și structura aluatului. În plus, întinderea manuală oferă un control mai mare asupra grosimii crustei. Poți crea un centru mai subțire și o margine ușor mai groasă.

Sosul de pizza poate fi crud

Sosul de pizza nu trebuie neapărat gătit, deoarece este de obicei copt la temperaturi ridicate împreună cu pizza.

În timpul procesului de coacere, sosul se gătește și se amestecă cu celelalte ingrediente, infuzând întreaga pizza cu aromele sale bogate. Utilizarea sosului crud păstrează prospețimea roșiilor și a altor ingrediente crude.

Nu trebuie să folosești prea mult sos de roșii

Nu ai nevoie de mult sos de roșii pe blatul de pizza. Chiar dacă este delicios, poate copleși restul aromelor. Pizza trebuie să fie un amestec echilibrat de blat, sos, brânză și toppinguri.

Folosirea unui strat subțire de sos ajută pizza să păstreze o textură plăcută. Prea mult sos poate înmuia blatul. Pentru o pizza cu diametrul de 30-35 cm, ai nevoie de maximum 80 g sos de roșii.

Transferul aluatului

Dacă îți place să faci pizza în casă ai nevoie de o spatulă specială de lemn sau coajă pentru pizza. Indiferent dacă utilizezi o piatră pentru pizza, oțel de copt sau un cuptor pentru pizza dedicat, vei avea nevoie de o coajă pentru a transfera blatul. Cea mai bună este cea din lemn, deși cele din metal pot să aibă un aspect mai elegant.

Metode de gătit pizza

Există multe moduri în care poți găti pizza de casă și merită să experimentezi câteva dintre ele înainte de a-ți alege preferata.

Când coci pizza într-un cuptor de casă, va trebui să folosești cea mai înaltă treaptă de temperatură posibilă. În mod ideal ar trebui să ai și o piatră pentru pizza sau o placă refractară de oțel pentru copt.

De asemenea, poți găti pizza într-o tigaie din fontă. Pentru a face acest lucru, modelează aluatul în tigaie, adăugă sos, brânză și toppinguri și gătește-l pe aragaz până când marginile blatului sunt aurii.

Apoi, transferă tigaia într-un cuptor preîncălzit și coace pizza până când aluatul este complet copt.

Pune busuioc proaspăt după ce pizza a ieșit din cuptor

Dacă ai pus busuioc proaspăt pe pizza înainte de a o găti ai pierdut o parte mare din aroma și culoarea acestuia.

Busuiocul proaspăt are un conținut ridicat de apă, așa că se ofilește și își pierde rapid din vitalitate atunci când este expus la căldură mare. În plus, uleiurile aromatice din busuioc sunt foarte volatile și pot fi ușor distruse prin expunerea prelungită la temperaturi ridicate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Blat de pizza napoletana alături de ingredientele principale pentru topping
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide