12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant

Când îți este poftă de pizza cea mai simplă variantă este să comanzi de la un restaurant. Fără bătăi de cap și rapid, ai în 30 de minute pizza preferată la usă. Dar cum ar fi dacă ți-ai face acasă pizza preferată, cu combinația de toppinguri exact pe gustul tău? Iată 12 trucuri pentru a face pizza acasă. Cum să ai un preparat la fel de bun ca la restaurant.

pizza în casă pe o foaie de hârtie
Pentru pizza ai nevoie de o făină cu un conținut mare de gluten / Shutterstock

Nu este deloc greu să faci pizza în casă și, cu siguranță, este mai ieftin decât atunci când o comanzi de la restaurant. Dacă respecți câteva sfaturi vei reuși poate să obții un preparat mult mai bun.

Evident, la început vei experimenta tot felul de combinații, dar în timp vei găsi rețeta perfectă pentru tine.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

12 trucuri pentru a face pizza acasă

Cel mai important este să înveți cum se prepară blatul, pentru că apoi lucrurile vor merge bine de la sine. Iată 12 sfaturi pentru ca pizza de casă să fie delicioasă, potrivit Mashed.com.

Tipuri de făină potrivite

Alegerea tipului potrivit de făină este crucială pentru a face un aluat perfect pentru pizza. Există tipuri de făină cu conținut diferit de proteine, ceea ce influențează textura și structura aluatului. Făina tip 00 este o alegere excelentă pentru majoritatea aluaturilor de pizza.

Este măcinat fin și are un conținut ridicat de proteine, de aproximativ 12–13%, creând un aluat moale și elastic. După coacere rezultă un blat ușor de copt, delicat și subțire.

Pentru un blat mai gros, poți opta pentru făina de pâine, care are un conținut mai mare de proteine, în jur de 12–14%. Proteina suplimentară oferă mai multă structură aluatului, rezultând un blat consistent.

Dacă tot ce ai în dulap este făină universală, o poți folosi și pe aceasta. Conținutul său scăzut de proteine ​​va face ca blatul tău să nu fie ca cel de la pizzeriile din oraș, dar va fi totuși bun.

Temperatura apei

Temperatura apei este un factor critic la prepararea aluatului de pizza, deoarece influențează direct procesul de fermentație. La rândul său, acesta afectează textura, aroma și structura blatului. Apa caldă activează mai repede drojdia, în timp ce apa prea fierbinte poate să o distrugă.

Dacă apa este prea rece nu o va activa suficient. Drojdia activată corespunzător asigură o creștere bună, o textură ușoară și aerisită a blatului.

Temperatura apei afectează și viteza de fermentație. Apa mai caldă accelerează fermentația, permițând aluatului să crească mai repede.

Apa mai rece încetinește procesul. Controlarea vitezei de fermentare este crucială deoarece îți permite să controlezi profilul de aromă al aluatului. Fermentarea mai lungă și mai lentă, realizată cu apă mai rece, face ca notele blatului să fie mai complexe din punctul de vedere al aromelor.

Dacă folosești drojdie uscată activă, o temperatură a apei între 40 și 43°C este ideală. Dacă ai un termometru cu care poți testa apa, este perfect. Dacă nu, testează apa cu mâna. Ar trebui să fie călduță.

Fermentarea la rece îmbunătățește aroma blatului

Fermentarea la rece în prepararea pizza este un proces în care aluatul este lăsat să crească și să-și dezvolte aromele în frigider pe o perioadă îndelungată.

În acest timp, trece printr-un proces de fermentare lent la o temperatură mai scăzută, de obicei în jur de 3-4°C. Ar trebui lăsat între 24 și 72 de ore, dar sunt bucătari care recomandă o fermentare de până la 5 zile.

Fermentarea la rece permite enzimelor din aluat să descompună carbohidrații complecși în zaharuri mai simple și proteinele în aminoacizi.

Această descompunere a compușilor are ca rezultat un aluat mai aromat. Perioada mai lungă de fermentație oferă timp pentru dezvoltarea unor arome subtile, nuanțate, creând un gust bogat și complex al aluatului.

O creștere lentă, la rece, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea glutenului în aluat. În timpul procesului de fermentație lentă, legăturile de gluten devin mai organizate și mai aliniate. Acest lucru produce o pizza cu un blat subțire și aerisit.

Fermentarea lentă duce, de asemenea, la un obținierea unui aluat mai elastic, făcându-l mai ușor de manevrat și modelat fără a se rupe.

Nu trebuie să frămânți aluatul

Nu doar frământarea dezvoltă legăturile de gluten necesare unui aluat elastic. Timpul poate face același lucru. Cu o perioadă mai lungă de fermentație, glutenul continuă să se dezvolte lent în timp.

Enzimele prezente în aluat descompun proteinele complexe în forme mai simple, mai elastice. Această dezvoltare treptată a structurii glutenului are ca rezultat un aluat care este ușor de întins și modelat și are o textură și o structură grozave atunci când este copt, chiar și fără frământare.

Poți congela surplusul de aluat

Data viitoare când faci pizza de la zero, ia în considerare să faci mai mult aluat și să îl congelezi pentru momentele în care ai nevoie de el rapid.

Odată ce aluatul a crescut, împarte-l în porții individuale. Acestea ar trebui să aibă dimensiunea unei singure pizza, făcându-l ușor de dezghețat și utilizat mai târziu.

Unge ușor fiecare bilă de aluat cu un strat subțire de ulei de măsline pentru a preveni lipirea lor și pentru a menține umezeala în timpul congelării.

Uleiul de măsline adaugă, de asemenea, o aromă subtilă aluatului pe măsură ce acesta îngheață. Înfășoară strâns fiecare bilă în folie de plastic sau într-o pungă de congelare. Etichetează punga sau recipientul cu data congelării.

Când vrei să faci pizza, scoate numărul dorit de bile de aluat din congelator. Pune-le la frigider pentru o dezghețare lentă, peste noapte. Apoi, lăsă-le pe blat la temperatura camerei încă 30 de minute până la o oră înainte de a le întinde și de a acoperi cu toppingurile preferate.

Folosește griș pentru a pudra suprafețele și a nu se lipi aluatul

Grișul este o făină măcinată grosier din grâu dur și este folosită în mod obișnuit la fabricarea pastelor și a pâinii italiene.

Este folosită și pentru pudrarea suprafeței de lucru atunci când se prepară pizza pentru că are o textură mai grosieră în comparație cu făina obișnuită. Acest lucru se traduce prin faptul că este o barieră mai serioasă între aluat și suprafață.

Făina de gris are o rezistență mai mare la căldură decât făina obișnuită, astfel încât pizza ta nu va dezvolta un gust sau o textură arsă pe fund. Făina de gris poate face ca blatul de pizza să fie ușor crocant.

Este mai bine să întinzi aluatul cu mâna

Întinderea manuală a aluatului de pizza este o tehnică tradițională folosită de pizzaiolos din întreaga lume. În timp ce rularea aluatului cu sucitorul poate fi mai rapidă și mai ușoară, întinderea manuală a aluatului oferă câteva avantaje care contribuie la un blat mai bun.

În primul rând, întinzând aluatul cu mâna vei păstra bulele de aer care s-au format în timpul procesului de fermentare a aluatului. Acestea contribuie la textura ușoară și aerisită a crustei.

De asemenea, rețeaua de gluten se va alinia în mod natural. Glutenul este proteina responsabilă de elasticitatea și structura aluatului. În plus, întinderea manuală oferă un control mai mare asupra grosimii crustei. Poți crea un centru mai subțire și o margine ușor mai groasă.

Sosul de pizza poate fi crud

Sosul de pizza nu trebuie neapărat gătit, deoarece este de obicei copt la temperaturi ridicate împreună cu pizza.

În timpul procesului de coacere, sosul se gătește și se amestecă cu celelalte ingrediente, infuzând întreaga pizza cu aromele sale bogate. Utilizarea sosului crud păstrează prospețimea roșiilor și a altor ingrediente crude.

Nu trebuie să folosești prea mult sos de roșii

Nu ai nevoie de mult sos de roșii pe blatul de pizza. Chiar dacă este delicios, poate copleși restul aromelor. Pizza trebuie să fie un amestec echilibrat de blat, sos, brânză și toppinguri.

Folosirea unui strat subțire de sos ajută pizza să păstreze o textură plăcută. Prea mult sos poate înmuia blatul. Pentru o pizza cu diametrul de 30-35 cm, ai nevoie de maximum 80 g sos de roșii.

Transferul aluatului

Dacă îți place să faci pizza în casă ai nevoie de o spatulă specială de lemn sau coajă pentru pizza. Indiferent dacă utilizezi o piatră pentru pizza, oțel de copt sau un cuptor pentru pizza dedicat, vei avea nevoie de o coajă pentru a transfera blatul. Cea mai bună este cea din lemn, deși cele din metal pot să aibă un aspect mai elegant.

Metode de gătit pizza

Există multe moduri în care poți găti pizza de casă și merită să experimentezi câteva dintre ele înainte de a-ți alege preferata.

Când coci pizza într-un cuptor de casă, va trebui să folosești cea mai înaltă treaptă de temperatură posibilă. În mod ideal ar trebui să ai și o piatră pentru pizza sau o placă refractară de oțel pentru copt.

De asemenea, poți găti pizza într-o tigaie din fontă. Pentru a face acest lucru, modelează aluatul în tigaie, adăugă sos, brânză și toppinguri și gătește-l pe aragaz până când marginile blatului sunt aurii.

Apoi, transferă tigaia într-un cuptor preîncălzit și coace pizza până când aluatul este complet copt.

Pune busuioc proaspăt după ce pizza a ieșit din cuptor

Dacă ai pus busuioc proaspăt pe pizza înainte de a o găti ai pierdut o parte mare din aroma și culoarea acestuia.

Busuiocul proaspăt are un conținut ridicat de apă, așa că se ofilește și își pierde rapid din vitalitate atunci când este expus la căldură mare. În plus, uleiurile aromatice din busuioc sunt foarte volatile și pot fi ușor distruse prin expunerea prelungită la temperaturi ridicate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Cremă bavareză în cupe de sticlă
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Blat de pizza napoletana alături de ingredientele principale pentru topping
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Blat de pizza napoletana. Cum să aduci aroma Italiei la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Boeuf Bourguignon în bol rustic cu pâine, ciuperci și roșii
06:52
Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză Boeuf Bourguignon. Rețetă de tocăniță din bucătăria franceză
Chec cu dovlecei și măsline verzi porționat
05:46
Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană Chec cu dovlecei și măsline verzi. Un aperitiv cu aromă mediteraneeană
Rote Grütze în pahar cu sos de iaurt deasupra
05:35
Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă Rote Grütze. Rețeta unui desert răcoritor cu consistență suculentă
Mazăre cu baby morcov la borcan - două porții
17 iulie, 06:50
Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă Mazăre cu baby morcov la borcan. Rețetă simplă, pentru iarnă
Limonadă cu lime și mentă într-o carafă de sticlă, alături de un lime secționat și lămâie
17 iulie, 05:33
Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea porționată
17 iulie, 05:08
Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
Salată Cobb pe o farfurie, alături de o sosieră cu dressing și boluri cu ingrediente
16 iulie, 06:47
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă
Gem de coacăze roșii în bol cu linguriță
16 iulie, 05:33
Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Dulceață de coacăze roșii. Rubinul acrișor din borcan
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Detaliul descoperit în ultimul story publicat de Felix Baumgartner pe Instagram
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Cadou între copii de miliardar. Ce a putut primi Ioana Ţiriac de la fratele ei mai mare
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Ce a postat Mihaela Rădulescu pe rețelele sociale imediat după moartea partenerului ei, Felix Baumgartner. Imaginea emoționantă
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
Paulina Rubio a pierdut bătălia legală împotriva fostului partener. Vedeta nu mai are custodie asupra propriului copil
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
OpenAI a anunțat ChatGPT Agent. Cum funcționează și la ce folosește noul chatbot
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Chec cu cocos și coacăze roșii
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Impactul muzicii asupra dezvoltării cognitive a copiilor: Ce spun studiile
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Rihanna a atras toate privirile cu o ținută care îi lăsa la vedere burtica de gravidă, după ce a dezvăluit că așteaptă al treilea copil
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
Ceaiul Tulsi amp;#8211; beneficii și proprietăți. Ce se întâmplă dacă îl consumi zilnic
fresh
Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Salată Cobb. O salată consistentă, echilibrată și foarte gustoasă

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Tartă cu caise și crumble. Rețeta unui desert rustic, de vară

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Gem de coacăze roșii. Un deliciu rubiniu și intens fructat

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Limonadă cu lime și mentă, perfectă pentru zilele calde de vară

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine

Prăjitură cu coacăze roșii și bezea. Un dulce rustic cu accente fine
închide